Постанова
від 22.04.2011 по справі 1679/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 22 квітня 2011 р.                                                                                 № 2-а- 1679/11/2070  

Суддя Харківського окружного адміністративного суду  Панов М.М. розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції  у Ленінському районі  міста Харкова  до  Державного підприємства "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України  про припинення юридичної особи,   

В С Т А Н О В И В

Позивач, Державна податкова інспекція у Ленінському районі міста Харкова , звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державного підприємства "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України, в якому просить суд припинити  юридичну особу відповідача.

Відповідач, який належним чином повідомлений, відповідно, шляхом направлення ухвали про відкриття скороченого провадження,адміністративний позов з копіями доданих до нього документів та  запропоновано надати заперечення на позов, з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру. Згідно з ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення, яка не вручена адресату, з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Аналізуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в скороченому провадженні, розгляд справи не порушує прав третіх осіб, за таких умов, відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 КАС України справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, в порядку скороченого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб’єкта  підприємницької діяльності юридичної особи Державного підприємства "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України    зареєстровано як юридичну особу виконавчим комітетом Ленінської районної  ради  11.07.2000р.  за № 04058893Ф0010274.

Згідно Довідки про взяття на облік платника податків відповідача взято на облік в ДПІ у Ленінському районі м.Харкова 14.09.2000 року за № 1182.

З довідки Державної податкової інспекції у Ленінському районі м.Харкова вбачається, що станом на 26.07.2010р. у Державного підприємства "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України відсутня заборгованість перед бюджетом.

Довідкою ДПІ у Ленінському районі м.Харкова підтверджено,що згідно ПЗ .,Бест-Звіт» підприємством    останньою податковою звітністю була надана   до податкової інспекції  Уточнюючий розрахунок податкових зобов»язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за  рік, а саме: за - 2006р. за № 17770  від 04.05.2007р.

Відповідно до ч.1 ст.42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. При цьому статті 67, 68 Конституції України встановлюють, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом. Крім того п.2 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування" зі змінами та доповненнями від 18.02.97р. №77/97-ВР передбачено, що платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів).

Згідно п. 2 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991р.  №1251-ХІІ, п.п. 4.1.4 п.4.1 ст. 4 Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181 від 20.12.2000 року як платник податків, відповідач зобов’язаний надавати до податкової інспекції податкові декларації, інші документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює : а) календарному місяцю - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); в) календарному року - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року; г) календарного року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) до 1 квітня року, наступного за звітним.

В порушення вказаної норми, як свідчать матеріали справи, відповідач не подавав до податкових органів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ст.10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від  4 грудня 1990 року N509-XII до функцій органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів обов'язкових платежів) шляхом контролю за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та інших платежів,  перевірки достовірності  цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів тощо.

Пунктом.17 ч.1 ст.11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні ” від 04.12.1990 № 509-ХІІ та п.8.6 положень Наказу ДПА України "Про затвердження Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)" №80 від 19 лютого 1998 року передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановляння судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до них.

Згідно з ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Суд зазначає, що  в зв'язку з тим, що відповідач не подає звітність протягом року до органів податкової служби України, податкова інспекція не має можливості контролювати правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати до бюджету державних цільових фондів, податків і зборів (обов'язкових платежів), чим порушуються вимоги чинного законодавства України та завдається шкода інтересам держави.

Відповідно до ст. 51 Господарського кодексу України підприємницька діяльність припиняється у тому числі на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Статтею 59 Господарського кодексу України визначаються способи припинення діяльності суб’єкта господарювання (шляхом реорганізації або ліквідації) та підстави припинення діяльності суб’єкта господарювання, зокрема частиною 6 передбачено, то суб’єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту здійснення підприємницької діяльності та подачі податкової звітності, суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Оскільки порушення вимог законодавства було вчинено відповідачем до набуття чинності Податковими кодексом України, суд при розгляді справи керується законодавством, яке діяло на час вчинення правопорушення.

Враховуючи викладене вище,  суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС України  у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа  судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись п.2 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування”, ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”,   ст. 59 Господарського кодексу України, ст.ст. 9, 71, 94, 128, 159, 160–163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –   

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов  Державної податкової інспекції  у Ленінському районі  міста Харкова  до  Державного підприємства "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України    про припинення юридичної особи - задовольнити в повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Державне підприємство "Південтрансформація" державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України  (код: 04806384, юридична адреса: 61093, м. Харків, вул. Рилєєва, буд. 60- Б).

Копію постанови суду направити державному реєстратору  виконавчого комітету Харківської міської ради.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                              Панов М.М.

Дата ухвалення рішення22.04.2011
Оприлюднено30.05.2011
Номер документу15481993
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1679/11/2070

Ухвала від 25.02.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 22.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні