Ухвала
від 04.05.2011 по справі 5016/1264/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5016/1264/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

УХВАЛА

  

04.05.11                                                Справа №  5016/1264/2011

Заявник: товариства з обмеженою відповідальністю «Асгард В», 54056, м. Миколаїв, а/с 14, код 33367806

про: банкрутство

ВСТАНОВИВ:

          28 квітня 2011р. головою ліквідаційної комісії  товариства з обмеженою відповідальністю «Асгард В» подано заяву про банкрутство товариства  за ознаками ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Пункт 1 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»встановлює, що провадження у справах про банкрутство регулюється Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно ч. 1 ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів,  така   юридична   особа   ліквідується   в   порядку, передбаченому  цим  Законом.  У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор  (ліквідаційна  комісія)   зобов`язані   звернутися   в господарський  суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.  У разі виявлення обставин,  зазначених у абзаці першому  цієї частини,  після  прийняття  рішення  про  ліквідацію  до створення ліквідаційної  комісії   (призначення   ліквідатора)   заява   про порушення   справи   про  банкрутство  подається  власником  майна боржника (уповноваженою ним особою).

За ч. 4 ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк подачі  кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Ч. 1 ст. 110 ЦК України встановлено, що юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 ЦК України).

Ч. 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За змістом ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що Ліквідаційна   комісія   оцінює   наявне   майно  суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає  ліквідаційний  баланс  та подає його власнику або органу, який призначив  ліквідаційну  комісію.  Достовірність  та  повнота ліквідаційного  балансу  повинні  бути  перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової   служби,   у   якому   перебуває   на  обліку  суб'єкт господарювання.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу, докази проведення податковою службою перевірки достовірності проміжного ліквідаційного балансу.

До заяви про порушення справи про банкрутство головою ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «Асгард В» не додано доказів проведення податковою службою перевірки повноти та достовірності проміжного ліквідаційного балансу.

При цьому господарський суд зазначає, що обставини наявності  підстав порушення провадження у справі про банкрутство встановлюються господарським судом на стадії прийняття відповідної заяви, тому відповідні докази мають бути подані заявником на момент порушення провадження у справі, можливості витребування вказаних документів на відміну від позовного провадження Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»не передбачає (аналогічної позиції дотримується Вищого господарського суду України в постанові у справі №50/379).

Таким чином, на підставі викладеного, суд дійшов висновку про  відсутність обставин, з якими Господарський кодекс України та Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» пов`язує можливість порушення провадження у справі про банкрутство за ознаками ст. 51 Закону, а тому заява підлягає поверненню заявнику без розгляду з огляду на недодержання останнім вимог ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України,  ч. 1 ст. 9, ст. 51  Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

          Керуючись ст. ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, ч. 1 ст. 9, ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»,  п. 3 ч. 1 ст. 63, 86  ГПК України, –

УХВАЛИВ:

          Заяву та додані до неї документи повернути без розгляду.

                    

Суддя В.О.Ржепецький

Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15124786
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство

Судовий реєстр по справі —5016/1264/2011

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні