Постанова
від 08.04.2011 по справі 1699/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2011 р.

Справа № 2-а-1699/11/2170

                              

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Ковбій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Херсоні до приватного підприємства "Абаз" про визнання недійсними та скасування державної реєстрації змін до установчих документів,

встановив:

Державна податкова інспекція у м. Херсоні (далі-позивач, ДПІ) звернулася до адміністративного суду з позовом до приватного підприємства "Абаз" (далі-відповідач, ПП) про визнання недійсною та скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження, позовні вимоги обгрунтовані тим, що ПП "Абаз" зареєстроване як суб"єкт підприємницької діяльності Білоцерківською районною державною адміністрацією Київської області 15 грудня 2009 року, що підтверджується витягом з ЄДР № 9126871 від 16.03.2011 року, ідентифікаційний код 36445860.

23 листопада 2010 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено запис № 7 про зміну місцезнаходження ПП "Абаз", а саме, з Київської області, Білоцерківського району, село Чмирівка, вул. Гагаріна, б. 41-а на м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а. Однак, 17.01.2011 року проведеною ДПІ у м. Херсоні перевіркою було встановлено, що відповідач за вказаною адресою не знаходиться, його місцезнаходження не встановлено.

Таким чином, відповідач при реєстрації змін щодо місцезнаходження подав державному реєстратору недостовірні дані щодо зміни своєї юридичної адреси, оскільки за новою адресою ніколи не знаходився, крім того, відповідно до листа виконавчого комітету Комишанської селищної ради від 18.03.2011 року № 448/2013 на території смт. Комишани поштова адреса: пров. Артилерійський, 5-а відсутня, тому, в порушення ст. 16 Закону України № 755, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців є недостовірними.

Відповідач до суду не з"явився, письмових заперечень на позов не надав, про дату, час та місце слухання справи був належним чином повідомлений. До суду повернувся конверт з довідкою Укрпошти, що немає такої організації.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи  у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні і в разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. 

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ПП "Абаз" зареєстроване як суб"єкт підприємницької діяльності Білоцерківською районною державною адміністрацією Київської області 15 грудня 2009 року, що підтверджується витягом з ЄДР № 9126871 від 16.03.2011 року, ідентифікаційний код 36445860.

23 листопада 2010 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено запис № 7 про зміну місцезнаходження ПП "Абаз",  а саме, з Київської області, Білоцерківського району, село Чмирівка, вул. Гагаріна, б. 41-а на м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а.

17.01.2011 року ДПІ у м. Херсоні проведена перевірка достовірності знаходження ПП "Абаз" за юридичною адресою: м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а, за результатами якої складено довідку № 30/29-109 про встановлення місцезнаходження платника податків. Відповідно до вказаної довідки, відповідач за вказаною адресою не знаходиться, місцезнаходження його не встановлено.

Позивачем вжито всіх необхідних та достатніх заходів щодо встановлення місцезнаходження платника податків, за результатами яких місцезнаходження не встановлено, що підтверджується запитом від 14.01.2011 року № 5/15-2 на встановлення місцезнаходження платника податків, довідкою про встановлення місцезнаходження платника податків від 06.01.2011 року.

Зазначене свідчить про те, що відповідач не здійснював та не мав наміру здійснювати за адресою: м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а, фактичну діяльності чи щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління та обліку, відповідно, вищевказана адреса не є місцезнаходженням відповідача у розумінні статті 93 ЦК.

Частиною 2 статті 4 Закону № 755-IV передбачений порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, який включає, зокрема, перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей,  що вказані в реєстраційній картці; перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;  внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видачу свідоцтва про державну реєстрацію та виписки з Єдиного державного реєстру.

Частиною  3 статті 4 Закону № 755-IV визначено, що зміни  до  установчих документів юридичної особи,  а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи- підприємця підлягають обов"язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної  влади,  а  також  учасників цивільного обороту достовірною  інформацією про юридичних   осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру (стаття 16 Закону № 755-IV).

Статтею 88 Цивільного Кодексу України встановлені вимоги до змісту установчих документів, зокрема: найменування юридичної особи, органи управління, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, місцезнаходження та ін.

Відповідно до статті 30 Закону № 755-IV, державний реєстратор відмовляє у  проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав,  встановлених частиною першою статті  27  цього Закону.

Статтею 27 Закону № 755-IV визначені підстави відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, зокрема, невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, відповідач при реєстрації змін щодо місцезнаходження, подав державному реєстратору недостовірні дані, зокрема, відносно зміни своєї юридичної адреси, оскільки за новою адресою ніколи не знаходився, внаслідок чого державний реєстратор вніс до державного реєстру неправдиві записи, а тому, в порушення ст.16 Закону № 755-IV, відомості, що містяться в ЄДР є недостовірними.

Факт відсутності відповідача за адресою: м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а підтверджується повідомленням про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, листом виконавчого комітету Комишанської селищної ради від 18.03.2011 року вих. № 448/2013, відповідно до якого на території смт. Комишани поштова адреса пров. Артилерійський 5-а відсутня.

Відповідно до частини 63.1 статті 63 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими   органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства,  контроль за дотриманням якого покладено на  органи державної податкової служби.

Частиною 63.3 статті 63 ПКУ визначено, що з метою проведення податкового  контролю платники податків підлягають реєстрації  або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов"язані з оподаткуванням або через які провадиться  діяльність (неосновне місце обліку).

Взяття  на облік платників податків - юридичних осіб та їх  відокремлених  підрозділів  здійснюється після їх державної реєстрації чи включення відомостей про них до  відповідних державних реєстрів на умовах, що визначаються законодавчими актами України, крім  випадків, визначених цим Кодексом, коли органами реєстрації є органи державної  податкової служби або коли проведення державної реєстрації платника податків у відповідному статусі законодавством не передбачається (ч.63.4 ст.63 ПКУ).

Частиною 63.11 статті 63 ПКУ передбачено, що органи  державної податкової служби  забезпечують достовірність даних про платників податків в Єдиному банку даних про  платників податків-юридичних осіб та Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків,  реєстрі платників податку на додану  вартість,  реєстрі  неприбуткових  організацій  та інших реєстрах, що формуються та ведуться органами державної податкової служби  згідно з цим Кодексом, їх захист від несанкціонованого доступу, оновлення, архівування та відновлення даних.

На підставі викладеного, у зв"язку з порушенням вимог законодавства при реєстрації змін щодо місцезнаходження приватного підприємства "Абаз", відсутністю останнього за місцезнаходженням, що не дає змоги позивачу здійснювати у відношенні до такого суб’єкта господарювання належний податковий контроль, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 128, 158-163, 167 КАС України, суд-

                                                     

                                                         постановив:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати недійсними зміни до установчих документів, якими змінено місцезнаходження ПП "Абаз" (ідентифікаційний код 36445860) з Київської області, Білоцерківського району, с. Чмирівка, вул. Гагаріна, б. 41-а на м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а.

Скасувати реєстраційну дію від 23.11.2010 року № 7, якою змінено місцезнаходження ПП"Абаз" (ідентифікаційний код 36445860) з Київської області, Білоцерківського району, с. Чмирівка, вул. Гагаріна, б. 41-а на м. Херсон, смт. Комишани, пров. Артилерійський, 5-а.

Копію постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Херсонської міської ради. 

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.  Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк.

Суддя                                                                                                                           Ковбій О.В.

кат. 5.1.1

Дата ухвалення рішення08.04.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14845992
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1699/11/2170

Ухвала від 25.05.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Постанова від 08.04.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні