Постанова
від 19.04.2011 по справі 2а/0570/4350/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 19 квітня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/4350/2011

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардейської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Логойди Т.В.,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у місті Дружківка Донецької області до благодійної організації благодійний фонд «Віра, Надія, Любов» про припинення юридичної особи про припинення юридичної особи,

в с т а н о в и в :

Предметом даного позову є припинення підприємницької діяльності юридичної особи, яка є благодійною організацією, як платник податків перебуває на обліку у позивача, заборгованості перед бюджетом не має, та з  2003  року не подавала податкову звітність, про що податковим органом складено довідку від 11 січня 2011 року №5/1510.

Відповідач – благодійна організація благодійний фонд «Віра, Надія, Любов» зареєстрований Дружківським міським управлінням юстиції Донецької області 26 вересня 2001 року, свідоцтво про державну реєстрацію благодійної організації від 26 вересня 2001 року №4, знаходиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України, організаційно-правова форма господарювання – місцева громадська організація, ідентифікаційний код 26040853.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» встановлено, що державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Частиною 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» визначено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є, зокрема, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до ч. 8 ст. 19 Господарського кодексу України усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Статтями 238 й 239 вказаного Кодексу встановлено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані адміністративно-господарські санкції, одним із видів яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Поняття суб'єкта господарювання наведено у ст. 55 Господарського кодексу України, відповідно до якої суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Суб'єктами господарювання є:

1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність (п. 1 ч. 1 ст. 3 Господарського кодексу України).

Відповідач не є суб’єктом господарювання, а є благодійною громадською організацією.

Статтею 1 й 8 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» встановлено, що благодійна організація - недержавна організація, головною метою діяльності якої є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій осіб згідно з цим Законом.

Благодійна організація набуває права юридичної особи з моменту її державної реєстрації.

Згідно зі ст. 12 вказаного Закону благодійна організація діє на підставі статуту (положення), в якому зазначається, зокрема, порядок реорганізації або ліквідації благодійної організації.

Відповідно до ст. 17 вказаного Закону прийняття рішень про реорганізацію та ліквідацію благодійної організації належить до компетенції вищого органу управління благодійної організації, яким є колегіальний орган (загальні збори, з'їзд, конференція), який здійснює свої повноваження згідно із статутом (положенням) благодійної організації.

Оскільки відповідач не є суб’єктом господарювання, а є благодійною громадською організацією, його припинення відбувається шляхом реорганізації або ліквідації і регулюється спеціальними нормами, які встановлюють підстави для цього, наявність яких судом не встановлена та позивачем не наведена, тому правові підстави для прийняття рішення про припинення юридичної особи внаслідок неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, - відсутні.

Керуючись статтями 23, 94, 162, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

В задоволенні позову Державної податкової інспекції у місті Дружківка Донецької області до благодійної організації благодійний фонд «Віра, Надія, Любов» про припинення юридичної особи про припинення юридичної особи відмовити.  

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          

Суддя                                                                                      Логойда Т. В.  

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.04.2011
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15030711
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/4350/2011

Постанова від 19.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні