Постанова
від 28.03.2011 по справі 2а-449/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  

            ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              ПОСТАНОВА

                                                      ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

"28" березня 2011 р.                                                                                           Справа № 2a-449/11/0970

м. Івано-Франківськ

 

Івано-Франківський  окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Біньковської Н.В.

розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Івано-Франківського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку  до  Відкритого акціонерного товариства «Коломийська сільгоспхімія»про стягнення штрафних санкцій в сумі 5100,00 грн.,-

                                                              ВСТАНОВИВ:

          

Івано-Франківське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулося в суд із адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства «Коломийська сільгоспхімія»про стягнення штрафних санкцій в сумі 1500,00грн. за порушення на ринку цінних паперів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем вчинене порушення вимог ст. 40 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” та п.1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 року № 1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.02.2007 року за № 97/13364 в частині неопублікування у офіційному друкованому виданні, нерозміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії та неподання до територіального управління регулярної річної інформації за 2009 рік. Застосовані до відповідача санкції в розмірі 5100,00 грн. ним добровільно не сплачені.

09.02.2011 року судом винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі. Ухвала разом із копією позовної заяви та доданими до неї документами направлена відповідачу та, згідно повідомлення про вручення поштового відправлення, отримана відповідачем 11.02.2011 року. Повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу повернулось на адресу суду 25.03.2011 року.

Заперечення проти позову чи заяву про визнання позову відповідач суду не подав.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши та оцінивши подані  докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ВАТ «Коломийська сільгоспхімія»у відповідності до ч. 2 ст. 2 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” є емітентом.

Статтею 5 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” визначено, що державне регулювання  ринку  цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.  Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Відповідно до ч.1 ст.40 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” емітент зобов’язаний подавати регулярну інформацію про емітента Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно ч.4 цієї статті річна інформація  про  емітента  є відкритою  і  підлягає оприлюдненню   емітентом  у  строк  не  пізніше  30  квітня  року, наступного  за  звітним,  шляхом  опублікування  її  в  одному   з офіційних  друкованих  видань  Верховної  Ради  України,  Кабінету Міністрів України  або  Державної  комісії  з  цінних  паперів  та фондового  ринку  і  розміщення  у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та  фондового  ринку про ринок цінних паперів.

Примірник офіційного друкованого видання, в якому опубліковано річну інформацію про емітента, емітент надсилає до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Частиною 5 зазначеного статті передбачено, що звітним періодом для складання квартальної інформації про емітента є квартали поточного року.

У відповідності до ч. 6 ст. 40 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно з п. 1 Глави 7 Розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.02.2007 р. за №97/13364, розкриття   річної  інформації  має  здійснюватись  шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії. Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року,  наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року,  наступного за звітним.

Судом встановлено, що відповідачем не подано до територіального управління Комісії регулярну інформацію за 2009 рік, не розміщено її в загальнодоступній інформаційній базі Комісії та не опубліковано в офіційному друкованому виданні, чим порушено вимоги ст. 40 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” та вимоги п. 1 Глави 7 Розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.

По факту зазначеного правопорушення та наявності вини юридичної особи, позивачем складено акти про правопорушення на ринку цінних паперів за №№ 106-ІФ, 107-ІФ, 108-ІФ від 26.08.2010 року, на підставі яких начальником Івано-Франківського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за не розкриття регулярної річної інформації на фондовому ринку за 2009 рік у відношені ВАТ «Коломийська сільгоспхімія»прийнято постанови від 07.09.2010 року, а саме: за неподання до територіального управління Комісії інформації постанову за №100-ІФ про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 1700,00 гривень; за неопублікування в офіційному виданні постанову за №101-ІФ про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 1700,00 гривень; за нерозміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії постанову за №102-ІФ про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 1700,00 гривень. Загальна сума штрафних санкцій, накладених на відповідача за нерозкриття регулярної річної інформації за 2009 рік, становить 5 100,00 гривень.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не було прийнято міри щодо оскарження зазначених постанов про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, отже дані постанови є чинними та такими, що відповідають вимогам законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідачем не надано суду доказів сплати штрафів в загальній сумі 5100,00 гривень. Крім того відповідачем не спростовано факт допущення ним вищезазначених порушень.

Згідно ч. 5 ст. 11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” штрафи,  накладені Державною комісією  з цінних  паперів  та фондового ринку, стягуються у  судовому  порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що прийняті позивачем постанови є правомірними, а загальна сума застосованої санкції у вигляді штрафу в розмірі 5100,00 гривень підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 256 КАС України, постанови прийняті в порядку скороченого провадження виконуються негайно.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись статтями 2, 8-14, 86, 183-2  Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

                      

 ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Коломийська сільгоспхімія»(код ЄДРПОУ 05489081) на користь Державного бюджету України заборгованість зі сплати штрафних санкцій в розмірі 5100 (п”ять тисяч сто) гривень 00  копійок.

Постанову суду звернути до негайного виконання.                                                                                                                                                                      

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

          

          

Суддя:                                                                                                          Біньковська Н.В.

          

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14930042
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-449/11/0970

Постанова від 28.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 09.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Постанова від 28.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні