Рішення
від 15.04.2011 по справі 10/76-1485(02-2/8-217)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" квітня 2011 р. Справа № 10/76-1485(02-2/8-217)

Господарський суд Терно пільської області

у складі судді Півторака М.Є.

За участю секретаря судов ого засідання Клим Т.П.

розглянув у відкритому суд овому засіданні справу

За позовом: Товариства з о бмеженою відповідальністю “ Агрофірма “Медобори” , с. Кам' янка Підволочиського району Тернопільської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю " Волочиськ-агро " м. Волочись к вул. Фридріхівська ,40 Волочи ського району Хмельницької о бласті

За участю представників:

Позивача : не прибув;

Відповідача : Лозюка С.Ф. - п редставника , довіреність № 571 від 06.12.2010 року ;

Представникам ст орін у судовому засіданні ро з' яснено їх процесуальні пр ава згідно статті 22 Господарс ького процесуального кодекс у України.

У зв' язку з відсутніс тю клопотання фіксація проце су технічними засобами не зд ійснювалася.

Суть справи: Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Агрофірма "Медобори", с. Кам 'янка Підволочиського району Тернопільської області звер нулося до господарського суд у до відповідача: Приватного сільськогосподарського під приємства "Галичанка" , с. Кам'я нка Підволочиського району Т ернопільської області про ст ягнення 39 220 грн. на відшкодуван ня прямої дійсної шкоди (збит ків) та 6 500 грн. відшкодування у пущеної вигоди ; відшкодуван ня витрат по сплаті державно го мита та за інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу просить покласти н а відповідача .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається н а договори оренди землі , укла дені 01.03.2008 року між ТзОВ " Агрофі рма " Медобори " та жителями с. Х мелиськ Підволочиського рай ону ОСОБА_1 та ОСОБА_2, я кі зареєстровані Підволочис ьким реєстраційним відділом Тернопільської регіонально ї філії ЦДЗК ; Акти прийому-пе редачі земельної ділянки ; Ак т обстеження земельної ділян ки від 07.05.2009 року ; Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 07.05.2009 року ; і нші документи , які знаходять ся в справі .

Далі зазначає, що 22.04.2009 року працівники відповідача ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на тр акторі Т-150 з використанням бо рони - злущувача продискувал и посів ріпаку на вказаних зе мельних ділянках , чим повніс тю знищили посів . Згідно розр ахунку позивача вартість зби тків становить 39220,00 грн. (вартіс ть агротехнічних заходів , ор них робіт , посів ). Посилаєтьс я на приписи ст. ст. 22,1166 ЦК Украї ни.

Ухвалою господарського с уду Тернопільської області в ід 06 серпня 2009 року призначене судове засідання по справі № 10/76-1496(02-2/8-217) за участю повноважних представників сторін о15 годи ні 18 серпня 2009 року.

У судовому засіданн і представник відповідача за перечує заявлені позовні вим оги повністю і вважає їх безп ідставними та такими , що не пі длягають до задоволення.

Ухвалою господарсь кого суду від 02.10. 2009 року зупине но провадження у справі в пор ядку статті 79 ГПК України, до р озгляду у Підволочиському р айонному суді Тернопільсько ї області позову ОСОБА_1 т а ОСОБА_2 жителів с. Хмелис ьк, Підволочиського району Т ернопільської області до ві дповідачів Товариства з обме женою відповідальністю “ Агр офірма “Медобори”, с. Кам' ян ка Підволочиського району Те рнопільської області, Держав ного підприємства “ Центр Де ржавного Земельного Кадастр у” в особі Підволочиського р айонного відділу Тернопільс ької регіональної філії ДП “ ЦДЗК”, третя особа: Відділ деж ркомзему у Підволочиському р айоні про визнання недійсним и договорів оренди земельної ділянки від 01.03.2008 року.

На Запит господарського суду Тернопільської област і Підволочиський районний су д направив рішення від 27 лист опада 2009 року у справі № 2-418/09.

Ухвалою господарс ького суду від 18.03.2011 року поновл ено провадження у справі №10/76-14 85(02-2/8-217) ; здійснено правонаступн ицтво відповідача у справі з 18 березня 2011 року, замінивши П риватне сільськогосподарсь ке підприємство “ Галичанка ”, с. Кам' янка Підволочисько го району Тернопільської обл асті (код ЄДРПОУ 31973803) на його пр авонаступника Товариства з о бмеженою відповідальністю « Волочиськ - агро " м. Волочись к, вул. Фридріхівська,40 Волочи ського району Хмельницької о бласті, код ЄДРПОУ 33007668) та призн ачено судове засідання за уч астю повноважних представни ків сторін о 11 годин 05 хвилин 01 квітня 2011 року.

Ухвалою господарсь кого суду від 01.04.2011 року розгляд справи було відкладено до 11 г од. 15 хв. 15 квітня 2011 року в порядк у статті 77 ГПК України , у зв' я зку з неявкою представника п озивача у судове засідання .

Згідно Роз'яснення Пре зидії Вищого Арбітражного су ду України від 18.09.1997 року № 02-5/289 із змінами та доповненнями ста ном на 19.12.2008 року " Про деякі пита ння практики застосування Го сподарського процесуальног о кодексу України " особи , які беруть участь у справі вважа ються повідомленими про час і місце розгляду справи , якщо ухвалу надіслано за поштово ю адресою , зазначеною у позов ній заяві .

Представник позивача у судове засідання 15.04.2011 року п овторно не прибув .

Враховуючи , що матері али справи містять докази по відомлення позивача у справі про дату, час та місце судовог о засідання , явка сторін не ви знавалася обов' язковою , а т ому суд вважає за можливе роз глянути спір в порядку статт і 75 ГПК України за наявними у с праві матеріалами .

Розглянувш и матеріали справи, заслухав ши пояснення представника в ідповідача , дослідивши пред ставлені документи суд встан овив наступне:

Згідно ст. 1 Господарсь кого процесуального кодексу України право на звернення д о господарського суду за зах истом своїх порушених, оспор юваних прав і охоронюваних з аконом інтересів мають підпр иємства, установи, організац ії, інші юридичні особи ( у том у числі іноземні), громадяни, я кі здійснюють підприємницьк у діяльність і в установлено му порядку набули статусу су б' єкта підприємницької дія льності. Визначені статтею 1 Г ПК юридичні особи та громадя ни можуть бути сторонами в го сподарському судовому проце сі.

Пунктом 2 статті 20 Госп одарського кодексу України в изначено, що кожний суб' єкт господарювання та споживач має право на захист своїх пра в і законних інтересів. Пра ва та законні інтереси зазна чених суб' єктів захищаютьс я, зокрема, шляхом відшкоду вання збитків.

В розумінні с татті 54 Господарського проце суального кодексу України зм іст позовних вимог та коло ос іб, до яких пред' являється п озов, визначається позивачем .

Предметом позо ву Товариство з обмеженою ві дповідальністю " Агрофірма " М едобори " с. Кам'янки Підволочи ського району визначило стя гнення збитків з відповідач а з підстав, зазначених у позо вній заяві.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , жительки с. Хме лиська Підволочиського району Тернопільської обл асті є власниками земельних ділянок , площею 3,3846 га на підст аві розпорядження № 821 від 13.12.2005 р оку Підволочиської райо нної державної адміністраці ї , що підтверджується Держав ними Актами на право власнос ті на земельну ділянку серії ЯГ № 009111 від 30.01.2006 року та серії ЯГ № 009110 від 30.01.2006 року ( копії знаход яться в матеріалах справи ) .

Позивач зазначає, що 01.03.2008 року між Товариством з обм еженою відповідальністю " Аг рофірма " Медобори " та О СОБА_1 ,ОСОБА_2 , жительк ами с. Хмелиська Підвол очиського району було укла дено Договори оренди землі , з гідно яких Товариство отрима ло в оренду земельні ділянки , площею 3,4819 га , що належать вка заним громадянам на праві вл асності . На орендованих земе льних ділянках ТзОВ Агро фірма " Медобори " займала ся вирощуванням сільськогос подарських культур і станом на 01.04.2009 року на орендованих зем лях в складі єдиного земельн ого масиву були піврічні рос тки озимого ріпаку .

Стверджує , що 22.04.2009 року п рацівниками відповідача О СОБА_3 та ОСОБА_4 на тракт орі Т-150 з використанням борон и злущувача продискувал и посів ріпаку на вказаних зе мельних ділянках , чим повніс тю його знищили .

Посилається на Прото кол огляду місця події від 22.04.2 009 року , складеного працівник ами Підволочиського РВ У МВСУ в Тернопільській област і , у якому зафіксовано факт по рушення права орендованого користування землею .

Статтею 22 Цивільного код ексу України передбачено від шкодування збитків та інші с пособи відшкодування майнов ої шкоди та визначено збитки як втрати, яких особа зазнала у зв' язку із знищенням або п ошкодженням речі, а також втр ати, які особа зробила або мус ить зробити для відновлення свого порушеного права.

Відповідно до статті 1166 Циві льного кодексу України майн ова шкода , завдана неправомі рними рішеннями , діями чи без діяльністю особистим немайн овим правам фізичної або юри дичної особи , а також шкода , з авдана майну фізичної або юр идичної особи , відшкодовуєт ься в повному обсязі особою , я ка її завдала .

При цьому , діяння заподіюв ача має містити всі ознаки, пе редбачені статтею 1166 Цивільно го кодексу України , а саме : во но повинно заподіювати шкоду ; бути протиправним ; причинно пов' язаним зі шкодою ; винни м . Тому для застосування поза договірної відповідальност і потрібна наявність усіх ел ементів складу цивільного пр авопорушення .

За змістом зазначеної норм и під шкодою розуміють зменш ення або втрату певного особ истого чи майнового блага . Зм еншення або втрата майна пот ерпілої сторони тягне за соб ою виникнення майнової шкоди . Шкода може відшкодовуватис я у вигляді відшкодування зб итків або відшкодування в на турі .

Майнова шкода поділяється на дві частини : реальна шкода , яка полягає в зменшенні майн а потерпілої особи та упущен а вигода , тобто доходи , які ос оба могла б реально отримати за звичайних обставин , коли б її право не було порушене .

Важливим елементом доказу вання наявності збитків у ви гляді очікуваного і не одерж аного прибутку є встановленн я причинного зв' язку між пр отиправними діями чи бездіял ьністю заподіювача та збитка ми потерпілої сторони . Слід д овести , що протиправна дія чи бездіяльність заподіювача є причиною , а збитки , які виник ли у потерпілої сторони ,- насл ідком такої протиправної пов едінки .

Твердження позивач а , що він правомірно користу вався земельними ділянками , що належать на праві приватн ої власності жителькам с. Хме лиськ Підволочиського район у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 спр остовується матеріалами спр ави .

Так , Підволочиський р айонний суд Тернопільської області прийняв 27.11.2009 року у сп раві № 2-418/09 рішення , яким позов задоволено: визнано недійсн им договір оренди земельної ділянки, заключений між ОСО БА_2 та товариством з обмеже ною відповідальністю "Агрофі рма "Медобори", зареєстровани й у Підволочиському районном у реєстраційному відділі Тер нопільської регіональної фі лії державного підприємства "Центр Державного земельног о Кадастру" 26 грудня 2008року - з мо менту його реєстрації та ріш ення від 28 жовтня 2009 року у спра ві № 2-417/09 яким визнано недійсни м договір оренди земельної д ілянки, заключений між ОСОБ А_1 та товариством з обмежен ою відповідальністю "Агрофір ма "Медобори", зареєстрований у Підволочиському районному реєстраційному відділі Терн опільської регіональної філ ії державного підприємства " Центр Державного земельного Кадастру" 29 грудня 2008року - з мом енту його реєстрації.

Отже , договори оренди з емлі , які були укладені між Тз ОВ " Агрофірма " Медобори " с. Кам 'янки та ОСОБА_2 , ОСОБА_1 і на які робить посилку пози вач визнані Підволочиським р айонним судом недійсними з м оменту його реєстрації , з 26 гр удня 2008 року .

У судове засідання по зивач не надав суду Протокол огляду місця події , складено го 22.04.2009 року працівниками Підв олочиського РВ УМВСУ в Терно пільській області і який би п ідтверджував факт порушення права ТзОВ " Агрофірма " Медоб ори " .

Таким чином , Позива ч у справі не надав суду доказ ів, які б свідчили що завдана ш кода ТзОВ " Агрофірма " Медобор и " с. Кам'янка спричинена непр авомірними діями працівникі в ТзОВ " Волочиськ-агро " м. Воло чиськ Хмельницької області .

За таких обставин, п озовні вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою від повідальністю “ Волочиськ -агро " м. Волочиськ Хмельниц ької області збитків в зазна ченій сумі суд визнає необґр унтованими, такими, що не підл ягають до задоволення та від мовляє у позові за недоведен істю обставин, на які посилає ться позивач.

Державне мито, у в ідповідності до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України, покласти на п озивача.

Керуючись стаття ми 22, 43, 49, 82, 84 85 121 Господарського пр оцесуального кодексу Украї ни, статтями 22, 1166 Цивільного Ко дексу України, господарськи й суд, -

В И Р І Ш И В :

1.В позові відмовити.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення десятиденног о строку з дня його підписанн я.

На рішення госпо дарського суду, яке не набрал о законної сили сторонами мо же бути подано апеляційну ск аргу, а прокурором внесено по дання протягом десяти днів з дня його підписання через го сподарський суд Тернопільсь кої області.

2.Повне рішення складено 20 кв ітня 2011 року.

Суддя М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.04.2011
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15089330
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/76-1485(02-2/8-217)

Ухвала від 18.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні