Рішення
від 14.04.2011 по справі 24/003-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24/003-11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" квітня 2011 р.                                                                  Справа № 24/003-11

  

Господарський суд Київської області у складі судді Лутак Т.В. розглянувши  у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ “Паркан”

до Товариства з обмеженою відповідальністю “УкрБум”

про стягнення заборгованості у розмірі 14977,39 грн.

за участю представників:

позивача:Срібняк В.М. –наказ №35-К від 13.11.2007р.;

відповідача:Арутюнян В.О. –дов. №б/н від 11.04.2011р.

     

суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ “Паркан” (далі –Позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю “УкрБум” (далі –Відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 14977,39 грн., з яких 12000,00 грн. заборгованість зі сплати орендних платежів, 2898,00 грн. пені та 79,39 грн. - 3% річних.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх договірних зобов'язань щодо сплати орендних платежів.

Присутній в судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги та просить суд їх задовольнити з мотивів викладених в позові.

Представник відповідача присутній в судовому засіданні відзив на позовну заяву не подав, позовні вимоги не визнає.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, присутніх в судовому засіданні, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд -

встановив:

Між сторонами у справі було укладено договір оренди виробничого приміщення (столярного цеху) № 15 від 01.11.2010р. (далі –договір) відповідно до умов якого позивач –орендодавець передає, а відповідач –орендар приймає в строкове платне володіння та користування на умовах оренди виробниче приміщення (столярний цех) з обладнанням згідно специфікації (надалі –об'єкт оренди), які розташовані за адресою: Івано-Франківська область, Богородчанський район, вул. С. Стрільців, 229 (п. 1.1 договору).

Пунктом 2.1 договору встановлено, що вступ орендаря у володіння та користування об'єктом оренди настає одночасно з підписанням сторонами акту про його прийом-передачу.

Відповідно до п. 2.2 договору, якщо при передачі об'єкту оренди орендар виявить його окремі недоліки, він повинен негайно повідомити про це орендодавця, відобразивши свої зауваження в акті прийому –передачі. В такому випадку орендодавець зобов'язаний самостійно усунути ці недоліки або обумовити в акті прийому –передачі об'єкту оренди його нову вартість, виходячи із затрат, необхідних для такого усунення.  

У випадку, якщо орендар не повідомить орендодавця згідно з п. 2.2 договору про виявлені недоліки, то вважається, що об'єкт оренди передано першому в належному стані і в нього не виникатиме жодних претензій щодо стану об'єкту оренди в майбутньому (п. 2.3 договору).

Пунктом 3.1 договору встановлено, що термін оренди становить два календарні місяці із моменту прийняття орендарем об'єкту оренди за актом прийому – передачі.

Відповідно до п. 4.1 договору встановлено, що за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, незалежно від наслідків своєї господарської діяльності, у розмірі 6000,00 грн. за кожен місяць терміну оренди, у тому числі ПДВ.

Згідно п. 4.2 договору орендна плата сплачується в безготівковому порядку шляхом перерахування суми, зазначеної у п. 4.1 договору, на поточний рахунок орендодавця щомісячно не пізніше 10-го числа звітного місяця.

Відповідно до п. 5.3.2 договору орендар зобов'язаний сплачувати орендну плату на умовах, визначених у розділі 4 договору.

На виконання умов договору позивач передав, а відповідач прийняв в оренду визначений договором об'єкт оренди, про що сторони склали акт прийому –передачі виробничого приміщення (столярного цеху) з обладнанням від 01.11.2010р., який підписаний повноваженими представниками сторін, оригінал акту в судовому засіданні оглянутий. Копія залучена до матеріалів справи.

Орендарем не було здійснено жодного платежу за користування об'єктом оренди, що стало підставою для звернення з позовом до суду.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем на адресу відповідача було надіслано лист-претензію від 04.02.2011р. з вимогою сплатити заборгованість за оренду об'єкту, в підтвердження надіслання позивач надав до суду фіскальний чек “Укрпошти” № 5211, який залучений до матеріалів справи.

Відповідач вказану вимогу залишив без відповіді та задоволення.

В судовому засіданні судом встановлено, що лист-претензія повернулась до позивача з поміткою не вручено.

Відповідно до витягу серії АБ № 561400 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходження відповідача: Київська область, Макарівський район, с. Новосілки, вул. Озерна, буд. 19.

В судовому засіданні відповідач підтвердив, що лист-претензію не отримував, але ТОВ ”УкрБум” зареєстровано за даною юридичною адресою, на яку відправлялась лист-претензія, що також підтверджується копією свідоцтва про реєстрацію підприємства серії А01 №269042, копія залучена до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від 15.05.2003р. №755-IV, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Ухвали суду від 01.03.2011р. та від 17.03.2011р. відповідачем були  отримані за місцезнаходженням останнього, про що свідчить відмітки на повідомленнях про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Сума боргу за орендну плату в розмірі 12000,00 грн. на момент розгляду справи відповідачем не погашена, розмір заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Враховуючи те, що відповідач порушив строки виконання грошового зобов'язання щодо здійснення розрахунку в строк, встановлений договором, позивач правомірно просить суд стягнути з відповідача 3% річних з простроченої суми грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку позивача три проценти річних з простроченої суми за період з 11.12.2010р. по 22.02.2011р. складають 79,39 грн.

Здійснений позивачем розрахунок трьох процентів річних відповідає вимогам законодавства та обставинам справи, а тому вимоги в цій частині позову підлягають задоволенню.

Крім того, позивач на підставі п. 9.1 договору, просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 0,3% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення, яка за розрахунком позивача складає 2898,00 грн.

Частиною 6 ст. 231 Господарського кодексу України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Ст.1 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань” вiд 22.11.1996р. № 543/96-ВР визначає, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Статтею 3 вказаного Закону встановлено, що розмір пені передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.  

Крім того, відповідно до частини 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Таким чином, належна до стягнення пеня повинна бути нарахована на прострочені платежі зі сплати орендної платні за відповідний період виходячи із подвійної облікової ставки НБУ з дня початку строку прострочення.

Оскільки розмір пені, визначений сторонами в договорах перевищує розмір подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який стягується пеня, то позивач безпідставно нарахував пеню у розмірі 2898,00 грн.

Судом був зроблений перерахунок пені з врахуванням вимог ст. 3 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, що складає:

Сума боргу (грн.)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення

600011.12.2010 - 22.02.2011747.7500 %0.042 %*188.55

1200011.01.2011 - 22.02.2011437.7500 %0.042 %*219.12

Таким чином, арифметично вірна сума пені за розрахунком суду за вищевказані періоди становить 407,67 грн., тому вимога позивача про стягнення з відповідача 2898,00 грн. підлягає задоволенню у розмірі 407,67 грн.

Відповідач проти задоволення позову заперечує, посилаючись на відсутність зобов'язань за договором оренди у зв'язку з тим, що не вступав у володіння та користування об'єктом оренди.

З урахуванням статей 33, 34 ГПК України, щодо обов'язку доказування, відповідач повинен довести ті обставини на які він посилається. Всупереч вказаним статтям, відповідач не надав суду доказів, які спростовують позовні вимоги чи звільняють його від відповідальності.

Враховуючи вищезазначене позовні вимоги позивача щодо стягнення 12000,00 грн. основного боргу, 407,67 грн. пені та 79,39 грн. 3% річних є доведеними, обґрунтованими, підтверджені доказами і підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу відповідно до статті 49 ГПК України покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1.  Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “УкрБум” (08070, Київська область, Макарівський район, с. Новосілки, вул. Озерна, 19, код ЄДРПОУ 36594803) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ВКФ “Паркан” (77720, Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Глибоке, вул. С.Стрільців, 229, код ЄДРПОУ 30814682) –12000 (дванадцять тисяч) грн. заборгованості зі сплати орендних платежів; 79 (сімдесят дев'ять) грн. 39 коп. 3% річних; 407 (чотириста сім) грн. 67 коп. пені; 124 (сто двадцять чотири) грн. 87 коп. витрат по сплаті державного мита та 196 (сто тридцять три) грн. 75 коп. витрат на інформаційно–технічне забезпечення судового процесу.

3.  В іншій частині позову відмовити.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

         

Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному порядку.

   Суддя                                                                                         Лутак Т.В.

Дата підписання рішення 18.04.2011р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15115295
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/003-11

Рішення від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні