Постанова
від 22.06.2006 по справі 16/2944-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/2944-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"22" червня 2006 р.                                                            Справа №16/2944-А

За  позовом Прокурора Старосинявського району в інтересах держави, в особі Державного управління екології та природних ресурсів в Хмельницькій області, м. Хмельницький, в особі Держінспекції екології та природних ресурсів у Старосинявському районі, смт. Стара Синява

до Закритого акціонерного товариства “Сільгосптехніка”, смт. Стара Синява

про  стягнення 384,16 грн. заподіяних збитків

Суддя  Магера В.В.                    Секретар судового засідання Приступа Д.І.

Представники :

від позивача –Голдзіцька Ю.К. –представник за довіреністю №01 від 30.11.05 р.

від відповідача - не з'явився

За участю –Ільчук Ю.Ф. –прокурор відділу прокуратури області

     Ухвалою суду від 01.06.2006 р. відкрито провадження в адміністративній справі та     призначено судовий розгляд по справі на 22.06.2006 р. Сторони належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи. Ухвала про відкриття провадження по справі надіслана рекомендованим листом (вих.№01-105 від 06.06.2006 р.).

     Суть спору: Прокурор в інтересах позивача у позовній заяві просить суд стягнути з     відповідача 384,16 грн. збитків заподіяних самовільним водокористуванням.

       Представник прокуратури  та позивача  в  судове   засідання з'явились позовні     вимоги підтримали, наполягали на їх задоволенні.  

        Повноважний представник відповідача в судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив, доказів погашення заявленої до стягнення заборгованості не надав. Надіслані на адресу відповідача ухвали суду від 01.06.2006 р. з повісткою, останньому вручені 06.06.2006 р., що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення. Тому суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

          

           Розглядом наявних матеріалів справи встановлено наступне:

          Держінспекцією екології та природних ресурсів у Старосинявському районі 06.03.06 р. проводено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ЗАТ “Сільгосптехніка”, смт. Стара Синява

      За наслідками перевірки складено акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства від 06.03.2006 р. № 003689. В акті перевірки зазначено, що товариство безпідставно здійснило передачу водного господарства жителям вулиць Міцкевича, Заводська. Дозвіл на спеціальне водокористування №00073 закінчився 23.12.2005 р. З 23.12.2005 р. відповідач є самовільним водокористувачем, що є порушенням ст.ст.48-50 Водного кодексу України. Відносно посадової особи ЗАТ “Сільгосптехніка” складено протокол про адміністративне правопорушення та прийнято постанову про накладення адміністративного стягнення.

       Розрахунок відшкодування збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу зроблено у відповідності до “Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів”, згідно Постанови Кабінету Міністрів України №836 від 28.05.99 р. та доповнень до постанови від 24.07.05 р. №541.

        Відповідно до наданого позивачем в матеріали справи розрахунку, розмір збитків заподіяних відповідачем самовільним водокористуванням становить 384,16 грн.

          В зв'язку з заподіяних збитків шкоди в добровільному порядку прокурор в інтересах позивача звернувся до суду з позовом про стягнення вказаної суми.

     

            Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом враховується    наступне:      

            Відповідно до ст. 16 Конституції України забезпечення  екологічної  безпеки  і  підтримання екологічної рівноваги на території  України, подолання наслідків Чорнобильської  катастрофи  -  катастрофи  планетарного  масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави.

   Відповідно до ст.48 Водного Кодексу України спеціальне водокористування - це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та  скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

   Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб.

    Ст. 49 цього кодексу визначено, що спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу. Відповідно до ст. 50 Водного Кодексу України строки спеціального водокористування встановлюються органами, які видали дозвіл на спеціальне водокористування. Продовження строків спеціального водокористування за клопотанням заінтересованих водокористувачів здійснюється державними органами, що видали дозвіл на спеціальне водокористування.    

   Підприємства, установи, організації і  громадяни  України,  а також іноземні юридичні і фізичні особи та особи без громадянства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України, що передбачено ст. 111 Водного Кодексу України.

  Методикою розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону  та раціональне використання водних ресурсів, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього      природного  середовища  та   ядерної  безпеки України від 18.05.1995 р. № 37 визначено, що методика встановлює основні вимоги щодо порядку проведення розрахунку заподіяних збитків і застосовується при здійсненні державного контролю у галузі охорони та раціонального використання водних ресурсів. Методика є обов'язковою для інспекторів інспекційних підрозділів органів Мінекоресурсів.

          Згідно ст.64 Закону України “Про державний бюджет України на 2006 р.” передбачено, що грошові стягнення за шкоду заподіяну навколишньому природному середовищу внаслідок господарської чи іншої діяльності зараховуються до фонду місцевих бюджетів, тобто Одержувачем коштів в даному випадку є Старосинявська селищна Рада.

           Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає позовні вимоги щодо стягнення 384,16 грн. збитків заподіяних самовільним водокористуванням, обґрунтованими, підтвердженими  матеріалами  справи, такими що відповідають чинному законодавству та  підлягають задоволенню.

  Керуючись ст.ст.4, 14, 69-71, 86, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6,7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, СУД-

ПОСТАНОВИВ:

             Прокурора Старосинявського району в інтересах держави, в особі Державного управління екології та природних ресурсів в Хмельницькій області, м. Хмельницький, в особі Держінспекції екології та природних ресурсів у Старосинявському районі, смт. Стара Синява до Закритого акціонерного товариства “Сільгосптехніка”, смт. Стара Синява про  стягнення 384,16 грн. заподіяних збитків задовольнити.

         Стягнути із Закритого акціонерного товариства “Сільгосптехніка”, смт. Стара Синява  ( вул. Заводська,4, р/р 26004107544 в ХОД АППБ “Аваль”, МФО 315966, іден. код 05519238) на користь Старосинявської селещної Ради, смт. Стара Синява ( вул. І. Франка,8 банк одержувача:  УДК в Хмельницькій області, р/р 31519903800448, МФО 815013, ЗКПО 23565160) 384,16 грн. (триста вісімдесят чотири гривні 16 коп.) заподіяних збитків.

                

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.В. Магера

Віддрук. 6 примір.:

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу,

4,5 –прокуратурі.

6 –Старосинявській селещній Раді

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.06.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу15490
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/2944-а

Постанова від 22.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні