Постанова
від 08.04.2008 по справі 5/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "08" квітня 2008 р.       Справа №  5/21

   Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Змеула О.А. розглянув у судовому засіданні адміністративну справу № 5/21

за позовом Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція, м. Кіровоград   

до відповідача: фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича, с. Олексіївка Бобринецького району Кіровоградської області,     

про стягнення 965,91 грн.,

з участю секретаря судового засідання Жушман Т.Г.,

представника позивача Безушко Л.М., довіреність № 01-53-30 від 13.09.05 р., головний спеціаліст юридичного відділу;

від відповідача представник не прибув.

Кіровоградське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича заборгованості по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням Фонду в сумі 965,91 грн., з них недоїмка по страховим внесках у сумі 556,60 грн. та фінансові санкції у сумі 409,31 грн.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, позовні вимоги не заперечив, представник відповідача в судовому засіданні участі не брав. Відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення судового засідання, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № 2661532 (а. с. 10).

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, господарський  суд встановив наступні обставини справи.

Згідно ст. 9 Закону України від 18.01.2001 року № 2240 "Про загальнообов'язкове  державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та втратами, зумовленими народженням та похованням" (далі - Закон), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених  на фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені  статтею 34 цього Закону, забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Статтею 10 Закону, а також п. 1.1 Положення про відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності передбачено, що робочим органом Фонду є його відділення в областях, які згідно п. 1.3 є юридичними особами.

Фермерське господарство Цокалова Олексія Степановича зареєстроване в якості страхувальника виконавчою дирекцією Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону набуло статусу платників страхових внесків до Фонду.

У відповідності до ст. 27 Закону  страхувальник  зобов'язаний  нараховувати  і сплачувати  у  встановлені  строки та в повному обсязі  страхові  внески  до  Фонду,  виплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення та соціальних послуг відповідно даного Закону, вести облік коштів і своєчасно подавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону, страхувальники - роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаних з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Несплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.

Згідно звіту Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік прострочена заборгованість фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича по коштах Фонду складає  965,91 грн., з них фінансові санкції в сумі 409,31 грн.,  недоїмка по страховим внескам в сумі 556,60 грн. (а. с. 5).

Вказана прострочена заборгованість також підтверджується копією акта звірки взаємних розрахунків від 20.01.2008 року який підписаний повноваженими представниками сторін та скріплений відповідними печатками (а. с. 6).

Рішенням № 877 від 06.12.2007 року про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф4-ФСС з ТВП) сум законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, прийнятого за результатами перевірки від 23.11.2007 року заступник директора виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Кіровоградського обласного відділення, в зв'язку з несвоєчасною сплатою фермерським господарством Цокалова Олексія Степановича страхових внесків, застосував до страхувальника фінансові санкції у вигляді пені в сумі 28,00 грн. та штрафу в розмірі 381,31 грн., а разом 409,31 грн. (а. с. 7).

Фінансові санкції застосовані до фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича на загальну сумі 409,31 грн., підлягали зарахуванню до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та відображенню в звіті Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік. Згідно звіту Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік прострочена заборгованість фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича по коштах Фонду становить 945,91 грн.

Відповідачем заборгованість по коштах Фонду в сумі 945,91 грн. не сплачена, чим порушено вказані вище норми Закону та у зв'язку з чим Кіровоградське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція, звернулося до господарського суду з даною позовною заявою.

Відповідач не подав господарському суду доказів сплати простроченої заборгованості в сумі 945,91 грн.

Таким  чином, господарський суд визнає вимоги позивача про стягнення з відповідача 945,91 грн., обґрунтованими та такими, що підлягають  задоволенню повністю.

Постанова (вступна та резолютивна частини) прийнята 08.04.08 о 12:50 год.  

Керуючись ст. 94, ст. 160, ст. 162, ст. 163, ч. 1-4 ст. 254, пунктом 6 розділу VІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

                                                        ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з фермерського господарства Цокалова Олексія Степановича, адреса: Кіровоградська область, Бобринецький район, с. Олексіївка, ідентифікаційний код 06688061, на користь Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція, адреса: м. Кіровоград, вул. Преображенська, 4, ідентифікаційний код 26070328, кошти  у сумі 965,91 грн., з них недоїмка по страховим внесках у сумі 556,60 грн. та фінансові санкції у сумі 409,31 грн.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційної інстанції через суд першої інстанції шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі. Апеляційна скарга подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження постанови, або відповідно частини 5 ст. 186 КАС України.

Постанова набирає чинності після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги, якщо її не було подано.

           Суддя

  О.А. Змеул

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.04.2008
Оприлюднено23.04.2008
Номер документу1554674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/21

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Іванова Л.Б.

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 06.06.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Судовий наказ від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко Валентина Леонтіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні