Рішення
від 05.04.2011 по справі 10/030-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/030-11

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                              тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" квітня 2011 р.                                                                          Справа № 10/030-11

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого судді                                                                                        Привалова А.І.

при секретарі                                                                                        Казміренко Л.В.

розглянувши справу № 10/030-11

за позовом                     відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі           Київської обласної філії відкритого акціонерного товариства           «Укртелеком», м. Київ

до                               товариства з обмеженою відповідальністю «Вожес»,

                              с. Стовп'яги, Переяслав-Хмельницький район    

про                               стягнення 1120,43 грн.

за участю представників сторін:

від позивача:           Кабанець Н.М. - довіреність № 96 від 25.01.2010 р.;

від відповідача:           не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне товариство «Укртелеком»в особі Київської обласної філії відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»(далі-позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Вожес» (далі-відповідач) про стягнення 1120,43 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору № 530 від 10.10.2006 р. в частині оплати отриманих послуг електрозв'язку, у зв'язку з чим у відповідача перед позивачем  утворилась заборгованість в сумі 1036,77 грн., з огляду на наявність якої нараховано 33,12 грн. пені, 39,72 грн. інфляційних втрат та 10,82 грн. 3 % річних.

Ухвалою суду від 25.02.2011 р. порушено провадження у справі № 10/030-11 та призначено її до розгляду.

Ухвалою суду від 15.03.2011 р. розгляд справи відкладався.

В судових засіданнях 15.03.2011 р. та 05.04.2011 р. представником позивача підтримано позовні вимоги в повному обсязі, вважаючи їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позові.

Представник відповідача в судові засідання 15.03.2011 р. та 05.04.2011 р. не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча останній належним чином повідомлений про місце і час судових засідань, про що свідчать наявні в матеріалах справи повідомлення про вручення відповідачу рекомендованих поштових відправлень щодо ухвал суду від 25.02.2011 р. та від 15.03.2011 р.; вимоги ухвал суду від 25.02.2011 та від 15.03.2011 р. відповідач не виконав, відзив на позов до суду не надіслав.  

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши його пояснення, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд Київської області -

ВСТАНОВИВ:

   

На підставі Закону України «Про телекомунікації»від 18.11.2003 р. № 1280-ІV (далі по тексту - Закон № 1280-ІV), 10.10.2006 р. між позивачем (підприємство зв'язку) та відповідачем (споживач) укладено Договір № 530 про надання послуг електрозв'язку, відповідно до умов п. 1 якого підприємство зв'язку надає послуги електрозв'язку, перелічені в додатку 1, і безплатні послуги, перелічені в додатку № 2 до договору.

Умовами п.п. 4.1, 4.2 договору передбачено, що послуги надаються підприємством зв'язку та оплачуються згідно з тарифами, затвердженими чинним законодавством. При цьому, споживач сплачує послуги зв'язку за спільно погодженою системою оплати, з поданням рахунків.

Відповідно до пункту 4.5. договору, розрахунки за фактично отримані в кредит послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць проводяться споживачем протягом десяти днів з дня одержання рахунку, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Згідно з п. 3.2.8 договору, споживач взяв на себе обов'язок своєчасно вносити плату за користування телефоном, міжміські та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит телеграми та інші послуги, надані по телефону.

Позивач належним чином та в повному обсязі виконав взяті на себе зобов'язання згідно з умовами Договору № 530 від 10.10.2006 р., надавши відповідачу послуги електрозв'язку. Претензій щодо якості наданих послуг з боку відповідача не надходило.

Проте, порушуючи умови договору, відповідач неналежним чином та не в повному обсязі виконував взяті на себе зобов'язання в частині оплати наданих позивачем послуг електрозв'язку, у зв'язку з чим за період з 20.01.2010 р. по 01.02.2011 р. у відповідача утворилась заборгованість в загальній сумі 1036,77 грн.      

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 33 Закону України «Про телекомунікації»№1280-ІV, споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно сплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Оскільки заборгованість відповідача перед позивачем в частині оплати послуг електрозв'язку, наданих на підставі Договору № 530 від 10.10.2006 р., на час прийняття рішення не сплачена, а розмір заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, вимога позивача про стягнення з відповідача 1036,77 грн. заборгованості визнається судом та підлягає задоволенню.

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою відповідачем отриманих телекомунікаційних послуг, позивач просить суд стягнути пеню в сумі 33,12 грн., нараховану за період: вересень 2010 р. - січень 2011 р.

Відповідно до п. 5.8 договору, уразі несплати за надані телекомунікаційні послуги понад встановлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розрахункового періоду) споживач сплачує пеню в розмірі одного відсотка від затриманих платежів за кожну добу затримки, згідно з чинним законодавством.   

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання. У разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 1. ст. 216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

На підставі вказаних норм права та враховуючи, що доданий до матеріалів справи розрахунок є арифметично вірним, вимога позивача про стягнення з відповідача 33,12 грн. пені визнається судом та підлягає задоволенню.

Крім того, позивач, посилаючись на приписи ст. 625 Цивільного кодексу України,  просить суд стягнути з відповідача інфляційні втрати в сумі 39,72 грн., нарахованих за період: серпень 2010 р. - січень 2011 р. та 3 % річних в сумі 10,82 грн., нарахованих за період: березень 2010 р. - січень 2011 р.          

Частиною другою ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 55 Господарського процесуального кодексу України, суд перевірив правильність нарахування інфляційних втрат і 3 % річних та дійшов висновку про задоволення зазначених вимог за розрахунком позивача, який міститься в матеріалах справи та є арифметично вірним.

Відповідно до ст. 44 ГПК України, судові витрати складаються з державного мита, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката, витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Згідно із ст. 49 ГПК України, витрати по сплаті державного мита, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу при повному задоволені позову покладаються на відповідача.

Враховуючи наведе вище, керуючись ст. ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

          ВИРІШИВ:

1.  Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вожес»(юридична адреса: 08436, Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Стовп'яги; поштова адреса: 08400, Київська область, м. Переяслав-Хмельницький, вул. Грушевського, 61; код ЄДРПОУ 31850040) на користь відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Київської обласної філії відкритого акціонерного товариства «Укртелеком»(02098, м. Київ, пр. П. Тичини, 6; код ЄДРПОУ 01184901) 1036,77 грн. заборгованості, 33,12 грн. пені, 39,72 грн. інфляційних втрат, 10,82 грн. 3% річних, а також судові витрати: 102,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.   

Видати наказ.

                    

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до вимог ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

     Суддя                                                                                                  А.І. Привалов

Повне рішення складено - 06.04.2011 р.

     

     

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.04.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14927738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/030-11

Рішення від 05.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні