Постанова
від 19.04.2011 по справі 2а/2370/1773/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2011 року Справа № 2а/2370/1773/2011

15 год. 20 хв.

Черкаський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Чубар Т.М.,

секретар - Кузнецов В.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом управління Пен сійного фонду України в Кате ринопільському районі Черка ської області до комунальног о підприємства «Аптека № 127 см т. Єрки»про стягнення простр оченої заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з ад міністративним позовом звер нулося управління Пенсійног о фонду України в Катеринопі льському районі Черкаської о бласті, в якому просить стягн ути з комунального підприємс тва «Аптека № 127 смт. Єрки»забо ргованість зі сплати страхов их внесків та фінансових сан кцій на загальну суму 5 985 грн. 37 коп.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач зареєст рований як суб' єкт підприєм ницької діяльності та перебу ває на обліку в управлінні Пе нсійного фонду України в Кат еринопільському районі Черк аської області як платник ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України. Станом на 22.03.2011р . відповідач має заборговані сть до Пенсійного фонду Укра їни зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня та фінансових санкцій на з агальну суму 5 985 грн. 37 коп., яку п озивач просить стягнути на й ого користь.

Позивач належним чином пов ідомлений про дату, час та міс це судового розгляду справи в судове засідання не з' яви вся, на адресу суду направив к лопотання, в якому просить су д провести засідання без уча сті представника управління , позовні вимоги підтримує в п овному обсязі.

Відповідач повідомлений п ро дату, час та місце судового розгляду справи за адресою, в изначеною в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 205 05, Черкаська область, Катерино пільський район, смт. Єрки, вул . Свердлова, 2, в судове засідан ня не з'явився, про причину сво єї неявки не повідомив, запер ечення на позов не надав, а том у суд вирішив провести розгл яд справи за його відсутност і на підставі наявних матері алів справи.

Відповідно до ч. 1 статі 41 Код ексу адміністративного судо чинства України у разі неявк и у судове засідання всіх осі б, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положе нь цього Кодексу розгляд спр ави здійснюється за відсутно сті осіб, які беруть участь у с праві, фіксування судового з асідання за допомогою звукоз аписувального технічного за собу не здійснюється.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, оцінивши нал ежність, допустимість, досто вірність кожного доказу окре мо, а також достатність і взає мний зв'язок доказів у їх суку пності, суд прийшов до виснов ку, що позов підлягає задовол енню, виходячи з наступного.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного пенсійного страхув ання, призначення, перерахун ку і виплати пенсій, надання с оціальних послуг з коштів Пе нсійного фонду, що формуютьс я за рахунок страхових внеск ів роботодавців, бюджетних т а інших джерел, а також регулю є порядок формування Накопич увального пенсійного фонду т а фінансування за рахунок йо го коштів видатків на оплату договорів страхування довіч них пенсій або одноразових в иплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим о собам, є Закон України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування»№ 1058-IV від 09.07.2003р. (далі за текстом - Закон ).

Страхувальниками, що згідн о статті 17 Закону в редакції, щ о діяла на момент виникнення спірних правовідносин, зобо в' язані, окрім іншого нарах овувати, обчислювати і спл ачувати в установлені стр оки та в повному обсязі стр ахові внески, а також у стр оки, в порядку та за формою, вс тановленими Пенсійним фондо м, подавати звітність терито ріальним органам Пенсійного фонду є:

роботодавці, зокрема підпр иємства, установи і організа ції, створені відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, об'єднання громадян, профсп ілки, політичні партії, фізич ні особи - суб'єкти підприємни цької діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фі зичних осіб - суб'єктів підпри ємницької діяльності, які об рали особливий спосіб оподат кування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований с ільськогосподарський подат ок, придбали спеціальний тор говий патент), які використов ують працю фізичних осіб на у мовах трудового договору (ко нтракту) або на інших умовах, п ередбачених законодавством , або за договорами цивільно-п равового характеру;

застраховані особи, зазнач ені в пунктах 3 і 4 статті 11 та ча стині першій статті 12 Закону, як то фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності , у тому числі ті, які обрали ос обливий спосіб оподаткуванн я (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськ огосподарський податок, прид бали спеціальний торговий па тент), та члени сімей зазначен их фізичних осіб, які беруть у часть у провадженні ними під приємницької діяльності; осо би, які забезпечують себе роб отою самостійно - займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю , пов'язаною з отриманням дохо ду безпосередньо від цієї ді яльності та особи, які досягл и 16-річного віку та не належат ь до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому держа вному пенсійному страхуванн ю відповідно до статті 11 Закон у, у тому числі іноземці та осо би без громадянства, які пост ійно проживають або працюють на території України, громад яни України, які постійно про живають або працюють за межа ми України, якщо інше не встан овлено міжнародними договор ами, згода на обов'язковість я ких надана Верховною Радою У країни, мають право на добров ільну участь у системі загал ьнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Статусу платників страхов их внесків до Пенсійного фон ду зазначені вище страхуваль ники набувають з дня взяття ї х на облік територіальним ор ганом Пенсійного фонду зокре ма на підставі відповідної з аяви або відомостей з реєстр аційної картки, наданих держ авним реєстратором згідно із Законом України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в».

Судом встановлено, що відпо відач - комунальне підприєм ство «Аптека № 127 смт. Єрки»зар еєстрований як суб' єкт підп риємницької діяльності Кате ринопільською районною держ авною адміністрацією Черкас ької області 09.10.2001р., ідентифіка ційний код 25205364 (свідоцтво про д ержавну реєстрацію юридично ї особи Серії А00 № 155234).

З огляду на викладені вище н орми Закону відповідач є стр ахувальником, в розумінні ць ого Закону, та зареєстровани й як платник страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и за реєстраційним номером 2314020120.

Обов' язок страхувальника (платника страхових внесків ) нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені ст роки та в повному обсязі стра хові внески, визначено, як заз началось вище, статтею 17 Закон у в редакції, що діяла на момен т виникнення спірних правові дносин.

Так, згідно з ч. 6 статті 20 Зако ну страхувальники зобов'язан і сплачувати страхові внески , нараховані за відповід ний базовий звітний період, н е пізніше ніж через 20 календар них днів із дня закінчення ць ого періоду.

При цьому базовим звітним п еріодом для страхувальників -роботодавців, зокрема підпр иємств, установ і організаці й, створених відповідно до за конодавства України, незалеж но від форми власності, виду д іяльності та господарювання , фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності та і нших осіб (включаючи юридичн их та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований п одаток, єдиний податок, фіксо ваний сільськогосподарськи й податок, придбали спеціаль ний торговий патент), які вико ристовують працю фізичних ос іб - є календарний місяць;

а для страхувальників-заст рахованих осіб, в тому числі ф ізичних осіб - суб'єктів підпр иємницької діяльності, з ура хуванням тих, які обрали особ ливий спосіб оподаткування, та членів сімей зазначених ф ізичних осіб, які беруть учас ть у провадженні ними підпри ємницької діяльності; осіб, я кі забезпечують себе роботою самостійно - займаються адво катською, нотаріальною, твор чою та іншою діяльністю, пов'я заною з отриманням доходу бе зпосередньо від цієї діяльно сті - квартал.

Обчислення страхових внес ків здійснюється на підставі бухгалтерських та інших док ументів, відповідно до яких п ровадиться нарахування (обчи слення) або які підтверджуют ь нарахування (обчислення) за робітної плати (доходу), грошо вого забезпечення, на які нар аховуються страхові внески.

Перераховуються страхові внески страхувальниками одн очасно з одержанням (перерах уванням) коштів на оплату пра ці (виплати доходу), у тому чис лі в безготівковій чи натура льній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг).

Слід зазначити, що страхові внески підлягають сплаті не залежно від фінансового стан у платника страхових внесків (стаття 20 Закону).

29 грудня 2010 року управлінням Пенсійного фонду України в К атеринопільському районі за результатами планової перев ірки комунального підприємс тва «Аптека № 127 смт. Єрки»з пит ань дотримання вимог законод авства щодо нарахування, обч ислення та сплати внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування, ін ших платежів та надання дост овірних відомостей до органі в Пенсійного фонду України з а період з 01.04.2010р. по 28.12.2010р. винесе но акт № 47, згідно якого встано влено порушення відповідаче м ч. 2 та ч. 6 статті 20 Закону, що пр извело до заниження фонду оп лати праці в сумі 2 457 грн. 25 коп. т а не донарахування внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування на загальну суму 840 грн. 10 коп.

Як наслідок, управлінням Пе нсійного фонду України в Кат еринопільському районі у від повідності до п. 3 статті 20 Зако ну за актом перевірки донара ховано комунальному підприє мству «Аптека № 127 смт. Єрки»ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування в сумі 840 грн. 10 к оп.

Керуючись п. 8.2 п. 8 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої постановою правлі ння Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р. у зв' язку з несп латою комунальним підприєм ством «Аптека № 127 смт. Єрки»в у становлені строки суми недої мки позивачем на адресу відп овідача була направлена вимо га № Ю-252у від 29.12.2010р. на суму 840 грн. 10 коп., отримана директором пі дприємства 29.12.2010р.

Відповідно до п. 3 ч. 9 статті 106 Закону в редакції, що діяла на момент виникнення спірних п равовідносин, за приховуванн я (заниження) страхувальнико м суми заробітної плати (випл ат, доходу), на які нараховують ся страхові внески, накладає ться штраф у розмірі всієї су ми прихованої (заниженої) зар обітної плати (виплат, доходу ).

Рішенням управління Пенсі йного фонду України в Катери нопільському районі Черкась кої області № 163 від 29.12.2010р. на під ставі акту перевірки № 47 від 29.1 2.2010р. відповідно до п. 3 ч. 9 статті 106 Закону до комунального під приємства «Аптека № 127 смт. Єрк и»застосовано фінансові сан кції у вигляді штрафу в розмі рі 2 457 грн. 25 коп.

Окрім того, за донарахуванн я територіальним органом Пен сійного фонду або страхуваль ником сум своєчасно не обчис лених та несплачених страхов их внесків п. 4 ч. 9 статті 106 Закон у передбачено накладення штр афу у розмірі 5 відсотків зазн ачених сум за кожний повний а бо неповний місяць, за який до нараховано ці суми.

29 грудня 2010 року управлінням Пенсійного фонду України в К атеринопільському районі Че ркаської області на підставі акту перевірки № 47 від 29.12.2010р. ві дповідно до п. 4 ч. 9 статті 106 Зако ну до комунального підприємс тва «Аптека № 127 смт. Єрки»заст осовано також фінансові санк ції у вигляді штрафу в розмір і 3 090 грн. 69 коп., про що винесено р ішення № 162.

Відповідно до ч. 13 статті 106 За кону суми пені та штрафів, пер едбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підляг ають сплаті страхувальником , банком чи організацією, яка з дійснює виплату і доставку п енсій, протягом десяти робоч их днів з дня одержання відпо відного рішення. При цьому в ц ей же строк страхувальник, ба нк чи організація, яка здійсн ює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазначе не рішення до вищого органу П енсійного фонду або в судово му порядку з одночасним обов 'язковим письмовим повідомле нням про це відповідного вик онавчого органу Пенсійного ф онду, яким прийнято це рішенн я.

Відповідач рішення про зас тосування фінансових санкці й не оскаржив, визначену в них суму штрафу не сплатив.

Оскільки, суми пені та фінан сових санкцій, застосованих за порушення порядку та стро ків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, щ о й недоїмка із сплати страхо вих внесків (ч. 14 статті 106 Закон у), право територіального орг ану Пенсійного фонду на звер нення до суду з позовом про ст ягнення якої передбачено ч. 3 статті 106 Закону, в редакції, що діяла на момент виникнення с пірних правовідносин, суд вв ажає доведеним право позивач а на стягнення з відповідача заборгованості зі сплати ст рахових внесків та фінансови х санкцій, що з урахуванням ча сткової сплати складає 5 985 грн . 37 коп.

Відповідно до статті 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 159-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з комунального пі дприємства «Аптека № 127 смт. Єр ки», ідентифікаційний код 25205364 , на користь управління Пенсі йного фонду України в Катери нопільському районі Черкась кої області 5 985 (п' ять тисяч д ев`ятсот вісімдесят п' ять) г рн. 37 коп. простроченої заборг ованості.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, яка може бути подана до Киї вського апеляційного адміні стративного суду через Черка ський окружний адміністрати вний суд протягом десят и днів з дня проголошення пос танови. У разі застосування с удом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письм овому провадженні, апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Суддя Т.М. Чубар

Повний текст постан ови виготовлений 26 квітня 2011 ро ку.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.04.2011
Оприлюднено11.05.2011
Номер документу15135372
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/1773/2011

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 19.04.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні