Рішення
від 27.04.2011 по справі 22/5009/1042/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.11 Справа № 22/5009/1042/11

Суддя Ярешко О.В.

за позовом Концерну “Мі ські теплові мережі” в особі Філії Концерну “МТМ” Ленінс ького району (юр.адреса: 69091, м.За поріжжя, бул.Гвардійський,137; ф акт.адреса: 69065, м.Запоріжжя, вул .Щаслива, 2а )

до відповідача Приватн ого підприємства “Світлогра д” (69096, м.Запоріжжя, бул.Вінтера , буд.24)

про стягнення заборгов аності за договором № 101894 від 01 .09.2007р. у розмірі 5253,67 грн.

Суддя Ярешко О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 ., на підставі довіреності № 14/27 від 04.01.2011р.

від відповідача: не з' явився

СУТНІСТЬ СПОРУ:

03.03.2011р. до господарського с уду Запорізької області звер нувся Концерн “Міські теплов і мережі”, в особі філії Конце рну “МТМ” Ленінського району , м. Запоріжжя з позовною заяво ю до Приватного підприємства “Світлоград”, м. Запоріжжя пр о стягнення 5253,67 грн. основного боргу за спожиту теплову ене ргію в гарячій воді.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 04.0 3.2011р. порушено провадження у сп раві № 22/5009/1042/11, судове засідання призначено на 21.03.2011р., у сторін в итребувані документи і матер іали, необхідні для розгляду справи.

Ухвалою суду від 21.03.2011р. з мето ю витребування доказів в пор ядку ст. 77 ГПК України та неявк ою відповідача, судом прийня то ухвалу про відкладення ро згляду справи на 27.04.2011 р.

Представник позивача в суд овому засіданні 27.04.2011р. підтрим уючи свої позовні вимоги, обґ рунтовує їх ст. ст.11, 15, 16, 96, 509, 526, 530 Цив ільного кодексу України, ст. с т. 193, 276 Господарського кодексу України, ст. ст. 1, 2 Господарськ о процесуального кодексу Укр аїни та договором купівлі-пр одажу теплової енергії № 101894 ві д 01.09.2007р.

В обґрунтування заявлених вимог позивач вказує,що згід но умов договору купівлі-про дажу теплової енергії в гаря чій воді № 101894, укладеного з від повідачем, свої зобов'язання перед відповідачем виконав, відпустив Приватному підпри ємству “Світлоград” теплову енергію в гарячій воді з лист опада 2009р. по грудень 2010р. на сум у 5253,67 грн. Відповідач зобов' я зання щодо оплати отриманих послуг з листопада 2009р. по груд ень 2010р. в повному обсязі не вик онав, внаслідок чого за ним ск лалася заборгованість в сумі 5253,67 грн. Тому позивач просить стягнути з відповідача 5253,67 грн . основного боргу.

В судове засідання 27.04.2011р. пр едставник відповідача не з' явився, письмовий відзив та в итребувані судом документи н е надав, про причини своєї нея вки суд не повідомив. Про час і місце розгляду справи відпо відач повідомлений належним чином. Ухвали суду від 04.03.2011р. та від 21.03.2011р. були направлені на а дресу відповідача, вказану в довідці з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців, а саме: 69096, м.Запоріжжя, бул.Вінт ера, буд.24.

Відповідно до п.3.6 Роз'яснень президії ВГСУ від 18.09.1997 р. № 02-5/289 “П ро деякі питання практики за стосування Господарського п роцесуального кодексу Украї ни” (з наступними змінами та д оповненнями) особи, які берут ь участь у справі, вважаються повідомленими про час і місц е її розгляду судом, якщо ухва лу про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною у позо вній заяві. У випадку нез'явле ння в засідання господарсько го суду представників обох с торін або однієї з них справа може бути розглянута без їх у часті, якщо неявка таких пред ставників не перешкоджає вир ішенню спору.

За клопотанням представ ника позивача судовий процес вівся без застосування засо бів технічної фіксації.

Розгляд справи закінчено 27. 04.2011р. оголошенням вступної та резолютивної частин рішення .

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

01.09.2007р. Концерн “Міські тепл ові мережі” в особі Філії Кон церну “МТМ” Ленінського райо ну (надалі - теплопостачаль на організація) та Приватним підприємством “Світлоград” (надалі - споживач) уклали до говір № 101894 купівлі-продажу те плової енергії в гарячій вод і (надалі - договір).

Згідно умов договору, позив ач взяв на себе зобов' язанн я відпустити теплову енергію в гарячій воді відповідачу, а відповідач зобов' язався п рийняти та оплатити її варті сть за діючими тарифами (ціна ми) в терміни та порядку, встан овленими умовами цього догов ору та додатками до договору , що є невід' ємними частинам и цього договору (п. 1.1. договору ).

Пунктом 2.1. договору передба чено, що теплова енергія відп ускається споживачу в Гкал з гідно з додатком 1 до договору в гарячій воді на такі потреб и: опалення та вентиляцію - н а протязі опалювального пері оду; підігрів води - за наявн ості можливості; кондиціюван ня - по замовленню споживача ; інші технологічні потреби - по замовленню споживача.

Відповідно до п. 5.1. договору, облік споживання теплової е нергії на потреби опалення т а гарячого водопостачання пр оводиться за приладами комер ційного обліку або розрахунк овим способом.

Згідно п. 6.1. договору, розрах унки за даним договором здій снюються в грошовій або в інш ій формі, що не заперечує діюч ому законодавству, відповідн о до встановлених органами м ісцевого самоврядування тар ифів (цін) діючих на час розрах унків (додаток № 5 до цього дог овору) та на підставі показан ь приладів комерційного облі ку теплової енергії або дани х, встановлених розрахункови м способом.

Розрахунковим періодом є к алендарний місяць (п. 6.2. догов ору).

Згідно п. 6.3. та 6.4. договору, пі дставою для розрахунків спож ивача з теплопостачальною ор ганізацією є рахунок та акт п риймання-передачі. Споживач зобов' язаний до 20 числа міся ця, наступного за розрахунко вим, перерахувати на розраху нковий рахунок теплопостача льної організації суму забор гованості за спожиту теплову енергію. Споживач має право р обити передоплату.

На виконання умов договору , позивач постачав відповіда чу теплову енергію, в період з листопада 2009 р. по грудень 2010 р . включно, на суму 5253,67 грн., що під тверджується актами прийман ня-передачі теплової енергії за вказаний період, копії яки х долучені до матеріалів спр ави.

Згідно до п. 6.7. договору, стор они обумовили, що відповідач з 10 по 12 число місяця, наступно го за розрахунковим, повинен отримати від позивача докум енти за розрахунковий період :

- рахунок-фактуру;

- акт приймання - передачі теплової енергії;

- податкову накладну (платн икам ПДВ);

Отриманий акт приймання-пе редачі теплової енергії відп овідач повинен підписати, оф ормити належним чином та пов ернути на адресу позивача на протязі п' яти днів з дати от римання. Датою отримання акт у вважається:

- при отриманні нарочним-да та вручення представнику від повідача;

- при направленні рекомендо ваним листом - дата, зазначе на у відбитку поштового штем пеля на документі, що зроблен ий поштовим відділенням та п ідтверджує відправлення з ур ахуванням поштового пробігу документа (по місту-3дні, по об ласті-5 днів, по Україні-7 днів), відповідно до п. 6.7.1. договору.

Згідно п. 6.7.2. договору, в разі неотримання позивачем підпи саного акту приймання-переда чі, або обгрунтованих запере чень в його підписанні, у терм ін, встановлений п. 6.7.1. договор у, акт підписується позиваче м з позначенням про відмову у підписанні його відповідаче м, та оформлений таким чином а кт вважається погодженим і є підставою для проведення ос таточних розрахунків за зазн ачений в ньому розрахунковий період.

Відповідач свої обов' яз ки по оплаті згідно умов дого вору не виконав, внаслідок чо го у нього утворилась заборг ованість за поставлену тепл ову енергію в сумі 5253,67 грн., що п ідтверджується матеріалами справи.

Проаналізувавши норми з аконодавства, оцінивши доказ и, суд вважає позовні вимоги т акими, що підлягають задовол енню на таких підставах.

Згідно з ст. ст. 11, 509 ЦК Україн и підставою виникнення цивіл ьних прав і обов' язків (зобо в' язань), які мають виконува тися належним чином і в устан овлений строк відповідно до вказівок закону, договору є д оговір.

Взаємовідносини, які виник ають в процесі продажу і купі влі теплової енергії регулюю ться Законом України “Про те плопостачання”, Правилами ко ристування тепловою енергіє ю, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України в ід 3 жовтня 2007р. №1198 (далі - Прави ла), які чинні на території Укр аїни, визначають взаємовідно сини між теплопостачальними організаціями та споживачам и теплової енергії та є обов' язковими для виконання ними (п.1, 2 Правил).

Згідно з п. 4. зазначених Пра вил, користування тепловою е нергією допускається лише н а підставі договору купівлі - продажу теплової енергії мі ж споживачем і теплопостачал ьною організацією, крім підп риємств, що виробляють та вик ористовують теплову енергію для цілей власного виробни цтва.

Відповідно до статті 714 ЦК Ук раїни, за договором постачан ня енергетичними та іншими р есурсами через приєднану мер ежу одна сторона (постачальн ик) зобов'язується надавати д ругій стороні (споживачеві, а бонентові) енергетичні та ін ші ресурси, передбачені дого вором, а споживач (абонент) зоб ов'язується оплачувати варті сть прийнятих ресурсів та до тримуватись передбаченого д оговором режиму її використа ння, а також забезпечити безп ечну експлуатацію енергетич ного та іншого обладнання. До договору постачання енергет ичними та іншими ресурсами ч ерез приєднану мережу застос овуються загальні положення про купівлю-продаж, положенн я про договір поставки, якщо і нше не встановлено законом а бо не випливає із суті віднос ин сторін.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільно го кодексу України, зобов' я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та Кодексу, односто роння відмова від виконання зобов' язання не допускаєть ся.

Згідно ст. 193 ГК України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Відповідно до ст. 19 Закону У країни “Про теплопостачання ” споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопос тачальній організації за фак тично отриману теплову енерг ію.

Статтею 24 Закону України “ Про теплопостачання” та п. 40 П равил встановлено, що спожив ач теплової енергії зобов' я заний додержуватися вимог до говору та нормативно-правови х актів.

Договір є обов'язковим для в иконання сторонами (ст.629 Циві льного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов' язанні встанов лений строк (термін) його вико нання, то воно підлягає викон анню у цей строк (термін).

Порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Рахунки та акти приймання-п ередачі теплової енергії з л истопада 2009р. по грудень 2010р. від правлені відповідачу, про що свідчать реєстри розісланих листів з повідомленням.

Відповідач усі акти прийма ння- передачі теплової енер гії з листопада 2009р. по грудень 2010р. всупереч умовам договору не підписав. В зазначеному ак ті встановлено, що у разі непо вернення оформленого акту аб о ненадання письмових запере чень про підписання акту в ус тановлені договором терміни , акт вважається погодженим.

Таким чином, зазначені акти можна вважати погодженими, о скільки їх було вручено відп овідачу, що підтверджується матеріалами справи, а останн ій не видвинув жодних письмо вих заперечень проти отриман ня теплової енергії по вказа ним актам.

Приймаючи до уваги те, що на момент розгляду справи в суд і відповідач має заборговані сть в сумі 5253,67 грн., доказів опла ти наявної заборгованості ві дповідачем не надано, стягне нню підлягає сума основного боргу у розмірі 5253,67 грн.

Згідно з ст. 44, 49 ГПК України су дові витрати відносяться на відповідача, оскільки спір д оведено до суду з його вини.

Керуючись ст. ст. 6, 11, 525, 526, 530, 610, 611, 627, 629, 714 Цивільного кодексу Україн и, ст. ст. 193, 275 Господарського ко дексу України, ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Приватного під приємства “Світлоград” (69096, м.З апоріжжя, бул.Вінтера, буд.24, ЄД РПОУ 34909966) на користь Концерну “ Міські теплові мережі” (69091, м. З апоріжжя, бул. Гвардійський, 13 7, код ЄДРПОУ 33272494) 5253 (п' ять тис яч двісті п' ятдесят три) грн . 67 коп. основного боргу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державно го мита та 236 (двісті тридцят ь шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу. Видати наказ по набранню ріш енням законної сили.

Суддя О.В. Ярешко

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення десятиден ного строку з дня його підп ису.

Рішення оформлене і підп исане згідно із вимогами ст. 84 ГПК України 05.05.2011р.

Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено19.05.2011
Номер документу15230587
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5009/1042/11

Рішення від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні