Постанова
від 07.04.2011 по справі 45/201б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2011 р. № 45/201б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого

суддів Удовиченка О.С.

Міщенка П.К. (доповідач),

Заріцької А.О.

розглянувши касаційну

скаргу Державної податкової інс пекції

у Київському районі міста Д онецька

на ухвалу Донецького

апеляційного господарсько го суду від 09.02.2011 р.

у справі

господарського суду

за заявою

до боржника № 45/201б

Донецької області

ТОВ "Леопром"

ТОВ "Персеус"

про визнання банкрутом

Представники сторін участ ь у судовому засіданні не взя ли, про час і місце судового за сідання були повідомлені вча сно і належним чином.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського с уду Донецької області від 04.10.20 10 порушено провадження у спра ві про банкрутство ТОВ "Персе ус".

Ухвалою від 14.10.2010р. за результ атами підготовчого засіданн я затверджений розмір вимог ініціюючого кредитора у сумі основного боргу - 267 000 грн. 00 ко п., встановлена дата складанн я реєстру вимог кредиторів т а дата попереднього засіданн я суду щодо розгляду реєстру вимог кредиторів.

Розгляд реєстру вимог кред иторів відкладався ухвалою в ід 24.11.2010р.

В газеті „Голос України” №20 6 від 03.11.2010р. опубліковане оголо шення про порушення справи № 45/201б про банкрутство Товарист ва з обмеженою відповідальні стю „ПЕРСЕУС”, м.Донецьк (ЄДРП ОУ 36559042).

Ухвалою від 14.12.2010р. за результ атами попереднього засіданн я затверджений реєстр вимог кредиторів, встановлені дата перших загальних зборів та д ата засідання суду по виріше нню питання щодо подальшої п роцедури по справі.

Постановою господарського суду Донецької області від 22. 12.2010 (суддя Плотніцький Б.Д.) визн ано ТОВ "Персеус" банкрутом, вв едено ліквідаційну процедур у, ліквідатором призначено а рбітражного керуючого Голоб ородько С.О.

ДПІ у Київському районі м. Д онецька оскаржило постанову господарського суду Донецьк ої області від 22.12.2010 до Донецько го апеляційного господарськ ого суду.

Ухвалою Донецького апеляц ійного господарського суду в ід 09.02.2011 (судді: М'ясищев А.М., Алєє в І.В., Москальов І.В.) відмовлен о ДПІ у Київському районі м. До нецька у прийнятті апеляційн ої скарги.

Ухвала суду апеляційної ін станції мотивована тим, що за явник апеляційної скарги не є учасником провадження у сп раві про банкрутство ТОВ "Пер сеус", а тому ДПІ у Київському районі м. Донецька не має прав о на оскарження постанови го сподарського суду Донецької області від 22.12.2010 року.

ДПІ у Київському районі м. Д онецька звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій п росить скасувати ухвалу Доне цького апеляційного господа рського суду від 09.02.11, справу на правити на новий розгляд до Д онецького апеляційного госп одарського суду.

В обґрунтування касаційно ї скарги заявник посилається на порушення судом апеляцій ної інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм про цесуального права, зокрема: с т. ст. 43, 91 ГПК України.

Судова колегія, розглянувш и наявні матеріали справи, об говоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичн у оцінку обставин справи та п овноту їх встановлення, досл ідивши правильність застосу вання судом апеляційної інст анції норм матеріального і п роцесуального права дійшла в исновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з на ступних підстав.

Відповідно до ст. 129 Конститу ції України основними засада ми судочинства в Україні є за безпечення апеляційного та к асаційного оскарження рішен ня суду, крім випадків, встано влених законом.

Відповідно до вимог ст. 106 ГПК України, ухвали місцевого го сподарського суду можуть бут и оскаржені в апеляційному п орядку у випадках, передбаче них цим Кодексом та Законом "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”.

Згідно зі ст.1 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" визначено , що сторонами у справі про бан крутство - кредитори (предста вник комітету кредиторів), бо ржник (банкрут); учасниками пр овадження у справі про банкр утство - сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна , керуючий санацією, ліквідат ор), власник майна (орган, упов новажений управляти майном) боржника, а також у випадках, п ередбачених цим Законом, інш і особи, які беруть участь у пр овадженні у справі про банкр утство, Фонд державного майн а України, державний орган з п итань банкрутства, представн ик органу місцевого самовряд ування, представник працівни ків боржника, уповноважена о соба акціонерів або учасникі в товариств з обмеженою чи до датковою відповідальністю.

Відповідно до ч.1 ст.91 ГПК Укр аїни сторони у справі, прокур ор, треті особи, особи, які не б рали участь у справі, якщо гос подарський суд вирішив питан ня про їх права та обов'язки, м ають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не н абрало законної сили.

Таким чином, право на апеляц ійне оскарження мають право особи, що набули процесуальн ого права сторони або учасни ка у справі про банкрутство.

З матеріалів справи вбачає ться, що заявник касаційної с карги ДПІ у Київському район і м. Донецька не є кредитором у справі про банкрутство. Дока зів надсилання до суду заяви з грошовими вимогами до борж ника ДПІ не надано.

Доводи скаржника, викладен і у касаційні скарзі, не спрос товують висновків суду попер едньої інстанцій та, крім тог о, пов'язані з переоцінкою док азів, що виходить за межі повн оважень суду касаційної інст анції.

За таких обставин, ухвала суду апеляційної інстанції є законною та обґрунтованою, а тому підстави для її скасува ння відсутні.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Д ержавної податкової інспекц ії у Київському районі міста Донецька залишити без задов олення.

Ухвалу Донецького ап еляційного господарського с уду від 09.02.2011 року у справі № 45/201б залишити без змін.

Головуючий Удовиченко О.С.

С у д д я Міщ енко П.К.

С у д д я Заріцька А.О.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14881702
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/201б

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 14.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 09.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні