Рішення
від 01.04.2008 по справі 30/64-08-1117
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/64-08-1117

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" квітня 2008 р.Справа  № 30/64-08-1117

За позовом: Приватне підприємство „ТІКА”

До відповідача:  Товариство з обмеженою відповідальністю „Граніт ЛТД”;

                                           

Про  визнання договору дійсним , визнання права власності

                                                                                                                 Суддя   РОГА Н.В.

                                                 Представники:

Від позивача: Міронюк Н.В.- згідно довіреності №5 від 03.02.2008р.

Від відповідача: Зякіна Л.А..- згідно довіреності №3  від 23.03.2008р.

                                 

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Приватне підприємство (далі - ПП) „ТІКА”, звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю  (далі - ТОВ)  „Граніт ЛТД”  про визнання дійсним договору купівлі-продажу №18, укладеного 15.06.2006р.  між ПП „ТІКА”  та ТОВ „Граніт ЛТД”, визнання дійсним договору купівлі-продажу №19 , укладеного 15.06.2006р.  між ПП „ТІКА”  та ТОВ „Граніт ЛТД”, визнання за позивачем права власності на об'єкти нерухомого майна, а саме: одноповерхову не житлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Гайдара, 6, та одноповерхову не житлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Терешкової, 28.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на своїх вимогах.   

Відповідач письмових заперечень на позов до суду не надав. В судовому засіданні представник відповідача проти позову не заперечує.   

За таких обставин. справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.   

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

15 червня 2006р. між ТОВ „Граніт ЛТД” (Продавець) та ПП „ТІКА” (Покупець) був укладений Договір №18, згідно умов якого Продавець зобов'язався передати Покупцю у власність, а Покупець зобов'язався прийняти та оплатити на умовах Договору  нерухоме майно, а саме: нежитлову окремо стоячу будівлю, загальною площею 59,9 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Гайдара, 6, яка належить Продавцю на праві власності.

За умовами розділу 2 Договору №18 ціна об'єкту купівлі-продажу складає 5 000 грн., оплата здійснюється на умовах одноразового внесення всієї суми  до каси Продавця у строк до 01.07.2008р.

Відповідно до розділу 3 Договору №18 передача будівлі здійснюється сторонами протягом 30 днів з моменту підписання Договору на підставі акту  приймання-передачі. Право власності на об'єкт купівлі-продажу переходить до Покупця з моменту підписання акту приймання-передачі.

Крім того, за умовами п.8.2. Договору №18  сторони домовилися з'явитися 14.07.2006р. о 12:00 до нотаріуса з метою нотаріального посвідчення договору.

30 червня 2006р. сторони за Договором №18 підписали акт приймання-передачі №1, згідно якого Продавець передав, а Покупець прийняв об'єкт купівлі-продажу за Договором, а саме: нежитлову окремо стоячу будівлю  загальною площею 59,9 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Гайдара , 6.

15 червня 2006р. між ТОВ „Граніт ЛТД” (Продавець) та ПП „ТІКА” (Покупець) був укладений Договір №19, згідно умов якого Продавець зобов'язався передати Покупцю у власність, а Покупець зобов'язався прийняти та оплатити на умовах Договору  нерухоме майно, а саме: нежитлову окремо стоячу будівлю, загальною площею 65,5 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Терешкової , 28, яка належить Продавцю на праві власності.

За умовами розділу 2 Договору №19 ціна об'єкту купівлі-продажу складає 7 000 грн., оплата здійснюється на умовах одноразового внесення всієї суми  до каси Продавця у строк до 01.07.2008р.

Відповідно до розділу 3 Договору №19 передача будівлі здійснюється сторонами протягом 30 днів з моменту підписання Договору на підставі акту  приймання-передачі. Право власності на об'єкт купівлі-продажу переходить до Покупця з моменту підписання акту приймання-передачі.

Крім того, за умовами п.8.2. Договору сторони домовилися з'явитися 14.07.2006р. о 12:00 до нотаріуса з метою нотаріального посвідчення договору.

30 червня 2006р. сторони за Договором №19 підписали акт приймання-передачі №1, згідно якого Продавець передав, а Покупець прийняв об'єкт купівлі-продажу за Договором, а саме: нежитлову окремо стоячу будівлю  загальною площею 65,5 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Терешкової, 28.

Позивач по справі зазначив, що з'явився  у встановлений у договорі день та час до 6-ї Державної нотаріальної контори м. Одеси, але відповідач від нотаріального посвідчення договорів ухилився, у встановлений день та час до нотаріуса не з'явився, що перешкодило нотаріальному посвідченню договорів.  За таких обставин, на підставі ч.2 ст.220 Цивільного кодексу України, просить суд визнати дійсними Договори купівлі-продажу №18 та №19 від 15.06.2006р., укладені між сторонами по справі, посилаючись на домовленість сторін щодо всіх істотних умов договорів, що підтверджується письмовими доказами, а також на часткове виконання умов Договорів, зокрема, щодо передачі об'єктів купівлі-продажу.  

Позивач вважає, що договори є дійсними, та  таким, що відповідають вимогам чинного в Україні законодавства, оскільки  є правочинами, укладеними сторонами без порушень вимог  ст. 203 Цивільного кодексу України, а саме: сторони за  Договорами, на момент їх укладання, мали необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення сторін при укладанні договорів №18 та 19 від 15.06.2006 р. було вільним і відповідало їх внутрішній волі, договори  були укладені у письмовій формі, складені у двох тотожних примірниках, що мають однакову юридичну силу, викладені російською мовою, кожен з яких був скріплений печатками та підписами уповноважених посадових осіб  сторін за договорами,  договори спрямовані на реальне настання правових наслідків –виникнення взаємних зобов'язань сторін .

Відмова відповідача від нотаріального посвідчення Договорів, на думку позивача,  є відмовою від виконання зобов'язання, а зазначені дії суперечать як умовам договору, так і діючому законодавству.

Крім того, позивач зазначив, що згідно ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Враховуючи зазначене, на підставі ст.ст.16, 316, 334 позивач просить суд визнати за ним право власності на об'єкти нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул. Гайдара, 6, та одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Терешкової, 28.

Представник відповідача   підтвердив факт укладення Договорів №18 та №19  від 15.06.2006р., згідно умов яких він передав  ПП „ТІКА” об'єкти нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою:                        м. Одеса, вул..Гайдара, 6, та одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Терешкової, 28.

Представник відповідача також підтвердив факт нез'явлення  відповідача для нотаріального посвідчення Договорів.

Представник відповідача зазначив, що  не заперечує проти визнання права власності позивача на об'єкти нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Гайдара, 6, та одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Терешкової, 28.

Розглянув матеріали справи суд доходить до висновку про  задоволення позовних вимог   за таких підстав:

Згідно  ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору становлять умови, визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів   цивільного законодавства (ст.628 ЦК України). Отже, укладаючи Договори №18 та №19 від 15.06.2006р. сторони домовилися щодо його умов та  визначили зобов'язання кожної  сторони. Зокрема, у п.8.2 Договорів сторони визначили, що оскільки договір підлягає нотаріальному посвідченню, сторони домовилися з'явитися  14.07.2006р. о 12:00 до 6-ї Державної нотаріальної контори м. Одеси з метою нотаріального посвідчення Договорів. Відповідач по справі не заперечує, що не виконав цього зобов'язання за договором та ухилився від нотаріального посвідчення Договорів.

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору  та вимог законодавства, одностороння відмова від зобов'язання або одностроння зміна його умов не допускається.

Як вбачається з матеріалів справи, Договори були укладені у письмовій формі, містять усі істотні умови, передбачені для договорів такого виду, не суперечить законодавству України, що діяло на момент укладення договору, частково виконані сторонами, тому  такі Договори  слід визнати дійсними.    

Крім того, відповідно до ст..220 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися щодо всіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна сторона ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Що стосується вимоги позивача щодо визнання за ним права власності на об'єкти нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Гайдара, 6, та одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Терешкової, 28,  то ця вимога позивача підлягає задоволенню виходячи з такого:

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Відповідно до ст..16 цього ж Кодексу  кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним з способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.          

Згідно зі ст. 316 ЦК України правом  власності  є право особи на річ (майно),  яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею,  незалежно від  волі інших осіб. Зміст права власності визначений ст. 317 ЦК України, згідно з якою власникові   належать  права  володіння,  користування  та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст..328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Крім того, відповідно до  ст.41 Конституції України, ст.321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений своєї власності.  

За таких обставин вимоги позивача є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

           Судові витрати по сплаті держмита та витрат на забезпечення судового процесу покласти на відповідачів  згідно зі ст.ст.44,49 ГПК України.

      Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

                                       ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву  Приватного підприємства „ТІКА”   - задовольнити .

2. Визнати дійсним Договір купівлі-продажу  №18 , укладений 15.06.2006р. між Приватним підприємством „ТІКА” (м. Одеса, Вул..Гайдара, 6, кв.81, код ЄДРПОУ 25413743) та  Товариством з обмеженою відповідальністю „Граніт ЛТД” (м. Одеса, вул..Ак.Філатова, 45, кв.65, код ЄДРПОУ 20921423) .

3. Визнати дійсним Договір купівлі-продажу  №19 , укладений 15.06.2006р. між Приватним підприємством „ТІКА” (м. Одеса, Вул..Гайдара, 6, кв.81, код ЄДРПОУ 25413743) та  Товариством з обмеженою відповідальністю „Граніт ЛТД” (м. Одеса, вул..Ак.Філатова, 45, кв.65, код ЄДРПОУ 20921423) .

4. Визнати за Приватним підприємством „ТІКА” (м. Одеса, Вул. Гайдара, 6, кв.81, код ЄДРПОУ 25413743)  право власності на об'єкт нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 57,8 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Гайдара, 6.

5. Визнати за Приватним підприємством „ТІКА” (м. Одеса, Вул..Гайдара, 6, кв.81, код ЄДРПОУ 25413743)  право власності на об'єкт нерухомого майна, а саме: одноповерхову нежитлову будівлю загальною площею 65,6 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, вул..Терешкової, 28.

6. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Граніт ЛТД” (м. Одеса, вул..Ак.Філатова, 45, кв.65, код ЄДРПОУ 20921423,)  на користь Приватного підприємства „ТІКА” (м. Одеса, Вул..Гайдара, 6, кв.81, код ЄДРПОУ 25413743, п\р 260005853 в АКБ „Одеса-банк”, МФО 328201)  витрати по сплаті державного мита у сумі 85 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118  грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

                                   Рішення підписане 02 квітня 2008р.

         Суддя                                                                                       Рога Н. В.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення01.04.2008
Оприлюднено18.04.2008
Номер документу1542900
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/64-08-1117

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Рішення від 01.04.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні