Постанова
від 07.04.2008 по справі а-6/376
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-6/376

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2008 р.   Справа № А-6/376   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

 Cуддя  Грица Юрій Іванович     

При секретарі   Цюрак Андрій Михайлович

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом  ТзОВ "Потенціал"  вул.Укр.Дивізії,27,.Івано-Франківськ,336354

до відповідача  виконавчого комітету вано-Франківської  міської ради  вул. Грушевського,21, Івано-Франківськ,76000

про визнання нечинним п.14.1 рішення виконкому Івано-Франківської міської ради №417 від 21.08.07 "Про матеріали управління архітектури і містобудування виконавчого комітету міської ради".  

Представники:

Від позивача: Сахаров В.С., (довіреність № 90-П від 12.11.07 представник )

Від відповідача:  Буджак В.М., (довіреність № 1058/05-17в  від 18.07.06 головний спеціаліст )

 СУТЬ СПРАВИ: подано позов про  визнання нечинним   п.14.1 рішення виконкому Івано-Франківської міської ради №417 від 21.08.07 "Про матеріали управління архітектури і містобудування виконавчого комітету міської ради".

          В судовому засіданні оголошувалася перерва до 07.04.08.

           Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав  в повному обсязі.

          Предстаник відповідача  подав суду заперечення на позов  в якому проти позову заперечив, посилаючись на те, що  оспорюване рішення прийняти ним на підставі та у відповідності до вимог чинного законодавства.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд встановив, що рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №171 від 15.04.2003р.(п.1.21). викладеного в новій редакції рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №110 від 23.03.2004р.(п. 10.2) позивачу  надано дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт для будівництва торгівельно-офісних приміщень на Південному бульварі в м.Івано-Франківську, поруч будинку №36. Згідно п.4.6 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №332 від 25.08.2004р. передано в строкове, платне володіння і користування (оренду) земельну ділянку на Південному бульварі в м.Івано-Франківську, поруч будинку №36 площею 0,1747 га . На підставі вищевказаного рішення 12.01.2005 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та ТзОВ "Потенціал" укладено договір оренди №74  вищевказаної земельної ділянки строком на три роки.

          На виконання вищевказаних рішень позивачем укладено договір на виготовлення проектно-кошторисної документації з ПП «АР-КО», договори про пайову участь в розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, договір на виконання вишукувальних робіт з ВАТ «Геотехнічний інститут», отримані технічні умови на підключення до міських мереж електро-, водо- та газопостачання, понесені витрати на виконання кожного з вищевказаних документів.

         П.14.1 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №417 від 21.08.2007р.  вирішено  вважати таким, що втратив чинність згідно з внесеним протестом заступника прокурора Івано-Франківської області рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №110 від 23.03.2004р. (в частині п.10.2) про дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт для будівництва .

       Не погодившись з вищевказаним рішенням позивач звернувся до суду з вимогою про визнання його нечинним.

        Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах ту у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

         Згідно приписів  п.6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Проте, п.9 ст.59 вищевказаного закону передбачено, що рішення виконавчого комітету ради  питань,  віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою.

             Крім того, згідно з п.15 ч.І ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються питання скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, прийнятим у межах її повноважень.

             Згідно ч.3 ст.2 КАС України, визначено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті вони на підставі, у межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України, а також обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення. Підставами для визнання рішень нечинними є їх невідповідність вимогам чинного законодавства та (або) визначеній законом компетенції органу, який його видав.

      Згідно ст.77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку .

    За таких обставин, на думку суду, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради при прийнятті  оспорюваного  рішення  перевищив визначену  йому законом  компетенцію , що є достатньою підставою для визнання його нечинним.

     Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивача правомірні і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.19, 124 Конституції України, ст.ст.26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 2, 70, 158-163, 171 Кодексу адміністративного судочинства , суд

                                                             ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

         Визнати  нечинним   п.14.1 рішення виконкому Івано-Франківської міської ради №417 від 21.08.07 "Про матеріали управління архітектури і містобудування виконавчого комітету міської ради".

       Стягнути з Місцевого бюджету України на користь ТзОВ "Потенціал" ЛТД", вул. Української дивізії, 27 м.Івано-Франківсбк ( код ЄДРПОУ 13640623) - 3 грн 40 коп судового збору.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.  

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

         

Суддя                                                            Грица Юрій Іванович

                                                            постанова підписана 07.04.08

 Виготовлено в АС "Діловодств

 


Рочняк Олександра Вікторівна  

Дата ухвалення рішення07.04.2008
Оприлюднено23.04.2008
Номер документу1554057
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-6/376

Постанова від 07.04.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні