Рішення
від 23.11.2006 по справі 39/310-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.11.06р. Справа № 39/310-06

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Фінвест", м.Дніпропетровськ

до відповідача-1 Відкри того акціонерного товариств а "Дніпроспецсільгоспмонтаж ", с. Сурсько-Литовське, Дніпро петровська область

до відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Капітал-Майстер", м.Дніпропе тровськ

про визнання недійсною договору купівлі- продажу

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача - Ломакіна Г.Г ., предст., дов. №12 від 12.09.06р.

пред. позивача: Залужна Н.І. д ов. від. 08.червн. 2006р.

від відповідача 1 - не з"явивс я

від відповідача 2 - не з"явивс я

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позо вом до Відповідачів про визн ання недійсним договору купі влі-продажу цінних паперів № К-05/05 від 06.07.2005, укладеного між Від критим акціонерним товарист вом „Дніпроспецсільгоспмон таж” (відповідач-1) та Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю „Капітал-Майстер” (від повідач-2) з підстав того, що пр и укладенні спірного договор у купівлі-продажу цінних пап ерів були порушено норми ст. 8 Закону України Про цінні па пери і фондову біржу” згідно якої акції можуть бути видан і покупцю тільки після повно ї оплати їх вартості. Окрім то го обґрунтовуючи свої позовн і вимоги позивач посилається на перевищення повноважень особою, яка підписала догові р з боку ВАТ „ДССМ”.

Відповідач -1 та відповідач- 2 мотивованого відзиву по сут і заявлених вимог суду не над али, повноважені представник и, які були присутні в поперед ніх судових засіданнях проти позову заперечували.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України суд вважає можливим розглянути справу за наявни ми в ній доказами.

Відповідачем-1 подано клопо тання про зупинення провадже ння у справі до вирішення Дні пропетровським районним суд ом Дніпропетровської област і справи № 2-779 за позовом ОСОБ А_1 до ТОВ „Капітал-Майстер” , ТОВ „Система Трейдінг”, та В АТ „Дніпроспецсільгоспмонт аж” про визнання недійсним д оговору купівлі-продажу цінн их паперів № К-05/05 від 06.07.2005. Обґрун товуючи своє клопотання, від повідач-1 зазначає, що справа № 39/310-06 та справа № 2-799, яка розгляда ється Дніпропетровським рай онним судом Дніпропетровськ ої області пов' язані між со бою не лише загальним предме том спору - законність уклад ання договору купівлі-продаж у цінних паперів № К-05/05, але й од наковим складом учасників сп ору, оскільки позивачами по с праві № 2-779 є акціонери Товарис тва.

Відповідачем -2 подано клопо тання про припинення провадж ення у справі з підстав перед бачених п. 2 ч. 1. ст. 80 ГПК України , оскільки господарським суд ом Дніпропетровської област і по справі № 34/77 прийнято рішен ня про відмову в задоволенні позовних вимог щодо визнанн я недійсним договору купівлі -продажу № К-05/05 від 06.07.2005.

В судовому засіданні оголо шувалася перерва із 15.11.2006 по 23.11.200 6, згідно ст. 77 ГПК України.

Представник відповідача-1 в судове засідання не з' явив ся, про час і місце слухання сп рави був повідомлених у судо вому засіданні 15.11.2006.

Відповідач -2 повноваженого представника в судове засід ання не направив, суд дійшов в исновку про належне повідомл ення відповідача-2 про час і мі сце слухання справи, оскільк и судові повідомлення надсил алися відповідачеві-2 за адре сою: м. Дніпроп етровськ, вул. Героїв Сталінг раду, 148, саме цю адресу Товарис тво зазначало в своїх клопот аннях адресованих суду (а.с. 60).

За згодою представника поз ивача, в судовому засіданні 23. 11.2006 оголошено вступну та резол ютивну частини судового ріше ння, згідно ст. 85 ГПК України

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в, дослідивши подані докази, г осподарський суд

в с т а н о в и в:

Між Відкритим акціонерни м товариством „Дніпроспецсі льгоспмонтаж” (надалі Відпов ідач-1) та Товариством з обмеж еною відповідальністю „Капі тал-Майстер” (надалі Відпові дач-2), 06.07.2005 року було укладено до говір купівлі-продажу цінних паперів № К-05/05, відповідно до у мов якого Відповідача-2 зобов ' язався продати у власність Відповідача-1, а останні в сво ю чергу прийняти та оплатити цінні папери, загальною варт істю 450000 грн. 00 коп., а саме, акції прості іменні ЗАТ „ЕМ енд ЕЙ” у кількості 32562 штук, номінальн ою вартість 32562 грн. 00 коп.

Вищенаведений договір куп івлі-продажу цінних паперів із боку покупця (відповідач-1) підписаний головою правлінн я Міняйло В.Ф., та з боку продав ця (відповідача-2) директором ТОВ „Капітал-Майстер” Чухно Т.М., на підставі Договору Комі сії № К-04/05 від 06.07.2005 та заявки № 1 ві д 06.07.2005, за рахунок ТОВ „Система Трейдінг”

Позивач вважає, що Відповід ачем-1 спірний договір був укл адений з порушенням вимог ус тановчих документів ВАТ „Дні проспецсільгоспмонтаж”.

Згідно ст. 92 ЦК України (цивіл ьна дієздатність юридичної о соби), юридична особа набуває цивільних прав та обов' язк ів і здійснює їх через свої ор гани, які діють відповідно до установчих документів та за кону. Орган або особа, яка в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступає від її імені зобов' язана діяти в інте ресах юридичної особи, добро совісно і розумно та не перев ищувати своїх повноважень .

Згідно п. 8.3. Статуту Відповід ача-1, голова правління без дор учення діє від імені Товарис тва, здійснює різного роду уг оди та інші юридичні акти.

За змістом того ж п. 8.3. Статут у Відповідача-1 виконавчим ор ганом Товариства, який здійс нює його поточну діяльність є Правління, яке виконує функ ції віднесені до його компет енції статутом, а також інші ф ункції, передані загальними зборами до його компетенції.

Рішенням загальних зборів ВАТ „Дніпроспецсільгоспмо нтаж” № 1 від 15.05.1997, затверджено П оложення № 3 Про правління ВАТ „Дніпроспецсільгоспмонтаж ”.

Згідно п. 3.2. до компетенції П равління віднесені повноваж ення щодо прийняття рішень п ро придбання цінних паперів інших емітентів, якщо направ лені на це кошти перевищують 10% активів Товариства.

Відповідно до п. 7.2. Положення , рішення Правління приймают ься, як правило, на засіданнях , засідання Правління вважає ться правомочним, якщо на ньо му присутні 2/3 його членів.

05.07.2005 відбулося спільне засід ання Правління та Наглядової ради ВАТ „Дніпроспецсільго спмонтаж”.

До порядку денного засідан ня було включено наступні пи тання:

1. Попередні підсумк и роботи за 2-й квартал 2005 року,

2. Про шляхи підвищення прибутковості ВАТ „Дніпрос пецсільгоспмонтаж”,

3. Поточні питання.

По другому питанню прядк у денного (шляхи підвищення п рибутковості ВАТ „Дніпросп ецсільгоспмонтаж”) на засіда нні Правління було прийнято рішення щодо доручення засту пнику голови правління та за ступнику директора Товарист ва знайти цінні папери на сум у до 450 000 грн., та доручено голові правління Міняйло В.Ф., підпис ати договір купівлі-продажу цінних паперів на суму до 450 000 г рн. За дане рішення голосувал и 7 голосів, 6 - за, 1 - утримався .

Як вище встановлено судом, п итання щодо придбання цінних паперів інших емітентів, та н адання доручення на укладанн я відповідного договору, до п орядку денного засідання від 05.07.2005 включені не були.

Згідно п. 7.6., 8.1. Положення № 3 пи тання, які не були зазначені в повідомленнях про засідання Правління, та відповідно не в ключені до порядку денного, н е можуть розглядатися на зас іданні Правління, за винятко м якщо таке рішення буде прий нято одностайно всіма присут німи на засіданні.

Таким чином, за умов того, що за результатам обговорення питання про доручення голові правління Міняйло В.Ф., підпис ати договір купівлі-продажу цінних паперів на суму до 450 000 г рн., яке не було включено до по рядку денного, всіма присутн іми членами Правління не бул о досягнуто одностайності, р ішення з цього питання не мож на вважати прийнятим.

Отже голова правління поку пця (відповідача-1), під час укл адання спірного договору, за гальна сума якого перевищує 10% активів Товариства (а.с. 104), ді яв з перевищенням повноважен ь, без належного рішення Прав ління про придбання цінних п аперів інших емітентів, обов ' язковість якого визначена Положенням №3, затвердженим в ищім органом Товариства.

Відповідно до ст. 241 ЦК Україн и, правочин вчинений предста вником з перевищенням повнов ажень, створює, змінює, припин яє цивільні права та обов'язк и особи, яку він представляє, л ише у разі наступного схвале ння правочину цією особою.

Доказів схвалення спірно го договору купівлі-продажу цінних паперів, суду не надан о, навпаки несплата Відповід ачем-1 загальної суми договор у свідчить про несхвалення т акого договору Товариством.

Відповідно до вимог ст. 215 Ц К України підставою недійсно сті правочину є недодержанн я в момент вчинення правочин у стороною (сторонами) вимог, я кі встановлені частинами пер шою - третьою, п' ятою та шост ою статті 203 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 203 ЦК України осо ба, яка вчиняє правочин, повин на мати необхідний обсяг цив ільної дієздатності.

Отже за умов укладання спір ного договору особою з перев ищенням повноважень, тобто б ез необхідного обсягу цивіль ної дієздатності, вказаний д оговір, має бути визнаний суд ом недійсним на підставі ст. 21 5 ЦК України як такий, що не від повідає вимогам ч. 2 ст. 203 ЦК Укр аїни.

Згідно зі статтею 216 Цивіль ного кодексу України, недійс ний правочин не створює юрид ичних наслідків, крім тих, що п ов'язані з його недійсністю.

За змістом ст. 236 ЦК України н ікчемний правочин, або право чин, визнаний судом недійсни м, є недійсним з моменту його в чинення.

Згідно п. 2.1. договору купівлі -продажу цінних паперів № К-05/05 від 06.07.2005 покупець зобов' язан ий сплатити суму договору не пізніше 11.07.2005 року.

Пунктом 3.2. Договору визначе но, що право власності на ЦП пе реходить із моменту перереєс трації права власності на ЦП у Реєстратора.

Як убачається зі змісту над аної виписки з реєстру власн иків іменних цінних паперів про операції по особовому ра хунку № 73 від 23.10.2006 (а.с. 103), придбані за спірним договором цінні п апери, зареєстровані за поку пцем (відповідач-1) датою уклад ання цього договору (06.07.2005).

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 8 З акону України „Про цінні пап ери і фондову біржу”, який був чинним на момент укладання с пірного договору, акцій можу ть бути передані одержувачу (покупцю) тільки після повної оплати їх вартості.

Таким чином умови договору щодо оформлення переходу пр ава власності на цінні папер и до здійснення повної оплат и їх вартості, суперечать вим огам Закону, що є підставою дл я визнання договору купівлі- продажу цінних паперів № К-05/05 в ід 06.07.2005 недійсним в цієї частин і.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Цивільного к одексу України, у разі недійс ності правочину кожна із сто рін зобов'язана повернути др угій стороні у натурі все, що в она одержала на виконання ць ого правочину, а в разі неможл ивості такого повернення, зо крема тоді, коли одержане пол ягає у користуванні майном, в иконаній роботі, наданій пос лузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, я кі існують на момент відшкод ування.

До матеріалів справи надан о докази зарахування на особ овий рахунок Відповідача-1 ак цій придбаних за спірним дог овором, доказів здійснення В ідповідачем-1 оплати придбан их акцій суду не надано.

За вищенаведених умов суд в важає за необхідне застосува ти наслідки недійсності прав очину, шляхом зобов' язання Відповідача-1 повернути все о держане за спірним договором на користь Відповідача-2, який у спірних правовідносинах д іяв від свого імені за догово ром комісії, та дорученням ТО В „Система Трейдінг”, і відпо відно до ст. 1016 ЦК України, набу в права за спірним договором .

На підставі викладеного, з у рахуванням встановлених обс тавин, суд вважає заявлені по зивачем вимоги обґрунтовани ми й такими, що підлягають зад оволенню в повному обсязі.

З огляду на приписи ч. 1 ст. 79 ГПК України, суд не знаходить правових підстав для задово лення клопотання відповідач а-1 про зупинення провадження у справі до розгляду Дніпроп етровським районним судом Дн іпропетровської області цив ільної справи за позовом гр. ОСОБА_1 до ТОВ „Капітал-Майс тер”, ТОВ „Система Трейдінг” , та ВАТ „Дніпроспецсільгосп монтаж” про визнання недійсн им договору купівлі-продажу цінних паперів № К-05/05 від 06.07.2005, ос кільки зазначений позов скл адає окремий та самостійний предмет спору з іншими підст авами пред' явлення та суб' єктним складом сторін, і не пе решкоджає подальшому розгля ду справи 39/310-06, що є обов' язков ою умовою для зупинення пров адження у справі з підстав пе редбачених ст. 79 ГПК України.

Також не підлягає задоволе нню клопотання про припиненн я провадження у справі з підс тав передбачених п. 2 ч. 1. ст. 80 ГП К України, оскільки відповід но до наведеної процесуально ї норми, господарський суд пр ипиняє провадження у справі якщо є рішення господарськог о суду, або іншого органу, який у межах своєї компетенції ви рішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же п редмет і з тих же під став.

Як убачається зі змісту дод аного до матеріалів справи р ішення по № 34/77 від 04.04.2006, підставо ю пред' явлення позову по за значеній справі було недотри мання вимог щодо нотаріально го посвідчення та державної реєстрації договору купівлі -продажу цінних паперів № К-05/05 від 06.07.2005.

Згідно зі ст. 49 ГПК України, судові витрати у справі покл адаються на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 16, 92, 160, 203, 215, 216, 236, 241, 1011, 1016 ЦК України, ст.ст. 4, 32, 33, 34, 35, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати недійсним договір купівлі-продажу цінних папе рів № К-05/05 від 06.07.2006, укладений між Відкритим акціонерним товар иством „Дніпроспецсільгосп монтаж” (код ЄДРПОУ 00911204) та Това риством з обмеженою відповід альністю „Капітал-Майстер” ( код ЄДРПОУ 32613865).

Зобов' язати Відкрите ак ціонерне товариством „Дніпр оспецсільгоспмонтаж” (код ЄД РПОУ 00911204) повернути Товариств у з обмеженою відповідальніс тю „Капітал-Майстер” (код ЄДР ПОУ 32613865) акції прості іменні За критого акціонерного товари ства „ЕМ енд ЕЙ” (код ЄДРПОУ 32701 893) у кількості 32562 штук.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариством „Дніпр оспецсільгоспмонтаж” (52064, Дні пропетровська обл., с. Сурсько -Литовське, вул. Нова, 1, код ЄДРП ОУ 00911204) Товариства з обмеженою відповідальністю „Капітал-М айстер”, (49033, м. Дніпропетровсь к, вул. Г. Сталінграду, № 148, код ЄД РПОУ 32613865), на користь Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Фінвест” (40000, м. Дніпропетр овськ, пр. Кірова, буд. 36, код ЄДР ПОУ 24994838) по 42 грн. 50 коп. державно го мита з кожного, а також по 59 г рн. 00 коп. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу з кожного.

Видати наказ.

Суддя О.В. Ліпинський

Рішення підписано 24.11.2006р.

Дата ухвалення рішення23.11.2006
Оприлюднено29.04.2011
Номер документу15099376
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсною договору купівлі- продажу

Судовий реєстр по справі —39/310-06

Рішення від 23.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 02.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 27.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 31.08.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 17.08.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 31.07.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 15.09.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Судовий наказ від 05.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Постанова від 19.04.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні