Постанова
від 24.03.2008 по справі 10/24-474
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/24-474

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"24" березня 2008 р.Справа № 10/24-474

 15 год. 50 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області у складі

 судді Півторака М.Є.             

при секретарі судового засідання  Клим Т.П.

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Збаразького району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, м. Збараж, вул. Грушевського, 3 Тернопільської області   

до відповідача: Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», м. Збараж, вул. Заводська, 21 Тернопільської області

              За участю представників сторін:

Позивача: Чорній Л.В. –головний спеціаліст відділу надходжень УПФУ в Збаразькому районі, довіреність від 25.04.2008р.;

відповідача: Валюса С.А. –юриста МКП «Житловик», довіреність №9 від 20.03.2008р.;

Прокурора: Свачій М.І. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах Прокуратури Тернопільської області, посвідчення № 58.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено процесуальні права та обов'язки, передбачені ст.ст. 27,29,49,51,59 КАС України.

            За відсутності відповідного  клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи:

До господарського суду Тернопільської області звернувся з позовом Прокурор Збаразького району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, м. Збараж до Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», м. Збараж, вул. Заводська, 21 Тернопільської області  про стягнення страхових внесків в сумі 42 738,79 грн., в т.ч. 20 529,25 грн. –недоїмки по страхових внесках, 5 183,07 грн. –пені та 17 026,47 грн. –штрафних санкцій.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на порушення відповідачем вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“, звіти про нарахування збору  на обов'язкове державне  пенсійне страхування, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті; на направлені відповідачу вимоги про сплату боргу, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та додатки до розрахунків,  інші матеріали.

Представник Збаразького міського комунального підприємства «Житловик»у судовому засіданні визнає позовні вимоги.

21 березня 2008 року до господарського суду Тернопільської області поступила заява УПФУ в Збаразькому районі про зміну позовних вимог, в зв'язку з добровільною сплатою МКП «Житловик»боргу в сумі 3 818,52 грн. та просить стягнути 16 727,06 грн. –недоїмки по страхових внесках, 5 179,74 грн. –пені та 17 013,47 грн. штрафних санкцій.

У відповідності до вимог ст. 128 КАС України в судовому засіданні оголошувалась перерва до 12 год. 15 хв. 21 березня 2008 року та 15 годин 50 хвилин 24 березня 2008 року .

Розглянувши матеріали справи, заслухавши висновок прокурора, пояснення представника позивача та відповідача, суд встановив наступне:

Відповідно до абз. 7 підп. 5 п. 4 Положення Про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001р. №121/2001 (з наступними змінами)  - Пенсійний фонд України відповідно до покладених  на  нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо проведення перевірок правильності сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, призначення та виплати пенсій, інших виплат, що фінансуються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Згідно ст.ст. 1, 2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р. платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування” є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Збаразьке міське комунальне підприємство «Житловик», м. Збараж, вул. заводська, 21 Тернопільської області є юридичною особою і включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 31973426, що підтверджується довідкою №22-110 тернопільського обласного управління статистики і  відповідно до ст. 8 Закону України „Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991р., ст. 15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003р. та ст. 1 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”  від 26.06.1997 р. є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, які повинні сплачуватись до Пенсійного Фонду згідно вказаного законодавства у встановлені терміни та в повному обсязі.

          Порядок обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності Управлінню Пенсійного фонду України визначається Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 128/2004 (далі –Інструкція).

Згідно даного Закону та Інструкції до страхових внесків належать - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду (п. 6 ст. 20 Закону).

Пунктами 3, 2 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” встановлено, що суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

          Порядок стягнення заборгованості зі страхувальників, в тому числі випадки надіслання страхувальникам вимоги про сплату недоїмки та формування вимоги визначено розділом 8 Інструкції. Вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення (п. 8.3 Інструкції).

          Статтею 106 Закону передбачено право органу Пенсійного фонду на звернення в установленому законом порядку до суду чи господарського суду з позовом про стягнення з страхувальника (якому надіслано вимогу про сплату недоїмки, у разі несплати останнім в добровільному порядку протягом десяти робочих днів після отримання вимоги) недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, при цьому передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки.

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу (п. 9 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

          У відповідності до ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та прийнятої на його виконання Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, застосування штрафу та пені за порушення, що є предметом даного судового розгляду, оформлюються одним рішенням встановленого зразка.

          Дане рішення, за змістом пп. 9.3.2 п. 9.3 ст. 9 Інструкції, виноситься на наступний день після закінчення відповідного граничного строку (30, 90 календарних днів).

          Рішення про нарахування пені посадові особи органів Пенсійного фонду виносять одночасно з прийняттям рішення про застосування фінансових санкцій, зазначених у підпункті 9.3.2 пункту 9.3 Інструкції, яке протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається страхувальнику з повідомленням про вручення (п. 10.5 Інструкції).

Матеріалами справи підтверджується , а саме розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з лютого 2007 року по грудень 2007 року за відповідачем на час подання позову до суду  рахувалася заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 39 469,65 грн., з яких відповідачем сплачено 19 571,76 грн.

          Згідно ст. 106 закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»за несвоєчасну сплату страхових внесків Збаразькому міському комунальному підприємству «Житловик»нараховано пеню в сумі 5 311,97 грн. та штрафних санкцій в сумі 17 528,93 грн., що підтверджується рішенням №405 від 02.06.2007р.          

У відповідності до вимог чинного законодавства, УПФ України в Збаразькому районі на адресу Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», м. Збараж, вул. Заводська, 21 Тернопільської області була надіслана вимога про сплату боргу, а саме: № Ю-05 від 03.01.2008р. в сумі 17 026,00 грн.

          Постановою господарського суду Тернопільської області від 11.06.2007 р. по справі №8а/117-1920, стягнуто із Збаразького міського комунального підприємства “Житловик”, вул. Заводська,21, м. Збараж Тернопільської області на користь Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського,3, м. Збараж Тернопільської області –21 248 грн. 32 коп. недоїмки.

Станом на 24 березня 2008 року Збаразьким міським комунальним підприємством «Житловик»погашено заборгованість в сумі 3 818,52 грн., що підтверджується платіжними дорученнями від 31.01.2008р. на суму –1000,00 грн., від 05.02.2008р. –1 318,33 грн. та від 29.02.2008р. –1 500,19 грн.

Згідно п.12 ст.20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

          Згідно вимог ст. ст. 69, 71 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

          Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати відповідачем страхових внесків до Управління Пенсійного фонду України у Збаразькому районі, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», м. Збараж, вул. Заводська, 21 –16 727,06 грн. недоїмки по страхових внесках, 5 179,74 грн. –пені та 17 013,47 грн. –штрафних санкцій, обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають до задоволення.  

Відповідно до статті 94 КАС України судові витрати не стягуються.

Керуючись статтями ст. ст. 49, 51, 54, 59, 70, 71, 94, 98, 138, 157 Кодексу адміністративного судочинства України,  господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з збаразького міського комунального підприємства «Житловик», м. Збараж, вул. Заводська, 21 Тернопільської області, ідентифікаційний код 31973426 на користь Управління пенсійного фонду України у Збаразькому районі, м. Збараж, вул. Грушевського, 3 Тернопільської області, ідентифікаційний код 21156321: на р/р 25601301001193 в збаразькому відділенні Ощадного банку України №6356, МФО 398132 –38 920,27 грн. недоїмки.

На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження   протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі  до адміністративного суду апеляційної інстанції, та протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

3.Постанова складена в повному обсязі 24 березня 2008 року.

 

Суддя                                                                                                    М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.03.2008
Оприлюднено09.04.2008
Номер документу1508951
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/24-474

Ухвала від 20.10.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Постанова від 24.03.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні