Рішення
від 20.04.2011 по справі 5010/340/2011-17/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5010/340/2011-17/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

  

20 квітня 2011 р.   Справа № 5010/340/2011-17/17   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді  Неверовська Л. М.   , при секретарі судового засідання Фітковський Л. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного підприємства "Інтернет Агенція "Новий медіа простір", вул. Коновальця, 130а, кв 8, м.Івано-Франківськ, 76000

до відповідача:  Товариства з обмеженою відповідальністю "Сім чудес", вул. Миру, 66/1, м.Івано-Франківськ, 76000

про стягнення 774 грн. 43 коп., в тому числі  741 грн. основного боргу,  2 грн. 15 коп. - три відсотки річних, 31 грн. 28 коп. - інфляційних втрат.

за участю представників сторін:

від позивача: Челах Н.І. - представник ( довіреність б/н від 18.02.11р.);

від відповідача: не з"явились.

ВСТАНОВИВ:

подано позов про стягнення 774 грн. 43 коп., в тому числі  741 грн. основного боргу,  2 грн. 15 коп. - три відсотки річних, 31 грн. 28 коп. - інфляційних втрат.

В судовому засіданні 20.04.11р. представник позивача підтримав позовні вимоги  в повному обсязі.

Представник відповідача  в судове засідання не з"явився, відзив на позов не подав.   

Згідно відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі  юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21.02.11р., місцезнаходженням юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сім Чудес" є вул.Миру, 66, кв.1, м.Івано-Франківськ, 76018. Зазначена в ухвалах суду адреса відповідача на яку відправлялись процесуальні документи вважається достовірною, а отже відповідач не скористався наданим йому процесуальним  правом на участь в судовому  засіданні.

З наведених обставин, відповідно до ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними матеріалами, без участі відповідача.

На день розгляду справи в судове засідання 20.04.11 р. письмових заяв та клопотань від учасників судового процесу про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд  встановив наступне.

13.05.10р. між Приватним підприємством "Інтернет Агенція "Новий медіа простір" (позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сім Чудес" (відповідач) було укладено договір № 83 про надання послуг.

Згідно з умовами п. 1 Договору та Додатку № 1 до Договору, позивач взяв на себе зобов'язання надавати послуги із розміщення реклами Відповідача на веб-ресурсі list.if.ua протягом строку дії Договору, а відповідач, в свою чергу, зобов'язався своєчасно оплачувати надані послуги.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору сторони погодили перелік послуг, що надається відповідачу за Договором та їх загальну щомісячну вартість у розмірі 114 грн. 00 коп.  із застосуванням знижки у розмірі 50 % за перший місяць дії Договору, що становить 57 грн. 00 коп. (п'ятдесят сім гривень 00 копійок).

В процесі виконання умов Договору, позивач здійснював постійне розміщення рекламних матеріалів Відповідача на веб-ресурсі list.if.ua, жодних претензій щодо ненадання чи неякісного надання послуг за Договором відповідач не пред'являв. Факт надання рекламних послуг позивачем відповідачу також підтверджується роздруківками рекламної інформації про відповідача з веб-сайту list.if.ua.

Відповідно до п. п. 3.2 - 3.5 Договору Клієнт оплачує на початку кожного календарного місяця послуги, надані Адміністрацію протягом попереднього календарного місяця.

          Адміністрація надсилає Клієнту рахунок на оплату наданих послуг. Рахунок Адміністрації повинен бути оплачений протягом 5 (п'яти) банківських днів з дня його отримання. Клієнт вважається таким, що виконав зобов'язання з оплати, з моменту надходження коштів у сумі, зазначеній в рахунку на оплату, на рахунок Адміністрації.

Як встановлено господарським судом, рахунки на оплату щомісяця належним чином оформлялися та вручалися відповідачу під  розписку, що підтверджується відомостями про доставку рахунків (копії рахунків та відомостей долучені до матеріалів справи, оригінали оглянуті в судовому засіданні).

Однак, всупереч статті 526 Цивільного Кодексу України та умовам Договору відповідач не виконав зобов'язання належним чином та не здійснив оплату за надані послуги у встановленому розмірі та встановлені строки.

Станом на 21.02.11р. заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "Сім Чудес" за період з травня  по листопад 2010 року становить 741 грн.

          

Укладений між сторонами договір є договором про надання послуг. Правовідносини сторін за цим видом цивільно-правових угод регулюється гл. 63 ЦК України. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

          Статтею 901 ЦК України передбачено, що за  договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Відповідно до  ч.1  ст.  903  ЦК  України Якщо  договором  передбачено  надання  послуг  за   плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

          Відповідно до п.п. 3.2-3.4 договору на початку кожного місяця підлягають оплаті відповідачем послуги надані протягом попереднього календарного місяця. Виставлені рахунки підлягають оплаті протягом 5 банківських днів.

Відповідач не подав суду доказів належного виконання зобов"язань по оплаті наданих послуг, доводів позивача щодо наявності боргу в заявленій сумі не спростував.

За наведених обставин, позовні вимоги про стягнення 741 грн. боргу обгрунтовані і підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного Кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Господарським судом перевірено розрахунок річних та інфляційних втрат поданий позивачем, встановлено обгрунтованість та правильність проведення таких нарахувань.

З огляду на викладені обставини, вимоги про стягнення інфляційних втрат в сумі 31,28 грн. та річних в сумі 2,15 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.33 ГПК кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Вказаною нормою обов”язок доказування покладений на сторони процесу. Доказування полягає у поданні доказів сторонами та доведенні їх переконливості суду.

Статтею 43 ГПК України встановлено, що господарський  суд  оцінює  докази  за  своїм  внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З огляду на встановлені обставини справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення 774 грн. 43 коп. і наявність підстав для їх задоволення.  

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати слід покласти на відповідача.

Заявлені позивачем до стягнення, в якості судових витрат, витрати на отримання з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців довідки про відповідача в сумі 20,40 грн., не можуть бути стягнуті, оскільки не віднесені до складу судових витрат Господарським процесуальним кодексом України.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 11, 526, 530, 625, 901, 903 Цивільного кодексу України, ст.ст.33, 43, 44, 49,  82 -84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Приватного підприємства "Інтернет Агенція "Новий медіа простір" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сім Чудес" про стягнення  741 грн. основного боргу,  2 грн. 15 коп. річних, 31 грн. 28 коп.  інфляційних втрат задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сім Чудес", вул. Миру, 66/1, м.Івано-Франківськ, 76018 (ідентифікаційний код 36996584) на користь Приватного підприємства "Інтернет Агенція "Новий медіа простір", вул. Коновальця, 130а, кв 8, м.Івано-Франківськ, 76000 (ідентифікаційний код 36498362) 774 грн. 43 коп. (сімсот сімдесять чотири гривні 43 копійки), 102 грн. 00 коп. (сто дві гривні 00 копійок) - витрат по сплаті державного мита, 236 грн. 00 коп. (двісті тридцять шість гривень 00 копійок) - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

 

Суддя                                                                           Неверовська Л. М.

  

Повне рішення складено 21.04.11

 

Виготовлено в КП "Документообіг  госп. судів"


Неверовська Л. М.   21.04.11  

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15025230
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/340/2011-17/17

Рішення від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні