Постанова
від 03.03.2008 по справі 5/235б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5/235б

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 03.03.2008                                                                                           № 5/235б

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Коваленка В.М.

 суддів:            Гарник Л.Л.

 при секретарі:            

 За участю представників:

 від ініціюючого кредитора:  не з'явився

 від боржника:Гей В.О. (довіреність від 05.02.2008р. № 1/235-6);

ліквідатор:арбітражний керуючий Галічева В.О.

інші кредитори:

 від Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго”: Мельник Л.І. (довіреність від 28.12.2008р. № У 07/8229);

 від Відкритого акціонерного товариства „Київводоканал”: Фоменко В.В. (довіреність від 09.01.2008р. № 30);

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Українське виробниче об'єднання "Агромаш"

 на рішення Господарського суду м.Києва від 16.01.2008

 у справі № 5/235б  

 за позовом                               Закрите акціонерне товариство "Будінвест-5"

 до                                                   Українське виробниче об'єднання "Агромаш"

 третя особа відповідача            

 третя особа позивача                      

 про                                                  визнання банкрутом

 

ВСТАНОВИВ:

 Ухвалою арбітражного суду міста Києва від 07.05.1999р.                      порушено провадження у справі № 5/235-б про банкрутство Українського виробничого об'єднання „Агромаш” за заявою Закритого акціонерного товариства „Будінвест-5”.

Постановою господарського суду міста Києва від 01.03.2001р. Українське виробниче об'єднання „Агромаш” визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено арбітражного керуючого.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 08.12.2003р. ліквідатором банкрута - Українського виробничого об'єднання „Агромаш” у справі № 5/235-б призначено арбітражного керуючого Галічеву Валентину Олександрівну.

Ухвалами господарського суду міста Києва від 19.04.2006р., від 20.11.2007р.  строк ліквідаційної процедури боржника - Українського виробничого об'єднання „Агромаш”               та строк повноважень ліквідатора продовжувався до 19.10.2007р., до 19.04.2008р. відповідно.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 16.01.2008р. Акціонерну енергопостачальну компанію „Київенерго”, Лівобережну міжрайонну виконавчу дирекцію Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визнано поточними кредиторами Українського виробничого об'єднання „Агромаш” на суми 299 789,41 грн. й 1 622,96 грн. відповідно.

Українське виробниче об'єднання „Агромаш”, не погоджуючись з названою ухвалою в частині визнання поточних кредиторських вимог Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго” на суму 299 789,41 грн., звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою,  в якій просить скасувати оскаржену ухвалу в цій частині.

Скарга мотивована порушенням місцевим господарським судом норм  процесуального права. Скаржник зазначає, що місцевий господарський суд порушив вимоги статті 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки для узгодження точної суми кредиторських вимог Акціонерна енергопостачальна компанія „Київенерго” повинна була звернутися                        до ліквідатора або до комітету кредиторів Українського виробничого об'єднання „Агромаш” з метою проведення додаткових звірок.

Крім того, скаржник наголошує на тих обставинах, що:

- Акціонерною енергопостачальною компанією „Київенерго” не надано доказів споживання Українським виробничим об'єднанням „Агромаш” електричної та теплової енергії  на суму 299 789,41 грн.;

- зміст оскарженої ухвали не містить даних про період, протягом якого виникли вимоги Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго” на суму 299 789,41 грн.

-  наданий суду акт звірки складений станом на 01.09.2004р., тоді як „сума поточних вимог датується 01.06.2007р.”.

У відзивах на апеляційну скаргу кредитор - Акціонерна енергопостачальна компанія „Київенерго” просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу суду –                без змін; кредитор - Відкрите акціонерне товариство „Київводоканал” просить скасувати ухвалу суду в частині визнання поточних кредиторських вимог Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго”.

Ініціюючий кредитор - Закрите акціонерне товариство „Будінвест-5” відзив на апеляційну скаргу не надав, в судове засідання апеляційної інстанції своїх представників не направив, про причини неприбуття суд не повідомив. Враховуючи те, що Закрите акціонерне товариство „Будінвест-5” про дату, час та місце слухання справи повідомлялося належним чином, колегія суддів вважає можливим здійснити перегляд ухвали місцевого господарського суду в даній справі за наявними матеріалами справи та без участі його представників.

В судовому засіданні апеляційної інстанції ліквідатор, представники Українського виробничого об'єднання „Агромаш”, Відкритого акціонерного товариства „Київводоканал” висловилися за задоволення апеляційної скарги, представники Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго” – за її відхилення.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом при прийнятті оскарженої ухвали норм матеріального                                     і процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвала господарського суду міста Києва від 16.01.2008р. у справі № 5/235-б,                    якою Акціонерну енергопостачальну компанію „Київенерго” визнано поточним кредитором Українського виробничого об'єднання „Агромаш” на суму 299 789,41 грн., мотивована тим, що Акціонерна енергопостачальна компанія „Київенерго” здійснювала поставку боржнику теплової та електричної енергії на підставі наявних в матеріалах справи Договору на постачання теплової енергії у гарячій воді від 01.05.1999р.                         № 0330, договору на відпуск теплової енергії у гарячій воді від 01.01.1995р. № 620114, Договору на використання електричної енергії № 101.

Відповідно до умов названих договорів, дія останніх щорічно продовжувалась                       у зв'язку з відсутністю заяв сторін про припинення договору.

Факт виникнення у Українського виробничого об'єднання „Агромаш” заборгованості перед Акціонерною енергопостачальною компанією „Київенерго” у розмірі 299 789,41 грн. у період з 01.07.1999р. по 01.06.2007р. місцевий господарський суд визнав доведеним виходячи з відомостей, викладених у заяві про визнання поточних кредиторських вимог, запропонованому розрахунку заборгованості за теплову енергію, доданих до заяви про визнання поточних кредиторських вимог довідок про стан розрахунків та заборгованість за спожиту електроенергію й тієї обставини, що доказів оплати заборгованості, яка виникла після порушення провадження у справі № 5/235-6 суду не надано.

В контексті наведеного, враховуючи ту обставину, що доводи, викладені                                 у запереченнях ліквідатора на заяву Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго”, не містять заперечень по суті заявлених вимог та не спростовують наявність заборгованості, місцевий господарський суд визнав Українське виробниче об'єднання „Агромаш” поточним кредитором на суму 299 789,41 грн.

Колегія суддів Київського апеляційного господарського суду на підставі встановлених обставин справи вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частини 2 статті 41 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Стаття 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника                             або визнання його банкрутом” від 14.05.1992р. N 2343-XII (із змінами і доповненнями) (далі по тексту – Закон) визначає ліквідатора як фізичну особу, яка відповідно                              до рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення визнаних судом вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Кредитором у справі про банкрутство є фізична або юридична особа чи державний орган, вимоги яких щодо грошових зобов'язань до боржника підтверджені у встановленому порядку документами, включені до реєстру вимог кредиторів та визнані судом.

Відповідно до частини 1 статті 23 Закону вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися в межах ліквідаційної процедури.

Згідно статті 25 Закону ліквідатор наділений повноваженням заявляти в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими.

У розумінні наведеної норми у ліквідатора відсутні  повноваження попередньо погоджувати суми кредиторських вимог.

Натомість, прийняття рішення стосовно обґрунтованості кредиторських вимог поточних кредиторів, з урахуванням заявлених в установленому порядку заперечень ліквідатора, є прерогативою господарського суду.

З огляду на викладене надана скаржником юридична оцінка факту неузгодження суми кредиторських вимог Акціонерної енергопостачальної компанії „Київенерго” з ліквідатором або комітетом кредиторів Українського виробничого об'єднання „Агромаш” з метою проведення додаткових звірок, ґрунтується на неправильному розумінні положень чинного законодавства.

Крім того, та обставина, що Акціонерною енергопостачальною компанією „Київенерго” не було вжито заходів з метою складення акту звірення взаємних розрахунків перед зверненням з поточними кредиторськими вимогами, не може вважатися перешкодою для розгляду справи, оскільки згідно статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Враховуючи наведене, з огляду на ту обставину, що скаржник, не заперечуючи факт здійснення Акціонерною енергопостачальною компанією „Київенерго” поставки теплової та електричної енергії, всупереч вимог статті 33 Господарського процесуального кодексу України докази належного виконання власних зобов'язань суду не представив, колегія суддів вважає, що ним не доведено неправомірність визнання місцевим господарським судом поточних кредиторських вимог та прийняття оскарженої ухвали.

          Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господарського процесуального кодексу України,  Київський апеляційний господарський суд –

ПОСТАНОВИВ:

 Ухвалу господарського суду міста Києва від 16.01.2008р. у справі № 5/235-б залишити без змін, а апеляційну скаргу Українського виробничого об'єднання „Агромаш”  –  без задоволення.

Справу № 5/235-б повернути до господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом місяця з дня набрання постановою законної сили.

Постанову підписано 11.03.2008р.

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          Гарник Л.Л.

 11.03.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення03.03.2008
Оприлюднено09.04.2008
Номер документу1508940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/235б

Ухвала від 21.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Постанова від 03.03.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 04.02.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 07.12.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Соломатiн В.Д.

Ухвала від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Соломатiн В.Д.

Ухвала від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Соломатiн В.Д.

Постанова від 15.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 15.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 08.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні