Постанова
від 06.04.2011 по справі 4-720/2011
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 4-720

2011 рік

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2011 року с уддя Галицького районного су ду м.Львова Курилець А.Р., при с екретарі Замфереско К.В. з уча стю прокурора Леськіва А.В., за хисника ОСОБА_1, розглянув ши у відкритому судовому зас іданні в м.Львові скаргу ОС ОБА_2, ОСОБА_3 на постанов у від 28 лютого 2011 року про поруш ення кримінальної справи від носно ОСОБА_2, ОСОБА_3 з а ознаками складу злочину, пе редбаченого ч.3 ст.212 КК України ,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2, ОСОБА _3 звернулися в суд із скарго ю на постанову про порушення кримінальної справи від 28.02.2011 р оку відносно них за ознаками складу злочину, передбачено го ч.3 ст.212 КК України.

В обґрунтування заявлено ї скарги покликається на те, щ о оскаржувана постанова вине сена без законних підстав на її порушення, оскільки на мом ент її винесення відсутні до статні приводи та підстави, щ о вказують на наявність озна к злочину. Так, для порушення к римінальної справи за ознака ми ст.212 КК України несплата до бюджету та державних цільов их фондів сум податків і збор ів повинна бути достовірно в становленим фактом, а сума не доїмки, що підлягає до сплати повинна бути відображена у о бліку органу державної подат кової служби, як безспірна за боргованість. Однак, незважа ючи на вищевикладене, кримін альну справу порушено без вр ахування того, що ПП «Дніпро-З ахід»оскаржено податкові п овідомлення-рішення, тобто п орушення податкового законо давства не може вважатися до стовірно встановленим факто м. Тому вважає, що не було підс тав для винесення постанови про порушення кримінальної с прави та просить вказану вищ е постанову скасувати.

Захисник осіб, що подали ска ргу - ОСОБА_1 в судовому з асіданні скаргу підтримав, д ав пояснення, аналогічні її м отивам. Просить постанову пр о порушення кримінальної спр ави від 28.02.2011 року відносно ОС ОБА_2, ОСОБА_3 за ознаками складу злочину, передбачено го ч.3 ст.212 КК України скасувати .

Прокурор, який брав участь в справі в судовому засіданні скаргу заперечив, дав поясне ння, що постанова про порушен ня кримінальної справи від 28.0 2.2011 року відносно ОСОБА_2, ОСОБА_3 за ознаками складу з лочину, передбаченого ч.3 ст.212 К К України була винесена відп овідно до вимог КПК України. П ри порушенні кримінальної сп рави для цього були достатні приводи та підстави.

Заслухавши поясненн я учасників судового розгляд у, дослідивши матеріали крим інальної справи щодо приводі в та підстав винесення поста нови про порушення криміналь ної справи від 28.02.2011 року віднос но ОСОБА_2, ОСОБА_3 за оз наками складу злочину, перед баченого ч.3 ст.212 КК України, пр иходжу до наступного висновк у.

Згідно ст.94 КПК України, при водами до порушення кримінал ьної справи є: заяви або повід омлення підприємств, установ , організацій, посадових осіб , представників влади, громад ськості або окремих громадян . Справа може бути порушена ті льки в тих випадках, коли є дос татні дані, які вказують на на явність ознак злочину.

Як вбачається з оска ржуваної постанови, прокурор прийшов до висновку, що ОСО БА_2 та ОСОБА_3, будучи слу жбовими особами, відповідаль ними за фінансово-господарсь ку діяльність ПП «Дніпро-Зах ід», достовірно знаючи про те , що первинні документи містя ть завідомо неправдиву інфор мацію, а також те, що фінансово -господарські операції прове дено з «фіктивними»підприєм ствами з ПП «Донатор», ПП «З ахідбуденергія В.Д.», ПП « Еко-Форум А.Б.», ПП «ОСОБА_4 »без реального отримання т оварно матеріальних цінност ей і послуг, в порушення вимог пп.5.3.9 п.6.3, пп.5.2.1 п.5.2, п.5.1 ст.5 Закону У країни «Про оподаткування пр ибутку підприємств»завищил и валові витрати на суму 5386574,6 гр н., внаслідок чого занизили по даток на прибуток на суму 1122204 г рн. та в порушення вимог пп.7.4.1, 7. 4.4 п.7.4 ст.7 Закону України «Про по даток на додану вартість»зав ищено податковий кредит на с уму 897763 грн., внаслідок чого зан ижено податок на прибуток на вказану суму.

Однак в судовому засі данні встановлено неналежно ю перевірку обставин про вчи нення злочину. Так, всупереч с т.ст.94,98 КПК України, в постанов і про порушення справи відсу тня будь-яка інформація про п еревірку причин та підстав в ідповідних діянь посадових о сіб ПП „Дніпро-Захід” чи особ исто ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які призвели до заподіяння з битків державі. В постанові в ідсутня будь яка інформація про перевірку таких діянь, та про докази, здобуті при прове денні таких перевірок, про дж ерело отримання таких доказі в.

При винесенні постанови п ро порушення кримінальної сп рави поза дослідженням залиш илися первинні документи, не враховано, що несплата до бюд жету та державних цільових ф ондів сум податків і зборів п овинна бути достовірно встан овленим фактом, а сума недоїм ки, що підлягає до сплати пови нна бути відображена у облік у органу державної податково ї служби, як безспірна заборг ованість.

Так, не враховано того, що ПП «Дніпро-Захід»27.01.2011 року оскар жено винесені податкові пові домлення-рішення, тобто пору шення податкового законодав ства не може вважатися досто вірно встановленим фактом і винесення в даному випадку о скаржуваної постанови від 28.02 .2011 року до розгляду скарги ПП « Дніпро-Захід»свідчить про пе редчасність винесеної поста нови про порушення криміналь ної справи.

Крім того, в оскаржуваній по станові прокурор як на підст аву порушення кримінальної с прави покликається на довідк у дослідження головного держ авного податкового ревізора -інспектора ВПНВ ПДВ ГВПМ СДП І ВПП м.Львова Гузело Т.В. ф інансово-господарської діял ьності ПП «Дніпро-Захід»з пи тань дотримання вимог податк ового законодавства за періо д 2006-2009 роки, однак така довідка не може бути підставою для по рушення кримінальної справи , так як не відповідає вимогам , встановленим Наказом ДПА № 32 7 від 10.08.2005 року.

Таким чином, приходжу до вис новку, що на час винесення пос танови про порушення криміна льної справи від 28.02.2011 року відн осно ОСОБА_2, ОСОБА_3 за ознаками складу злочину, пер едбаченого ч.3 ст.212 КК України, не було підстав для її поруше ння, а саме були відсутні дост атні дані, що вказували на ная вність ознак вищевказаного з лочину, така є передчасною, а т ому за вказаних обставин пос танова від 28.02.2011 року підлягає с касуванню.

Керуючись ст.ст.94,97,236-7,236 -8 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Скаргу задоволити.

Постанову про порушення кр имінальної справи від 28 лютог о 2011 року про порушення кримін альної справи відносно ОСО БА_2, ОСОБА_3 за ознаками с кладу злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, скасувати.

Набрання законної сили пос тановою про скасування поста нови про порушення справи тя гне за собою скасування запо біжних заходів, повернення в илучених речей та поновлення прав, щодо яких на час досудов ого слідства встановлювалис ь обмеження.

Постанова може бути оскарж ена до Апеляційного суду Льв івської області протягом сем и діб із дня її винесення.

Суддя А.Р.Кури лець

Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14863285
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-720/2011

Постанова від 23.08.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Постанова від 29.12.2011

Кримінальне

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим

Григор'євська І. В.

Постанова від 07.09.2011

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Колесник Л. А.

Постанова від 07.09.2011

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Колесник Л. А.

Постанова від 06.04.2011

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Курилець А. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні