Постанова
від 20.04.2011 по справі 2а/2470/628/11
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2011 р. м. Чернівці Справа № 2а/2470/628/11

17:08 год.

Чернівецький окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Левицьк ого В.К.,

за участю секретаря судово го засідання Левчука Д.С.,

сторін:

представників позивача - ОСОБА_1, за дорученням, Дан илюка В.С., на підставі посві дчення № 92;

представника відповідача - ОСОБА_3, за довіреністю,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позово м прокурора Першотравневого району м. Чернівці в інтереса х держави в особі Управління Пенсійного фонду України в П ершотравневому районі м. Чернівці д о Київського Національного торговельно-економічного ун іверситету в особі Чернівець кого вищого комерційного учи лища Київського національно го торговельно-економічного університету про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Першотравне вого району м. Чернівці в інте ресах держави в особі Управл іння пенсійного фонду Україн и в Першотравневому районі м . Чернівці звернувся до суд з а дміністративним позовом до К иївського Національного тор говельно-економічного уніве рситету в особі Чернівецьког о вищого комерційного училищ а Київського національного т орговельно-економічного уні верситету про стягнення забо ргованості по платежах до Пе нсійного фонду України в сум і 14673,67 грн. Позов мотивовано тим , що за відповідачем рахуєтьс я борг по внескам на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування за грудень 2010 р. в сумі 14673,67 грн. Оскільки забо ргованість в добровільному п орядку відповідачем не сплач ена, прокурор звернувся до су ду з вимогою про стягнення вк азаної заборгованості.

В судовому засіданні предс тавники позивача заявлений п рокурором в їх інтересах поз ов підтримали в повному обся зі, просили суд позов задовол ьнити, посилаючись на обстав ини, викладені в позовній зая ві та докази, надані суду.

Відповідачем подані запер ечення проти позову, відпові дно до яких вважає, що позовні вимоги є необґрунтованими т а просить суд у задоволенні п озову відмовити, посилаючись на те, що за даними бухгалтерс ького обліку та звітності за грудень 2010 р. фонд заробітної п лати складає 536,7 тис. грн. де пер ераховані і нараховані внеск и до Пенсійного фонду Першот равневого району 33,2% - 178,2 тис. грн ., 2% - 10,7 тис. грн. На звороті додатк у № 4 є відмітка Пенсійного фон ду Першотравневого району пр о вчасну здачу звіту та відпо відність перерахувань, забор гованість відсутня.

В судовому засіданні предс тавник відповідача позов не визнав, просив у його задовол енні відмовити повністю поси лаючись на підстави та обста вини викладені у письмових з апереченнях проти позову.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 20.04.2011 р. проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. В иготовлення постанови у повн ому обсязі відкладено на стр ок не більше ніж на п' ять дні в, про що повідомлено після пр оголошення вступної та резол ютивної частини. Оскільки за кінчення строку виготовленн я та підписання повного текс ту постанови припало на вихі дний день, повний текст поста нови виготовлено та підписан о судом 26.04.2011 р., тобто в перший ро бочий день після нього.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави та надані докази, суд вста новив наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про збір на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування”, ст. ст. 14, 15 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” Київський Націо нальний торговельно-економі чний університет в особі Чер нівецького вищого комерційн ого училища Київського націо нального торговельно-економ ічного університету (58000, м. Чер нівці, площа Соборна, будинок 2, ідентифікаційний код 05476316) пе ребуває на обліку в Управлін ні Пенсійного фонду України в Першотравневому районі м. Ч ернівці та є платником страх ових внесків (збору) на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування.

Судовим розглядом встанов лено, що згідно поданого відп овідачем до Управління пенсі йного фонду в Першотравневом у районі м. Чернівці від 18.01.2011 р. р озрахунку сум страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, що підлягають сплаті за гр удень 2010 р., ним було нараховано до сплати страхових внесків на загальну суму 188931,61 грн., в т.ч. по тарифу 32%, 4%, 42% - 178196,89 грн. та 2%, 1% - 5% - 107 34,75 грн.

Страхові внески, нарахован і за грудень 2010 р., відповідачем частково сплачена у розмірі 174257,97 грн., у зв' язку з чим виникла недоїмка по плат ежах , що становить 14673,67 грн.

Позивачем на адресу відпов ідача направлялась вимога № Ю-38 від 04.02.2011 р. про сплату суми бо ргу платника страхових внеск ів, яка становить 14673,67 грн., у т.ч. недоїмку із внесків на цю сум у (а.с.8).

Вказана вище вимога була на правлена на адресу відповіда ча рекомендованим поштовим в ідправленням 07.02.2011 р. та отриман а останнім 08.02.2011 р., про що свідчи ть відмітка про вручення вка заного поштового відправлен ня (а.с. 8).

У добровільному порядку су му недоїмки відповідач не сп латив, вищевказану вимогу не оскаржував.

З матеріалів справи вбачає ться, що на момент розгляду сп рави за відповідачем обліков ується заборгованості по спл аті страхових вересків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 14673,67 грн.

Вказана заборгованість пі дтверджується розрахунком с уми боргу по сплаті страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування за період з 01.01.2011 р. по 11.03. 2011 р. та картками особового рах унку страхувальника.

Розглянувши матеріали спр ави, встановивши фактичні об ставини в справі, на яких ґрун туються позовні вимоги та за перечення проти позову, досл ідивши та оцінивши надані до кази в сукупності, проаналіз увавши законодавство, яке ре гулює спірні правовідносини , суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню повніс тю, виходячи з наступного.

Згідно ст. ст. 1 та 14 Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання” (в редакції, що діяв на момент виникнення спірних п равовідносин, далі - Закон № 1058- ІV) страхувальниками є, зокрем а, підприємства, установи і ор ганізації, створені відповід но до законодавства України, незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, об'єднання громадя н, профспілки, політичні парт ії (у тому числі філії, предста вництва, відділення та інші в ідокремлені підрозділи зазн ачених підприємств, установ, організацій, об'єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності т а інші особи (включаючи юриди чних та фізичних осіб - суб'єкт ів підприємницької діяльнос ті, які обрали особливий спос іб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий податок, придбали спеціал ьний торговий патент), які вик ористовують працю фізичних о сіб на умовах трудового дого вору (контракту) або на інших у мовах, передбачених законода вством, або за договорами цив ільно-правового характеру, - д ля осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

У відповідності до п. 6 ч. 2 ст. 1 7 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов' язані нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Частиною 6 ст. 20 Закону № 1058-ІV вс тановлено, що страхувальники зобов' язані сплачувати стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий звітний п еріод, не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня закін чення цього періоду. Базовим звітним періодом, зокрема дл я відповідача, є календарний місяць.

Згідно з ч. 2 ст. 106 Закону № 1058-ІV с уми страхових внесків, своєч асно не нараховані та/або не с плачені страхувальниками у с троки, визначені статтею 20 цьо го Закону, в тому числі обчисл ені територіальними органам и Пенсійного фонду у випадка х, передбачених ст. 20 цього Зак ону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати ст рахових внесків і стягуються з нарахуванням пені та засто суванням фінансових санкцій .

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-ІV у разі якщо страхувальн ик, який одержав вимогу терит оріального органу Пенсійног о фонду про сплату недоїмки і протягом десяти днів після ї ї отримання не сплатив зазна чену у вимозі суму недоїмки р азом з застосованою до нього штрафною санкцією, включено ю до вимоги, або не узгодив вим огу з відповідним органом Пе нсійного фонду, або не оскарж ив вимогу в судовому порядку , а також у разі якщо страхувал ьник узгодив вимогу, але не сп латив узгоджену суму недоїмк и протягом десяти робочих дн ів після отримання узгоджен ої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертаєтьс я у встановленому законом по рядку і подає вимогу про спла ту недоїмки до відповідного підрозділу державної викона вчої служби. У зазначених вип адках орган Пенсійного фонду також має право звернутися д о суду з позовом про стягненн я недоїмки.

Судом з достовірністю вста новлено наявність з боку від повідача порушень вимог Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” в частині поруше ння строку сплати недоїмки, а тому суд приходить до виснов ку про обґрунтованість позов них вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню п овністю.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституці ї України та ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповід ач не довів належними та допу стимими доказами відсутност і або погашення ним в доброві льному порядку заборгованос ті по платежах перед Пенсійн им фондом України.

Суд не бере до уваги пояснен ня та твердження представник а відповідача щодо відсутнос ті у нього боргу по внескам на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування, як а виникла за грудень 2010 р. перед Управлінням пенсійного фонд у України в Першотравневому районі м. Чернівці в сумі 14673,67 г рн. з наступних підстав.

Судовим розглядом встанов лено, що на підставі висновкі в акту перевірки № 30 від 30.04.2009 р. у правлінням Пенсійного фонду України в Першотравневому р айонні м. Чернівці 12.05.2009 р. винес ено рішення № 78 та 79, якими до ві дповідача застосовано штраф ні (фінансові) санкції, відпов ідно у розмірах 4593,65 грн. та 10339,73 гр н. Вказані рішення вручено ві дповідачу нарочно 13.05.2009 р., про щ о свідчить підпис уповноваже ної особи - ОСОБА_3 (а.с. 40, 41). Згадані рішення відповідаче м в встановлені законом стро ки не оскаржувались.

Як видно з розрахунку по фін ансових санкціях карток особ ового рахунку страхувальник а (відповідача) за період з 01.04.200 9 р. по 29.04.2011 р. по тарифу 32%, 4%, 42% та 2%, 1% - 5 %, позивачем 29.05.2009 р. в порядку ка лендарної черговості виникн ення заборгованості було зар аховано кошти в сумі 1851,30 грн. та 3082,08 грн. в рахунок погашення фі нансових санкцій.

Доказів оскарження дій поз ивача щодо неправомірного за раховуються в рахунок сплати фінансових санкцій коштів в розмірі 4593,65 грн. та 10339,73 грн., всьо го на суму 14933,38 грн., відповідач під час судового розгляду сп рави не надав.

Згідно картки особового ра хунку страхувальника (відпов ідача) по тарифу 32%, 4%, 42% станом на 0101.2011р. за відповідачем обліков ується недоїмка в розмірі 14673,67 грн.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 94, 183-2, 160, 256 КАС Украї ни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Київського Наці онального торговельно-еконо мічного університету в особі Чернівецького вищого комерц ійного училища Київського на ціонального торговельно-еко номічного університету (58000, м. Чернівці, площа Соборна, буди нок 2, ідентифікаційний код 054763 16) на користь Управління Пенсі йного фонду України в Першот равневому районі м. Чернівц і заборгованість у сумі 14673,67 гр н.

Порядок та строки наб рання постановою законної си ли та оскарження.

Відповідно до ч. 3 ст. 254 КАС У країни судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова, згідно ст. 186 КАС України, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Ві нницького апеляційного адмі ністративного суду через суд першої інстанції шляхом под ачі в десятиденний строк з дн я її проголошення апеляційно ї скарги. У разі застосування судом частини третьої статт і 160 цього Кодексу, а також прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суд ом 26.04.2011 р.

Суддя В.К. Левицьк ий

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15135398
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2470/628/11

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 04.04.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні