Постанова
від 08.04.2011 по справі 2а/2370/1564/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 08 квітня 2011 року                                                         Справа № 2а/2370/1564/2011

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Чубар Т.М., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області до приватного підприємства «Росичі»про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась державна податкова інспекція у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області, в якому просить припинити юридичну особу приватне підприємство «Росичі», обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що відповідачем як платником податків на протязі більше одного року не надавалися податкові декларації до державної податкової служби, що є підставою для припинення юридичної особи.

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідач у встановлений судом строк письмових заперечень проти адміністративного позову не подав.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач –приватне підприємство «Росичі»зареєстроване як юридична особа Корсунь-Шевченківською районною державною адміністрацією Черкаської області 24.09.2004р., ідентифікаційний код 33158976 (свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи Серії А00 № 155263), та перебуває на обліку у державній податковій інспекції у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області як платник податків і зборів з 08.10.2004р. за № 44 (довідка про взяття на облік платника податків № 2343 від 01.02.2011р.).

Статтею 19 Господарського кодексу України встановлено обов'язок усіх суб'єктів господарювання вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Так, згідно зі статтею 9 Закону України «Про систему оподаткування»№ 1251-XII від 25.06.1991р., що діяв на момент виникнення спірних правовідносин, одним з обов'язків платників податків визначено подання до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларацій, бухгалтерської звітності та інших документів і відомостей, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Порядок подання податкових декларацій до 01.01.2011р. визначений в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»№ 2181-III від 21.12.2000р. Зокрема статтею 4 цього Закону передбачено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Разом з тим, відповідачем в порушення вищезазначених правил здійснення господарської діяльності останній раз звітність до державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області подано за підсумками ІІІ кварталу 2009 року, що підтверджується розрахунком сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва-юридичною особою за ІІІ квартал 2009 року, від 22.10.2010р., актом державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області № 2/15-057/33158976 від 26.01.2011р. та довідкою державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області № 458/15-030 від 31.01.2011р.

При цьому як вбачається з наданої позивачем довідки № 903/19-019 від 18.02.2011р., станом на 18.02.2011р. за відповідачем заборгованість перед бюджетом зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) не обліковується.

Статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»№ 755-IV від 15.05.2003р., що є спеціальним в частині регулювання відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, в свою чергу, визначено, що неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 статті 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

Відповідним правом на звернення до суду у випадках, встановлених законом, щодо припинення юридичної особи (скасування державної реєстрації) згідно п.п. 20.1.12 п. 20.1 статті 20 Податкового кодексу України наділені органи державної податкової служби.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення такого суб'єкта господарювання. Враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з позовною заявою про припинення юридичної особи, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу приватне підприємство «Росичі», ідентифікаційний код 33158976.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                                          Т.М. Чубар

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14877784
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/1564/2011

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 08.04.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні