Постанова
від 01.04.2011 по справі 2а/2570/986/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Спр ава № 2а/2570/986/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2011 р.

Чернігівський окружний а дміністративний суд у складі :

Головуючої судді - Кашпур О .В.

при секретарі - Крук О.В .

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом З акритого акціонерного товар иства "Нива - Плюс" до Державн ої податкової інспекції у Іч нянському районі про визнан ня нечинним податкового пові домлення - рішення ,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся з позо вом до Державної податкової інспекції у Ічнянському райо ні і просить визнати нечинни м податкове повідомлення-ріш ення № 0000152320/0/97 від 05.06.2009 року. Свої в имоги мотивує тим, що ДПІ в Ічн янському районі неправомірн о донараховано суму податку на додану вартість та виключ ено зі складу податкового кр едиту з ПДВ в розмірі 262111,00 грн., о скільки відповідно до вимог п.п. 7.2.6, п. 7.2, п.п. 7.4.5. п. 7.4 ст. 7 закону Ук раїни «Про податок на додану вартість» включенню до скла ду податкового кредиту суми нарахованого та сплаченого П ДВ, що підтверджені відповід ними податковими накладними . На перевірку було надано под аткові накладні складені від повідним чином, що підтвердж ують сплату позивачем зазнач еної суми ПДВ, що не заперечує ться відповідачем. Отже, поря док заявлення позивачем прав а на податковий кредит у відп овідному періоді ЗАТ „Нива-п люс" дотриманий. Враховуючи н аведене, позивач вважає, що по даткове повідомлення-рішенн я винесене ДПІ в Ічнянському районі підлягає визнанню не чинним.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і.

Представник відповідача н е визнав позовні вимоги, пояс нив, що податкові накладні, як ими підтверджено суму сплаче ного позивачем ПДВ в розмірі 262111,00 грн. та віднесеного до скл аду податкового кредиту вида ні контрагентами позивача ТО В "КБФ", ТОВ "Кий-Гарант" та ТОВ « Мілвей», яким було анульован о свідоцтва платників ПДВ на момент вчинення господарськ их операцій та видачі податк ових накладних. Тому податко ва накладна, виписана не плат ником ПДВ, не є підставою для в несення сум ПДВ за такою накл адною до складу податкового кредиту.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави, суд вважає наступне:

Встановлено, що Працівника ми ДПІ в Ічнянському районі п роведена виїзна планова пере вірка ЗАТ "Нива-плюс" з питань дотримання вимог податковог о законодавства за період з 01. 01.2008 року по 31.03.2009 року.

За результатами перевірки складений акт №88/23/14223494 від 29.05.2009 ро ку, яким встановлено порушен ня позивачем п.п.7.2.1, п.п.7.2.3, 7.2.4, п.п. 7.2.6, п.7.2, п.п.7.4.1, п.п.7.4.5 п 7.5 ст.7 Закону Ук раїни „ Про податок на додану вартість".

На підстав акту перевірки Д ПІ в Ічнянському районі було прийнято податкове повідомл ення-рішення №0000152320/0/97 від 05.06.2009 ро ку, яким позивачу визначено п одаткове зобов' язання по по датку на додану вартість у ро змірі 262 111,00 грн. по основному пл атежу та 131 056,00 грн. штрафних сан кцій, всього на загальну суму 393 167,00 грн.

Перевіркою повноти визнач ення податкового кредиту за вказаний період встановлено заниження податку на додану вартість в розмірі 262 111,00 грн., в т .ч. січень 2008 року на 27 721,87 грн., лют ий 2008 року-1427,62 грн., березень 2008 ро ку - 57122,11 грн., квітень 2008 року- 25 582 ,21 грн., травень 2008 року - 16195,8 грн., че рвень 2008 року - 34135 грн., липень 2008 р оку-33472,62 грн., серпень 2008 року-32454,05 г рн., жовтень 2008 року-33 998,77 грн. Згід но висновків ДПІ в Ічнянсько му районі зазначені суми ПДВ включені до податкового кре диту на підстав податкових н аклданих, виписаних контраге нтами позивача ТОВ "КБФ", ТОВ "К ий-Гарант" та ТОВ «Мілвей», сві доцтва про реєстрацію в якос ті платника податку на додан у вартість яких анульовано.

В судовому засіданні встан овлено, що свідоцтво про реєс трацію платника податку на д одану вартість ТОВ "КБФ" ануль овано 29.12.2003 рок, ТОВ "Кий-Гарант" - 28.02.2006 року, ТОВ «Мілвей» - 31.01.2006 рок у.

Відповідно до п. 1.7 Порядку оф ормлення результатів невиїз них документальних, виїзних планових та позапланових пер евірок з питань дотримання п одаткового, валютного та інш ого законодавства, затвердже ного наказом ДПА України від 10.08.2005 р. № 327 (зі змінами і доповнен нями), факти виявлених поруше нь податкового, валютного та іншого законодавства виклад аються в акті невиїзної доку ментальної, виїзної планової чи позапланової перевірок ч ітко, об'єктивно та в повній мі рі, із посиланням на первинні або інші документи, які зафік совані в бухгалтерському та податковому обліку, що підтв ерджують наявність зазначен их фактів.

Підпунктом 2.3.2 Порядку № 327 чіт ко визначено, що за кожним від ображеним в акті фактом пору шення податкового законодав ства необхідно:

висвітлити показники, які в ідображаються суб'єктом госп одарювання у податковій та і ншій звітності, та фактичні п оказники, виявлені у ході пер евірки на підставі первинних документів податкового та б ухгалтерського обліку суб'єк та господарювання у розрізі періодів у грошових одиницях , передбачених звітністю;

у разі виявлення розбіжнос тей чітко викласти зміст пор ушення з посиланням на конкр етні пункти і статті нормати вно-правових актів, що поруше ні платником податків, зазна чити період (місяць, квартал, р ік) фінансово-господарської діяльності платника податкі в, в якому дане порушення здій снено, при цьому додати до акт а письмові пояснення посадов их осіб суб'єкта господарюва ння щодо встановлених поруше нь;

зазначити первинний докум ент, на підставі якого вчинен о записи у податковому та бух галтерському обліку (навести кореспонденцію рахунків опе рацій), та інші докази, що дост овірно підтверджують наявні сть факту порушення.

Частинами 2 та 3 ст. 9 Закону Ук раїни «Про бухгалтерський об лік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що під ставою для бухгалтерського о бліку господарських операці й є первинні документи, які фі ксують факти здійснення госп одарських операцій. Первинні документи повинні бути скла дені під час здійснення госп одарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо пі сля її закінчення. Для контро лю та впорядкування оброблен ня даних на підставі первинн их документів можуть складат ися зведені облікові докумен ти.

Первинні і зведені обліков і документи можуть бути скла дені на паперових або машинн их носіях і повинні мати обов 'язкові реквізити: назва доку мента; дата і місце складання ; назва підприємства, від імен і якого складається документ ; зміст і обсяг господарської операції; одиницю виміру гос подарської операції; посади осіб, відповідальних за здій снення господарської операц ії і правильність її оформле ння; особистий підпис або інш і дані, що мають можливість ід ентифікувати особу, які брал а участь у здійсненні господ арської операції.

Отже, на підтвердження вклю чення зазначених витрат до в алових витрат необхідні доку менти, оформлені відповідно до вимог, встановлених ст.9 Зак ону України «Про бухгалтерсь кий облік та фінансову звітн ість в Україні», зокрема: доку менти, що підтверджують факт отримання послуг від іншої о соби та документи, що підтвер джують зв'язок понесених вит рат з господарською діяльніс тю платника податку.

Частиною 1 п. 7.4.1 ст.7 Закону Укр аїни «Про податок на додану в артість», чинного на час пров едення перевірки встановлен о, що податковий кредит звітн ого періоду визначається вих одячи із договірної (контрак тної) вартості товарів (послу г), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна цін а на такі товари (послуги) відр ізняється більше ніж на 20 відс отків від звичайної ціни на т акі товари (послуги), та склада ється із сум податків, нарахо ваних (сплачених) платником п одатку за ставкою, встановле ною пунктом 6.1 статті 6 та статт ею 81 цього Закону, протягом та кого звітного періоду у зв'яз ку з:

придбанням або виготовлен ням товарів (у тому числі при ї х імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в о податковуваних операціях у м ежах господарської діяльнос ті платника податку;

придбанням (будівництвом, с порудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числ і інших необоротних матеріал ьних активів та незавершених капітальних інвестицій в не оборотні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використан ня у виробництві та/або поста вці товарів (послуг) для опода тковуваних операцій у межах господарської діяльності пл атника податку.

Підпунктом 7.2.3 п.7.2 ст. 7 Закону № 168 визначено, що податкова нак ладна складається у момент в иникнення податкових зобов'я зань продавця у двох примірн иках. Оригінал податкової на кладної надаються покупцю, к опія залишається у продавця товарів (робіт, послуг)..

У відповідності до п.п. 7.2.6 п. 7.2 ст. 7 Закону України «Про подат ок на додану вартість», подат кова накладна видається плат ником податку, який поставля є товари (послуги), на вимогу ї х отримувача, та є підставою д ля нарахування податкового к редиту.

Відповідно п.п. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 З акону України «Про податок н а додану вартість» не підляг ають включенню до складу под аткового кредиту суми сплаче ного (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені пода тковими накладними чи митним и деклараціями (іншими подіб ними документами згідно з пі дпунктом 7.2.6 цього пункту).

Отже із положень зазначени х норм Закону вбачається, що ф ормування податкового креди ту допускається за умови під твердження відповідних сум н алежним чином оформленими до кументами. Такими документам и Закон визначає податкові н акладні, що оформлені належн им чином.

В акті перевірки зазначено , що кожна операція з контраге нтами позивача була оформлен а податковими накладними, ро зрахунки по даним операціям проводились через касу підпр иємства, з оформленням відпо відних платіжних документів про проведення розрахунку. Т акож в акті перевірки вказан о, що отримані матеріальні ці нності (продукти харчування, та бачні вироби, горілчані ви роби, засоби санітарної гігі єни та інше) позивачем були ре алізовані через власну торгі вельну мережу протягом перев іряє мого періоду, що підтвер джується оборотами за дебето м рахунку 70 «доходи від реаліз ації».

Вказані обставини відпові дачем не спростовані, і підтв ерджені у судовому засіданні .

Враховуючи те, що податок на додану вартість, сплачений (н арахований) у зв'язку з придба нням послуг у TOB «КБФ», TOB «Кий-Га рант» і TOB «Мілвей» сплачувавс я (нараховувався) у зв'язку із придбанням послуг з метою їх подальшого використання в о податковуваних операціях, по зивач цілком правомірно на п ідставі податкових накладни х, керуючись пп. 7.2.6 п. 7.2, пп. 7.4.1 п. 7.4, п п. 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 Закону України „Пр о податок на додану вартість " включив його до свого податк ового кредиту.

Податковий орган не подав ж одних доказів на підтверджен ня того, що позивач, діяв без н алежної обачності й обережно сті і йому мало бути відомо пр о порушення, які допускав йог о контрагент, а також не зазна чено інших обставин, які могл и б свідчити про недобросові сність позивача. Також не дов едено та не надано доказів, як і б свідчили про наявність об ставин, що виключають обґрун тованість заявленої позивач ем податкової вигоди - як-то бе зтоварний та/або фіктивний х арактер здійснених операцій .

ДПІ в Ічнянському районі н е надано суду доказів того, що укладені між позивачем та TOB « КБФ», ТОВ «Кий-Гарант» і TOB «Міл вей» цивільно-правові угоди не створили юридичних наслід ків для ЗАТ «Нива-плюс», навпа ки в акті перевірки встановл ено факт реалізації отримано ї продукції через мережу вла сних магазинів, що підтвердж ує використання отриманих то варно-матеріальних цінносте й позивачем у власній господ арській діяльності, тобто по зивачем нараховано та сплаче но суми ПДВ, які потім відпові дно до вимог Закону України « Про податок на додану вартіс ть» віднесено до складу пода ткового кредиту, а тому відсу тність у контрагентів ЗАТ «Н ива-плюс» свідоцтв платника податку на додану вартість н е позбавляє його права на фор мування податкового кредиту .

Враховуючи наведене, суд вв ажає, що позивачем було дотри мано всіх вимог Закону Украї ни «Про податок на додану вар тість», а тому позовні вимоги про визнання нечинним подат кового повідомлення-рішення відповідача № 0000152320/97 від 05.06.2009 ро ку з підстав, наведених позив ачем у позовній заяві, підляг ають задоволенню.

Враховуючи наведене, керую чись ст.160-163 КАС України,

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в пов ному обсязі.

Визнати нечинним податков е повідомлення-рішення Держа вної податкової інспекції в Ічнянському районі Чернігів ської області № 0000152320/97 від 05.06.2009 ро ку.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у пор ядок і строки, передбачені ст аттями 186, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Суддя: підпис О.В.Кашпур

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14832522
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/986/2011

Ухвала від 04.03.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Постанова від 28.03.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

Ухвала від 28.03.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

Постанова від 01.04.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Кашпур О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні