Постанова
від 18.04.2011 по справі 2а/0570/915/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2011 р. справа № 2а/0570/915/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді

при секретарі Каморн ікові Д.Ю.

за участю представника по зивача Даценко В.Г., предс тавника відповідача ОСОБА _2, розглянув у відкритому су довому засіданні в залі суду адміністративну справу за п озовом Сніжнянського місько го центру зайнятості-робочог о органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов' язково го державного соціального ст рахування на випадок безробі ття до ОСОБА_3 про стягнен ня незаконно отриманої допом оги по безробіттю, -

В С Т А Н О В И В:

Сніжнянський міський цент р зайнятості - робочий орган в иконавчої дирекції Фонду заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я на випадок безробіття (далі за текстом «позивач» або «Сн іжнянський МЦЗ») звернувся д о суду із позовом до ОСОБА_3 (далі за текстом «відповідач » або «ОСОБА_3») про стягне ння суми отриманого матеріал ьного забезпечення на випадо к безробіття у розмірі 1870,38 гри вен. Позовні вимоги обґрунто вані тим, що відповідач, яка пе ребувала на обліку в центрі з айнятості як безробітна та о тримувала допомогу по безроб іттю, своєчасно не подавала в ідомості про обставини, що вп ливають на умови виплати їй з абезпечення та надання соціа льних послуг. Просили стягну ти з ОСОБА_3 отримане за пе ріод з 11.03.2010 по 29.06.2010 матеріальне з абезпечення на випадок безро біття у сумі 1870,38 гривен.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги, надала поясне ння аналогічні викладеним у позовній заяві. Просила суд з адовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти задоволення позовн их вимог, просив суд відмовит и у задоволенні позову. Вказу вав на те, що ОСОБА_3 дійсно є керівником ОСББ «Уют», але з аробітної плати не отримує, а тому має право на отримання д опомоги по безробіттю.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приход ить до наступного.

25.11.2009 ОСОБА_3 на ім' я дире ктора Сніжнянського МЦЗ була подана заява про надання ста тусу безробітної, в якій, зокр ема, було вказано, що заявник н е займається трудовою діяльн істю, а у разі подання докумен тів, що містять неправдиві ві домості, та неповідомлення п ро отримання будь-якого дохо ду в період перебування на об ліку в службі зайнятості, вон а зобов' язується добровіль но повернути зайво виплачене їй матеріальне забезпечення на випадок безробіття.

25.11.2009 наказом №НТ091125 Сніжнянсь кого МЦЗ відповідачу був над аний статус безробітної та п ризначена допомога по безроб іттю, згідно ст. 28 Закону Украї ни від 1 березня 1991 року №803-XII «Про зайнятість населення» та ві дповідно до п.п.1,3,4 ст. 22, п.1 ст.23 Зак ону України від 02.03.2000 №1533-III «Про з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття», п.2.1 «Пор ядку надання допомоги по без робіттю, у тому числі однораз ової її виплати для організа ції безробітними підприємни цької діяльності», затвердже ного наказом Міністерства пр аці та соціальної політики У країни №307 від 20.11.2000.

ОСОБА_3 перебувала на облі ку в Сніжнянському МЦЗ як без робітна та отримувала допомо гу по безробіттю з 25.11.2009 по 14.07.2010.

17.11.2009 рішенням №645 виконавчого комітету Сніжнянської міськ ої ради було зареєстровано О б' єднання співвласників б агатоквартирного будинку «У ют» (далі за текстом - ОСББ «У ЮТ»).

11.03.2010 державним реєстратором виконавчого комітету Сніжня нської міської ради ОСББ «УЮ Т» було внесено до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців, про що був зроблений зап ис за номером 1 278 120 0000 000747.

Згідно довідки АБ №215144 з Єдин ого державного реєстру підпр иємств та організацій Україн и керівником ОСББ «УЮТ» є О СОБА_3.

01.04.2010 Державна податкова інсп екція у м. Сніжному рішенням № 6 внесла до реєстру неприбутк ових організацій (установ) Об ' єднання співвласників ба гатоквартирного будинку «Ую т».

14.07.2010 Сніжнянським МЦЗ при ро зслідуванні страхових випад ків та обґрунтованості випла т матеріального забезпеченн я було встановлено, що ОСОБ А_3 є керівником Об' єднанн я співвласників багатокварт ирного будинку «Уют», про що б ув складений Акт №20.

14.07.2010 позивачем було видано н аказ №74 про зняття ОСОБА_3 з обліку, припинення виплати ї й допомоги по безробіттю та з абезпечення повернення нею н езаконно отриманого матеріа льного забезпечення на випад ок безробіття за період з 11.03.2010 по 29.06.2010 у розмірі 1870,38 гривень.

Вказаний наказ відповідач ем не оскаржений.

16.07.2010 Сніжнанський МЦЗ листом № 01-05/1501 запропонував відповіда чу добровільно сплатити отри ману допомогу по безробіттю, але станом на день винесення постанови, допомога по безро біттю не повернута.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни від 1 березня 1991 року №803-XII « Про зайнятість населення» за йнятість - це діяльність гром адян, пов'язана із задоволенн ям особистих та суспільних п отреб і така, що, як правило, пр иносить їм доход у грошовій а бо іншій формі. Громадяни Укр аїни вільно обирають види ді яльності, які не заборонені з аконодавством, у тому числі і не пов'язані з виконанням опл ачуваної роботи, а також проф есію, місце роботи відповідн о до своїх здібностей. В Украї ні до зайнятого населення на лежать громадяни, що прожива ють на території держави на з аконних підставах, зокрема, п рацюючі по найму на умовах по вного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, н езалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних о рганізаціях в Україні і за ко рдоном у фізичних осіб.

Згідно п.4.5 Статуту «Об' єдн ання співвласників багатокв артирного будинку «Уют» до в иключної компетенції загаль них зборів членів об' єднанн я належить визначення розмір у матеріального або іншого з аохочення членів об' єднанн я і правління.

Пунктом 4.7 Статуту Правлінн я об' єднання зі свого склад у обирає голову правління і й ого заступника. Голова правл іння забезпечує виконання рі шень загальних зборів членів об' єднання ті рішень правл іння, діє без доручення від ім ені об' єднання, укладає в ме жах своєї компетенції угоди, розпоряджається коштами об' єднання відповідно до затвер дженого кошторису.

Сторонами визнана та обста вина, що ОСОБА_3 є керівник ом ОСББ «Уют» і вона, за її вла сною заявою, не отримує матер іального заохочення за викон ання покладених на неї обов' язків, а саме укладання догов орів на обслуговування ОСББ «Уют», розпорядження грошов ими коштами ОСББ «Уют».

З урахуванням встановлени х обставин та вимог ч. 1 ст. 71, ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при ходить до висновку, що ОСОБ А_3 належить до зайнятого на селення, оскільки вона вільн о обрала вид діяльності для з адоволення особистих та сусп ільних потреб, не пов'язаний з виконанням оплачуваної робо ти. ОСОБА_3 як керівник ОСБ Б «Уют» здійснює діяльність спрямовану на забезпечення п рав членів ОСББ «Уют», дотрим ання ними обов' язків щодо н алежного утримання та викори стання неподільного і загаль ного майна житлового комплек су, забезпечення своєчасного надходження коштів для спла ти всіх платежів.

З огляду на вищенаведене, су д не приймає до уваги посилан ня представника відповідача на те, що ОСОБА_3 має право на отримання допомоги по без робіттю, оскільки не отримує заробітну плату за виконанн я обов' язків керівника ОСББ «Уют».

Відповідно до Закону Украї ни від 02.03.2000 №1533-III «Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття» (далі - Закон №1533-III) за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування на випа док безробіття (далі - страхув ання на випадок безробіття) - с истема прав, обов'язків і гара нтій, яка передбачає матеріа льне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послу г за рахунок коштів Фонду заг альнообов'язкового державно го соціального страхування У країни на випадок безробіття .

Статтею 31 Закону №1533-III встано влено, що виплата допомоги по безробіттю припиняється, зо крема, у разі працевлаштуван ня безробітного, призначення виплати на підставі докумен тів, що містять неправдиві ві домості.

Згідно з ч.2 ст. 36 Закону №1533-IIІ о соби, зареєстровані у встано вленому порядку як безробітн і, зобов' язані своєчасно по давати відомості про обстави ни, що впливають на умови випл ати їм забезпечення та надан ня соціальних послуг.

На підставі п.п. 7 п.5.5 «Порядку надання допомоги по безробі ттю, у тому числі одноразової її виплати для організації б езробітними підприємницько ї діяльності», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики Украї ни №307 від 20.11.2000, виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі призначення виплати н а підставі документів, що міс тять неправдиві відомості (з дня встановлення порушення) .

Частиною 3 ст. 36 Закону №1533-III пе редбачено, що сума виплачено го забезпечення та вартості наданих соціальних послуг за страхованій особі внаслідок умисного невиконання нею св оїх обов' язків та зловживан ня ними стягується з цієї осо би відповідно до законодавст ва України з моменту виникне ння обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечен ня та надання послуг.

За період з 11.03.2010 по 29.06.2010 ОСОБА _3 отримала допомогу по безр обіттю у сумі 1870,38 гривень.

Враховую вищевикладене, су д приходить до висновку, що по зовні вимоги Сніжнянського м іського центру зайнятості - р обочого органу виконавчої ди рекції Фонду загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування на випадок безробіття до ОСОБА_3 про стягнення суми незаконно отр иманого матеріального забез печення на випадок безробітт я у розмірі 1870 гривні 38 копійок та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 8-11; 17-20; 69-72; 86; 94; 158-164 ; 167; 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

адміністративний позов Сн іжнянського міського центру зайнятості-робочого органу виконавчої дирекції Фонду за гальнообов`язкового державн ого соціального страхування на випадок безробіття до О СОБА_3 про стягнення незако нно отриманої допомоги по бе зробіттю задовольнити повні стю.

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФ ОРМАЦІЯ_1, індивідуальний п одатковий номер НОМЕР_1, м ісце проживання: АДРЕСА_1) на користь Сніжнянського мі ського центру зайнятості-роб очого органу виконавчої дире кції Фонду загальнообов`язко вого державного соціального страхування на випадок безр обіття (р/р 37176300901078, банк ГУ УДКУ у Донецькій області, МФО 834016, код ЄДРПОУ 21970151) суму отриманого ма теріального забезпечення в р озмірі 1870 (одна тисяча вісімсо т сімдесят) гривень 38 копійок.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті, її вступну та рез олютивну частини проголоше но у судовому засіданні 18 квіт ня 2011 року.

Постанова в повному обсязі складена 22 квітня 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки, вст ановлені ст. 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду в поряд ку і строки, встановлені ст. 186 К одексу адміністративного су дочинства України, через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Суддя Циганенко А.І.

Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15128011
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/915/2011

Постанова від 18.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні