Постанова
від 04.05.2011 по справі 2а/0270/1621/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2011 р. Справа № 2а/0270/1621/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі

Головуючого судді Альчука Максима Петровича,

при секретарі судового зас ідання: Щербацькій Ользі Се ргіївні

за участю представників ст орін:

позивача : ОСОБА_1 - представник за довіреністю

відповідача : не з' яви вся

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: управління П енсійного фонду України у Ти врівському районі

до: колективного підпр иємства "Гніванський шинорем онтний завод"

про: стягнення заборгов аності по виплаті пенсій на п ільгових умовах

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружн ого адміністративного суду н адійшла позовна заява управл іння Пенсійного фонду Украї ни у Тиврівському районі Він ницької області до колективн ого підприємства "Гніванськи й шиноремонтний завод" про ст ягнення заборгованості по ви платі пенсій на пільгових ум овах.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується забо ргованість по невідшкодован их до Пенсійного фонду Украї ни витратах на виплату пенсі й, призначених на пільгових у мовах за Списком № 2 в сумі 77513,35 г рн. відповідно до ст. 13 Закону У країни "Про пенсійне забезпе чення".

Представник позивача заяв лені позовні вимоги підтрима ла в повному обсязі та просил а суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання повторно н е з' явився, про час дату та мі сце судового засідання завча сно та належним чином був пов ідомлений, причини неявки су ду не повідомив, заперечень п роти позову та клопотань до с уду не надав.

Згідно із ч. 4 ст. 128 КАС України , у разі неприбуття відповіда ча - суб' єкта владних повнов ажень, належним чином повідо мленого про дату, час і місце с удового розгляду, без поважн их причин або без повідомлен ня ним про причини неприбутт я розгляд справи не відклада ється і справу може бути вирі шено на підставі наявних у ні й доказів. Ці ж наслідки засто совуються у разі повторного неприбуття за таких самих ум ов відповідача, який не є суб' єктом владних повноважень.

За таких обставин суд вважа є за необхідне розглянути сп раву без участі представника відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупност і, суд дійшов до висновку про з адоволення позову, з наступн их підстав.

Судом встановлено, що колек тивне підприємство "Гнівансь кий шиноремонтний завод" зар еєстровано в управління Пенс ійного фонду України у Тиврі вському районі за № 0219040104 як платник на обов' язкове дер жавне пенсійне страхування т а зареєстровано в Тиврівські й районній Державній адмініс трації за № 138 від 06.07.1994 року.

Як вбачається з матеріалів справи станом на 01.04.2011 року за в ідповідачем рахується забор гованість по невідшкодованн их до Пенсійного фонду Украї ни фактичних витратах на вип лату пенсій за віком на пільг ових умовах відповідно до пу нктів "б" - "з" статті 13 Закону Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння" за період з 01.08.2010 року по 31.03.2011 року громадянам ОСОБА_2 в сумі 8162,28 грн., ОСОБА_3 в сумі 9186,92 грн., ОСОБА_4 в сумі 1063,69 грн ., ОСОБА_5 в сумі 10243,10 грн., ОС ОБА_6 в сумі 7599,40 грн., ОСОБА_7 в сумі 6850,04 грн., ОСОБА_8 в сум і 13318,16 грн., ОСОБА_9 в сумі 5815.30 г рн., ОСОБА_10 в сумі 12163,09 грн. та ОСОБА_11 в сумі 3111,37 грн.

Загальна сума, яка підлягає відшкодуванню на рахунок Пе нсійного фонду України, стан овить 77513,35 грн., та підтверджуєт ься розрахунком витрат на ви плату та доставку пенсій, при значених відповідно до части ни другої Прикінцевих положе нь Закону України "Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування" в частині пенсій, призначених відпові дно до пунктів "б" - "з" статті 13 За кону України "Про пенсійне за безпечення" (а.с. 5) та актом звір ки взаємних розрахунків від 31.03.2011 року між управлінням пенс ійного фонду України у Тиврі вському районі та КП "Гніванс ький шиноремонтний завод" (а. с. 25).

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" дострокові пенсії зале жно від умов праці (але не рані ш як після досягнення 55 років чоловіками і 50 років жінками) можуть встановлюватися за ре зультатами атестації робочи х місць за рахунок коштів під приємств та організацій, при значених на оплату праці, які перераховуються до Пенсійно го фонду України на виплату п енсій до досягнення працівни ком пенсійного віку, передба ченого статтею 12 цього Закон у.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов' яз кове державне пенсійне страх ування" для платників збору, в изначених пунктами 1 та 2 стат ті 1 цього Закону, тобто: 1) для с уб' єктів підприємницької д іяльності незалежно від форм власності, їх об' єднань, бюд жетних, громадських та інших установ та організацій, об' єднань громадян та інших юри дичних осіб, а також фізичних осіб - суб' єктів підприємни цької діяльності, які викори стовують працю найманих прац івників; 2) філій, відділень та інших відокремлених підрозд ілів платників податку, зазн ачених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридично ї особи, розташованих на тери торії іншої, ніж платник збор у, територіальної громади) об ' єктом оподаткування є тако ж фактичні витрати на виплат у і доставку пенсій, призначе них відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до до сягнення працівниками пенсі йного віку, передбаченого ст аттею 12 Закону України "Про пе нсійне забезпечення”.

Згідно з ч. 2 Прикінцевих пол ожень Закону України "Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування" пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або п рацюють на підземних роботах , на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком № 1 та на і нших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за спи ском № 2 виробництв, робіт, про фесій, посад і показників, зат верджених Кабінетом Міністр ів України (36-2003-п), та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, здійснюється згідн о з окремим законодавчим акт ом через професійні та корпо ративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці п ершому цього пункту, пенсії п ризначаються за нормами цьог о Закону в разі досягнення пе нсійного віку та наявності т рудового стажу, передбаченог о Законом України "Про пенсій не забезпечення" .

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно Інструкції про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою правління Пе нсійного фонду України № 21-1 ві д 19.12.2003 року, відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно до част ини 2 Прикінцевих положень За кону України "Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування" в розмірі для п латників, зазначених у підпу нкті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкц ії, яким являється відповіда ч, - також 100 відсотків фактични х витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених відпов ідно до абзацу першого части ни 2 Прикінцевих положень Зак ону застрахованим особам, як і працювали або працюють на р оботах із шкідливими і важки ми умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердж ених Кабінетом Міністрів Укр аїни та за результатами атес тації робочих місць, на посад ах, що дають право на призначе ння пенсії за віком на пільго вих умовах.

Відповідно до п. 7 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати підприємствами, установ ами, організаціями та громад янами збору на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня, інших платежів, а також обл іку їх надходження до Пенсій ного фонду України, вказані в итрати підлягають відшкодув анню на рахунки Пенсійного ф онду України.

Відповідно до п.п. 6.8 п. 6 Інстру кції про порядок обчислення і сплати підприємствами, уст ановами, організаціями та гр омадянами збору на обов' язк ове державне пенсійне страху вання, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пен сійного фонду України передб ачено, що підприємства щоміс яця до 25-го числа вносять до Пе нсійного фонду зазначену в п овідомленні місячну суму фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС Укр аїни суд при вирішенні справ и керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їхн і посадові і службові особи з обов' язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Згідно ст. ст. 11, 71 КАС України кожна сторона повинна довест и ті обставини, на яких ґрунту ються її вимоги та заперечен ня, а суд згідно ст. 86 цього Коде ксу, оцінює докази, які є у спр аві, за своїм внутрішнім пере конанням, що ґрунтується на ї х безпосередньому, всебічном у, повному та об' єктивному д ослідженні.

З урахуванням викладеного , та беручи до уваги відсутніс ть заперечень відповідача що до предмету спору, суд приход ить до висновку що адміністр ативний позов підлягає задов оленню відповідно до чинного законодавства та в межах зая влених вимог в сумі 77513,35 грн.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають .

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163 , 167, 255, 257 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позо в задовольнити.

Стягнути з колективного пі дприємства "Гніванський шино ремонтний завод" (23310, вул. Проми слова, 5, м. Гнівань, Тиврівськи й район, Вінницька область, ко д ЄДРПОУ 03112679, р/р 260013021303 в ЦВ ПІБ м. В інниця, МФО 302571) на користь упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Тиврівському районі Ві нницької області (23300, вул. Лені на, 40-а, смт. Тиврів, Вінницька о бласть, код ЄДРПОУ 20097444, р/р 25608323690103 в ОПРВ "Ощадбанк" м. Вінниця, МФО 302076) 77517,35 грн. (сімдесят сім тисяч п' ятсот сімнадцять гривень тридцять п' ять копійок) заб оргованості по виплаті пенсі й призначених на пільгових у мовах.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли в порядку, визначеному ст. 2 54 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя Альчук Макс им Петрович

З оригіналом вірно:

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено16.05.2011
Номер документу15157361
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/1621/11

Ухвала від 06.04.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Ухвала від 06.04.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Постанова від 04.05.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні