Постанова
від 29.03.2011 по справі 2а-0870/1170/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 29 березня 2011 року   12:20                                    Справа №  2а-0870/1170/11

 

Запорізький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді            Малиш Н.І.,

при секретарі                     Рожик О.П.,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за зверненням Прокурора Хортицького району м.Запоріжжя в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вілга» про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування у розмірі 3634 грн.84 коп.

за участю представників сторін:

прокурор – не з’явився;

від позивача: не з’явився;

від відповідача: не з’явився;  

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду, в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України (КАС України), звернувся Прокурор Хортицького району м.Запоріжжя (далі – прокурор) в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя (далі – позивач або УПФУ в Хортицькому районі) з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вілга» (далі – відповідач або ТОВ «Вілга») про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3634 грн.84 коп.

Свої вимоги прокурор виклав в позовній заяві, зокрема зазначив, що ТОВ «Вілга» є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідач самостійно нарахував за листопад 2010 року страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3855 грн.75 коп., про що свідчить звіт ТОВ «Вілга». Останнім днем сплати страхових внесків за листопад 2010 року є - 20 грудня 2010 року. Згідно із карткою особового рахунку страхувальника, ТОВ «Вілга», станом на 14.02.2011, має заборгованість зі сплати страхових внесків за листопад 2010 року в сумі 3634 грн.84 коп. (220 грн.91 коп. – погашено у зв’язку з переплатою за минулі місяці). УПФУ в Хортицькому районі до ТОВ «Вілга» направлялась вимога про сплату боргу №ю-1329 від 06.01.2011, однак відповідачем борг сплачений не був.

На підставі викладеного, просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Прокурор в судове засідання не з’явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, надав суду клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, судова кореспонденція направлена на адресу відповідача повернулась до суду з відміткою вузла зв’язку «неявка за получением». Адреса відповідача підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців станом на 10.03.2011 та довідкою з Головного управління статистики у Запорізькій області від 10.03.2011 №15/09-1122.

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються, зокрема, фізичним особам – підприємцям – за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

За приписами ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З аналізу наведених норм КАС України, суд вважає, що судова кореспонденція вручена відповідачу належним чином.

Відповідно до вимог п. 1 ст.41 КАС України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь в справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали позову, з’ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступних висновків.

ТОВ «Вілга», відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є платником страхових внесків до Пенсійного фонду.

Статтею 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-IV) визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

У ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (надалі Закон № 400/97-ВР) зазначено, що платниками збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону № 1058-IV, страхувальниками є роботодавці, інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Частиною 3 ст. 15 зазначеного вище Закону передбачено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків з дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду України.

У ч. 2. ст. 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п. п. 1.3 пункту 1 та пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (далі за текстом - Інструкція), страхувальники є платниками страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Пунктом 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058-IV передбачено, що страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.  

Згідно з п. 11.11. ст. 11 Інструкції, зазначеної вище, платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Усі примірники розрахунку страхових внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства (установи чи організації) та завіряються печаткою. Розрахунки подаються платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та ін. документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону, нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону № 1058-IV, обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фону України у випадках, передбачених законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та ін. документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону,  нараховуються страхові внески.

Частиною 6 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць.

У відповідності до ч. 12 ст. 20 Закону № 1058-IV, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно з нормами абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-IV, у випадку, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом 10-ти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі, якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10-ти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутись до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Відповідач самостійно нарахував за листопад 2010 року страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3855 грн.75 коп., про що свідчить звіт ТОВ «Вілга». Останнім днем сплати страхових внесків за листопад 2010 року, згідно з п. 5.1.4 Інструкції, є - 20 грудня 2010 року. Згідно із карткою особового рахунку страхувальника, яка формується на підставі наданих страхувальником Розрахунків та бази платіжних доручень УПФУ в Хортицькому районі, ТОВ «Вілга», станом на 14.02.2011, має заборгованість зі сплати страхових внесків за листопад 2010 року в сумі 3634 грн.84 коп. (220 грн.91 коп. – погашено у зв’язку з переплатою за минулі місяці).

При цьому, в терміни, передбачені чинним законодавством відповідачем зобов’язання зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в повному обсязі виконані не були. Докази іншого відповідачем суду не надані.

06.01.2011 УПФУ в Хортицькому районі до ТОВ «Вілга» направлялась вимога про сплату боргу №ю-1329, однак на час розгляду справи відповідачем борг сплачений не був.

У зв’язку із наведеним вище суд дійшов висновку про те, що вимоги позивача про стягнення заборгованості по страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3634 грн.84 коп., за період з листопада 2010 року, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 5, 14, 15, 17, 20, 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ч. 1 ст. 11, ст. 51, ст. 60, ч. 1 ст. 71, ст. ст. 94, 158, 160-163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд            

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вілга» (код ЄДРПОУ 31219759) на користь Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі міста Запоріжжя (р/р 25604301201081 в філії ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20516929) заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за листопад 2011 року у розмірі: 3634 (три тисячі шістсот тридцять чотири) грн. 84 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі через Запорізький окружний адміністративний суд  апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          

Суддя                                        (підпис)                                     Н.І.Малиш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14825414
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/1170/11

Постанова від 29.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Малиш Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні