Постанова
від 05.04.2011 по справі 7173/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

    

Справа № 7173/10/1570

ПОСТАНОВА  

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2011 року                                                                                           м.Одеса

У залі судових засідань № 25

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді                               - Свиди Л.І.

при секретарі судового засідання      - Бобровській О.Ю.

         за участю сторін:

                    представника позивача                               - не з'явився

представника відповідача                              - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління  Пенсійного  фонду України в Малиновському районі м. Одеси до Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Управління  Пенсійного  фонду України в Малиновському районі м. Одеси з адміністративним позовом до Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 у розмірі 13220 грн. 86 коп., мотивуючи позовні вимоги тим, що відповідач в порушення п. 2 Прикінцевих положень Закону  України  «Про загальнообов’язкове  державне  пенсійне  страхування» від 09.07.2003 року  №1058, в частині пенсій, призначених відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII, не  відшкодовує  фактичні витрати  на  виплату  і  доставку  пільгових  пенсій за Списком №2.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином та завчасно у відповідності до ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністративного судчинства України, заперечення на адміністративний позов надані не були.

Дослідивши матеріали справи, а також обставини якими обґрунтовуються вимоги, докази, якими вони підтверджуються, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Виробниче підприємство «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян», як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси.

Згідно із розрахунком заборгованості ВП «Краян-буд»за 2010 рік заборгованість відповідача по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 складає 13220 грн. 86 коп. (аркуш справи 7).

Зазначена заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій за Списком №2 виникла за період з 01.04.2010 року по 01.07.2010 року.

При цьому пенсію на пільгових умовах отримують колишні працівники Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»,  а  саме:  ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, які працювали на работі за Списком №2.

Зазначеним пенсіонерам Виробничим підприємством «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»видані відповідні довідки, які уточнюють особливий характер роботи та умов праці, необхідні для призначення пільгової пенсії (аркуші справи 47, 49, 52, 55, 58).

Пенсію вищезазначеним пенсіонерам призначено на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»09.07.2003 року  №1058 та відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII, що підтверджується відповідним довідками, протоколами, розпорядженнями органу Пенсійного фонду України (аркуші справи 48, 50, 51, 53, 54, 56, 57).

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 року №1058, Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Для запровадження пенсійного забезпечення  через професійні та корпоративні фонди особам зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються відповідно до пунктів «а»та «б-з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». В разі досягнення пенсійного віку та  наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», розміри пенсій  визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058.

Таким чином, Виробниче підприємство «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»повинно покривати витрати на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком №2.

Відповідно до пункту 1 «Положення про Пенсійний фонд України», затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, провадить збирання, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат які згідно із  законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до покладених на нього завдань управління контролює надходження страхових внесків та інших платежів до фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання коштів фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Згідно з п. п. 6.8. п. 6 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками а застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, підприємства та організації зобов'язані в термін до 25 числа щомісячно забезпечити відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених  відповідно до ч.2 Розділу 13 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058 в частині пенсій,  призначених відповідно до пунктів «а»та «б-з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII згідно наданих розрахунків, до досягнення зазначених осіб пенсійного віку.

Відповідно до п. п. 6.9 п. 6 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками а застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці 2 п. п. 6.9 Інструкції, вважаються недоїмкою та стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та цільовими фондами» від 21.12.2000 року №2181-III.

Прикінцеві Положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» не передбачають будь-яких правил щодо звільнення від сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

Про необхідність погашення заборгованості Управління Пенсійного фонду в Малиновському районі м. Одеси повідомляло відповідача шляхом направлення відповідних розрахунків (аркуші справи 42-46),  однак на сьогоднішній день заборгованість відповідача залишається непогашеною.

Враховуючи вищевикладене, заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових  умовах  за  Списком №2 у розмірі 13220 грн. 86 коп. повинна бути стягнута з Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян».

Частиною 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не було надано доказів до адміністративного позову, які б спростовували заявлені позивачем позовні вимоги.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює  докази,  які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому,  всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищезазначене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Управління  Пенсійного  фонду України в Малиновському районі м. Одеси обґрунтовані, відповідають вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню повністю.

Керуючись Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 року №1058, Законом України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII, ст. ст. 69-71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління  Пенсійного  фонду України в Малиновському районі м. Одеси до Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 у розмірі 13220 грн. 86 коп. –задовольнити повністю.

Стягнути з Виробничого підприємства «Краянбуд»відкритого акціонерного товариства «Краян»(код ЄДРПОУ 22473940) на користь Управління Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 у розмірі 13220 грн. 86 коп. на р/р 256083013706 в Одеському Облуправлінні ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845.

Постанова набирає законної сили у порядку ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга на постанову подається до Одеського окружного адміністративного суду, та одночасно її копія надсилається до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суддею 05.04.2011 року

Суддя                                                                                                    Л.І. Свида

05 квітня 2011 року

Дата ухвалення рішення05.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14877104
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7173/10/1570

Ухвала від 08.07.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 26.07.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Постанова від 05.04.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні