Постанова
від 05.04.2011 по справі 2а-1153/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" квітня 2011 р. Справа № 2а-1153/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого - судді С кільського І.І.,

при секретарі судового зас ідання Бурда М.Р.

за участю:

представника позивача: Федорців О.О.,

представника відповідача : не з`явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву

за поданням : Державної п одаткової інспекції в м.Іван о-Франківську

до : ТОВ „Івано-Франківсь кбудтранс”

про : стягнення боргу в с умі 10772,32 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податков а інспекція в м.Івано-Франків ську (надалі- заявник) з підс тав передбачених пунктом 3 ча стини 1 статті 183- Кодексу адм іністративного судочинства України (надалі - КАС Україн и ), 01 квітня 2011 року о 15:40 год. зверн улася в суд з поданням до Това риства з обмеженою відповіда льністю "Івано-Франківськбуд транс" (надалі- відповідач) п ро стягнення податкового бор гу з розрахункових рахунків відповідача у сумі 10772,32 грн., в п орядку статті 183-3 КАС України.

Вимоги подання мотивовані тим, що у відповідача наявний податковий борг перед бюдже том в сумі 10772,32 гривень. Заявник вказав, що даний податковий б орг виник у результаті неспл ати самостійно задекларован их сум по податку з орендної п лати з юридичних осіб по пода тковій декларації № 3220 від 27.01.11 р оку. Також зазначив, що відпов ідачу у відповідності до ст.129 Податкового кодексу України за несвоєчасне погашення уз годженого податкового боргу нараховано пеню в сумі 651,89 грн . На підставі ст. 6 Податкового кодексу України ДПІ в м.Івано -Франківську - відповідачу 0 1.02.2011 року надіслано податкову вимогу № 207/2299/10/24-150/838.

Судом 04 квітня 2011 року винесе но ухвалу про відкриття пров адження за даним поданням. В з в' язку з передбаченим закон одавством скороченого строк у розгляду даної категорії с прав, розгляд подання призна чено на 05 квітня 2011 року о 15:00 год. , про що повідомлено сторін.

Представник заявника в суд овому засіданні вимоги викла дені в поданні підтримала в п овному обсязі та суду поясни ла, що у відповідача наявний п одатковий борг перед бюджето м, який виник в зв' язку з несп латою у передбачений законод авством термін самостійно ви значеного податкового зобов ' язання з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Так ож вказала, що в зв' язку із не своєчасною сплатою вищезазн аченого зобов' язання відпо відачу нараховано пеню. Прос ила подання задовольнити в п овному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявс я належним чином, що підтверд жується наявними в матеріала х справи доказами.

Відповідно до п.3 ч.7 ст. 183-3 КАС У країни неявка сторін у судов е засідання не перешкоджає р озгляду подання.

Розглянувши подання заявн ика, заслухавши представника заявника, дослідивши наявні в матеріалах справи письмов і докази, суд приходить до вис новку, що подання заявника об ґрунтоване та підлягає задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач по справі зареєстрован ий виконавчим комітетом Іван о- Франківської міської рад и та включений в Єдиний держа вний реєстр підприємств та о рганізацій України, згідно і з законодавством України на відповідача покладено обов' язок сплачувати податки.

Згідно із частиною 1 статті 67 Конституції України кожен з обов'язаний сплачувати подат ки і збори в порядку і розміра х, встановлених законом.

Пунктом 16.4.1. Податкового Код ексу України (далі - Кодекс) п ередбачено, що платник подат ків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим К одексом.

Відповідно до пп. 14.1.175, п.14.1, ст.14 П одаткового кодексу України, податковий борг - сума грошо вого зобов'язання (з урахуван ням штрафних санкцій за їх на явності), самостійно узгодже ного платником податків або узгодженого в порядку оскарж ення, але не сплаченого у вста новлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на су му такого грошового зобов'яз ання.

Пунктом 5.4.1. Кодексу передбач ено, що крім випадків, передба чених податковим законодавс твом, платник податків самос тійно обчислює суму податков ого та/або грошового зобов'яз ання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) деклара ції або уточнюючому розрахун ку, що подається контролюючо му органу у строки, встановле ні цим Кодексом.

Відповідно до пункту 57.1. Коде ксу платник податків зобов'я заний самостійно сплатити су му податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настают ь за останнім днем відповідн ого граничного строку, перед баченого цим Кодексом для по дання податкової декларації , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 129.1.1. Кодексу передба чено, що після закінчення вст ановлених цим Кодексом строк ів погашення узгодженого гро шового зобов'язання на суму п одаткового боргу нараховуєт ься пеня.

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача станом 30 березня 2011 року наявний пода тковий борг з податку орендн а плата з юридичних осіб в сум і 10 772,32 грн., в тому числі пеня в су мі 651,89 грн., яка нарахована за не своєчасну сплату самостійно визначеного податкового зоб ов' язання з орендної плати за земельні ділянки державно ї і комунальної власності за значеного в поданій заявнико м податковій декларації.

У відповідності до пункту 59 .1. статті 59 Кодексу у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зо бов'язання в установлені зак онодавством строки, орган де ржавної податкової служби на дсилає (вручає) йому податков у вимогу в порядку, визначено му для надсилання (вручення) п одаткового повідомлення-ріш ення. Податкова вимога надси лається платникам податків, які самостійно подали податк ові декларації, але не погаси ли суми податкових зобов'яза нь у встановлені цим Кодексо м строки, без попереднього на дсилання (вручення) податков ого повідомлення-рішення (пу нкт 59.4. вищевказаної статті).

Як встановлено судом, відповідачу заявником напра влено податкову вимогу № 207 ві д 01 лютого 2011 року, яку відповід ач отримав 03 лютого 2011 року, одн ак дана вимога залишена відп овідачем без виконання.

Пунктом 59.5. статті 59 Кодексу передбачено, у разі коли у пла тника податків, якому надісл ано (вручено) податкову вимог у, сума податкового боргу збі льшується, погашенню підляга є вся сума податкового боргу такого платника податку, що в иник після надіслання (вруче ння) податкової вимоги.

Відповідно до пункту 20.1.18. ста тті 20 Кодексу передбачено пра во органів державної податко вої служби звернення до суду щодо стягнення коштів платн ика податків, який має податк овий борг, з рахунків у банках , обслуговуючих такого платн ика, на суму податкового борг у або його частини.

Пунктом 95.2. статті 95 Кодексу п ередбачено, що стягнення кош тів та продаж майна платника податків проводяться не ран іше ніж через 60 календарних дн ів з дня надіслання такому пл атнику податкової вимоги, що стало підставою звернення п одаткового органу до суду в п орядку передбаченому Податк овим Кодексом України та пун ктом 3 частиною 1 статті 183- 3 КА С України. Враховуючи, що пода ткова вимога форми “Ю” від 01 л ютого 2011 року № 207, отримана відп овідачем 03 лютого 2011 року, наст ання права заявника на стягн ення коштів та продаж активі в платника податків після за кінчення 60 календарних днів т а 24 годинного терміну звернен ня органів державної податко вої служби до суду в порядку с татті 183- 3 КАС України припад ало на вихідні дні, заявником дотримано строки звернення з поданням до суду.

Заборгованість відповідач а становить 10772,32 грн., що підтвер джується довідкою про борг в ід 31 березня 2011 року, податково ю вимогою від 01 лютого 2011 року т а податковою декларацією від повідача поданою до податков ого органу.

Згідно частини 7 статті 183- 3 КАС України у разі постановл ення судом ухвали про відкри ття провадження у справі суд приймає у триденний строк, ал е не пізніше ніж протягом 96 го дин з моменту встановлення о бставин, що зумовлюють зверн ення заявника до суду, постан ову по суті заявлених вимог, я ка підлягає негайному викона нню.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що відповідачем на м омент розгляду справи не под ано доказів сплати заборгова ності та не спростовано дану заборгованість, суд приходи ть до висновку, що позов обґру нтований та підлягає до задо волення.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у с правах, в яких позивачем є суб ' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст.ст. 158-1 63, 167, 183- 3 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної по даткової інспекції в м.Івано -Франківську про стягнення к оштів з ТОВ „Івано-Франківсь кбудтранс” в сумі податковог о боргу у розірі 10772,32 грн.- задов ольнити.

Стягнути з розрахунк ових рахунків в доход держав ного бюджету кошти у тому чис лі готівкові з Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Івано-Франківськбудтранс”(і д.код 01268667) в рахунок погашення п одаткового боргу в сумі 10772,32 гр н. (десять тисяч сімсот сімдес ят дві гривні) 32 коп., до повного його погашення.

Згідно ч.7 ст.183-3 КАС України п останова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ Ск ільський І.І.

Постанова склад ена в повному обсязі 08.04.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.04.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14930132
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1153/11/0970

Постанова від 05.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 05.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Ухвала від 04.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 05.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні