Постанова
від 30.03.2011 по справі 2а-12715/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2011 р. № 2а-12715/10/1370

11 год. 30 хв.

Львівський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого - судді Коморного О .І.,

при секретарі - Кукса В.А.

від

прокуратури не прибув

позивача Чорни й І.Я.

відповідач ОСОБА_2

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністра тивну справу за позовом

Прокурор Золочівського р айону Львівської області в і нтересах держави в особі Зол очівський районний центр зай нятості

до ОСОБА_2

про про відшкодування незако нно отриманої допомоги по бе зробіттю ,

Обставини справи.

Прокурор Золочівс ького району Львівської обла сті звернувся до суду з позов ною заявою в інтересах держа ви в особі Золочівського рай онного центру зайнятості про стягнення з відповідача, О СОБА_2 безпідставно одержан ої допомоги по безробіттю в с умі 3763 грн. 45 коп.

Позовні вимоги обґр унтовано тим, що за результат ами звірки бази даних з ДПА пр и розслідуванні страхових ви падків та обґрунтованості ви плат матеріального забезпеч ення встановлено факт уклада ння цивільно-правових догово рів відповідача з товариство м з обмеженою відповідальніс тю ЕНВІ»при наданні йому ста тусу безробітного, який відп овідачем приховано.

У судовому засіданні представник позивача позовн і вимоги підтримав повністю, просить позов задовольнити.

Відповідач заперечив проти позову, просив відмови ти в його задоволенні.

Суд заслухав пояснен ня представників сторін, пов но та всебічно дослідив пода ні докази у їх сукупності та

встановив:

Відповідач, ОСОБА_2, 28. 10.2008 року звернувся до Золочівс ького районного центру зайня тості із заявою про надання й ому статусу безробітного з в иплатою допомоги по безробіт тю. У заяві відповідач зазнач ив що не зареєстрований як су б' єкт підприємницької діял ьності, трудовою діяльністю не займається.

Печерським районним центр ом зайнятості 21 жовтня 2010 року проведено розслідування стр ахових випадків та обґрунтов аності виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття»про що складено А кт №768.

Відповідно до вказаного Ак та №768 від 21.10.2010р., перевіркою вст ановлено, що ОСОБА_2 надав ав послуги за угодами цивіль но-правового характеру ТОВ « ЕНВІ»:

- з 01.10.2008 року по 31.10.2008 рок у цивільно-правовий договір від 01.10.2008 року №б/н;

- з 01.11.2008 року по 30.11.2008 рок у цивільно-правовий договір від 03.11.2008 року №б/н;

- з 01.12.2008 року по 31.12.2008 року ц ивільно-правовий договір від 03.11.2008 року №б/н;

Вказані в акті перевірки фактичні обставини підтверд жуються копіями вказаних цив ільно-правових договорів.

Згідно п. 12 Порядку реєстрац ії, перереєстрації та веденн я обліку громадян, які шукают ь роботу і безробітних, затве рдженою Постановою Кабінету Міністрів України № 219 від 14 лю того 2007 року, для одержання ста тусу безробітного громадяни н особисто подає у день, що нас тає після закінчення встанов леного строку пошуку підходя щої роботи, до центру зайнято сті відповідну заяву та пись мову інформацію про те, що він не має заробітку або інших пе редбачених законодавством д оходів і не зареєстрований я к фізична особа-підприємець, а також копію довідки про при своєння ідентифікаційного н омера.

Згідно п. 2 ст. 36 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття»ві дповідач був зобов' язаний і нформувати державну службу з айнятості про цю обставину, я к таку, що не давала йому права перебувати на обліку як безр обітному та отримувати соціа льні послуги.

Пунктом 3 ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення»в казано, що в Україні до зайнят ого населення належать грома дяни, що проживають на терито рії державної на законних пі дставах, зокрема працюючі за наймом на умовах повного або неповного робочого дня на пі дприємствах, в установах і ор ганізаціях, незалежно від фо рми власності.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про зайнятість нас елення»зайнятість - це діял ьність громадян, пов' язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило приносить їм дохі д у грошовій або іншій формі.

Статтею 2 Закону України «Пр о зайнятість населення»пере дбачено, що безробітними виз наються працездатні громадя ни працездатного віку, які че рез відсутність роботи не ма ють заробітку або інших, пере дбачених законодавством дох одів і зареєстровані у держа вній службі зайнятості, як та кі, що шукають роботу, готові т а здатні приступити до підхо дящої роботи.

Таким чином, відповідач в пе ріод роботи за цивільно-прав овими договорами не міг підп адати під категорію безробіт ного та отримувати соціальні послуги.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.17 Кодек су адміністративного судочи нства України (далі КАС Украї ни) юрисдикція адміністратив них судів поширюється на пуб лічно-правові спори за зверн енням суб' єкта владних повн оважень у випадках встановле них Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 2 ст.18 КАС Ук раїни, окружним адміністрати вним судам підсудні адмініст ративні справи, у яких однією із сторін є орган державної в лади, інший державний орган, о рган влади Автономної Респуб ліки Крим, їх посадова чи служ бова особа, крім справ з приво ду їхніх рішень, дій чи бездія льності у справах про адміні стративні проступки.

Закріплений у ч.1 ст.11 КАС Ук раїни принцип змагальності с торін передбачає, що розгляд і вирішення справ в адмініст ративних судах здійснюється на засадах змагальності сто рін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведе нні перед судом їх переконли вості.

Вміщений у ч. 2 цієї ж статті принцип диспозитивності виз начає, що суд розглядає адмін істративні справи не інакше як за позовною заявою, подано ю відповідного до цього Коде ксу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийт и за межі позовних вимог тіль ки в разі якщо це необхідно дл я повного захисту прав, свобо д та інтересів сторін чи трет іх осіб, про захист яких вони п росять.

Відповідно до ч. 1 ст. 138 Кодекс у адміністративного судочин ства України предметом доказ ування є обставини, якими обґ рунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення с троку для звернення до суду т ощо) та які належить встанови ти при ухваленні судового рі шення у справі.

Відповідно до поданої Золо чівським районним центром за йнятості довідки, сума випла ченого відповідачу матеріал ьного забезпечення з 28.10.2008 р. по 23.10.2009р. складає 3963 грн. 45 коп.

Відповідно до п.3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя», сума виплаченого забезп ечення та вартості наданих с оціальних послуг застрахова ній особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'я зків та зловживання ними стя гується з цієї особи відпові дно до законодавства України з моменту виникнення обстав ин, що впливають на умови випл ати їй забезпечення та надан ня соціальних послуг.

Таким чином на момент зверн ення до Львівського міського центру зайнятості відповіда ч не міг підпадати під катего рію безробітного та отримува ти соціальні послуги, а отже п озовні вимоги є законними, об ґрунтованими і такими що під лягають задоволенню.

Судові витрати, відп овідно до ст. 94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїна, з сторін не стягуються.

п о с т а н о в и в :

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Стягнути з ОСОБА _2 (АДРЕСА_1 ідент. номер НОМЕР_1) на користь Золочівс ького районного центру зайня тості (Львівська обл., м. Золоч ів, вул. Чайковського, 7 р/р 37176974900191 , отримувач УДК у Золочівсько му районі МФО 825014, ЗКПО 20858854) незак онно отриману допомогу по бе зробіттю в розмірі 3763 (три тися чі сімсот шістдесят три) грн. 4 5 коп.

3. Щодо судових в итрат, то такі з сторін не стяг уються.

Постанова набирає закон ної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Постанова може бути оскарж ена в строк та в порядку, визна ченому ст.186 Кодексу адміністр ативного судочинства.

У судовому засіданні прого лошено вступну та резолютивн у частини постанови.

Повний текст постанови скл адено та підписано 04.04.2011 року о 15:00.

Суддя Коморний О.І.

Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено19.05.2011
Номер документу15202652
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12715/10/1370

Постанова від 30.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 11.02.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 19.01.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні