Постанова
від 27.04.2011 по справі 2а/1570/474/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/474/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2011 року м.Одеса

У залі судових засідань № 25

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

при секретарі судового зас ідання - Бобровській О.Ю.

за участю сторін:

представника позивача - Лисюка В.В. (по довіреності)

представника відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за позовом У правління Пенсійного фонду України в Приморському рай оні м. Одеси до Комунального т ранспортного підприємства « Міська аварійно-санітарна сл ужба»про стягнення заборгов аності, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Уп равління Пенсійного фонду України в Приморському райо ні м. Одеси з адміністративни м позовом до Комунального тр анспортного підприємства «М іська аварійно-санітарна слу жба»про стягнення заборгова ності на покриття витрат на в иплату та доставку пенсій, п ризначених за віком на піл ьгових умовах за Списком №2 у розмірі 1084 грн. 35 коп., мотивуючи позовні вимоги тим, що відпов ідач в порушення п. 2 Прикінцев их положень Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхува ння» від 09.07.2003 року №1058, в частині пенсій, призначених відпові дно до ст. 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII, не відшкодовує фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенс ій за Списком №2.

Представник позивача адмі ністративний позов підтрима в, на заявлених вимогах напол ягав.

Представник відповідача в судове засідання двічи не з'я вився, про день, час та місце п роведення судового засіданн я був повідомлений належним чином та завчасно у відповід ності до ч. 8 ст. 35 Кодексу адмін істративного судчинства Укр аїни.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, а також о бставини якими обґрунтовуют ься вимоги, докази, якими вони підтверджуються, суд дійшов висновку, що адміністративн ий позов підлягає задоволенн ю повністю з наступних підст ав.

Комунальне транспортне пі дприємство «Міська аварійно -санітарна служба», як платни к внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування, перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському райо ні м. Одеси.

Згідно із обгрунтованим по місячним розрахунком заявле ної для стягнення суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за списком №2, картко ю особового рахунку відповід ача заборгованість Кому нального транспортного підп риємства «Міська аварійно-са нітарна служба»по відшкод уванню пільгових пенсій за с писком №2 складає 1084 грн. 35 коп . (аркуші справи 7, 9).

Зазначена заборгованість по відшкодуванню пільгови х пенсій за списком №2 виник ла за період з жовтня по гру день 2010 року.

При цьому пенсію на пільгов их умовах отримує колишній п рацівник Комунального транс портного підприємства «Місь ка аварійно-санітарна служба », а саме: ОСОБА_2, який пра цював на работі за Списком №2.

Зазначеному пенсіонеру Ко мунальним транспортним підп риємством «Міська аварійно-с анітарна служба»видана відп овідна довідка, яка уточнює о собливий характер роботи та умов праці, необхідна для при значення пільгової пенсії (а ркуш справи 42).

Пенсію вищезазначеному пе нсіонеру призначено на пільг ових умовах відповідно до ч.2 П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»09.07.2003 року №1058 та відпові дно до ст. 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року №788-XII.

Відповідно до п. 2 Прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня»від 09.07.2003 року №1058, Пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або пр ацюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком № 1 та на і нших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за спи ском № 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України, та за результатам и атестації робочих місць, на посадах, що дають право на при значення пенсії за віком на п ільгових умовах або за вислу гу років, які відповідно до за конодавства, що діяло раніше , мали право на пенсію на пільг ових умовах або за вислугу ро ків, здійснюється згідно з ок ремим законодавчим актом чер ез професійні та корпоративн і фонди.

Для запровадження пенсійн ого забезпечення через проф есійні та корпоративні фонди особам зазначеним в абзаці п ершому цього пункту, пенсії п ризначаються відповідно до п унктів «а»та «б-з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезп ечення». В разі досягнення пе нсійного віку та наявності т рудового стажу, передбаченог о Законом України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування», розміри п енсій визначаються відпові дно до ст. 27 та з урахуванням ст . 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування» від 09.07.2003 року №105 8.

Таким чином, Комунальне транспортне підприємство «М іська аварійно-санітарна слу жба»повинно покривати вит рати на виплату і доставку пе нсій призначених на пільгови х умовах за списком №2.

Відповідно до пункту 1 «Поло ження про Пенсійний фонд Укр аїни», затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 1 21/2001, Пенсійний фонд України є ц ентральним органом виконавч ої влади, що здійснює керівни цтво та управління солідарно ю системою загальнообов' яз кового державного пенсійног о страхування, провадить зби рання, акумуляцію та облік ст рахових внесків, призначає п енсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєч асне і в повному обсязі фінан сування та виплату пенсій, до помоги на поховання, інших со ціальних виплат які згідно і з законодавством здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України, здійснює контроль за цільовим викори станням коштів Пенсійного фо нду України.

Відповідно до покладених н а нього завдань управління к онтролює надходження страхо вих внесків та інших платежі в до фонду від підприємств, ус танов, організацій та громад ян, збирає у встановленому по рядку відповідну звітність, проводить планові та позапла нові перевірки фінансово-бух галтерських документів, звіт ів та інших документів щодо п равильності обчислення та сп лати страхових внесків, ціль ового використання коштів фо нду в організаціях, що здійсн юють виплату і доставку пенс ій.

Згідно з п. п. 6.8. п. 6 «Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками а заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України», за твердженої постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрова ної в Міністерстві юстиції У країни 16.01.2004 року за №64/8663, підприє мства та організації зобов'я зані в термін до 25 числа щоміс ячно забезпечити відшкодува ння витрат на виплату і доста вку пенсій, призначених відп овідно до ч.2 Розділу 13 Прикінц евих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» від 09.07.2003 року №1058 в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «а»та «б -з»ст.13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення»від 05. 11.1991 року №788-XII згідно наданих р озрахунків, до досягнення за значених осіб пенсійного вік у.

Відповідно до п. п. 6.9 п. 6 «Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни»не сплачені та/або несвоє часно сплачені суми фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, зазначе них в абзаці 2 п. п. 6.9 Інструкції , вважаються недоїмкою та стя гуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповід но до норм Закону України «Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та цільовими фон дами» від 21.12.2000 року №2181-III.

Прикінцеві Положення Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» не передбачають б удь-яких правил щодо звільне ння від сплати збору на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування у вигляді п окриття витрат на виплату і д оставку пенсій на пільгових умовах.

Про необхідність погашенн я заборгованості Управління Пенсійного фонду в Приморс ькому районі м. Одеси повід омляло відповідача шляхом на правлення відповідних листі в та розрахунку (аркуші справ и 10-12, 43), однак на сьогоднішні й день заборгованість відпов ідача залишається непогашен ою.

Враховуючи вищевикладен е, заборгованість по відшкод уванню витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених за віком на пільгових умов ах у розмірі 1084 грн. 35 коп. пови нна бути стягнута з Комуналь ного транспортного підприєм ства «Міська аварійно-саніта рна служба».

Частиною 1 ст.71 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни передбачено, що кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення.

Відповідачем не було надан о доказів до адміністративно го позову, які б спростовувал и заявлені позивачем позовні вимоги.

Згідно ст. 86 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об'єктивном у дослідженні.

Враховуючи вищезазначе не та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що п озовні вимоги Управління Пен сійного фонду в Приморсько му районі м. Одеси обґрунто вані, відповідають вимогам ч инного законодавства, у зв'яз ку з чим підлягають задоволе нню повністю.

Керуючись Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня»від 09.07.2003 року №1058, Законом Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення»від 05.11.1991 року №788-XII, ст. ст. 69-71, 158-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фо нду України в Приморському районі м. Одеси до Комунально го транспортного підприємст ва «Міська аварійно-санітарн а служба»про стягнення забор гованості на покриття витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених за віком на пільгових умовах за Списком №2 у розмірі 1084 грн. 35 коп. - задо вольнити повністю.

Стягнути з Комунального транспортного підприємства «Міська аварійно-санітарна служба»(код ЄДРПОУ 30914003) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України у Приморському р айоні м. Одеси заборгованіст ь на покриття витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених за віком на пільгов их умовах за Списком №2 у р озмірі 1084 грн. 35 коп. на р/р 256013013705, М ФО 328845, банк ВАТ «Державний оща дний банк України».

Постанова набирає закон ної сили у порядку ст. 254 КАС Укр аїни.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку ш ляхом подачі в Одеський окру жний адміністративний суд ап еляційної скарги на постанов у протягом десяти днів з дня о тримання копії постанови. Ап еляційна скарга на постанову подається до Одеського окру жного адміністративного суд у, та одночасно її копія надси лається до Одеського апеляці йного адміністративного суд у.

Повний текст постанов и виготовлено та підписано с уддею 27.04.2011 року

Суддя Л.І. Свида

27 квітня 2011 року

Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено29.04.2011
Номер документу15102378
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/474/2011

Ухвала від 11.02.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 18.01.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Постанова від 27.04.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні