Постанова
від 23.02.2011 по справі 1170/2а-352/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія Справа № 1170/2а-352/11

Категорія статобліку 10.2.3

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2011 року м. Кір овоград

Кіровоградський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого - с удді Флоренка О.Ю.

при секретарі - Осиповій Н.В.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позовн ою заявою Ульяновського райо нного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення незак онно отриманої допомоги по б езробіттю в сумі 4260,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2011 року Улья новський районний центр зайн ятості звернувся до Кіровогр адського окружного адмініст ративного суду з позовною за явою до ОСОБА_1, в якій прос ить стягнути з відповідача н а свою користь незаконно отр иману допомогу по безробіттю в сумі 4260,00 грн.

Позовні вимоги обгру нтовані тим, що на момент звер нення до Ульяновського район ного центру зайнятості за сп риянням у працевлаштуванні в ідповідач належала до катего рії зайнятого населення, оск ільки була зареєстрована фіз ичною особою-підприємцем, і, в ідповідно, не мала права на на дання статусу безробітного, отримання допомоги по безроб іттю виплаченої відповідачу за період з 10 листопада 2008 року по 05 листопада 2009 року в сумі 4260,0 0 грн.

У судовому засіданні представник позивача Дігт яренко Т.М. підтримала позо вні вимоги повністю, пославш ись на обставини, викладені в позовній заяві та уточнення х до позовної заяви, а також пр осила суд задовольнити позов у повному обсязі.

У судове засідання з' явився відповідач - ОСОБА _1, яка адміністративний поз ов визнала частково

Відповідач, заперечу ючи проти задоволення позову у частині розміру суми стягн ення, надала наступні поясне ння, що вона з 2006 р. по 2007 р. займал ась підприємницькою діяльні стю. З 2007 року підприємницькою діяльністю не займається, та к як протягом року не сплачув ала податки. У 2008 році стала на облік до Ульяновського район ного центру заянятості.

У відповідності до ст. ст. 11 2, 136 КАС України, відповідач мож е визнати адміністративний п озов повністю або частково п ротягом всьго часу судового розгляду, зробивши усну або п одаши письмову заяву. Суд не п риймає визнання адміністрат ивного позову і продовжує ро згляд адміністративної спра ви, якщо ці дії відповідача су перечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Заслухавши поясненн я представника позивача, від повідача, дослідивши у судов ому засіданні подані суду до кази, оцінивши їх за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, су д вважає, що позов підлягає за доволенню повністю з наступн их підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України «Про зайнятість нас елення», для реалізації держ авної політики зайнятості на селення, професійної орієнта ції, підготовки і перепідгот овки, працевлаштування та со ціальної підтримки тимчасов о не працюючих громадян у пор ядку, що визначається Кабіне том Міністрів України, створ юється державна служба зайня тості, діяльність якої здійс нюється під керівництвом Мін істерства праці та соціально ї політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самовряду вання.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття», для управління с трахуванням на випадок безро біття, провадження збору та а кумуляції страхових внесків , контролю за використанням к оштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг , створюється Фонд загальноо бов'язкового державного соці ального страхування на випад ок безробіття. Відповідно до статті 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державн е соціальне страхування на в ипадок безробіття»Ульяновс ький районний центр зайнятос ті є робочим органом виконав чої дирекції Фонду та уповно важений, зокрема, контролюва ти правильність нарахування , своєчасність сплати страхо вих внесків, а також витрат за страхуванням на випадок без робіття, проводити розслідув ання страхових випадків та о бгрунтованість виплати мате ріального забезпечення в пор ядку, встановленому централь ними органами виконавчої вла ди у сфері праці та соціально ї політики, державної податк ової політики, Пенсійним фон дом України за погодженням з правлінням Фонду.

Судом встановлено, що на підставі Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»та З акону України «Про зайнятіст ь населення»03 листопада 2008 рок у відповідач, зареєструвалас ь в Ульяновському районному центрі зайнятості, як така, що шукає роботу, персональна ка ртка № 1111011208110300002 (а.с.8). 10 листопада 200 8 року відповідач подала до У льяновського районного цент ру зайнятості заяву про нада ння статусу безробітного з в иплатою допомоги по безробіт тю, в якій зазначила, що вона н е зареєстрована як суб' єкт підприємницької діяльності , трудовою діяльністю не займ ається, пенсію не отримує, най маним працівником та по циві льно - правові угоді не прац ює (а.с.9).

На підставі заяви від 10 листопада 2008 року, відповідн о до частини 1 статті 22 та части ни 1 статті 23 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття»та «П орядку надання допомоги по б езробіттю, у тому числі однор азової її виплати для органі зації безробітними підприєм ницької діяльності», затверд женого наказом Міністерства праці та соціальної політик и України від 13.02.2009 р. №60/62, з 10 листо пада 2008 року відповідач переб уває на обліку, як безробітня в Ульяновському районному ц ентрі зайнятості та в період з 10 листопада 2008 року по 05 листо пада 2009 року, отримала допомог у по безробіттю в розмірі 4260,00 г рн., підтвердженням чому є вит яг з відомості виплат по безр обіттю (а.с.30).

З матеріалів справи в становлено, що відповідач з 20 березня 2006 року була зареєстр ована як фізична особа - під приємець, що підтверджується довідкою з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 15-16). На підставі довідки з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців позивачем ск ладено акт від 04 серпня 2010 року №250 про розслідування страхов их випадків та обґрунтованос ті виплати матеріального заб езпечення відповідно до Зако ну України «Про загальнобов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття»(а.с. 17). Таким чином, на моме нт звернення до Ульяновськог о районного центру зайнятост і за сприянням у працевлашту ванні відповідач належала до категорії зайнятого населен ня і, відповідно, не мала права на надання статусу безробіт ного, отримання допомоги по б езробіттю виплаченої відпов ідачу за період з 10 листопада 2008 року по 05 листопада 2009 рок у в сумі 4260,00 грн.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про зайняті сть населення», безробітними визнаються працездатні гром адяни працездатного віку, як і через відсутність роботи н е мають заробітку або інших п ередбачених законодавством доходів і зареєстровані у де ржавній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готов і та здатні приступити до під ходящої роботи.

На підставі пункту "б" частини 3 статті 1 Закону Украї ни «Про зайнятість населення » (в редакції, яка діяла на мом ент виникнення правовідноси н) в Україні до зайнятого насе лення належать громадяни, як і самостійно забезпечують се бе роботою, включаючи підпри ємців, осіб, зайнятих індивід уальною трудовою діяльністю , творчою діяльністю, члени ко оперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у в иробництві.

Відповідно до частин и 3 статті 36 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування н а випадок безробіття», сума в иплаченого забезпечення та в артості наданих соціальних п ослуг застрахованій особі вн аслідок умисного невиконанн я нею своїх обов' язків та зл овживання ними стягується з цієї особи відповідно до зак онодавства України з моменту виникнення обставин, що впли вають на умови виплати їй заб езпечення та надання соціаль них послуг.

Згідно з п. 6.14 «Порядку надання допомоги по безробіт тю, у тому числі одноразової ї ї виплати для організації бе зробітними підприємницької діяльності», затвердженого наказом Міністерства праці т а соціальної політики Україн и від 20.11.2000 р. № 307, якщо під час оде ржання допомоги по безробітт ю безробітний своєчасно не п одав відомості про обставини , що впливають на умови її випл ати, з безробітного стягуєть ся сума виплаченої допомоги по безробіттю з моменту вини кнення цих обставин. Якщо без робітний відмовився доброві льно повернути зазначені кош ти, то питання щодо їх поверне ння вирішується у судовому п орядку.

Суд критично оцінює п ояснення відповідача, оскіль ки під час перебування на обл іку в Ульяновському районном у центрі зайнятості з 10 листоп ада 2008 року по 05 листопада 2009 рок у вона була зареєстрована як фізична особа - підприємець , що підтверджується довідко ю з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців (а.с. 15 - 16 ). Запис щодо припинення підпр иємницької діяльності відпо відача як фізичної особи - п ідприємця, на підставі відпо відного судового рішення, бу в внесений до ЄДРЮОФОП держа вним реєстратором тільки 15.09.200 9 р.

Наказом директора Ул ьяновського районного центр у зайнятості від 29 липня 2010 рок у №128-П "Про відшкодування кош тів, виплачених як допомога п о безробіттю" відповідальних працівників позивача було з обов' язано вжити заходів, з гідно законодавства, по пове рненню коштів, незаконно отр иманих відповідачем. (а.с.12). Лис том від 29 липня 2010 року №566 відпо відачеві направлено копію да ного наказу з пропозицією до бровільно повернути кошти у сумі 4260,00 грн. (а.с.13), 14 серпня 2010 рок у відповідач отримав копію н аказу, що підтверджується по штовим повідомленням про вру чення поштового відправленн я (а.с. 14). На момент звернення по зивача до суду заборгованіст ь відповідачем не погашена.

Отже, на думку суду, ст ягненню з відповідача підля гає допомога по безробіттю, щ о була отримана ним починаюч и з 10 листопада 2008 року по 05 лист опада 2009 року в сумі 4260,00 грн.

Згідно з ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття», застраховані особи, зар еєстровані в установленому п орядку як безробітні, зобов'я зані своєчасно подавати відо мості про обставини, що вплив ають на умови виплати їм забе зпечення та надання соціальн их послуг.

Відповідно до ч 3 ст. 36 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття», сума виплаченого забезпечення та вартості на даних соціальних послуг заст рахованій особі внаслідок ум исного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ни ми стягується з цієї особи ві дповідно до законодавства Ук раїни з моменту виникнення о бставин, що впливають на умов и виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовні в имоги є обгрунтованими і зая вленими згідно чинного закон одавства, а тому адміністрат ивний позов підлягає задовол енню повністю.

На підставі викладе ного та керуючись ст. ст. 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративни й позов задовольнити повніс тю.

2. Стягнути з ОСОБА_1 (26400, АДРЕСА_1, ідентифікаці йний номер НОМЕР_1) на кори сть Ульяновського районного центру зайнятості-робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування на випадок безробітт я (26400, Кіровоградська область, м. Ульяновка, вул. Промислова, 14, р/р 37178303901404, код ЄДРПОУ - 20650355, УДК в К іровоградській області, МФО 823016) незаконно отриману допомо гу по безробіттю в сумі 4260,00 грн .

Постанова суду набир ає законної сили в порядку, пе редбаченому ст. 254 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Постанова суду може б ути оскаржена до Дніпропетро вського апеляційного адміні стративного суду шляхом пода чі, протягом десяти днів з дня отримання копії постанови с уду, апеляційної скарги чере з Кіровоградський окружний а дміністративний суд, з одноч асним надсиланням копії апел яційної скарги до суду апеля ційної інстанції.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 23.02.20 11 р. проголошено вступну та ре золютивну частини постанови . Виготовлення постанови у по вному обсязі відкладено на 28.0 2.2011 р., про що повідомлено сторі н після проголошення вступно ї та резолютивної частини по станови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КА С України.

Суддя (підпис) О.Ю. Флорен ко

Згідно з оригіналом:

Суддя О.Ю. Флоренко

Дата ухвалення рішення23.02.2011
Оприлюднено21.04.2011
Номер документу14930239
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-352/11

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

Постанова від 23.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні