Постанова
від 15.04.2011 по справі 2а-906/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  

            ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              ПОСТАНОВА

                                                      ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

 "15" квітня 2011 р.                                                 Справа № 2a-906/11/0970

 м. Івано-Франківськ  

          Івано-Франківський  окружний адміністративний суд у складі:

          Судді Лучко О.О.

          при секретарі  Круглій О.М.,

          за участю сторін:

представника позивача: не з"явився,

представника відповідача: не з"явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом:  Управління Пенсійного фонду України в Калуському районі      

до відповідача:  Публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунального устаткування"

про стягнення заборгованості в сумі 3 021,61 грн,-  

                                                              ВСТАНОВИВ:

          

16 березня 2011 року управління Пенсійного фонду України в Калуському районі звернулося до суду з адміністративним позовом до публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунального устаткування" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,   за лютий 2011  року в розмірі 3 021,61 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що публічне акціонерне товариство "Калуський завод комунального устаткування" є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Об’єктом оподаткування для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»-«з» ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону. Згідно пенсійного законодавства відповідач зобов’язаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві. Підприємство щомісяця до 25-го числа зобов’язане вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Згідно із розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування»та пунктів «а»та «б»-«з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за списком №1 та списком №2 за лютий 2011 року платник повинен був відшкодувати виплачені пільгові пенсії у розмірі 3021,61 грн. Однак, дані суми відповідачем не відшкодовано, а тому підлягають стягненню в судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, на адресу суду подав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі та зазначив, що позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання повторно не з’явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (рекомендоване), правом на подання заперечення не скористався.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивши подані докази, суд приходить до висновку, що позов підставний  та підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що об’єктом оподаткування для публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунального устаткування" є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б»-«з»ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Так, працівникам публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунального устаткування" ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 призначено та виплачуються пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а ОСОБА_4 – відповідно до пункту «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Дані обставини підтверджуються розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно з п.2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Відповідно до Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами «б»-«з»статті 13 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Так, статтею 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»визначено, що об’єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Статею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Таким чином, фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах гр. ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, згідно поданих розрахунків становлять відповідно 870,74 грн., 744,42грн. та 618,98грн. А тому заборгованість  відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах даним особам, становить 2 234,14грн.

Відповідно до п.2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_4 05.11.2007 року призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до пункту «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». А тому розмір покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій даній особі становить 100% фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах, а саме: 787,47 грн. щомісячно. А тому заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах даній особі становить 787,47 грн.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Крім того передбачено, що фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірі 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році.

Як було встановлено в судовому засіданні, відповідач зобов’язаний відшкодовувати фактичні витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Наявність заборгованості публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунального устаткування" перед управлінням ПФУ в Калуському районі по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, підтверджується розрахунками боргу по відшкодуванню витрат на доставку та виплату таких пенсій (а.с.,11,15,16), а також іншими матеріалами справи.

Враховуючи наведене та те, що відповідач доказів про сплату ним заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за лютий 2011 року в сумі 3 021,61 грн. не подав, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.  

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 86, 158-163, 167  Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

                                                ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Калуський завод комунальнго устаткування" (код ЄДРПОУ 03327730, вул.Січових Стрільців,1/В,с. Вістова, Калуський район, Івано-Франківська область,77351) на користь управління Пенсійного фонду України в Калуському  районі заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за лютий 2011року в розмірі 3 021,61 грн. (три тисячі двадцять один гривня шістдесят одна копійка).  

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня  отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку і строки, визначені ст.254 КАС України.

          

Суддя:                                                                      Лучко О.О.

          

Постанова складена в повному обсязі 20.04.2011 року.  

Дата ухвалення рішення15.04.2011
Оприлюднено21.04.2011
Номер документу14971086
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-906/11/0970

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 17.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 15.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні