Ухвала
від 14.04.2011 по справі 21/17-2011-498
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/17-2011-498

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"14" квітня 2011 р.№ 21/17-2011-498

            Суддя  Зеленов Г.М., розглянувши матеріали  від 12.04.2011р., які зареєстровані за                      № 1967/2011 за заявою голови ліквідаційної комісії Приватного підприємства ( надалі ПП) „Будівельна компанія „Воланплюс”  (65014, м. Одеса, вул. Троїцька, будинок 10/1, код. ЄДРПОУ: 36503764)  про визнання банкрутом у порядку ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (надалі Закон (№2343-ХІІ).

             ВСТАНОВИВ: 12.04.2011р. голова ліквідаційної комісії ПП „Будівельна компанія „Воланплюс” діючий на підставі рішення засновника  підприємства від 03.03.2011р., згідно якого прийнято рішення про припинення юридичної особи та створення ліквідаційної комісії,   головою якої призначено Гречанова О.С.,  відповідно до  рішення 06.04.2011р.,  голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ПП „Будівельна компанія „Воланплюс” за спрощеною процедурою банкрутства, здійснюючи провадження з особливостями, передбаченими статтею 51 Закону (№2343-ХІІ), оскільки боржник неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитором на загальну суму 17 808 грн. 00 коп. після настання встановленого строку їх сплати, у зв'язку з відсутністю грошових коштів та інших майнових активів для задоволення вимог кредитора.

Заява голови ліквідаційної комісії про порушення провадження  справи про банкрутство ПП „Будівельна компанія „Воланплюс” у порядку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ)   підлягає поверненню з наступних підстав:

Відповідно до ст.4-1 ГПК України та п. 1 ст. 5  Закону (№2343-ХІІ) господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що суддя повертає заяву про порушення провадження у справі про банкрутство з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підставою для повернення заяви і доданих до неї документів без розгляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява, не подано доказів сплати державного мита у встановлених порядку та розмірі, не подано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Згідно з преамбулою Закону (№2343-ХІІ) цей Закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності –боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Статтею 51 Закону (№2343-ХІІ) передбачено, що якщо вартості майна боржника –юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлених зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарській суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до вимог ч.4 ст.105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації , в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Статтею 112 ЦК України та ст. 61 ГК України передбачений порядок розгляду претензій кредиторів, порядок розрахунків з кредиторами та черговість задоволення вимог кредиторів.

Статтею 6 ГПК України передбачений порядок пред'явлення письмової претензії до боржника, яка повинна відповідати вимогам зазначеної статті.

За приписами частини 1 статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч.3 ст.110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За змістом частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону (№ 2343-ХІІ) є:  прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою; проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна (у тому числі заставленого майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника; аналіз пасивів боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості; проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п. 3 ст. 7 Закону  (№ 2343-ХІІ); повідомлення державного реєстратора та органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого статтею 105 ЦК України.

            Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ).

            Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в постанові від 10.06.2008 р. у справі № 15/682-б.

З заяви голови ліквідаційної комісії ПП „Будівельна компанія „Воланплюс”  та доданих матеріалів вбачається, що засновником боржника 03.03.2011р. прийнято рішення про припинення юридичної особи боржника, призначення ліквідаційної комісії та призначено голову ліквідаційної комісії Гречанова О.С.

Головою ліквідаційної комісії 06.04.2011р. прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ПП „Будівельна компанія „Воланплюс”.

Заявник,  ПП „Будівельна компанія „Воланплюс”  обґрунтовує свою заборгованість перед ПП „Ресмет Холдинг” у сумі 17 808 грн., яка виникла на підставі договору купівлі продажу №15П від 15.11.2010р. та визнання претензії кредитора ( відзив на претензію від 03.02.2011р.).

Строк пред'явлення претензій з грошовими вимогами до боржника не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Після спливу двох місяців з дня публікації оголошення про ліквідацію, якщо кредитори не висунули грошових вимог до боржника, ліквідація товариства повинна здійснюватись на загальних підставах відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України.

Аналіз вищевказаних норм дає підстави стверджувати про необхідні передумови для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону (№ 2343-ХІІ) є: публікація оголошення про ліквідацію, виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості. Тільки після виявлення кредиторів, розгляду їх претензій, проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника.

Головою ліквідаційної комісії ПП „Будівельна компанія „Воланплюс”  не надано доказів проведення  відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ), а саме: відсутні відомості та до матеріалів заяви не додано доказів щодо належної публікації оголошення в офіційних друкованих органах згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості; ліквідаційною комісією не вжиті заходи щодо виявлення кредиторів, розгляду грошових вимог кредиторів, розрахунків з кредиторами та черговість задоволення вимог кредиторів, ліквідаційної комісії боржника не проведено аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна (у тому числі заставленого майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника; не подано проміжного ліквідаційного балансу, який повинен містити відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Головою ліквідаційної комісії боржника не надано доказів повідомлення державного реєстратора та органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства; не подано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу; не подано доказів сплати державного мита у встановленому порядку та розміру.

Відповідної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України, зокрема в постанові від 13.10.2010р. у справі № 21/771-10.

Таким чином,  головою ліквідаційної комісії  ПП „Будівельна компанія „Воланплюс" не надано доказів проведення  відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК України, ст. 60 ГК України та ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ),  а також не подано доказів сплати державного мита у встановлених порядку та розмірі, не подано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу,  а тому заява голови ліквідаційної ПП „Будівельна компанія „Воланплюс”   підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та п. п. 3, 4, 10 ст. 63 ГПК України.

Керуючись п. п. 3, 4, 10 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та ст. ст. 9, 51 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.  Заяву голови ліквідаційної комісії Приватного підприємства „Будівельна компанія „Воланплюс”  (65014, м. Одеса, вул. Троїцька, будинок 10/1, код. ЄДРПОУ: 36503764)  про визнання банкрутом у порядку ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” - повернути без розгляду.

2.   Заяву про порушення справи про банкрутство надіслати Заявнику.

3.  Матеріали заяви про порушення провадження у справі про банкрутство  на 41 аркуші та конверт.

Суддя                                                                                 Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення14.04.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15125724
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (надалі Закон (№2343-ХІІ).             &nbsp

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-498

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні