Рішення
від 15.04.2011 по справі 30/17-388-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/17-388-2011

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


 

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" квітня 2011 р.Справа  № 30/17-388-2011

За позовом: Приватне підприємство “СК-ЦЕНТР”

До відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю “Лазурне узбережжя”

Про стягнення

                                                                                                     Суддя                       Рога Н.В.

                                                            Представники:

Представник позивача: Кочерженко М.А. –довіреність від 25.01.2011р.; Куницький О.А. –довіреність від 21.03.2011р.; Салтановська Н.І. –довіреність від 21.03.2011р.

Представник відповідача: Проців Я.Я. –довіреність від 12.11.2010р.

Суть спору: Позивач,  приватне підприємство  (далі - ПП) „СК-ЦЕНТР”, звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „Лазурне узбережжя”  про стягнення  987 792 грн. 75 коп., з яких заборгованість складає 735 249 грн. 70 коп., інфляційні –198 286 грн. 50 коп., та 3% річних –54 256 грн. 55 коп.

Представники позивача позовну заяву підтримують, наполягають на задоволенні позову.

Відповідач проти позову заперечує з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.

В ході розгляду справи відповідач надав до суду клопотання про залучення до участі у справі  у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору  ТОВ «Алес Буд», яке також виконувало роботи  по будівництву багатоквартирного житлового будинку  з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3.  На думку відповідача , який повністю розрахувався за виконані роботи з ТОВ «Алес Буд», ПП «СК-ЦЕНТР»  до складу використаних матеріалів було включено матеріали, які вже було використано ТОВ «Алес-Буд», у звязку з чим, на думку відповідача, рішення у даній справі може вплинути на права та інтереси ТОВ «Алес-Буд».

Дане клопотання  судом залишено без задоволення, так як відповідно до ст.27 ГПК України третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору може бути залучено до участі у справі за клопотанням сторони у випадку, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права та обовязки щодо однієї із сторін. З  матеріалів справи не вбачається , що правовідносини, які склалися між сторонами у справі на підставі Договорів  підряду № 01/08-ск від 19.02.2008 р., №06/08-ск від 02.04.2008 р., № 09/08-ск від 01.07.2008 р., будь-яким чином стосуються ТОВ «Алес-Буд», і відповідач не надав до суду доказів того, що рішення з  даного господарського спору може вплинути на  права та обовязки ТОВ «Алес-Буд»щодо однієї із сторін у справі.

Крім того, відповідачем було заявлено клопотання про призначення у справі судової будівельно-технічної експертизи  щодо встановлення факту наявності або відсутності виконання позивачем будівельно-монтажних робіт  на обєкті «Будівництво багатоквартирного житлового будинку  з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3», визначення обєму, якості та вартості таких робіт.  Зазначене клопотання відповідача також залишено судом без задоволення, виходячи з того, що відповідно до ст.41 ГПК України господарський суд призначає судову експертизу  для розяснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань. На думку суду, при розгляді даної справи не має необхідності у  призначенні судової будівельно-технічної експертизи  щодо встановлення факту наявності або відсутності виконання позивачем будівельно-монтажних робіт  на обєкті «Будівництво багатоквартирного житлового будинку  з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3», визначення обєму, якості та вартості таких робіт.

Розглянувши  у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши  пояснення представників  сторін, суд встановив:

19 лютого 2008 р. між ПП „СК-ЦЕНТР” (Підрядник) та ТОВ „ Лазурне узбережжя” (Замовник) був укладений Договір підряду № 01/08-ск,  згідно якого Замовник доручає, а Підрядник приймає на себе зобов'язання з виконання робіт по будівництву багатоквартирного житлового будинку  з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3, згідно доданої кошторисної документації, яка є невід'ємною частиною Договору (Додаток № 1),  на свій ризик з матеріалів Замовника.  Строк виконання робіт, що є предметом Договору –19 лютого 2008 р. –15 липня 2008 р.

За умовами Договору Підрядник виконує зумовлену Договором роботу та здає її Замовникові у відповідності до узгодженої сторонами кошторисної документації (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору роботи вважаються виконаними після підписання сторонами акту виконаних робіт. Підрядник має право достроково виконати свої обов'язки за Договором (п. 2.3.) та самостійно організує всю роботу щодо виконання цього Договору, визначає безпосередніх виконавців та розподіляє обов'язки між ними.

За умовами п.3.1.3. Договору Замовник здійснює оплату виконаних Підрядником робіт згідно з порядком та строками, передбаченими умовами Договору

Розділом 4. Договору встановлена вартість робіт та порядок розрахунків, згідно якого вартість усіх доручених Підряднику робіт, зазначених у п. 1.1 Договору, встановлюється згідно доданої кошторисної документації (Додаток № 1), у розмірі 1 756 729  грн. 20 коп., у т.ч. ПДВ –292 788 грн. 20 коп. Замовник, перед початком виконання робіт, щомісячно перераховує Підряднику аванс у розмірі 40% від вартості робіт, що узгоджені для виконання протягом місяця, в термін п'яти банківських днів з моменту отримання рахунку, наданого Підрядником. Вартість робіт може бути переглянута сторонами у разі обґрунтованої зміни складу та об'єму робіт, про що сторони складають Додаткову згоду та змінюється (доповнюється) кошторис. Кінцевий розрахунок проводиться після підписання сторонами акту виконаних робіт. Сплата виконаних Підрядником робіт здійснюється Замовником у термін не пізніше 5 діб з дня отримання акту виконаних робіт.

Згідно Розділу 5 Договору  при завершенні робіт Підрядник здає Замовнику виконану роботу в присутності уповноважених представників Замовника та Підрядника. Акт прийому –передачі виконаних робіт складає Підрядник згідно фактично виконаного об'єму робіт. Замовник зобов'язаний протягом трьох робочих днів після закінчення робіт, прийняти та підписати акт виконаних робіт.

Відповідно п. 6.1 Договору за невиконання своїх зобов'язань за Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України та Договором. За необґрунтовану відмову від здійснення сплати (відповідно до п. 4.2; п. 4.5; п. 5.3 та прийомки виконаних робіт) Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі 0,1% від вартості несплачених робіт за кожний день прострочки.

02 квітня 2008р. між ПП „СК-ЦЕНТР” (Підрядник) та ТОВ „ Лазурне узбережжя” (Замовник) був укладений Договір підряду № 06/08-ск,  згідно якого Замовник доручає, а Підрядник приймає на себе зобов'язання з виконання робіт по будівництву багатоквартирного житлового будинку  з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3, а саме: монтаж металоконструкцій каркасу мансарди, покрівлі, загальна вага металоконструкцій –55тн. Роботи виконуються Підрядником згідно проектної та кошторисної документації, яка є невідємною частиною Договору, на свій ризик з матеріалів Замовника. Строк виконання робіт, що є предметом Договору –07 квітня 2008 р. –07 липня 2008 р.

За умовами Договору Підрядник виконує зумовлену Договором роботу та здає її Замовникові у відповідності до узгодженої сторонами кошторисної документації (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору роботи вважаються виконаними після підписання сторонами Акту виконаних робіт. Підрядник має право достроково виконати свої обов'язки за Договором (п. 2.3.) та самостійно організує всю роботу щодо виконання цього Договору, визначає безпосередніх виконавців та розподіляє обов'язки між ними.

За умовами п.3.1.3. Договору Замовник здійснює оплату виконаних Підрядником робіт згідно з порядком та строками, передбаченими умовами Договору

Розділом 4. Договору встановлена вартість робіт та порядок розрахунків, згідно якого вартість усіх доручених Підряднику робіт, зазначених у п. 1.1 Договору, встановлюється згідно доданої Договірної ціни (Додаток № 1), у розмірі 348 002 грн. 40 коп., у т.ч. ПДВ –58 000 грн. 40 коп. Замовник, перед початком виконання робіт, щомісячно перераховує Підряднику аванс у розмірі 40% від вартості робіт, що узгоджені для виконання протягом місяця, в термін п'яти банківських днів з моменту отримання рахунку, наданого Підрядником. Вартість робіт може бути переглянута сторонами у разі обґрунтованої зміни складу та об'єму робіт, про що сторони складають Додаткову згоду та змінюється (доповнюється) кошторис. Кінцевий розрахунок проводиться після підписання сторонами акту виконаних робіт. Сплата виконаних Підрядником робіт здійснюється Замовником у термін не пізніше 5 діб з дня отримання акту виконаних робіт.

Згідно Розділу 5 Договору  при завершенні робіт Підрядник здає Замовнику виконану роботу в присутності уповноважених представників Замовника та Підрядника. Акт прийому –передачі виконаних робіт складає Підрядник згідно фактично виконаного об'єму робіт. Замовник зобов'язаний протягом трьох робочих днів після закінчення робіт, прийняти та підписати Акт виконаних робіт.

Відповідно п. 6.1 Договору за невиконання своїх зобов'язань за Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України та Договором. За необґрунтовану відмову від здійснення сплати (відповідно до п. 4.2; п. 4.5; п. 5.3 та прийомки виконаних робіт) Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі 0,1% від вартості несплачених робіт за кожний день прострочки.

01 липня 2008р. між ПП „СК-ЦЕНТР” (Підрядник) та ТОВ „ Лазурне узбережжя” (Замовник) був укладений Договір підряду № 09/08-ск,  згідно якого Замовник доручає, а Підрядник приймає на себе зобов'язання на свій ризик та з використанням власних матеріалів виконати роботи по теплоізоляції фасадів, опорядкуванню віконних прорізів, облаштуванню ліпних карнизів та утепленню стель над балконами 5-го поверху на будівництві багатоквартирного житлового будинку з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3.

Відповідно п. 2.1 Договору строки виконання передбаченим Договором робіт визначається відповідно до Календарного графіку виконання робіт (Додаток 2 до Договору) і загалом тривають до 15 жовтня 2008 р. Роботи з утеплення фасадів починаються Підрядником за умови наявності необхідного фронту робіт, - Замовник має забезпечити попередню установку віконних блоків. В разі затримки монтажу віконних блоків граничний термін виконання робіт по утепленню фасадів автоматично подовжується на строк затримки, але у будь –якому разі не повинен перевищувати чотирьох місяців з дня одержання Підрядником повідомлення про готовність об'єкту.

За умовами Договору Підрядник виконує зумовлену Договором роботу та здає її Замовникові у відповідності до узгодженої сторонами кошторисної документації (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 2.2. Договору роботи вважаються виконаними після підписання сторонами Акту виконаних робіт. Підрядник має право достроково виконати свої обов'язки за Договором (п. 2.3.) та самостійно організує всю роботу щодо виконання цього Договору, визначає безпосередніх виконавців та розподіляє обов'язки між ними.

За умовами п.3.1.2. Договору Замовник здійснює оплату виконаних Підрядником робіт згідно з порядком та строками, передбаченими умовами Договору .

Розділом 4. Договору встановлена вартість робіт та порядок розрахунків, згідно якого вартість усіх доручених Підряднику робіт, зазначених у п. 1.1 Договору, встановлюється згідно з кошторисом (Додаток № 1), і становить 621 493 грн. 20 коп., у т. ч. ПДВ 103 582 грн. 20 коп. Замовник, перед початком виконання робіт, щомісячно перераховує Підряднику аванс у розмірі 50% від вартості робіт, що узгоджені для виконання протягом місяця відповідно до Календарного графіку виконання робіт (Додаток 2) в термін п'яти банківських днів від дати отримання від Підрядника відповідного рахунку. Вартість робіт може бути переглянута сторонами у разі обґрунтованої зміни складу та об'єму робіт, про що сторони складають Додаткову згоду про внесення змін до кошторису. Кінцевий розрахунок проводиться після підписання сторонами акту прийому виконаних підрядних робіт протягом трьох банківських днів від дати виставлення Підрядником Замовникові відповідного рахунку.

Згідно Розділу 5 Договору  Підрядник щомісячно здає Замовникові виконані роботи шляхом оформлення Акту прийому виконаних підрядних робіт (форма КБ-2в)  та Довідки про вартість виконаних підрядних робіт (форма КБ-3). Акт прийому виконаних підрядних робіт складає Підрядник відповідно до фактично виконаного об'єму робіт. Замовник зобов'язаний протягом трьох робочих днів після отримання від підрядника проекту акта, прийняти виконані роботи та підписати акт прийому виконаних підрядних робіт, або надати мотивовану відмову від прийняття робіт. Після повного завершення робіт Підрядник здає Замовникові виконану роботу в присутності уповноважених представників Замовника та Підрядника.

Відповідно п. 6.1 Договору за невиконання своїх зобов'язань за Договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України та Договором. За необґрунтовану відмову від здійснення сплати (відповідно до п. 4.2; п. 4.4 Договору) та прийомки виконаних робіт Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі 0,1% від вартості несплачених робіт за кожний день прострочення.  

Позивач зазначив, що на виконання умов Договорів  підряду  виконав передбачені цими Договорами роботи, що підтверджується Актами приймання виконаних підрядних  робіт та Довідками про вартість виконаних підрядних робіт, які були підписані повноважними  представниками обох сторін.

За даними позивача загальна вартість виконаних ним робіт  відповідно Договорів підряду № 01/08-ск від 19.02.2008 р., №06/08-ск від 02.04.2008 р., № 09/08-ск від 01.07.2008 р., склала 1 974 881 грн. 28 коп. Зазначену вартість позивач розрахував виходячи з Актів приймання виконаних підрядних робіт, Довідок про вартість виконаних підрядних робіт, що підписувалися кожний місяць , та акту звірки взаєморозрахунків,що був  підписаний сторонами за зазначеними Договорами 01.11.2008 р. Але,  ТОВ “Лазурне узбережжя” було сплачено на користь ПП “СК-ЦЕНТР” лише 1 239 631 грн. 60 коп.

    Претензією від 14 січня 2010 р. за № 5 ПП “СК-ЦЕНТР” запропоновано                      ТОВ „ Лазурне узбережжя”  терміново перерахувати заборгованість у сумі 735 249 грн.             70 коп.

Листом № 2/10-02 від 10.02.2010 р.  ТОВ „ Лазурне узбережжя”   повідомило   ПП “СК-ЦЕНТР”, що не відмовляється від виконання своїх зобов'язань за Договорами підряду, але з підстав  перебування підприємства в скрутному фінансовому становищі виконати зобов'язання щодо оплати за виконані підрядні роботи на даний час не має можливості.

Позивач вважає такі дії відповідача порушенням своїх прав та охоронюваних законом інтересів, у звязку з чим звернувся до суду за захистом та просить суд  стягнути з відповідача заборгованість по оплаті за виконані підрядні роботи  у сумі 735 249 грн. 70 коп.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст.837 Цивільного кодексу України, відповідно до якої за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти і оплатити виконану роботу.  Крім того, позивач послався на ст.854 Цивільного кодексу України, яка передбачає, що якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Крім того, на підставі  ст.625 Цивільного кодексу України просить суд стягнути з відповідача інфляційні у сумі 198 286 грн. 50 коп. та три процента річних у сумі 54 256 грн. 55 коп.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що всі Договори підряду , акти виконаних підрядних робіт, довідки про вартість виконаних робіт, акти звірки взаєморозрахунків зі сторони ТОВ „Лазурне узбережжя” підписані директором Бухановим С.А., який не мав повноважень на підписання таких документів, адже, відповідно до пп..4 п.8.6.3 Статуту ТОВ  вчинення всіх юридично значущих дій, які пов'язані з розпорядженням майном та грошовими коштами на суму , що перевищує 1 000 грн. , директор повинен попередньо погодити з учасниками товариства, за виключенням здійснення обов'язкових платежів до бюджету.  За таких обставин,  відповідач вважає, що зазначені документи підписані директором ТОВ „Лазурне узбережжя” Бухановим С.А. з перевищенням повноважень, у зв'язку з чим ці документи є недійсними.

Крім того, відповідач вважає, що об'єми та вартість виконаних позивачем робіт є неузгодженими  між позивачем та відповідачем. Відповідач звернув увагу на те, що на актах виконаних підрядних робіт не зазначено дати, коли ці документи було підписано сторонами, а   посилання позивача на нарахування з 30-31 числа місяця відповідач вважає припущенням, у зв'язку з чим , на думку відповідача, акти виконаних підрядних робіт є неналежними доказами.  

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Відповідно до ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.   Відповідно до ст.16 цього ж Кодексу , кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу  України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 2 ст. 509 Цивільного кодексу  України встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу  України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За приписами ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є укладання господарського договору та іншої угоди, що передбачені законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ст.627 Цивільного кодексу України, відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з матеріалів справи, між ПП „СК-ЦЕНТР” (Підрядник) та ТОВ „ Лазурне узбережжя” (Замовник) було укладе Договори підряду № 01/08-ск від 19.02.2008 р., №06/08-ск від 02.04.2008 р., № 09/08-ск від 01.07.2008 р.,   згідно яких Замовник доручив, а Підрядник прийняв на себе зобов'язання щодо виконання підрядних робіт на об'єкті:  багатоквартирний житловий будинок з мансардою та підземним паркінгом за адресою: м. Одеса, вул.. Гаршина, 3, а Замовник зобов'язався здійснити оплату виконаних Підрядником робіт згідно з порядком та строками, передбаченими умовами Договорів .

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України та ст.526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати свої зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.  

Згідно ст. 875 Цивільного кодексу  України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Виходячи з матеріалів справи , ПП „СК-Центр” виконало свої зобов'язання за Договорами підряду № 01/08-ск від 19.02.2008 р., №06/08-ск від 02.04.2008 р., № 09/08-ск від 01.07.2008 р.,   що підтверджується Актами приймання виконаних підрядних робіт, Довідками про вартість виконаних підрядних робіт, що підписувалися кожний місяць. Матеріалами справи також підтверджується  надання Замовником Підряднику матеріалів на виробництво  будівельних робіт.  На виконання умов Договорів Підрядником виставлялися рахунки на оплату виконаних підрядних робіт, які були отримані директором ТОВ „ Лазурне узбережжя ”.  Отже, на думку суду ,ПП „СК –Центр” належним чином виконало передбачені Договорами підряду роботи, які були прийняті Замовником без зауважень.

Безпідставним , на думку суду , є посилання ТОВ „ Лазурне узбережжя»на підписання як Договорів підряду № 01/08-ск від 19.02.2008 р., №06/08-ск від 02.04.2008 р., № 09/08-ск від 01.07.2008 р.,   так і всіх документів на виконання цих договорів, неповноважною особою, якою, на думку відповідача, є директор ТОВ „Лазурне узбережжя” Буханов С.А., адже, відповідно до п.п.9  п.8.6.3 Статуту ТОВ „ Лазурне узбережжя” директор має право без погодження з Учасниками Товариства чи Зборами Учасників товариства, на власний розсуд, в межах будь-яких сум, здійснювати всі види право чинів, пов'язаних з організацією будівництва житлових та не житлових приміщень на належній Товариству на праві власності земельній ділянці, розташованій за адресою: м.Одеса, вул..Гаршина, 3, введенням цих приміщень в експлуатацію та їх реалізацією.  При здійсненні Директором дій, зазначених у п.п.9 п.8.6.3 Статуту , положення підпунктів 4,5 п.8.6.3 Статуту , в частині обмеження повноважень Директора, не застосовуються.   

Посилання відповідача на те, що об'єми та вартість виконаних позивачем робіт є неузгодженими  між позивачем та відповідачем, у зв'язку із відсутністю  на актах приймання виконаних підрядних робіт дати підписання їх  сторонами, судом сприймається критично, адже, кожен Акт визначає місяць, у якому здійснено приймання виконаних   робіт. У випадку ж відсутності на них конкретної дати  здачі та приймання робіт , припустимим є  визначення цієї дати як останній день місяця, у якому роботи було прийнято. Тим більше, що це діє на користь Замовника, у якого, у випадку несвоєчасної оплати за виконані роботи, нарахування штрафних санкцій буде здійснюватися з  30-31 числа місяця .

За таких обставин, на думку суду, вимога ПП „СК-Центр” щодо стягнення з   ТОВ „ Лазурне узбережжя” заборгованості за виконані підрядні роботи у сумі 735 249 грн. 70 коп. є обґрунтованою, підтвердженою матеріалами справи, а тому такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України  боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. За таких обставин, правомірними та обґрунтованими є вимоги ПП  “СК-ЦЕНТР” щодо стягнення з ТОВ „ Лазурне узбережжя ” інфляційних у сумі 198 286 грн. 50 коп. та 3% річних, що становить 54 256  коп.   

Судові витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача за первісним позовом згідно ст.ст.44, 49 ГПК України.

                 

           На підставі зазначеного, керуючись ст.ст.  44,49,  82-85 ГПК України, суд -

                                                              ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву Приватного підприємства “СК-ЦЕНТР” –задовольнити.

2.          Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю “Лазурне узбережжя” (м. Одеса, вул.. Гаршина, 3, код ЄДРПОУ 19361386) на користь Приватного підприємства “СК-ЦЕНТР”  (65020, м. Одеса, вул.. Старопортофранківська, 105, кв. 37, код ЄДРПОУ 30492496)  заборгованість у  сумі 735 249 грн. 70 коп., інфляційні у сумі 198 286 грн. 50 коп., 3% річних у сумі 54 256 грн. 55 коп,  державне мито у сумі 9 878 грн., витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 236 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення  строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги  рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.  

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

                  Рішення підписане  21 квітня 2011р.

СУДДЯ                                                                                РОГА Н.В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15115555
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/17-388-2011

Рішення від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні