Постанова
від 05.04.2011 по справі 2а-2053/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.2.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 квітня 2011 року Справа № 2а-2053/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді Цицюри О .О.,

при секретарі судового зас ідання - Бойко В.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Ви конавчої дирекції Лугансько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності до Державного підприєм ства «Первомайськвантажтра нс» про стягнення прострочен ої заборгованості зі сплати страхових внесків на загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності в сумі 3206,05 грн., -

ВСТАНОВИВ:

09 березня 2011 року Викон авча дирекція Луганського об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності звернулася до Луганського о кружного адміністративного суду з адміністративним поз овом до Державного підприємс тва «Первомайськвантажтран с» про стягнення прострочено ї заборгованості зі сплати с трахових внесків на загально обов' язкове державне соціа льне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працезд атності в сумі 3206,05 грн., в якому посилався на наступне. Держа вне підприємство «Первомайс ьквантажтранс» є юридичною о собою та у відповідності зі с т.22 Закону України «Про загаль нообов' язкове соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими н ародженням та похованням» ві д 18.01.2001 року № 2240-ІІІ є страхуваль ником та зареєстрований в як ості платника збору на обов' язкове соціальне страхуванн я, що має найману робочу силу, в Первомайській міській вико навчій дирекції Луганського обласного відділення ФСС з т имчасової втрати працездатн ості під №440220000145. Відповідно до с татті 1 Закону України від 11.01.2001 № 2213 “Про розмір внесків на дея кі види загальнообов' язков ого державного соціального с трахування” та підпунктів 3.1.1 . та 3.1.2 пункту 3.1. розділу 3 Інстру кції про порядок надходження , обліку та витрачання коштів Фонду від 26.06.2001 затвердженої по становою правління Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності від 26.06.2001 № 16, ДП «Первомайськван тажтрнс» як суб' єкт підприє мницької діяльності, що має н айману робочу силу, повинно н арахувати 1,4% суми фактичних в итрат на оплату праці найман их працівників та 0,5%-1,0% від суми оплати праці найманих праці вників. Відповідно до п.п.2 п.2 с т.27 Закону України «Про загаль нообов' язкове соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими н ародженням та похованням» ві д 18.01.2001 року № 2240-ІІІ страхувальн ик зобов' язаний нараховува ти та сплачувати страхові вн ески в установлені строки та в повному обсязі. Однак, у пор ушення вказаних норм, відпов ідач не сплачує до Фонду стра хові внески, у зв' язку з чим, станом на 01.01.2011 за ним рахується прострочена заборгованість (недоїмка) зі сплати страхови х внесків в сумі 3206,05 грн. На підс таві викладеного, позивач пр осив суд стягнути з Державно го підприємства «Первомайсь квантажтранс» на свою корист ь прострочену заборгованіст ь зі сплати страхових внескі в на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв' язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами зумовленими народження м та похованням в сумі 3206 грн. 05 к оп.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав у повному обсязі, наполягав на їх задов оленні, надав суду пояснення , аналогічні викладеному у по зові.

Представник відповід ача в судове засідання не при був, про місце, дату та час роз гляду справи був належним чи ном повідомлений (а.с.26). Правом надання заперечень проти по зову у встановлений судом ст рок та доказів на підтвердже ння своїх доводів не скорист ався, заяви про визнання позо вних вимог або про розгляд сп рави за його відсутності суд у не надавав.

Відповідно до частини 6 статті 71 Кодексу адміністра тивного судочинства України якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин н е надасть докази на пропозиц ію суду для підтвердження об ставин, на які вона посилаєть ся, суд вирішує справу на осно ві наявних в матеріалах спра ви доказів.

Вислухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, розгл янувши справу в межах заявле них позовних вимог і наявних у матеріалах справи доказів , оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, с уд дійшов висновку про обґру нтованість заявлених вимог з огляду на таке.

Частиною 1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинс тва України встановлено, що з авданням адміністративного судочинства є захист прав, св обод та інтересів фізичних о сіб, прав та інтересів юридич них осіб у сфері публічно-пра вових відносин від порушень з боку органів державної вла ди, органів місцевого самовр ядування, їхніх посадових і с лужбових осіб, інших суб' єк тів при здійсненні ними влад них управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень, шляхом спра ведливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміні стративних справ.

Відповідно до ст. 14 Зак ону України від 14.01.1998 № 16/98-ВР „Осн ови законодавства України пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування” ст рахові фонди є органами, які з дійснюють керівництво та упр авління окремими видами зага льнообов' язкового державн ого соціального страхування , провадять збір та акумуляці ю страхових внесків, контрол ь за використанням коштів, за безпечують фінансування вип лат за загальнообов' язкови м державним соціальним страх уванням та здійснюють інші ф ункції згідно з затвердженим и статутами.

Згідно із частиною 3 ст атті 10 Законом України від 18.01.200 8 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими по хованням» виконавча дирекці я Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезп ечує виконання рішень правлі ння.

Виконавча дирекція є підзвітною правлінню Фонду та здійснює діяльність від і мені Фонду в межах та в порядк у, визначених статутом Фонду та положенням про виконавчу дирекцію Фонду, що затверджу ється його правлінням.

Законом України від 18. 01.2008 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням» визначено правов і, організаційні та фінансов і основи загальнообов' язко вого державного соціального страхування громадян на вип адок тимчасової втрати праце здатності, у зв' язку з вагіт ністю та пологами, у разі смер ті, а також надання послуг із с анаторно-курортного лікуван ня та оздоровлення застрахов аним особам та членам їх сіме й. Матеріальне забезпечення та соціальні послуги, що нада ються за цим Законом, є окреми м видом загальнообов' язков ого державного соціального с трахування громадян, що здій снюється Фондом соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності.

Відповідно до ст.1 Зако ну України від 18.01.2008 № 2240-ІІІ «Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності та витратам и, зумовленими похованням» з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування у з в' язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, пер едбачає матеріальне забезпе чення громадян у зв' язку з в тратою заробітної плати (дох оду) внаслідок тимчасової вт рати працездатності (включаю чи догляд за хворою дитиною, д итиною-інвалідом, хворим чле ном сім' ї), вагітності та пол огів, часткову компенсацію в итрат, пов' язаних із смертю застрахованої особи або чле нів її сім' ї, а також надання соціальних послуг за рахуно к бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втр ати працездатності, що форму ється шляхом сплати страхови х внесків власником або упов новаженим ним органом, грома дянами, а також за рахунок інш их джерел, передбачених цим З аконом.

Відповідно до вимог с т.13 Закону України від 18.01.2008 № 2240-І ІІ «Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання у зв' язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням» виконавча дирекція Фон ду:

1) забезпечує збір та акум уляцію внесків на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими народженням та поховання м;

2) здійснює оперативне ро зпорядження страховими кошт ами Фонду в межах затверджен ого бюджету Фонду;

3) здійснює матеріальне з абезпечення та надає соціаль ні послуги за цим Законом;

4) здійснює контроль за п равильним нарахуванням, своє часною сплатою страхових вне сків, а також забезпечує ціль ове використання коштів зага льнообов' язкового державн ого соціального страхування у зв' язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими народженням та похованням;

5) представляє інтереси страховика в судових та інши х органах;

6) готує та подає на розгля д правління:

пропозиції щодо розміру ст рахових внесків на наступний рік;

проект бюджету Фонду та зві т про його виконання;

пропозиції щодо розміру ре зервних коштів;

7) виконує інші функції ві дповідно до положення про ви конавчу дирекцію Фонду.

Статтею 22 Закону Укр аїни від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загал ьнообов`язкове державне соці альне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними похованням” передбачен о, що платниками страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими народ женням та похованням, є страх увальники та застраховані ос оби.

Страхувальники - юри дичні та фізичні особи набув ають статусу платників страх ових внесків до Фонду з дня їх реєстрації у виконавчих дир екціях відділень Фонду.

Судом встановлено, що ві дповідач - Державне підприє мство «Первомайськвантажтр анс» є платником страхових в несків на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування у зв' язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами зумовленими народ женням та похованням та пере буває на обліку в Первомайсь кій міській виконавчій дирек ції Луганського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності, що підтве рджується відповідною заяво ю (9,10), в якості юридичної особи зареєстрований виконавчим к омітетом Первомайської місь кої ради Луганської області 28.12.2006 за реєстраційним номером 1 388 102 0000 000409 (а.с.12).

Відповідно до статт і 1 Закону України від 11.01.2001 № 2213 “П ро розмір внесків на деякі ви ди загальнообов' язкового д ержавного соціального страх ування” та підпунктів 3.1.1. та 3.1.2 пункту 3.1. розділу 3 Інструкції про порядок надходження, обл іку та витрачання коштів Фон ду від 26.06.2001 затвердженої поста новою правління Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності від 26.06.2001 № 16 розмір страхових внеск іву зв' язку з тимчасовою вт ратою працездатності склада є:

- для роботодавців - 2,9 від сотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих пра цівників, що включають витра ти на виплату основної та дод аткової заробітної плати, ін ші заохочувальні і компенсац ійні виплати, у тому числі в на туральній формі, які визнача ються згідно з нормативно-пр авовими актами, прийнятими в ідповідно до Закону України “Про оплату праці”, та підляг ають обкладанню податком з д оходів фізичних осіб;

- 0,5 відсотка - для наймани х працівників, заробітна пла та яких нижча прожиткового м інімуму, встановленого для п рацездатної особи;

- 1,0 відсотка - для найман их працівників, заробітна пл ата яких вища прожиткового м інімуму, встановленого для п рацездатної особи.

Згідно звіту про нарах овані внески, перерахування та витрати, пов' язані з зага льнообов' язковим державни м соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності, форми 4-ФСС з ТВП за 2010 рік за Державним підп риємством «Первомайськвант ажтранс» рахувалася простро чена заборгованість зі сплат и страхових внесків у загаль ному розмірі 66096,23 грн. (а.с.6), з яки х, за постановами Луганськог о окружного адміністративно го суду від 09.12.2009 по справі №2а-27797/ 09/1270, від 07.10.2010 по справі №2а-6820/10/1270, від 21.12.2010 по справі №2а-9363/10/1270 вже стягн уто заборгованість зі сплати страхових внесків на загаль ну суму 62890,18 грн. (а.с.17-18,19-20,21), таким ч ином, залишок несплаченої за боргованості складає 3206,05 грн.

Відповідно до ч.1 ст.72 Код ексу адміністративного судо чинства України обставини, в становлені судовим рішенням в адміністративній справі, щ о набрало законної сили, не до казується при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо яко ї встановлено ці обставини.

Законом України від 18. 01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальнообов`я зкове державне соціальне стр ахування у зв`язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням” встановлено, що стра хувальники-роботодавці спла чують до Фонду різницю між на рахованими для роботодавців і найманих працівників стра ховими внесками та витратами , пов' язаними з наданням мат еріального забезпечення та с оціальних послуг застрахова ним особам відповідно до цьо го Закону. Перерахування заз начених сум шляхом безготівк ових розрахунків здійснюєть ся страхувальниками-роботод авцями один раз на місяць - у д ень, встановлений для одержа ння в установах банку коштів на оплату праці за відповідн ий період (стаття 23 Закону).

Статтєю 30 Закону України в ід 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальнооб ов`язкове державне со ціал ьне страхування у зв`язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням” передбачено, що страхувальник-роботодаве ць несе відповідальність за ухилення від реєстрації як п латника страхових внесків, н есвоєчасність сплати та непо вну сплату страхових внесків , у тому числі страхових внеск ів, що сплачують застрахован і особи через рахунки робото давців, а також за порушення п орядку використання страхов их коштів.

Відповідно до статті 3 0 Закону України від 18.01.2008 № 2240-ІІІ „Про загальнообов`язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв`язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням” строк давності щодо стягненн я страхових внесків, пені та ф інансових санкцій, не застос овується.

Не сплачені в строк стр ахові внески, пеня і штраф стя гуються в доход Фонду із стра хувальника у безспірному пор ядку.

Враховуючи те, що від повідач за час судового розг ляду справи в добровільному порядку прострочену заборго ваність із сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування у зв`язку з тимчасово ю втратою працездатності в с умі 3206,05 грн. не сплатив, позовні вимоги визнаються судом обґ рунтованими, доведеними та т акими, що підлягають повному задоволенню.

Враховуючи вимоги ча стини 4 статті 94 КАС України, а т акож те, що позивач відповідн о до пункту 34 частини 1 статті 4 Декрету Кабінету Міністрів У країни від 21 січня 1993 року № 7-93 «П ро державне мито» від сплати державного мита (судового зб ору) звільнений, судові витра ти у цій справі не підлягають стягненню з відповідача, оск ільки у справах, в яких позива чем є суб' єкт владних повно важень, а відповідачем - фізич на чи юридична особа, судові в итрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються .

На підставі частини 3 ст атті 160 КАС України у судовому засіданні 05 квітня 2011 року про голошено вступну та резолюти вну частини постанови. Склад ення постанови у повному обс язі відкладено на 11 квітня 2011 р оку, про що згідно вимог части ни 2 статті 167 КАС України повід омлено після проголошення вс тупної та резолютивної части н постанови в судовому засід анні.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 17, 18, 9 4, 158-163, 167 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов Виконавчої дирекції Луга нського обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності до Державного під приємства «Первомайськвант ажтранс» про стягнення прост роченої заборгованості зі сп лати страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування у зв ' язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 3206,05 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з Державног о підприємства «Первомайськ вантажтранс» (місцезнаходже ння: 93200 Луганська область, м.Пе рвомайськ, вул.Тельмана, буд.9; ідентифікаційний код 26402902; роз рахунковий рахунок №260430187178, МФО 304308) на користь Виконавчої дир екції Луганського обласного відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності (місцез находження: 91055 м.Луганськ, вул. Коцюбинського,буд.13; ідентифі каційний код 21785643) заборговані сть зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності в сум і 3206 грн. 05 коп. (три тисячі двіст і шість гривень 05 копійок), пер ерахувавши кошти на розрахун ковий рахунок №37172500100001 в УДК Луга нської області, МФО 804013, код ЄДР ПОУ 21785643.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга по дається до Донецького апеляц ійного адміністративного су ду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної ін станції.

Апеляційна скарга на п останову суду першої інстанц ії подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом част ини третьої статті 160 КАС Укра їни, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних п овноважень у випадках та пор ядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС Україн и, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скарг у не було подано.

У разі подання апеляцій ної скарги судове рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провад ження.

Згідно з частиною 3 стат ті 160 КАС України постанова ск ладена у повному обсязі та пі дписана 11 квітня 2011 року.

Суддя О.О. Цицюра

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14876306
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2053/11/1270

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 23.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 11.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.О. Цицюра

Постанова від 05.04.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.О. Цицюра

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні