Ухвала
від 14.04.2011 по справі 2а/0570/844/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Папазова Г.П.

Суддя-доповідач - Лях О.П.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2011 року справа №2а/0 570/844/2011 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевч енка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Лях О.П.

суддів Горбенко К.П. , Попо ва В.В.

при секретарі Асєєвій Я.В .

за участю сторін:

представник позивача - Пе тров А.Г., за дов.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляці йну скаргу Державної податк ової інспекції у Ворошиловсь кому районі м. Донецька на по станову Донецького окружног о адміністративного суду від 14 березня 2011 року у справі № 2а/0 570/844/2011 за позовом Державної под аткової інспекції у Ворошило вському районі м. Донецька до Управління державної реєстр ації Донецької міської ради, Державного реєстратора відд ілу реєстрації СПД державної адміністрації Печерського р айону м. Києва Орел Лариси В ікторівни, за участю третіх осіб, які не заявляють самост ійних вимог на предмет спору , на стороні відповідачів Т овариства з обмеженою відп овідальністю «Н.В.Р.», Державн ої податкової інспекції у Пе черському районі м. Києва про визнання дій протиправними, визнання неправомірним запи с в Єдиному державному реєст рі стосовно місцезнаходженн я Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.В.Р.», зоб ов' язання Управління держа вної реєстрації Донецької мі ської ради скасувати реєстра ційні дії від 05 жовтня 2009р., щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, зобов' я зання внести до Єдиного держ авного реєстру запису про мі сцезнаходження Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Н.В.Р.», зобов' язання Уп равління державної реєстрац ії Донецької міської ради по вернути реєстраційну справу Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Н.В.Р.» до де ржавного реєстратора, -

В С Т А Н О В И Л А :

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 14 березня 2011 року у спра ві № 2а/0570/844/2011 у задоволенні позо вних вимог позивача відмовле но.

В апеляційній скарзі та під час апеляційного розгляду с прави представник позивача п росить скасувати постанову с уду першої інстанції та ухва лити нове рішення, яким задов ольнити його позов.

Апеляційну скаргу мотивує неправильним застосуванням норм матеріального права, що призвело до неправильного в ирішення спору.

Інші сторони в судове засід ання не з' явилися, про час та місце судового засідання по відомлені належним чином.

Вислухавши суддю-доповіда ча, представника позивача, до слідивши матеріали справи, к олегія судді приходить до на ступного.

Як встановлено судами перш ої та апеляційної інстанцій, Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Н.В.Р.» заре єстроване як юридична особа Печерською районною у м. Києв і державною адміністрацією 0 5 жовтня 2009 року за № 10701070008000718, включ ене до ЄДРПОУ за номером 32207655, мі сцезнаходження: 01010, м. Київ, вул . Андрія Іванова, 10.

30.09.2009 року ТОВ «Н.В.Р.» подано р еєстраційну картку на провед ення державної реєстрації зм ін до установчих документів юридичної особи та реєстраці йну картку на внесення змін д о відомостей про юридичну ос обу, які містяться в Єдиному д ержавному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців, зокрема, це зміни місце знаходження юридичної особи . На підставі поданих докумен тів державним реєстратором Орел Л.В. здійснено держав ну реєстрацію змін до відомо стей про юридичну особу стос овно місцезнаходження ТОВ «Н .В.Р.» за адресою: 83086, м. Донецьк, п р. Полеглих Комунарів, буд. 7.

Відповідно до листа від 08 жо втня 2009 року № 2013/в-04 Печерська ра йонна у м. Києві державна адмі ністрація надіслала до викон авчого комітету Донецької мі ської ради реєстраційну спра ву ТОВ «Н.В.Р.» на підставі дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів у зв'язк у зі зміною місцезнаходження юридичної особи.

З акту виходу за юридичною а дресою ТОВ «Н.В.Р.» Державної п одаткової інспекції у Вороши ловському районі м. Донецька від 16 серпня 2010 року № 833/23-2 вбачає ться, що по факту виходу за юри дичною адресою 83086, м. Донецьк, п р. Павших Комунарів, буд. 7 вста новлено, що підприємство за д аною адресою не знаходиться.

Відповідно до статті 2 Закон у України «Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 року № 755 (надалі - Закон № 755) в ідносини, які виникають у сфе рі державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців, регулюються Конс титуцією України, цим Законо м та нормативно-правовими ак тами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Частиною 1 статті 1 Закону № 75 5 визначено термін місцезнах одження юридичної особи - адр еса органу або особи, які відп овідно до установчих докумен тів юридичної особи чи закон у виступають від її імені.

Відповідно до частини 1 стат ті 4 Закону № 755 державна реєстр ація юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців - засвід чення факту створення або пр ипинення юридичної особи, за свідчення факту набуття або позбавлення статусу підприє мця фізичною особою, а також в чинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Зако ном, шляхом внесення відпові дних записів до Єдиного держ авного реєстру.

Частиною 3 статті 4 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців» передбач ено, що зміни до установчих до кументів юридичної особи, а т акож зміна прізвища та/або ім ені, та/або по батькові (далі - і мені) або місця проживання фі зичної особи - підприємця під лягають обов'язковій державн ій реєстрації шляхом внесенн я відповідних змін до записі в Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 2 стат ті 17 Закону України № 755 в Єдино му державному реєстрі містят ься такі відомості щодо юрид ичної особи, зокрема, відомос ті щодо місцезнаходження юри дичної особи.

За приписами частини 3 статт і 8 Закону України № 755 установч і документи (установчий акт, с татут або засновницький дого вір, положення) юридичної осо би повинні містити відомості , передбачені законом. Відпов ідальність за відповідність установчих документів закон одавству несуть засновники ( учасники) юридичної особи.

Відповідно до частини 1 стат ті 29 Закону України № 755 для про ведення державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів юридична особа повинна п одати (надіслати рекомендова ним листом з описом вкладенн я) такі документи: заповнену р еєстраційну картку на провед ення державної реєстрації зм ін до установчих документів юридичної особи; примірник о ригіналу або нотаріально зас відчену копію рішення про вн есення змін до установчих до кументів. Документ, що підтве рджує правомочність прийнят тя рішення про внесення змін до установчих документів; ор игінали установчих документ ів юридичної особи з відмітк ою про їх державну реєстраці ю з усіма змінами, чинними на д ату подачі документів, або ко пія опублікованого в спеціал ізованому друкованому засоб і масової інформації повідом лення про втрату всіх або час тини зазначених оригіналів у становчих документів; два пр имірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків аб о два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує вне сення реєстраційного збору з а проведення державної реєст рації змін до установчих док ументів.

Згідно частини 7 статті 29 Зак ону України № 755 державному ре єстратору забороняється вим агати документи для проведен ня державної реєстрації змін до установчих документів юр идичної особи, якщо вони не пе редбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Відповідно до статті 30 Зако ну України № 755 державний реєс тратор відмовляє у проведенн і державної реєстрації змін до установчих документів юри дичної особи за наявності пі дстав, встановлених частиною першою статті 27 цього Закону.

Частиною 1 статті 27 Закону Ук раїни № 755 передбачені підстав и для відмови у проведенні де ржавної реєстрації юридично ї особи, а саме: невідповідніс ть відомостей, які вказані в р еєстраційній картці на прове дення державної реєстрації ю ридичної особи, відомостям, я кі зазначені в документах, що подані для проведення держа вної реєстрації юридичної ос оби; невідповідність установ чих документів вимогам части ни третьої статті 8 цього Зако ну; порушення порядку створе ння юридичної особи, який вст ановлено законом, зокрема: на явність обмежень на зайняття відповідних посад, встановл ених законом щодо осіб, які за значені як посадові особи ор гану управління юридичної ос оби; невідповідність відомос тей про засновників (учасник ів) юридичної особи відомост ям щодо них, які містяться в Єд иному державному реєстрі; на явність обмежень щодо вчинен ня засновниками (учасниками) юридичної особи або уповнов аженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої ст атті 35 цього Закону; наявність в Єдиному державному реєстр і найменування, яке тотожне н айменуванню юридичної особи , яка має намір зареєструвати ся; використання у найменува нні юридичної особи приватно го права повного чи скорочен ого найменування органу держ авної влади або органу місце вого самоврядування, або пох ідних від цих найменувань, аб о історичного державного най менування, перелік яких вста новлюється Кабінетом Мініст рів України; встановлена інш ими законами заборона викори стання у найменуванні юридич ної особи певних термінів, аб ревіатур, похідних термінів. Відмова у проведенні держав ної реєстрації юридичної осо би з інших підстав не допуска ється.

Стаття 14 Закону України № 755 р егулює порядок передачі реєс траційних справ, а саме перед ача реєстраційних справ здій снюється в разі, зокрема, змін и місцезнаходження юридично ї особи, зміни місця проживан ня фізичної особи - підприємц я, якщо нове місцезнаходженн я юридичної особи або місце п роживання фізичної особи - пі дприємця розташоване на тери торії іншої адміністративно -територіальної одиниці.

Колегія суддів погоджуєть ся із висновком суду першої і нстанції про те, що складений позивачем акт від 16 серпня 2010 р оку, згідно якого підприємст во не знаходиться за юридичн ою адресою 83086, м. Донецьк, пр. Пав ших Комунарів, буд. 7, не може бу ти доказом відсутності ТОВ « Н.В.Р.» за вказаною адресою на час внесення змін до установ чих документів та проведення державними реєстраторами Уп равління державної реєстрац ії Донецької міської ради та відділу реєстрації СПД держ авної адміністрації Печерсь кого району м. Києва реєстрац ійних дій щодо зміни місцезн аходження підприємства у 2009 р оці.

Державною податковою інсп екцією у Ворошиловському рай оні м. Донецька було надіслан о повідомлення виконавчому к омітету Донецької міської ра ди про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, з якого вбачається, що стосов но юридичної особи ТОВ «Н.В.Р.» за адресою м. Донецьк, Ворошил овський район, пр. Павших Кому нарів, 7 проведено заходи щодо встановлення фактичного міс цезнаходження, за результата ми яких встановлено відсутні сть юридичної особи за місце знаходженням та фактичне міс цезнаходження юридичної осо би або адреса, за якою здійсню ється зв'язок не встановлено .

02 лютого 2010 року державн им реєстратором виконавчого комітету Донецької міської

ради надіслано лист № 741 кер івнику юридичної особи ТОВ « Н.В.Р.» про те, що у зв'язку із от риманням від податкового орг ану повідомлення про відсутн ість юридичної особи за її мі сцезнаходженням, керівнику н еобхідно підтвердити реєстр аційні відомості про юридичн у особу шляхом надіслання де ржавному реєстратору заповн еної картки підтвердження ре єстраційних відомостей (форм а № 6).

Відповідно до пункту 12 стат ті 19 Закону України № 755 у разі н адходження державному реєст ратору від органу державної податкової служби повідомле ння встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням дер жавний реєстратор зобов'язан ий надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочи х днів з дати надходження заз наченого повідомлення юриди чній особі повідомлення щодо необхідності подання держав ному реєстратору реєстрацій ної картки. Відповідно до пун кту 13 статті 19 Закону України № 755 державний реєстратор залиш ає реєстраційну картку про п ідтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду , про що повідомляє заявника у випадках, передбачених част иною шостою цієї статті, та у п орядку, встановленому частин ою сьомою цієї статті. Згідно з пунктом 14 статті 19 Закону Укр аїни № 755 у разі неподання юрид ичною особою протягом місяця з дати надходження їй відпов ідного повідомлення реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу державний реєстратор п овинен внести до Єдиного дер жавного реєстру запис про ві дсутність підтвердження заз начених відомостей датою, як а встановлена для чергового подання реєстраційної картк и про підтвердження відомост ей про юридичну особу. Якщо де ржавному реєстратору поверн уто рекомендованого листа, д ержавний реєстратор повинен внести до Єдиного державног о реєстру запис про відсутні сть юридичної особи за її міс цезнаходженням.

З огляду на викладене суд п ершої інстанції дійшов прав ильного висновку про те, що в ідповідачами при виконанні н им своїх посадових обов'язкі в були дотримані вимоги стат ті 19 Закону України № 755.

Зазначені обставини є підс тавами вважати, що суд першої інстанції дійшов правильног о висновку про необґрунтован ість позовних вимог позивача .

Колегія суддів вважає, що до води апеляційної скарги відп овідача зроблених судом перш ої інстанції висновків не сп ростовують, а тому підстав дл я скасування чи зміни оскарж уваного судового рішення не вбачається.

Враховуючи наведене та кер уючись статтями 195, 196, пунктом 1 с татті 198,п. 1 ч. 1 статті 205, статтями 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, ко легія судів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скарг у Державної податкової інспе кції у Ворошиловському район і м. Донецька на постанову Дон ецького окружного адміністр ативного суду від 14 березня 2011 року у справі № 2а/0570/844/2011- залиш ити без задоволення.

Постанову Донецького окру жного адміністративного суд у від 14 березня 2011 року у справ і № 2а/0570/844/2011 за позовом Державно ї податкової інспекції у Вор ошиловському районі м. Донец ька до Управління державної реєстрації Донецької місько ї ради, Державного реєстрато ра відділу реєстрації СПД де ржавної адміністрації Печер ського району м. Києва Орел Лариси Вікторівни, за учас тю третіх осіб, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору, на стороні відпові дачів Товариства з обмеж еною відповідальністю «Н.В.Р .», Державної податкової інсп екції у Печерському районі м . Києва про визнання дій проти правними, визнання неправомі рним запис в Єдиному державн ому реєстрі стосовно місцезн аходження Товариства з о бмеженою відповідальністю « Н.В.Р.», зобов' язання Управлі ння державної реєстрації Дон ецької міської ради скасуват и реєстраційні дії від 05 жовтн я 2009р., щодо внесення змін до ві домостей про юридичну особу, зобов,язання внести до Єдино го державного реєстру запису про місцезнаходження Това риства з обмеженою відпові дальністю «Н.В.Р.», зобов' яза ння Управління державної реє страції Донецької міської ра ди повернути реєстраційну сп раву Товариства з обмеже ною відповідальністю «Н.В.Р.» до державного реєстратора - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної ін станції набирає законної сил и з моменту прийняття та може бути оскаржена до Вищого адм іністративного суду України протягом 20 днів після набранн я законної сили судовим ріше нням суду апеляційної інстан ції, а в разі складення в повно му обсязі відповідно до стат ті 160 цього Кодексу - з дня склад ення в повному обсязі.

В повному обсязі судове ріш ення складено 15.04.2011 року.

Колегія суддів О.П.Лях

К.П.Горбенко

В.В.Попов

Дата ухвалення рішення14.04.2011
Оприлюднено21.04.2011
Номер документу14972994
СудочинствоАдміністративне
Сутьмі сцезнаходження Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Н.В.Р.», зобов' язання Уп равління державної реєстрац ії Донецької міської ради по вернути реєстраційну справу Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Н.В.Р.» до де ржавного реєстратора

Судовий реєстр по справі —2а/0570/844/2011

Ухвала від 04.04.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 04.04.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 14.04.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Постанова від 14.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Папазова Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні