Постанова
від 27.03.2008 по справі 16/131-ап-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/131-АП-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"27" березня 2008 р.                                                           Справа № 16/131-АП-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Немченко Л.М. при секретарі Горголь О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Прокурора Комсомольського району м.Херсона в інтересах держави в особі Херсонського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Відкритого акціонерного товариства "Металіст", м.Херсон  

про  стягнення 850 грн.

за участю представників учасників процесу: Прокурора Мясніков К.К.

від позивача: Кулик Л. Є. дов. № 51 від 22.05.2007р.

від відповідача: не прибув

          Прокурор Комсомольського району м. Херсона в інтересах держави в особі Херсонського територіального управління державної комісії з цінних паперів  та фондового ринку (позивач) звернувся до суду з позовом про стягнення з відкритого акціонерного товариства  "Металіст" (відповідач) штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 850 грн.

          Прокурор позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

          Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

          Відповідач відзив та витребувані судом матеріали не надіслав, явку представника не забезпечив.

          Зважаючи на те, що ухвала про відкриття провадження у справі та судова повістка надіслані відповідачу за адресою місцезнаходження підприємства, зазначеного в свідоцтві про держреєстрацію, ніяких змін щодо адреси ним у встановленому порядку не внесено, вважається, що  відповідач у встановленому порядку був повідомлений про час і місце слухання справи, суд розглядає справу по наявних в ній документах без участі представника відповідача.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши  прокурора та представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

          Херсонське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є територіальним органом Комісії та відповідно до Положення про управління є державною установою.

          Основним завданням територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку  є забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку і функціонування ринку цінних паперів, здійснення державного регулювання і контролю за випуском, обігом цінних паперів у регіоні, додержання законодавства в цій сфері.

          У відповідності зі ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Херсонським територіальним управлінням за правопорушення на ринку  цінних   паперів   на   юридичних   осіб   накладаються   штрафні   санкції.   Накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку  фінансові санкції спрямовуються в дохід Державного бюджету України (надходження від штрафів та фінансових санкцій передбачається Законом України  "Про державний  бюджет України на 2007 р.").

          ВАТ "Металіст" , всупереч вимогам ст.41 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.06 №1591, з порушенням терміну встановленого Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі Комісія) не надало реєструвальному органу особливу інформацію про дії, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, а саме про зміну складу посадових осіб товариства.

          У зв'язку з чим Комісією винесено розпорядження №10-ХЕ від 20.02.07, яким зобов'язано ВАТ "Металіст", у строк до 20.03.07 надати Херсонському територіальному управлінню Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку інформацію про зміни у складі посадових осіб. Інформація надана не була.

          На підставі вищевикладеного  Комісією було винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів, а 10.04.07 складено акт №60-ХЕ про правопорушення на ринку цінних паперів. Одночасно було складено постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, яке повинно було відбутись 24.04.07, на розгляд справи представник юридичної особи не з'явився.

          24.04.07 відносно ВАТ ""Металіст", за ухилення від виконання розпорядження Херсонського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 20.02.07 №10-ХЕ, винесено постанову №81-ХЕ накладення санкцій-штрафу у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 850 грн., який підлягає сплаті протягом 15 днів. Накладений   штраф   юридичною особою в  добровільному порядку не сплачено.

          Вищевикладене позбавляє державу можливості  виконувати свої соціальні  економічні гарантії відносно громадян України, встановлені Конституцією України,  чим    порушуються   інтереси   держави.   

          Відповідач не надав доказів добровільної сплати суми штрафу.

          На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивачем доведені та підлягають задоволенню в повному обсязі.

          Керуючись ст.ст.160-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

          1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

          2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Металіст" (м.Херсон, Миколаївське шосе,5-й км., р/р 260003012 в ОПЕРУ обласного управління Ощадбанку, МФО 352457, код ЄДРПОУ 05512785) на користь Херсонського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (м.Херсон, вул. Кірова,24, одержувач Держбюджет м.Херсона, р/р №31116106700002, код ОКПО 24104230, код доходу 21081100, Банк одержувача - Управління державного казначейства у Херсонській області, МФО 852010) штраф в сумі 850 грн.

          3. Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили та звернення заінтересованою особою з відповідною заявою.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

          Суддя                                                                  Л.М. Немченко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення27.03.2008
Оприлюднено04.04.2008
Номер документу1495003
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/131-ап-08

Постанова від 27.03.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні