Постанова
від 07.04.2011 по справі 2а/2370/1574/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2011 року Справа № 2а/2370/1574/2011

09 год. 30 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Кульч ицького С.О.,

при секретарі - Руденко Ю.В .,

за участю:

прокурора - Синецької О.Ю. ( за посвідченням),

представника позивача - Чумак В.В. (за довіреністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом прокурора Корс унь-Шевченківського району Ч еркаської області в інтереса х держави в особі Корсунь-Шев ченківського районного цент ру зайнятості до ОСОБА_2 п ро стягнення коштів, сплачен их як допомога по безробіттю в сумі 6109 грн. 85 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Корсунь-Шевчен ківського району Черкаської області звернувся до Черкас ького окружного адміністрат ивного суду в інтересах держ ави в особі Корсунь-Шевченкі вського районного центру зай нятості з позовною заявою до ОСОБА_2, в якій просить стя гнути кошти, сплачені як допо мога по безробіттю в сумі 6109 гр н. 85 коп.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач стверджує, що від повідач порушив вимоги Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття», внаслідок чого незакон но одержав допомогу по безро біттю на суму 6109 грн. 85 коп.

У судовому засіданні проку рор та представник позивача позовні вимоги підтримали по вністю, просили суд задоволь нити позов в повному обсязі т а стягнути з відповідача кош ти, виплачені як допомога по б езробіттю в сумі 6109 грн. 85 коп. на користь Корсунь-Шевченківсь кого районного центру зайнят ості, з мотивів порушення від повідачем вимог ст. 1 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття» , зазначивши при цьому, що ОС ОБА_2 як застрахована особа , зареєстрована в установлен ому законом порядку як безро бітна, зобов'язана своєчасно подавати відомості про обст авини, що впливають на умови в иплати їй забезпечення та на дання соціальних послуг, а са ме ті, що на день надання стату су безробітної не вказала, що вона була зареєстрована як с уб' єкт підприємницької дія льності.

За цей період відповідачу б ула виплачена допомога по бе зробіттю в сумі 6109 грн. 85 коп. А т ому, вказані обставини є підс тавою для стягнення суми вип лаченого забезпечення з відп овідача внаслідок умисного н евиконання ним своїх обов'яз ків та зловживання, з моменту виникнення таких обставин.

Відповідач до зали судовог о засідання не з'явився, запер ечення на позов не надавав, яв ку своїх представників на су довий розгляд справи не забе зпечив, хоча про час та місце р озгляду справи був повідомле ний належним чином за адресо ю його місця проживання, заре єстрованою у встановленому з аконом порядку.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове засі дання без поважних причин пр едставника сторони або треть ої особи, неповідомлення ним и про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду спр ави.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали ад міністративного позову, зас лухавши пояснення прокурора та представника позивача, вс ебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд встановив наступне.

ОСОБА_2 звернулась до Корс унь-Шевченківського районно го центру зайнятості і за її з аявою від 17.03.2010 року їй було над ано статус безробітної та пр изначено виплату допомоги по безробіттю відповідно до ст атті 2 Закону України «Про зай нятість населення», ст.ст. 22, 23 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття», як застрахованій особі.

В своїй заяві від 17.03.2010 року пр о надання статусу безробітно го відповідач вказав, що не за реєстрований як суб' єкт під приємницької діяльності, тру довою діяльністю не займаєть ся, пенсію не отримує.

Наказом Корсунь-Шевченків ського районного центру зайн ятості від 14.12.2010 року № НТ101214 на пі дставі п.14 ст.31 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»відп овідачу було припинено випла ту допомоги по безробіттю, у з в' язку з відмовою безробітн ого від другої пропозиції пі дходящої роботи.

Перевіркою достовірності даних ОСОБА_2 відповідно д о Закону України «Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття», Порядку розсл ідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого наказом Міністерства праці т а соціальної політики Україн и, Державної податкової адмі ністрації України від 13 лютог о 2009 року № 60/62, постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 13 лютого 2009 року № 7-1, зареєс трованого в Міністерстві юст иції України 12 березня 2009 року за N 232/16248 та Порядку обчислення середньої заробітної плати ( доходу) для розрахунку випла т за загальнообовязковим дер жавним соціальним страхуван ням, затвердженого Постаново ю Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 року №1266 було встановл ено, що при звірці з даними Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців встановлено, що в ідповідач зареєстрована як с убєкт підприємницької діяль ності - фізична особа-підпри ємець з 28.07.2005 року, а 17.02.2011 року при пинено підприємницьку діяль ність фізичної особи-підприє мця за судовим рішенням, що не повязано з її банкрутством, п ро що було складено акт перев ірки достовірності даних без робітних, розслідування стра хових випадків від 24.02.2011 року №5 89.

Таким чином, судом встановл ено, що в період перебування н а обліку в Корсунь-Шевченків ському районному центрі зайн ятості відповідач був зареєс трований як фізична особа - підприємець.

За період з 17.03.2010 року по 14.12.2010 ро ку відповідачу була виплачен а допомога по безробіттю в су мі 6109 грн. 85 коп.

Згідно наказу Корсунь-Шевч енківського районного центр у зайнятості «Про повернення коштів»№ 2358/100 від 25.02.2011 року відп овідача зобов' язано поверн ути кошти, виплачені як допом ога по безробіттю в сумі 6109 грн . 85 коп.

В листі від 21.03.2011 року відпові дач зазначає, що перебуваючи на обліку отримала допомогу по безробіттю в сумі 6109 грн. 85 ко п. через установу банку, вказа ний борг не має можливості по гасити, у зв' язку із складни м матеріальним становищем.

Суд зазначає, що при вирішен і даного спору необхідно кер уватися Основами законодавс тва України про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування від 14 січня 1998 року № 16/98-ВР та Законами України «Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття»від 02.03.2000 р оку № 1533-III, та «Про зайнятість на селення»від 01.03.1991 року № 803, Поряд ком надання допомоги по безр обіттю, у тому числі одноразо вої її виплати для організац ії безробітними підприємниц ької діяльності, затверджени м Наказом Міністерства праці та соціальної політики Укра їни 20.11.2000 року № 307, зареєстровани м в Міністерстві юстиції Укр аїни 14 грудня 2000 року за № 915/5136, Пор ядком розслідування страхов их випадків та обґрунтованос ті виплати матеріального заб езпечення безробітним, затве рдженим наказом Міністерств а праці та соціальної політи ки України, Державної податк ової адміністрації України в ід 13 лютого 2009 року № 60/62, постанов ою правління Пенсійного фонд у України від 13 лютого 2009 року № 7-1, зареєстрованим в Міністер стві юстиції України 12 березн я 2009 року за N 232/16248

Стаття 4 Основ, як вид загаль нообов'язкового державного с оціального страхування, зале жно від страхового випадку, в становлює страхування на вип адок безробіття.

Зокрема ст.6 Основ законодав ства України про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування (далі - Основи) пер едбачено, що застрахованою є фізична особа, на користь яко ї здійснюється загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування.

Статтею 11 Основ встановлено визначення страхового випад ку, як події, з настанням якої виникає право застрахованої особи на отримання матеріал ьного забезпечення або соціа льних послуг, передбачених з аконами України з окремих ви дів загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання.

Стаття 25 Основ встановлює в иди соціальних послуг та мат еріального забезпечення за з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням д о яких, зокрема, відноситься д опомога по безробіттю та мат еріальна допомога безробітн ому та членам його сім'ї.

Стаття 30 Основ передбачає, щ о сума вартості матеріальног о забезпечення та соціальних послуг, наданих застрахован ій особі внаслідок зловживан ня або невиконання нею своїх обов'язків, стягується з цієї особи в судовому порядку.

Відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про зайняті сть населення»від 01.03.1991 року № 8 03 (далі - Закон № 803), зайнятість - це діяльність громадян, пов' язана із задоволенням особис тих та суспільних потреб і та ка, що, як правило, приносить ї м доход у грошовій або іншій ф ормі. В Україні до зайнятого н аселення належать громадяни , що проживають на території д ержави на законних підставах : громадяни, які самостійно за безпечують себе роботою, вкл ючаючи підприємців, осіб, зай нятих індивідуальною трудов ою діяльністю, творчою діяль ністю, члени кооперативів, фе рмери та члени їх сімей, що бер уть участь у виробництві, а та кож члени особистих селянськ их господарств, діяльність я ких здійснюється відповідно до Закону України "Про особис те селянське господарство".

Згідно статті 2 Закону № 803 бе зробітними визнаються праце здатні громадяни працездатн ого віку, які через відсутніс ть роботи не мають заробітку або інших передбачених зако нодавством доходів і зареєст ровані у державній службі за йнятості як такі, що шукають р оботу, готові та здатні прист упити до підходящої роботи. Б езробітними визнаються тако ж інваліди, які не досягли пен сійного віку, не працюють та з ареєстровані як такі, що шука ють роботу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 36 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування на випадок безроб іття», якою встановлюються п рава, обов'язки та відповідал ьність застрахованих осіб, з азначається, що застраховані особи, зареєстровані в устан овленому порядку як безробіт ні, зобов'язані своєчасно под авати відомості про обставин и, що впливають на умови випла ти їм забезпечення та наданн я соціальних послуг. Сума вип лаченого забезпечення та вар тості наданих соціальних пос луг застрахованій особі внас лідок умисного невиконання н ею своїх обов'язків та зловжи вання ними стягується з цієї особи відповідно до законод авства України з моменту вин икнення обставин, що впливаю ть на умови виплати їй забезп ечення та надання соціальних послуг.

Таким чином, на підставі вищ евикладеного та враховуючи в изнання відповідачем одержа ння допомоги по безробіттю в розмірі 6109 грн. 85 коп. згідно лис та від 21.03.2011 року (а. с. 32), суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги є обґрунтованими та та кими, що підлягають до задово лення.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Інших доказів сторони суду не назвали та не надали.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 97, 122, 128, ст.с т. 158-159, 161-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути із ОСОБА_2 (19400, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь К орсунь-Шевченківського райо нного центру зайнятості (19400, Че ркаська область, м. Корсунь-Ше вченківський, вул. Ювілейна, 17 -а, код 21368425) кошти, виплачені як д опомога по безробіттю в сумі 6109 (шість тисяч сто дев' ять) г рн. 85 коп.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд в порядку, п ередбаченому ст. ст. 185 - 187 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Головуючий С.О.Ку льчицький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14877789
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/1574/2011

Ухвала від 16.03.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

Постанова від 07.04.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О.Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні