Постанова
від 13.04.2011 по справі 2а-2490/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 квітня 2011 року № 2а-2490/11/2670

О 9 годині 22 хвилини в при міщенні Окружного адміністр ативного суду міста Києва за адресою у м. Києві по вул. Хрещ атик, 10,

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого Бояринцевої М .А.

при секретарі судового зас ідання Білову М.В.

за участю:

представника позивача: К уракіна Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Державної податкової інспекції у Печер ському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Кватро-Цен тр»,

про визнання недійсними ус тановчих документів та визна ння недійсним запису про про ведення державної реєстраці ї,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Печерському районі м. Києва звернулася до суду з позовом про визнання недійсн им статуту Товариства з обме женою відповідальністю «Ква тро-Центр»(код ЄДРПОУ 35196348), про визнання недійсним запису пр о проведення державної реєст рації від 14 жовтня 2010 року № 1070116000 7028490 через порушення закону, до пущені при створенні юридичн ої особи, які не можна усунути та про припинення юридичної особи Товариства з обмежено ю відповідальністю «Кватро-Ц ентр».

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається н а Конституцію України, Цивіл ьний кодекс України, Податко вий кодекс України, Закон Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»та зазнача є, що статут та реєстраційні д окументи Товариства з обмеже ною відповідальністю «Кватр о-Центр»містять неправдиві д ані про формування статутног о фонду підприємства, власни ка майна, директора та місцез находження товариства, оскіл ьки постановою Вишгородсько го районного суду Київської області встановлено, що ТОВ « Кватро-Центр»створено фізич ними особами - громадянами У країни з метою здійснення не законної діяльності.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, запереченн я на позовну заяву не надав, за яву про визнання позову тако ж суду не надіслав. Відповіда чу направлено ухвалу про від криття провадження в адмініс тративній справі та повістки про виклик за адресою, зазнач еною у витягу з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в.

За правилами, встановленим и п. 4 ст. 33 Кодексу адміністрати вного судочинства України у разі ненадання особами, які б еруть участь у справі, інформ ації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове по відомлення надсилаються юри дичним особам та фізичним ос обам-підприємцям - за адресо ю місцезнаходження (місця пр оживання), що зазначена в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

Враховуючи наведене, суд ро зглядає справу за наявними м атеріалами та без участі пре дставника відповідача.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд приходить до на ступних висновків.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Кватро-Центр »зареєстроване як суб' єкт п ідприємницької діяльності П ечерською районною у місті К иєві державною адміністраці єю 07 червня 2007 року за № 10025203060. Місц езнаходження Товариства з об меженою відповідальністю «К ватро-Центр»- м. Київ, вул. Па наса Мирного, 16/13, літера «А».

Статут ТОВ «Кватро-Центр»з атверджений установчими збо рами засновників протоколом № 1 від 06 червня 2007 року та зареє стрований державним реєстра тором Шентак Л.В. 07 червня 2 007 року за № 10701020000028490. Згідно статут у Товариства з обмеженою від повідальністю «Кватро-Центр »засновником юридичної особ и є ОСОБА_3.

Проте, як вбачається з поста нови Вишгородського районно го суду Київської області ві д 24 березня 2009 року у справі № 1-119/ 09 Товариство з обмеженою відп овідальністю «Кватро-Центр» створене ОСОБА_4 та ОСОБ А_5., а ОСОБА_3 є засновнико м та керівником товариства л ише формально та не мав на мет і займатися фінансово-господ арською та іншою підприємниц ькою діяльністю, документи ф інансово-господарської діял ьності та податкової звітнос ті підприємства не складав, п ечаткою не користувався. Вка заною постановою суду ОСОБ А_5 та ОСОБА_4 визнано вин ними у вчиненні умисних дій, п ередбачених ст. 205 Кримінально го кодексу України, які вираз ились у скоєнні фіктивного п ідприємництва, тобто створен ні юридичної особи з метою по криття незаконної діяльност і. Рішення суду набрало закон ної сили.

Відповідно до ст. 72 Кодексу а дміністративного судочинст ва вирок суду в кримінальній справі або постанова суду у с праві про адміністративний п роступок, які набрали законн ої сили, є обов'язковими для ад міністративного суду, що роз глядає справу про правові на слідки дій чи бездіяльності особи, щодо якої ухвалений ви рок або постанова суду, лише в питаннях, чи мало місце діянн я та чи вчинене воно цією особ ою.

Таким чином, Товариство з об меженою відповідальністю «К ватро-Центр»створене особою , яка не мала наміру проводити фінансово-господарську діял ьність або реалізовувати пев ні повноваження, а виготовле нням документів фінансово-го сподарської діяльності та по даткової звітності займалис я особи, які не мали на це, пере дбачених законом, повноважен ь.

Господарським кодексом Ук раїни передбачено, що однією із ознак фіктивності, що дают ь підстави для звернення до с уду про припинення юридичної особи або припинення діяльн ості фізичною особою - підпри ємцем, в тому числі визнання р еєстраційних документів нед ійсними, є наступне: зареєстр овано (перереєстровано) у орг анах державної реєстрації фі зичними особами з подальшою передачею (оформленням) у вол одіння чи управління підстав ним (неіснуючим), померлим, без вісти зниклим особам або так им особам, що не мали наміру пр овадити фінансово-господарс ьку діяльність або реалізову вати повноваження (ст. 55-1).

Згідно ст. 38 Закону України в ід 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців»(далі - Закон № 755-ІV, із змінами і доп овненнями) підставою для пос тановлення судового рішення щодо припинення юридичної о соби, що не пов'язано з банкрут ством юридичної особи, зокре ма, є визнання судом недійсно ю державної реєстрації юриди чної особи через допущені пр и її створенні порушення, які не можна усунути, а також в ін ших випадках, встановлених з аконом.

Відповідно до п.п. 20.1.12 ст. 20 Под аткового кодексу України орг ани державної податкової слу жби мають право у випадках, вс тановлених законом, звертати ся до суду щодо припинення юр идичної особи та підприємниц ької діяльності фізичної осо би - підприємця про визнання н едійсними установчих (заснов ницьких) документів суб'єкті в господарювання.

Згідно ст. 239 Господарського кодексу України органи держ авної влади та органи місцев ого самоврядування відповід но до своїх повноважень та у п орядку, встановленому законо м, можуть застосовувати до су б'єктів господарювання таку адміністративно-господарсь кі санкцію як скасування дер жавної реєстрації та ліквіда цію суб'єкта господарювання.

У разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи уста новчим документам, до нього м оже бути застосовано адмініс тративно-господарську санкц ію у вигляді скасування держ авної реєстрації цього суб'є кта та його ліквідації.

Скасування державної реєс трації суб'єкта господарюван ня провадиться за рішенням с уду, що є підставою для ліквід ації даного суб'єкта господа рювання відповідно до статті 59 цього Кодексу (ст. 247 Господар ського кодексу України).

Згідно ч.1 ст.59 Господарськог о кодексу України припинення діяльності суб'єкта господа рювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, п риєднання, поділу, перетворе ння) або ліквідації - за рішенн ям власника (власників) чи упо вноважених ним органів, за рі шенням інших осіб - засновник ів суб'єкта господарювання ч и їх правонаступників, а у вип адках, передбачених законами , - за рішенням суду.

Відповідно до ст. 110 Цивільно го кодексу України ліквідаці я юридичної особи здійснюєть ся за рішенням суду про визна ння судом недійсною державно ї реєстрації юридичної особи через допущені при її створе нні порушення, які не можна ус унути, а також в інших випадка х, встановлених законом.

Юридична особа є такою, що п рипинилася, з дати внесення д о Єдиного державного реєстру запису про державну реєстра цію припинення юридичної осо би (ч.2 ст.33 Закону № 755-ІV). Суд, який постановив рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов'язане з банкрутством юр идичної особи, у день набранн я таким рішенням законної си ли направляє його копію держ авному реєстратору за місцез находженням юридичної особи для внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про су дове рішення. Дата надходжен ня відповідного судового ріш ення вноситься державним реє стратором до журналу обліку реєстраційних дій (ч.1 ст. 38 Зако ну № 755-ІV).

Виходячи з системного анал ізу наведених норм права, суд приходить до висновку про ви знання позову обґрунтованим та таким, що підлягає задовол енню. Щодо вимог про визнання недійсним запису про провед ення державної реєстрації то вариства, то вони також підля гають задоволенню, проте поч инають свою дію з дати набран ня даним судовим рішенням за конної сили.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повнова жень, пов'язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 98, 160-163 Кодек су адміністративного судочи нства України, Окружний адмі ністративний суд міста Києва , -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов Державної пода ткової інспекції у Печерсько му районі м. Києва задовольни ти повністю.

2. Визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відпо відальністю «Кватро-Центр»(к од ЄДРПОУ 35196348).

3. Визнати недійсним запис п ро проведення державної реєс трації від 14 жовтня 2010 року № 1070102 0000028490.

4. Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відпо відальністю «Кватро-Центр»(к од ЄДРПОУ 35196348).

5. Копію судового рішення, пі сля набрання ним законної си ли, направити державному реє стратору для внесення відпов ідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців.

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ним статтею 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни. Постанова може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції апеляційної скарги.

Суддя М.А. Бояринцева

Постанова виготовлена в повному обсязі 18 квітня 2011 ро ку.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.04.2011
Оприлюднено21.04.2011
Номер документу14972426
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2490/11/2670

Постанова від 13.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні