Рішення
від 18.04.2011 по справі 5005/1343/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.04.11р. Справа № 5005/1343/2011

за позовом Прокурор а Кіровського району м.Дніпр опетровська в інтересах держ ави

в особі Дніп ропетровської міської ради , м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю науково-виробничого підпр иємства

«Студія-7 ЛТД», м. Дніпропетровськ

про внесення змін до д оговору оренди земельної діл янки

Суддя Пархоменко Н.В .

Представники:

Від прокурора : Третельни цька Г.П., довіреність від 28.03.2011р ., помічник прокурора

Від позивача : Герасимчу к С.С. довіреність №7/11-458 від 12.04.2011р .

Від відповідача : предста вник не з' явився.

Суть спору :

Прокурор Кіровського ра йону м. Дніпропетровська зве рнувся з позовом в інтересах держави в особі Дніпропетро вської міської ради та проси ть ( з урахуванням уточнень в ід 28.02.2011р. вх. 13672/11) внести зміни в п ункт 4.1. договору оренди земел ьної ділянки від 31.12.2004р. укладен ого між Дніпропетровською мі ською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю науково-виробниче об' єднан ня «Студія-7 ЛТД», м. Дніпропет ровськ, посвідченого приватн им нотаріусом Дніпропетровс ького міського нотаріально го округу ОСОБА_1, зареєст рованого в реєстрі за № 10590 від 31.12.2004року, виклавши його в такій редакції:

«4.1. Орендна плата за користу вання земельною ділянкою вст ановлюється відповідно до По даткового кодексу України та не може бути меншою трикра тного розміру земельного по датку , що встановлюється Под атковим кодексом України та відповідно до рішення Дніпро петровської міської ради від 02.02.11 р. № 216/8 у розмірі мінімально ї ставки орендної плати вста новленої Податковим кодекс ом України.»

Відповідач свого представ ника в судове засідання не на правив, відзив та інші витреб увані судом документи не над ав.

Відповідач належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи за адрес ою , що зазначена в позовній за яві : 49000, м. Дніпропетровськ , пр .К.Маркса,75 , та яка підтверджує ться довідкою з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів .

Справа розглядається відп овідно до статті 75 Господарсь кого процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

За заявою прокурора та пози вача строк вирішення спору у справі продовжувався на 15 кал ендарних днів до 15.04.2011року відп овідно до частини 3 статті 69 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

15.04.2011р. в судовому засіданні о голошена вступна та резолюти вна частина рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення про курора , представника позива ча , оцінивши докази в сукупно сті, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

31 грудня 2004 року між Дніпр опетровською міською радою т а Товариством з обмеженою ві дповідальністю науково-виро бничим підприємством «Студі я-7 ЛТД »було укладено договір оренди землі , а саме земельн ої ділянки загальною площею 0,0158га, що розташована за адрес ою: просп. Карла Маркса ,97-3 (Кіро вський район) і зареєстрован а в Державному реєстрі земел ь за кадастровим номером 1210100000:0 6:085:0172.

Площа частки , за яку справл яється орендна плата, станов ить 45,96% або 0,0073га. (пункт 2.1.договор у).

Договір укладено на 15 років (пункт 3.1. договору).

Згідно п.4.1 вказаного догово ру річна орендна плата за зе мельну ділянку встановлюєть ся у грошовій формі (у гривнях ) , у розмірі 1 (%) від нормативної грошової оцінки та дорівнює розміру земельного податку.

Відповідно до пункту 4.2. змін а нормативної грошової оцінк и земельної ділянки та її інд ексація проводиться без вне сення змін та доповнень до ць ого договору у порядку та у ви падках передбачених законод авством України.

Законом України Про держав ний бюджет України на 2008рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України»в ід 28.12.2007року було внесено змін и до частини 4 статті 21 Закону У країни «Про оренду землі», як і набули чинності з 01.01.2008року , а саме зазначено , що річна орен дна плата за земельні ділянк и, які перебувають у державні й або комунальній власності , надходить до відповідних бю джетів , розподіляється і вик ористовується відповідно до закону і не може бути меншою : - для земель сільськогоспода рського призначення розміру земельного податку, що встан овлюється Законом України «П ро плату за землю»; для інших категорій земель - трикратно го розміру земельного податк у , що встановлюється Законом України «Про плату за землю» .

Вищевказані зміни діяли до 01.01.2011р.

01.01.2011р. набрав чинності Подат ковий кодекс України , п.5 стат ті 288 цього кодексу встановлює , що розмір орендної плати вст ановлюється у договорі оренд и, а річна сума платежу згідно підпункту 288.5.1. не може бути мен шою: для земель сільськогосп одарського призначення - ро зміру земельного податку, що встановлюється цим розділом ; для інших категорій земель - трикратного розміру земел ьного податку, що встановлюю ться цим розділом.

22.05.2008року рішенням Конститу ційного Суду України № 10-рп/2008 в изнані неконституційними по ложення Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до д еяких законодавчих актів Укр аїни», тому зміни до частини 4 статті 21 Закону України „ Про оренду землі „ в тій же редакц ії повторно були внесені Зак оном України «Про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України»від 03.06.2008року , які набули чинності 04.06.2008року.

Таким чином, у відповідност і з Законом України «Про внес ення змін до деяких законода вчих актів України»від 03.06.2008ро ку та Податковим кодексом Ук раїни з 04.06.2008р. розмір річної ор ендної плати за земельну діл янку, надану в оренду, не може бути меншим трикратного розм іру земельного податку, що вс тановлюється Податковим код ексом України», а спірний дог овір в цій частині є таким, що суперечить чинному законод авству.

Згідно статті 30 Закону Укра їни «Про оренду Землі»та роз ділу 8 Договору зміна умов дог овору оренди можлива за взає мною згодою сторін , У разі нед осягнення згоди щодо умов до говору оренди та інші спори в ирішуються у судовому порядк у.

Після набрання чинності П одатковим кодексом Дніпроп етровською міською радою бул о прийнято рішення від 02.02.2011р. № 216/8 «про приведення рішень міс ької ради та деяких проектів рішень міської ради, які пого джено виконавчим комітетом у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чин ного законодавства». Пунктом 2.1 зазначеного рішення встан овлено річну орендну плату з а користування ділянками у м інімальному розмірі орендно ї плати, визначеному Податко вим кодексом України .

Міська рада вищезазначене рішення міської ради довела до відома всіх орендарів зем ельних ділянок шляхом опублі кування в газеті «Наше місто »22.02.2011р. і запропонувала оренда рям укласти додаткові угоди відповідно до вимог чинного законодавства.

На день розгляду справи до говір оренди землі до вимог з аконодавства не приведено.

Згідно приписів статті 144 Ко нституції України органи міс цевого самоврядування в межа х повноважень, визначених за коном, приймають рішення , які є обов' язковими до виконан ня на відповідній території.

Статтею 652 Цивільного кодек су України передбачено , що у р азі істотної зміни обставин , якими сторони керувались пр и укладенні договору, догові р може бути змінений за згодо ю сторін. Зміна обставин є іст отною, якщо вони змінилися на стільки , що якби сторони могл и це передбачити , вони не укла ли б договір або уклали б його на інших умовах.

За змістом статті 654 Цивільн ого кодексу України зміна ум ов договору вчиняється в так ій самій формі , що й договір. О скільки відповідно до статті 20 Закону «Про оренду землі»у кладений договір оренди земл і підлягає державній реєстра ції, то зміни , які вносяться ш ляхом укладання додаткової у годи до договору оренди земл і, набувають чинності після ї х державної реєстрації.

Відповідно до частини 3 ста тті 173 Господарського кодексу України сторони можуть за вз аємною згодою конкретизуват и або розширити зміст господ арського зобов' язання в про цесі його виконання.

Відповідно до статті 188 Госп одарського кодексу України з міна господарських договорі в в односторонньому порядку не допускається. Сторона, яка вважає за необхідне змінити договір , повинна надіслати п ропозиції про це другій стор оні за договором , а при недося гненні згоди між сторонами, щ одо змін договору, заінтерес ована сторона має право пере дати спір на вирішення суду. А налогічне положення містить стаття 30 Закону України «Про оренду землі», згідно з якою з міна умов договору оренди зе млі здійснюється за взаємною згодою сторін; у разі недосяг нення згоди щодо зміни умов д оговору оренди землі спір ви рішується в судовому порядку .

Таким чином встановлено , щ о законодавчо змінено розмір орендної плати за землю.

Згідно частини 3 статті 653 Цив ільного кодексу України якщо договір змінюється або розр ивається у судовому порядку , зобов' язання змінюється а бо припиняється з моменту на брання рішенням суду про змі ну або розірвання договору з аконної сили.

Приймаючи до уваги викладе не позов підлягає повному за доволенню.

Відповідно статті 49 Господ арського процесуального код ексу України судові витрати відносяться на відповідача . .

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Господарського процесуальн ого кодексу України , господа рський суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повн істю.

Внести зміни в пункт 4.1. догов ору оренди земельної ділянки від 31.12.2004р. укладеного між Дні пропетровською міською радо ю та Товариством з обмеженою відповідальністю науково-ви робниче об' єднання «Студія -7 ЛТД», м. Дніпропетровськ, пос відченого приватним нотарі усом Дніпропетровського мі ського нотаріального округу ОСОБА_1. , зареєстрованого в реєстрі за № 10590 від 31.12.2004року, в иклавши його в такій редакці ї:

«4.1. Орендна плата за користу вання земельною ділянкою вст ановлюється відповідно до По даткового кодексу України т а не може бути меншою трикрат ного розміру земельного под атку, що встановлюється Пода тковим кодексом України та в ідповідно до рішення Дніпроп етровської міської ради від 02.02.11 р. № 216/8 у розмірі мінімально ї ставки орендної плати вста новленої Податковим кодекс ом України.»

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробниче об' єднання « Студія-7 ЛТД»(49000, м. Дніпропетро вськ , пр.К.Маркса, 75, код ЄДРПОУ 19310559) в доход Державного бюджет у України в особі Управління Держказначейства у Жовтнево му районі м. Дніпропетровськ а (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шев ченка,7, р/р 31118095700005 відділення бан ку ГУДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805012; код ЄДРПОУ 24246786) - 85 (вісімдесят п' ять ) грн. 00коп. держмито.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю н ауково-виробниче об' єднанн я «Студія-7 ЛТД»(49000, м. Дніпропет ровськ , пр.К.Маркса,75 , код ЄДРП ОУ 19310559) в доход Державного бюдж ету України в особі Управлін ня Держказначейства у Жовтне вому районі м. Дніпропетровс ька (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Ш евченка,7, р/р 3121125970000505 відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровсь кій області, МФО 805012; код ЄДРПОУ 24246786)- 236 (двісті тридцять шіст ь) грн. 00 коп. витрат по сплат і інформаційно-технічного за безпечення судового процесу .

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.В. Пархоменко

Повне рішення складено

18.04.2011р.

Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15095526
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до д оговору оренди земельної діл янки

Судовий реєстр по справі —5005/1343/2011

Рішення від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні