Ухвала
від 21.03.2008 по справі 13/1354а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/1354а

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЧЕРКАСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"21" березня 2008 р.                                                                       Справа №  13/1354а

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого судді Скиби Г.М., секретаря судового засідання Бордунос Л.І. в приміщенні господарського суду Черкаської області  м. Черкаси розглянув в судовому засіданні справу  за позовом   товариства з обмеженою відповідальністю «ВATOP» м. Черкаси, вул. Хрещатик, 180, офіс 38

до відповідача: Черкаської міської ради, м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 36

про  визнання частково недійсним рішення Черкаської міської ради

за участю представників сторін:

позивача: Ященко В.В. –директор –за посадою;

відповідача: Стойко А.Ю. –довіреність №1001-501 від 04.04.2007 року.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні матеріали справи, Господарський суд ВСТАНОВИВ:

Черкаська міська рада прийняла рішення № 4-57 від 04.10.2007 року, яким передала земельну ділянку по вул. Набережній, 47 товариству з обмеженою відповідальністю «ВАТОР». Третім абзацом пункту 2 рішення визначено, що земельну ділянку віднесено до земель комерційного використання. Представник позивача вважає вказаний абзац рішення протиправним. В обгрунтування вимоги посилається на таке:

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації - позивача у справі.

Невідповідність оскаржуваної частини рішення Відповідача вимогам чинного законодавства полягає в такому.

Відповідно до пункту 3.5. Наказу державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерства аграрної політики України, Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 року №18/15/21/11 „Про порядок   нормативної   грошової   оцінки   земель   сільськогосподарського призначення та населених пунктів" коефіцієнт, який характеризує

функціональне використання земельної ділянки, ураховує відносну прибутковість видів економічної діяльності. Віднесення земель до категорії земель за функціональним використанням провадиться згідно з Інструкцією з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем), затвердженою наказом Держкомстату України від 05.11.98 №377, зареєстрованою в Мін'юсті України 14.12.1998 за N 788/3228, відповідно до видів економічної діяльності, зазначених у довідках, що надають юридичним особам органи державної статистики.

Відповідно до довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України види економічної діяльності, якою займається Позивач є: інші види рекреаційної діяльності, інша видовищно-розважальна діяльність, діяльність ресторанів, діяльність готелів, надання інших місць для тимчасового проживання, не віднесених до інших групувань. Серед вказаних видів діяльності є види комерційного використання, види  громадського використання.

Згідно відомостей Черкаського міського управління земельних ресурсів земельна ділянка по вул. Набережній, 47 відноситься до земель громадського використання і надається під побудову водно-спортивної бази. Технічна документація із землеустрою, на підставі якої приймалось оскаржуване рішення, також розроблялась для земель громадського призначення, про що свідчить пояснювальна записка документації.

Згідно ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи це, за функціональним використанням земельна ділянка площею 6995 кв.м по вул. Набережній, 47, повинна бути віднесена до земель промисловості чи громадського використання.

Порушення компетенції Відповідача полягає в тому, що згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Міська рада не має повноважень, щодо встановлення функціонального використання земельної ділянки. Міська рада, відповідно до ст. 23 Закону України "Про оцінку земель" лише затверджує технічну документацію зі нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Пунктом 3 вказаної статті визначено, що витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Таким чином оскаржувана частина рішення Відповідача прийнята з порушенням компетенції міської ради.

Порушення прав Позивача полягає в тому, що орендна плата за земельну ділянку по Набережній 47, буде більш ніж в два рази перевищувати ту, яка має бути з розрахунку, що земля використовується в громадських цілях. Така ситуація ставить позивача у нерівне становище порівняно з суб'єктами господарювання, що займаються аналогічними видами діяльності.

Представник позивача вимоги підтримав та просить суд скасувати третій абзац пункту 2 рішення Черкаської міської ради № 4-57 від 04.10.2007 року «Про надання товариству з обмеженою відповідальністю «ВАТОР»земельної ділянки в оренду по вул. Набережній, 47»в частині віднесення землі до земель комерційного використання.

Представник відповідача вимоги заперечив та вказав, що  рада є власником землі в межах міста і самостійно визначає порядок та способи її використання. Відповідач вказує, що позивач здійснює комерційну діяльність –видовищно-розважальна діяльність та діяльність ресторанів, може проводити торгівлю з території водно-спортивної бази по вул. Набережна, 47, а тому вважає, що згідно Інструкції з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми NN 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем), затвердженої наказом Держкомстату України від 05.11.98 N 377, зареєстрованою в Мін'юсті України 14.12.1998р. за №788/3228, - він визначився вірно, визначивши категорію земель за функціональним використанням як землі комерційного використання. Просить в позові відмовити за необґрунтованістю.

Інших доказів не подано.

Оцінюючи зібрані докази та пояснення представників сторін, господарський суд дійшов висновку, що

- органи влади та місцевого самоврядування в Україні мають діяти лише у визначений законом спосіб відповідно до Конституції України та законів;

- відповідач є власником спірної земельної ділянки, яку оформляє в оренду на 49 років позивач;

- позивач здійснює підприємницьку діяльність з використанням власного майна –рекреаційна діяльність, видовищно-розважальна діяльність, ресторанна діяльність, діяльність готелів;

- позивач не має основного виду діяльності –торгівлі;

- сторонами не подано належних доказів та судом не добуто доказів торгівлі позивачем на місці розміщення спортивної бази;

- наказ Міністерства аграрної політики України від 27 січня 2006 року №18/15/21/11 «Про порядок нормативної оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів»не містить критеріїв розмежування земель за функціональним призначенням. Запропоноване відповідачем визначення земель у спірному рішенні не передбачене нормативними документами.

Представник позивача належними доказами довів порушення прав титульного володільця земельної ділянки при визначенні власником землі функціонального використання орендованої ділянки.  

Частину 3 п. 2 рішення Черкаської міської ради від 04.10.2007 р. №4-242 «Про надання товариству з обмеженою відповідальністю «Ватор»земельної ділянки в оренду по вул. Набережній, 47»щодо віднесення земельної ділянки за функціональним використанням до земель комерційного використання належить визнати недійсною (нечинною) та скасувати її.

Судові витрати на підставі ст. 94 КАС України стягнути з бюджету на користь позивача частково –3 грн. 40 коп.

Керуючись ст.ст. 162, 163, 167 КАС  України, Господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

          Визнати недійсною (нечинною) частину 3 п. 2 рішення Черкаської міської ради від 04.10.2007 р. №4-57 «Про надання товариству з обмеженою відповідальністю «Ватор»земельної ділянки в оренду по вул. Набережній, 47»щодо віднесення земельної ділянки за функціональним використанням до земель комерційного використання та скасувати її.

Стягнути з місцевого  бюджету  через УДК України в Черкаській області, рахунок № 31117095700002, МФО 854018, код бюджетної класифікації 22090200

на користь позивача – товариства з обмеженою відповідальністю «Ватор»м. Черкаси, вул. Хрещатик, 180, офіс 38, код 34556165

3 грн. 40 коп. судового збору.

Постанова (судове рішення) набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання постанови, оформленої відповідно до вимог ст. 167 КАС України. Сторони у справі протягом 10 днів мають право подати заяву про намір оскарження та в 20 денний строк подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказану постанову через господарський суд Черкаської області.

Суддя                                                             Скиба Г.М.

Дата ухвалення рішення21.03.2008
Оприлюднено09.04.2008
Номер документу1511731
СудочинствоГосподарське
Суть визнання частково недійсним рішення Черкаської міської ради

Судовий реєстр по справі —13/1354а

Ухвала від 21.03.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.03.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні