Постанова
від 08.02.2008 по справі 31/241 а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/241 А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

08.02.08                                                                                           Справа№ 31/241 А

Господарський суд Львівської області, розглянувши матеріали справи :

 за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю „Ліхт Форум”, м. Львів

до відповідача:Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Львів

про:Визнання протиправним та нечинним рішення № 1459 від 19.11.2007 р.

Суддя Артимович В.М.

При секретарі Митник М.Б.

За участю представників:       

від позивача:Біла О.В. –представник (довіреність № 22 від 17.12.07 р.);

 від відповідача:Бобеляк Ю.Я. –представник (довіреність № 06-06-1346 від 17.12.07 р.).

Представникам сторін роз'яснено права і обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України, в тому числі право заявляти відводи.

Суть спору: На розгляд господарського суду Львівської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю „Ліхт Форум”, м. Львів, надалі –позивач, до Виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Львів, надалі –відповідач, про визнання протиправним та нечинним рішення № 1459 від 19.11.2007р. про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф-4-ФССТВП) сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, винесеного Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Львівського обласного відділення.

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що у відповідності до п. 1 постанови КМ України «Про максимальну величину фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничну суму заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески до соціальних фондів»встановлено максимальну величину витрат, з яких справляються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; ст. 81 Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік»встановлено розмір максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, з яких справляються внески до соціальних фондів, що складає п'ятнадцять розмірів прожиткового мінімуму. Як стверджує позивач, його працівниками надано було працівникам відповідача, що проводили перевірку, довідки з основного місця роботи головного бухгалтера Зибіної Н.Ф., яка працює по сумісництву, що межа оплати її праці перевищує п'ятнадцять розмірів прожиткового мінімуму, а тому просить визнати протиправним та нечинним рішення № 1459 від 19.11.2007 р.

Ухвалою господарського суду Львівської області  від 04.12.2007 року про відкриття провадження у справі судовий розгляд справи призначено на 18.12.07 р.

На заперечення позовних вимог відповідачем в судовому засіданні подано відзив на позовну заяву позивача, в якому відповідач просить суд відмовити у задоволенні позову з тих підстав, що згідно чинного законодавства під час нарахування страхових внесків до фонду при роботі за сумісництвом врахування заробітної плати працівника за основним місцем роботи у іншого роботодавця законодавством не передбачено. Відповідач вважає, що так само при нарахуванні страхових внесків до фонду за основним місцем роботи не враховується заробітна плата працівника за місцем роботи за сумісництвом. На підтвердження своїх доводів представником відповідача подано лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.03.2007 р. № 02-24-594.

27.12.2007 р. позивачем подано клопотання про заміну неналежного відповідача у даній справі на належного - Львівське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Львів. В судовому засіданні представник відповідача проти поданого клопотання не заперечив.

Ухвалою від 27.12.2007 р. судом допущено заміну первісного відповідача на належного відповідача - Львівське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

В судових засіданнях неодноразово оголошувались перерви.

В судове засідання 08.02.2008 р. сторони направили своїх уповноважених представників, при цьому позивач позовні вимоги просить суд задовольнити з підстав, вказаних у позовній заяві, а відповідач заперечив позовні вимоги з підстав, наведених у відзиві. Також представником позивача подано суду довідки про розмір заробітної плати головного бухгалтера Зибіної Н.Ф. за основним місцем роботи за період зі січня 2007 р. по вересень 2007 р.

В судовому засіданні 08.02.2008 р. проголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Повний текст постанови виготовлений, оформлений і підписаний 12.02.2008 р.

Розглянувши документи і матеріали, подані сторонами, заслухавши пояснення представника позивача та заперечення представника відповідача, всебічно та повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги і заперечення, оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив:

Матеріалами справи підтверджується, що позивач відповідно до поданої ним заяви зареєстрований платником страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідачем в період із 24.10.2007 р. по 30.10.2007 р. проведено перевірку правильності нарахування та використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з травня 2005 р. по жовтень 2007 р. За результатами перевірки відповідачем 30.10.2007р. складено акт про результати перевірки правильності нарахування, сплати, обліку та використання коштів Фонду соціального страхування, згідно якого позивачеві здійснено донарахування страхових внесків на суму 375,00 грн., нараховано пеню в сумі 9,78 грн. та пропонується застосувати до позивача штраф в сумі 15000,00 грн.

За результатами розгляду матеріалів перевірки позивача Виконавчою дирекцією Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності прийнято рішення № 1459 від 19.11.2007 р. про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф-4-ФССТВП) сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, згідно якого позивачеві донараховано страхових внесків на суму 375,00 грн. та застосовано штраф за неповну сплату страхових внесків в сумі 15000,00 грн.

Нормою ст. 62 Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік» затверджено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 01 січня –492 грн., з 01 квітня –525 грн., з 01 жовтня –532 грн.

У відповідності до ст. 81 вказаного Закону з 1 січня 2007 року максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати грошового забезпечення (доходу), з яких відповідно до законів України справляються страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Пенсійного фонду України, дорівнює п'ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Згідно ж ч. 2 ст. 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» страхові внески нараховуються на фактичні виплати (доходи), що не перевищують максимальної величини фактичних витрат страхувальника на оплату праці найманих працівників і доходу фізичних осіб, з якої справляються внески до Фонду, що встановлюється щороку на рівні п'ятнадцяти розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Аналіз судом вказаних вище правових норм свідчить про те, що законодавцем встановлена максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманого працівника, з якої справляються страхові внески, і яка не обумовлена кількістю роботодавців, що виплачують такий дохід.

Доводи відповідача, що ґрунтуються на листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.03.2007 р. № 02-24-594, судом відхиляються, оскільки згідно п. 5 постанови КМ України «Про максимальну величину фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничну суму заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески до соціальних фондів»право надавати роз'яснення щодо застосування цієї постанови надано Міністерству праці та соціальної політики України.

У зв'язку з наведеним вище позовні вимоги про визнання протиправним та нечинним рішення № 1459 від 19.11.2007 р. підлягають до задоволення.

У відповідності до ст. 94 КАС України сплачений позивачем судовий збір підлягає стягненню на користь позивача з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7, 11, 14, 69-71, 86, 94, 158, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю „Ліхт Форум”, м. Львів, задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та нечинним рішення № 1459 від 19.11.2007 р.

3. Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Ліхт Форум” (79057, м. Львів, вул. Антоновича, 122; код ЄДРПОУ 33462045, п/р 26007000003524 у ВАТ «Електрон Банк», МФО 325213) сплачений судовий збір в сумі 3,40 грн.

4. Постанова набирає законної сили у строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

   5. Постанова може бути оскаржена у строк та в порядку, передбаченому ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                                       Артимович В.М.                     

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.02.2008
Оприлюднено02.04.2008
Номер документу1485299
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/241 а

Постанова від 08.02.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 04.12.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні