Постанова
від 04.04.2011 по справі 2а/0570/3234/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 04 квітня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/3234/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Стойки В.В.

при секретарі          Бобильовій Н.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Донецьку адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” про стягнення заборгованості у сумі 1 986 грн. 88 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька звернулось до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” про стягнення заборгованості.

Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” згідно зі ст.15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» є страхувальником та платником страхових внесків. Відповідач за жовтень 2010 року має заборгованість в загальному розмірі 1 986 грн. 88 коп. Відповідач заборгованість не сплатив. Тому просить стягнути з відповідача на користь УПФУ в Ворошиловському районі міста Донецька суму боргу в розмірі 1 986 грн. 88 коп.

Представник позивача у судове засідання не з*явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причину неявки суду не повідомлено. Надав суду письмову заяву з проханням розглянути справу у відсутності представника, у зв*язку з його участю у іншому судовому засіданні.

Відповідач у судове засідання не з*явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причину неявки суду не повідомлено.

Розгляд справи здійснювався за допомогою автоматизованої системи звукозапису та протоколювання судових засідань «Камертон».

Суд, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи адміністративного позову, встановив наступне.

Управління пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька є суб’єктом владних повноважень - органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до п. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями, пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України. Діяльність Пенсійного фонду України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра праці та соціальної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.”, зареєстровано як юридична особа виконавчим комітетом Донецької міської ради  28 липня 2008 року, відповідно до ст.ст. 14 та 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» є страхувальником та платником страхових внесків, зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька.

Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” регулюються принципи, засади, механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, питання призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Відповідно до вимог статей 1, 14 вказаного Закону відповідач є страхувальником, тобто платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до частини 3 статті 18 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”(надалі –Закон України № 1058) страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно з пунктом 12 статті 20 зазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно пункту 4 частини 2 статті 17 Закону страхувальники зобов’язані подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Судом встановлено, що відповідачем до Управління були надані розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, але перерахування страхових внесків відповідачем здійснювалось частково, внаслідок чого утворилась заборгованість по сплаті страхових внесків.

Рішеннями №2491/02-51/36061031 від 18 листопада 2010 року, №2492/02-51/36061031 від 18 листопада 2010 року, №2493/02-51/36061031 від 18 листопада 2010 року Управлінням Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” фінансові санкції та нараховано пеню за несплату (не перерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальником страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальником або органом Пенсійного фонду.

Відповідно до розрахунку ТОВ «С.С.Р.» має  заборгованість  по сплаті страхових  внесків за жовтень 2010 року у загальному розмірі 1986, 88 грн.

Відповідно до частини 6 статті 20 Закону України № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як встановлено судом, відповідач не оскаржив вимоги Управління у судовому порядку.

Відповідно до частини 13 статті 106 Закону України № 1058 посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій. Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення. Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Згідно з частиною 14 статті 106 Закону України № 1058  суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків. Суми пені та штрафів можуть бути включені до вимоги про сплату недоїмки, якщо застосування цих фінансових санкцій пов'язано з виникненням та сплатою недоїмки.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.   

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” про стягнення заборгованості у сумі 1 986 грн. 88 коп. –  задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “С.С.Р.” (код ЄДРПОУ 36061031) на користь Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловському районі міста Донецька (р/р 256033012000 у Донецькому обласному управлінні ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 335106, код ЄДРПОУ 20377072) заборгованість по страховим внескам за жовтень 2010 року у загальному розмірі 1 986 грн. 88 коп.          

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду  через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

  

Суддя                                                                                      Стойка В. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15011904
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/3234/2011

Постанова від 04.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

Ухвала від 02.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні