Рішення
від 04.04.2008 по справі 14/104/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/104/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "04" квітня 2008 р.                                                 Справа №  14/104/08

   

Позивач: Приватне орендне сільськогосподарське підприємство «Зоря», с. Секретарка, Кривоозерського району, Миколаївської області, (поштова адреса                  м. Миколаїв, Бузький бульвар, 1, кв.32)

Відповідач: Секретарська сільська рада, 55142, с. Секретарка, Кривоозерський район, Миколаївська область, вул.Леніна,35а

Суддя - П.В.Цвєткова

Представники:

Від позивача: Фоменко М.С. ліквідатор

Від відповідача:

В судовому засіданні приймає участь:

СУТЬ СПОРУ: про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Позивач звернувся до господарського суду з позовом про визнання права власності на зерно тік площею 4080 кв. м. за адресою вул. Леніна, 86, с. Секретарка, Кривоозерського району, Миколаївської області і сіносховище площею 975 кв. м. за адресою вул. Леніна, 84, с. Секретарка Кривоозерського району.

Відповідач в відзиві на позов просить господарський суд розглянути справу без участі представника сільської ради і пояснює, що він відмовив позивачеві в оформленні права власності, оскільки позивач не надав переконливих документів щодо спірних об'єктів. Загальна кількість майнових пайщиків на території Секретарської сільської ради складає 1108 чоловік. Майновою комісією майно не було виділено в натурі. У 2006 р. 903 пайщика продали свою частку майнового паю Корнацькому А.О. В зв'язку з цим, сільська рада рекомендувала арбітражному керуючому провести відповідну роботу і узгодити розподіл майна з основним утримувачем пакету майнових паїв.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд встановив таке:

Постановою господарського суду Миколаївської області від 13 жовтня 2005 р. Приватне орендне сільськогосподарське підприємство «Зоря»с. Секретарка Кривоозерського району визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою від 23 червня 2005 р. господарським судом затверджено реєстр вимог кредиторів до боржника на суму 779 389 грн. 60 коп.

Відповідно до ст.. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом» усі види майнових активів банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури повинні бути включені до ліквідаційної маси.

Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Зоря»є правонаступником сільськогосподарського виробничого кооперативу «Зоря». Рішенням загальних зборів СГВК»Зоря»від 15.05.2001 р. затверджено рішення комісії про виділення майна згідно переліку до 1) майнового фонду, 2) під кредиторську заборгованість, 3) майно, що не підлягає паюванню, 4) до соцсфери і житловий фонд.

Силососховище, накриття зернотоку і його площадка виділені під погашення кредиторської заборгованості.

В відповідності з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідатором за участю керівника боржника було проведена інвентаризація майна, в ході якої було виявлено майно на суму 174043 грн., в тому числі силососховище і зерно тік, що підтверджується інвентаризаційним описом № 1 від 18 жовтня 2005 р. Вказане майно згідно акту приймання –передачі прийняті ліквідатором від керівника боржника.

Оскільки на вказане майно належним чином не зареєстровано право власності за банкрутом, останній звернувся до господарського суду з позовом про визнання за ПОСП»Зоря»права власності на сіносховище і зерно тік.

Секретарська сільська рада, на території якої знаходиться вказані вище об'єкти, відмовила ліквідатору від видання на них правоустановчих документів.

В відзиві на позов сільська рада не зазначила, що спірне майно являється власністю іншої особи.

Первомайським міжміським бюро технічної інвентаризації виготовлено технічні паспорти на сіносховище і зерно тік.

Відповідно до п.2 ст. 328 Цивільного Кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність права власності на встановлена судом.

Матеріали справи свідчать, що спірне майно було створено СГВК»Зоря», правонаступником якого являється позивач.

Ст. 331 ЦК України передбачено, що право власності на річ, яка виготовлена особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, господарський суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

          На підставі ст.ст.46,49,82,85   ГПК України , господарський суд, -  

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

          Визнати  за Приватним орендним сільськогосподарським підприємством «Зоря», с. Секретарка, Кривоозерського району, Миколаївської області, код 03763649  право власності на зернотік - 4080,0 кв. м. за адресою вул. Леніна № 86                       с. Секретарка Кривоозерського району Миколаївської області та сіносховище –     975,5 кв. м. за адресою вул. Леніна № 84 с. Секретарка, Кривоозерсього району Миколаївської області.

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.          

                              

          

   Суддя                                                        П.В.Цвєткова

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення04.04.2008
Оприлюднено17.04.2008
Номер документу1535219
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/104/08

Рішення від 04.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Цвєткова П.В.

Ухвала від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Цвєткова П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні