Рішення
від 11.04.2011 по справі 4/030-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/030-11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" квітня 2011 р.                                                                  Справа № 4/030-11

Суддя господарського суду Київської області Щоткін О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом  Прокуратури Яготинського району Київської області в інтересах держави в особі Кулябівської сільської ради Яготинського району, с.  Кулябівка

до  Відкритого акціонерного товариства «Райагрохім», м. Яготин

про визнання недійсним договору оренди.

за участю представників сторін:

позивач –Костина В.В. –сільський голова;

Очколяс О.Г. –предст. за дорученням;

відповідач –не з'явився;

прокурор –Лященко С.О. - пом. прокурора, посвідчення № 20 від 26.02.2010р.

                                                  

Обставини справи:

          Прокурор Яготинського району Київської області (прокурор) звернувся до господарського суду Київської області в інтересах держави в особі Кулябівської сільської ради Яготинського району (позивач) з позовом до Відкритого акціонерного товариства «Райагрохім»(відповідач).

Ухвалою господарського суду Київської області від 24.02.2011р. було порушено провадження у справі, розгляд призначено на 21.03.2011р.

Ухвалою господарського суду Київської області від 21.03.2011р., у зв'язку з неявкою прокурора та відповідача, розгляд справи було відкладено на 11.04.2011р.

Присутній в судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали повністю з підстав, викладених в позовній заяві.

          Відповідач, належним чином повідомлений про час та дату наступного судового засіданні ухвалами суду від 24.02.2011р. та 21.03.2011р., в судове засідання не з'явився, уповноваженого представника не направив, письмового відзиву на позов не надіслав.

Факт належного повідомлення відповідача про час та дату наступного судового засідання підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення рекомендованго поштового відправлення № 01032 27265659 від 01.03.2011р. та № 01032 27989339 від 24.03.2011р.

          Відповідно до п. 3.6 Роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997 р. N 02-5/289 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України», особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

          Враховуючи повторну неявку в судове засідання відповідача, а також неподання витребуваних судом документів, справа розглядається за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті у відповідності із ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.    

          Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача та прокурора, оцінивши докази у їх сукупності, суд

встановив:

Рішенням сесії Кулябівської сільської ради № 181-23-ІУ від 27 квітня 2005 року надано дозвіл на передачу відкритому акціонерному товариству "Райагрохім»в оренду земельні ділянки, загальною площею 48,5 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

27 травня 2005 року між Кулябівською сільською радою (орендодавець) та відкритим акціонерним товариством «Райагрохім»(орендар), укладено договір оренди землі б/н (Договір оренди), відповідно до умов якого орендодавець передає, згідно рішення Кулябівської сільської ради Яготинського району Київської області від 27.04.2005 р., а орендар приймає у строкове платне користування земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (землі сільськогосподарського призначення), що розташовані в межах населеного пункту в адміністративних межах Кулябівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Межі земельних ділянок загальною площею 48,5 га, в т.ч. ріллі - 48,5 га. за рахунок земель не наданих у.власність та постійне користування в межах населеного пункту в адміністративних межах Кулябівської сільської ради, які передаються в оренду, встановлені в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

Відповідно до п. 5 Договору, нормативна грошова оцінка земельних ділянок становить 500 333 гривні 26 коп.

Строк дії зазначеного Договору - по 30 квітня 2015 року (п. 8 Договору).

Даний договір оренди землі зареєстровано 24 червня 2005 року за №040533500016 у Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «ЦДЗК»при Держкомземі України.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про землеустрій»проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок.

Відповідно до ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання у користування земельних ділянок, межі яких не встановлені в натурі (на місцевості). Надання у користування земельної ділянки, межі якої встановлені в натурі (на місцевості), без зміни її цільового призначення, здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

Порядок складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок»проект відведення земельної ділянки не розробляється у разі, коли земельна, межі якої визначені в натурі (на місцевості), надається у користування або безоплатно передається у власність без зміни її цільового призначення.

Проте, в порушення вищевказаних вимог законодавства проект землеустрою июдо відведення земельних ділянок ВАТ "Райагрохім" не виготовлявся, не дивлячись на те, що межі вказаних земельних ділянок натурі (на місцевості) не визначались.

Відповідно до приписів статті 56 Закону України "Про землеустрій" передбачені  документи, які мають бути включені до технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Зокрема, складовою частиною цієї документації, відповідно до пункту «г»зазначеної статті, є матеріали польових геодезичних робіт і план земельної ділянки, складений за результатами кадастрової зйомки.

Однак, при складанні документації  відсутні матеріали польових геодезичних робіт і плану земельної ділянки, складеного за результатами кадастрових зйомок.

Згідно ч. 1 ст.198 Земельного кодексу України, кадастрові зйомки - це комплекс робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок. Згідно з ч. 2 цієї статті, кадастрова зйомка, в тому числі включає геодезичне встановлення меж земельної ділянки.

Окрім того, відповідно до рішення сесії Кулябівської сільської ради №83-12 ХХІV від 19.11.03р. ВАТ «Райагрохім»надано дозвіл на складання технічної документації для передачі в оренду земельної ділянки, площею 37,5 га.

Проте, всупереч вказаному рішенню, технічна документація Яготинським земельно-кадастровим бюро із землеустрою щодо складання договору оренди землі безпідставно і необгрунтовано виконана на значно більшу земельну ділянку, а саме - загальною площею 48,5 га.

Враховуючи вищевикладене, 13 січня 2009 року прокуратурою Яготинського району винесено протест на рішення Кулябівської сільської ради від 27 квітня 2005 року №181-23-ІV.

За наслідками розгляду протесту прокурора, зазначене рішення Кулябівської сільської ради № 181-23-ІV від 27.04.2005 року було скасоване як незаконне  на підставі рішення Кулябівської сільської ради №225-18-V від 27.01.08р.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі»(Закон), порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для визнання договору недійсним.

Відповідно до ст. 6 цього Закону, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України «Про оренду землі»та іншими законами України і договором оренди землі.

Необхідність розроблення проекту землеустрою в даному випадку передбачена ст. 123 ЗК України, Закону України «Про землеустрій». Таким чином, недотримання вимог щодо розроблення проекту землеустрою є підставою для визнання договору недійсним саме на підставі ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі».

Системний аналіз вказаних норм законодавства свідчить про те, що в даному випадку повинен був розроблятися проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки до передачі спірної земельної ділянки відповідачу в оренду її межі у встановленому законом порядку визначені не були.

Відповідно до частини 1 статті 207 ГК України господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону може бути на вимогу однієї із сторін або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до п. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до п. 3 ст. 215 Цивільного кодексу України, якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Згідно вимог ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України кожен має право на захист своїх прав та інтересів, які відповідно до ст. 16 ЦК України захищаються, зокрема, шляхом визнання недійсними правочинів.

Частина 2 статті 4-3 Господарського процесуального кодексу України визначає, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Згідно із ч.3 ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач письмового відзиву на позов не подав, доводів прокурора не спростував, у зв'язку з чим позовні вимоги є обґрунтованими, документально підтвердженими, відповідачем не спростовані, а тому підлягають задоволенню.

Оскільки позов поданий прокурором, який звільнений від сплати державного мита, державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України підлягають стягненню з відповідача в доход бюджету.

Керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 33, 34, 44, 49, статтями 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2.          Визнати договір оренди землі, площею 48,5 га, від 27 травня 2005 року, укладений між Кулябівською сільською радою (07712, Київська обл.., Яготинський р-н, с. Кулябівка, вул.. Миру, 179, код ЄДРПОУ 04360379) та відкритим акціонерним товариством «Райагрохім» (07700, Київська обл.., м. Яготин, вул.. Сільгосптехніки,1, код ЄДРПОУ 05489313) та зареєстрований 24 червня 2005 року за № 040533 500016 в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «ЦДЗК»при Держкомземі України недійсним.

3.          Зобов'язати відкрите акціонерне товариство «Райагрохім»(07700, Київська обл.., м. Яготин, вул.. Сільгосптехніки,1, код ЄДРПОУ 05489313) повернути на користь держави в особі Кулябівської сільської ради Яготинського району Київської області (07712, Київська обл.., Яготинський р-н, с. Кулябівка, вул.. Миру, 179, код ЄДРПОУ 04360379) земельні ділянки, площею 48,5 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, нормативна грошова оцінка яких становить 500333 грн. 26 коп., що розташовані в межах населеного пункту в адміністративних межах Кулябівської сільської ради Яготинського району Київської області.

4.          Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Райагрохім»(07700, Київська обл.., м. Яготин, вул.. Сільгосптехніки,1, код ЄДРПОУ 05489313) в доход Державного  бюджету України 5 003 (п'ять тисяч три) грн.. 33 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн.. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                        Щоткін О.В.                                                                                        

Дата підписання повного тексту рішення: 18.04.2011р.

 

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15095964
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/030-11

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні