Вирок
від 28.04.2011 по справі 1-403/11
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

28.04.2011 16:25:59

Справа № 1-403/11

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.04.2011 Печерський район ний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Смик С. І.

секретаря Орловій М.І.

за участі прокурора Вавренюка О.С.

та захисника - адвоката ОСОБА_1

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к римінальну справу по обвинув аченню

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженки с. Долоччя Ізяславсь кого району Хмельницької обл асті, українки, громадянки Ук раїни, освіта професійно - те хнічна, не одруженої , не працю ючої, зареєстрованої та прож иваючої в АДРЕСА_1, раніш е не судиму

у вчиненні злочину , передб аченого ч.2 ст.28, ч.2 ст. 205 КК Украї ни, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 згідно даних Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни, є засновником товарист ва з додатковою відповідальн істю «Страхова компанія «Зен іт» (далі ТДВ «СК «Зеніт») код за ЄДРПОУ 36757227 та Товариства з д одатковою відповідальністю «ХВВ Сервіс» (далі ТОВ «ХВВ Се рвіс») код за ЄДРПОУ 36678135.

Незважаючи на те, що вказані Товариства були зареєстрова ні в державних органах влади як суб' єкти підприємницько ї діяльності - юридичні осо би, ОСОБА_2 придбала їх не з метою здійснення господарс ької діяльності, як передбач ено статутами ТДВ «СК «Зеніт » та ТОВ «ХВВ Сервіс», а з мето ю прикриття незаконної діяль ності невстановлених слідст вом осіб, як пособник.

Так, 20 липня 2010 року невстано влена слідством особа чолові чої статі, перебуваючи непод алік центрального залізничн ого вокзалу поряд з кафе «Мак дональдс», що у м. Києві, запро понувала ОСОБА_2 за грошов у винагороду в розмірі 1000 грив ень придбати суб' єкти підпр иємницької діяльності - юри дичну особу ТДВ «СК «Зеніт» т а юридичну особу ТОВ «ХВВ Сер віс».

Не маючи наміру здійснюват и діяльність ТДВ «СК «Зеніт» , пов' язану з страхуванням, перестрахуванням та фінансо вою діяльністю, пов' язаною з формуванням, розміщенням с трахових резервів та їх упра влінням, як то зафіксовано в статуті ТДВ «СК «Зеніт», та н е маючи наміру здійснювати д іяльність ТОВ «ХВВ Сервіс», п ов' язану з наданням консуль таційних послуг, фінансових консультацій та допоміжної діяльності у сфері фінансів та страхування, усвідомлююч и протиправний характер запр опонованих їй дій як майбутн ього засновника та власника вказаних Товариств, ОСОБА_2 погодилась на таку пропози цію. При цьому вона, пересліду ючи корисливу мету легкого о тримання доходу, прибула з не встановленим слідством чоло віком до офісу приватного но таріуса ОСОБА_3, що у АДР ЕСА_2, де ОСОБА_2 передала невстановленому слідством ч оловіку свій паспорт громадя нина України НОМЕР_1 вида ний Ізяславським РВ УМВС Укр аїни 3.08.01 та довідку про присво єння ідентифікаційного НО МЕР_2, видану МДПІ Ізяславсь кого району Хмельницької обл асті, що необхідні для склада ння статутних документів Тов ариств.

Невстановлена слідством о соба, реалізуючі злочинний н амір, направлений на придбан ня суб' єктів підприємницьк ої діяльності, для подальшог о прикриття незаконної діяль ності, залишивши ОСОБА_2 в офісі нотаріуса ОСОБА_3, п ри невстановлених обставина х виготовила статут ТДВ «СК « Зеніт» та ТОВ «ХВВ Сервіс». В с татуті ТОВ «ХВВ Сервіс» та ТД В «СК «Зеніт» ОСОБА_2 була зазначена, як учасник Товари ств. З метою надання своїм зл очинним діям зовнішнього виг ляду правомірних дій при при дбанні суб' єктів підприємн ицької діяльності, невстанов лена слідством особа у 5-му роз ділі статуту ТОВ «ХВВ Сервіс » «Статутний капітал Товарис тва» виконала запис про те, щ о «для забезпечення господа рської діяльності Товариств а Учасник сформував статутн ий капітал Товариства за рах унок свого вкладу. Розмір ста тутного капіталу становить 1 10 000,00 грн. Частка ОСОБА_2 скла дає 110 000,00 грн., що відповідає 100% Ст атутного капіталу Товариств а.» В 4-му розділі статуту ТДВ « СК «Зеніт» невставлена слідс твом особа виконала запис пр о те, що для забезпечення діял ьності Товариства Учасники з а рахунок грошових вкладів с формували статутний капітал у розмірі 12 500 000, 00 грн. Частка ТОВ «ХВВ Сервіс» - 12 487 500,00; частка О СОБА_2 складає 6 250,00 грн.; частк а в розмірі 6 250,00 грн. знаходитьс я у володінні самого Товарис тва. При цьому, ОСОБА_2 факт ично ніяких грошових коштів до статутного капіталу не вн осила, та в подальшому стала є диним учасником ТОВ «ХВВ Сер віс», яке є учасником ТДВ «СК « Зеніт» - тобто і єдиним учасни ком ТДВ СК «Зеніт».

Після того, як невстановлен а слідством особа чоловічої статі повернулася з підготов аними статутами ТОВ «ХВВ Сер віс» та ТДВ «СК «Зеніт», ОСО БА_2, діючи з ним за попереднь ою змовою, повідомила приват ному нотаріусу ОСОБА_3 що має намір придбати ТОВ «ХВВ С ервіс» та ТДВ «СК «Зеніт». В то й час попередні власники ТОВ «ХВВ Сервіс» та ТДВ «СК «Зені т» прибули в офіс приватного нотаріуса ОСОБА_3, з метою продажу даних Товариств.

Учасниками ТДВ «СК «Зеніт» були ТОВ «ХВВ Сервіс» в особі директора ОСОБА_4, ОСОБА _5 та ОСОБА_4 Так, ОСОБА_4 та ТДВ «СК «Зеніт» в особі д иректора Степанека В.П. уклал и договір відступлення (купі влі-продажу) частки в статутн ому капіталі ТДВ «СК «Зеніт» згідно умов якого, ОСОБА_4 продає свою частку у статутн ому капіталі ТДВ «СК «Зеніт» Покупцеві, тобто ТДВ СК «Зені т» в особі ОСОБА_5. Після чо го ОСОБА_2 діючи згідно св ого волевиявлення та за попе редньою домовленістю з невст ановленою слідством особою, уклала з ОСОБА_5 договір про відступлення (купівлю-пр одаж) частки в статутному кап італів ТДВ «СК «Зеніт». Згідн о п.3 даного договору «за відст уплення частки Покупець зобо в' язується сплатити Продав цю 6 250,00 (шість тисяч двісті п' я тдесят) гривень. Далі, ОСОБА _2, діючи згідно домовленост і з невстановленою особою, дл я приховування дійсних намір ів щодо придбання нею ТДВ «СК «Зеніт», власноручно написа ла заяву про те, що не перебува є в зареєстрованому шлюбі та не проживає однією сім»єю бе з реєстрації шлюбу з жодним ч оловіком, тому частка в стату тному капіталі ТДВ «СК «Зені т» купується нею у ОСОБА_5 . за кошти, що належать їй особ исто та не є спільною власніс тю. Власноручно написавши да ну заяву, ОСОБА_2 фактично приховала факт придбання ча стки Товариства за винагород у без мети здійснення діяльн ості ТДВ «СК «Зеніт».

Далі ОСОБА_2, знаходячис ь в офісі приватного нотаріу са ОСОБА_3, уклала з ОСОБ А_4 договір про відступленн я (купівлю-продаж) частки в ста тутному капіталів ТОВ «ХВВ С ервіс». Згідно п.3 даного догов ору «за відступлення частки Покупець зобов' язується сп латити Продавцю 110 000 (сто десят ь тисяч) гривень. Після чого дл я приховування дійсних намір ів щодо придбання нею ТОВ «ХВ В Сервіс», ОСОБА_2, власнор учно написала заяву про те, що не перебуває в зареєстрован ому шлюбі та не проживає одні єю сім»єю без реєстрації шлю бу з жодним чоловіком, тому ча стка в статутному капіталі Т ОВ «ХВВ Сервіс» купується не ю у ОСОБА_4 за кошти, що нале жать їй особисто та не є спіль ною власністю. Власноручно н аписавши дану заяву, ОСОБА_ 2 фактично приховала факт п ридбання нею Товариства за в инагороду без мети здійсненн я діяльності ТОВ «ХВВ Сервіс ». В результаті придбання ТОВ «ХВВ Сервіс» ОСОБА_2 стал а фактично єдиним учасником ТДВ СК «Зеніт», оскільки в Ста туті ТДВ СК «Зеніт» невстано влена під час досудового слі дства особа зазначила, що уча сниками ТДВ СК «Зеніт» є ТОВ « ХВВ Сервіс» (єдиним власнико м якого стала ОСОБА_2), сама ОСОБА_2 та ТДВ «СК «Зеніт» .

ОСОБА_2 усвідомлюючи, що пр идбані нею ТОВ «ХВВ Сервіс» т а ТДВ «СК «Зеніт» будуть вико ристовуватись для прикриття незаконної діяльності, засв ідчила своїм підписом статут ТОВ «ХВВ Сервіс», як єдиний йо го учасник та статут ТДВ «СК « Зеніт», незаконно набувши ст атус засновника ТДВ «СК «Зен іт» та ТОВ «ХВВ Сервіс», після чого дані статути нотаріаль но посвідчила приватний нот аріус ОСОБА_3, яка не була о бізнана зі злочинною діяльні стю ОСОБА_2 та невстановле ної слідством особи.

ОСОБА_5 та ОСОБА_4, не бу дучі обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_2 та невстан овленої під час досудового с лідства особи, 20.07.10 заповнили р еєстраційні картки про внесе ння змін до відомостей про юр идичні особи ТДВ «СК «Зеніт» та ТОВ «ХВВ Сервіс», які містя ться в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців, про те , що керівником та засновнико м ТДВ «СК «Зеніт» та ТОВ «ХВВ С ервіс» є ОСОБА_2, та подали дані реєстраційні картки та статути ТДВ «СК «Зеніт» від 20 .07.10 та ТОВ «ХВВ Сервіс» від 20.07.10 д о РДА в Печерському районі м. К иєві, в результаті чого в Єдин ий державний реєстр підприєм ств та організацій України б уло внесено зміни щодо учасн иків та керівників ТДВ «СК « З еніт» та ТОВ «ХВВ Сервіс».

Придбання ОСОБА_2 ТОВ «Х ВВ «Сервіс» та ТДВ «СК «Зеніт » з метою прикриття незаконн ої діяльності надало можлив ість невстановленим слідств ом особам, прикриваючись зов нішньо законним фактом набут тя права власності ОСОБА_2 на ТДВ «СК «Зеніт», підробити від її імені звітні документ и ТДВ «СК «Зеніт» за перше пів річчя 2010 року, які подали до дер жавної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Ук раїни та декларацію з податк у на доходи (прибуток) страхов ика за півріччя 2010 року, яку под али до Державної податкові і нспекції Печерського району м. Києва.

Згідно висновку акта перев ірки №337/22-01/36757227 від 30.11.10 Про результ ати позапланової невиїзної п еревірки Товариства з додатк овою відповідальністю «Стра хова компанія «Зеніт»: Перев іркою встановлено такі поруш ення: п.п.7.2.1 п.7.2 ст.7 Закону Україн и «Про оподаткування прибутк у підприємств» від 22.05.97р. №283/97-ВР (із змінами та доповненнями) п ідприємством завищено опода тковуваний дохід від страхов ої діяльності на суму у розмі рі 298 008 881 грн., що призвело до зан иження податку на прибуток в ід страхової діяльності на з агальну суму 8 940 266 грн., в т.ч. по п еріодах: півріччя 2010 рік в сумі 8 940 266 грн.

Таким чином, внаслідок прид бання ОСОБА_2 ТДВ «СК «Зен іт» за попередньою змовою з н евстановленою слідством ос обою для прикриття незаконно ї діяльності, невстановлені слідством особи отримали мож ливість внести неправдиві в ідомості до декларації з под атку на доходи (прибуток) стра ховика за півріччя 2010 року, в як ій відобразили в рядку 05 скор игований оподатковуваний до хід від страхової діяльності 229 392, замість 298 238 273, та в рядку 06 (на рахована сума податку за ста вкою 3%) 6882, замість 8 947 148, як вказан о у даних акту перевірки діял ьності ТДВ «СК «Зеніт», що при звело до заниження податку н а прибуток страховика на заг альну суму 8 940 266 грн.

Незаконна діяльність невс тановлених слідством осіб, щ о придбали за попередньою зм овою з ОСОБА_2 ТДВ «СК «Зен іт» та ТОВ «ХВВ Сервіс» здійс нювалася в порушення законод авчих актів України, що регул юють діяльність суб' єктів п ідприємництва, а саме:

1. Статті 81 Цивільного Кодекс у України, згідно положень як ої юридична особа приватного права створюється на підста ві установчих документів від повідно до статті 87 цього Коде ксу.

2. Статті 87 Цивільного кодекс у України якою встановлено:

- Для створення юридичної о соби її учасники (засновники ) розробляють установчі доку менти, які викладаються пись мово і підписуються всіма уч асниками (засновниками), якщо законом не встановлений інш ий порядок їх затвердження.

- Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

3. Статті 89 Цивільного кодекс у України згідно якої:

- Юридична особа підлягає де ржавній реєстрації у порядку , встановленому законом.

- Порушення встановленого з аконом порядку створення юри дичної особи або невідповідн ість її установчих документі в закону є підставою для відм ови у державній реєстрації ю ридичної особи.

4. Статті 56 Господарського ко дексу України де обумовлено, що суб' єкт господарювання може бути утворений за рішен ням власника (власників) майн а або уповноваженого ним (ним и) органу.

5. Статті 57 Господарського ко дексу України, якою встановл ено, що суб'єкт господарюванн я підлягає державній реєстра ції як юридична особа чи фізи чна особа - підприємець у поря дку, визначеному законом.

6. Статті 89 Господарського ко дексу України якою встановле но, що управління діяльністю господарського товариства з дійснюють його органи та пос адові особи, склад і порядок о брання (призначення) яких виз начається залежно від виду т овариства.

7. Статті 8 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців» № 755-IV від 15.05.2003 р., яко ю визначено, що установчі док ументи (установчий акт, стату т або засновницький договір, положення) юридичної особи, я кі подаються державному реєс тратору, повинні містити від омості, передбачені законом.

8. Статті 24 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755-IV від 15.05.2003 р., як ою визначено, що для проведен ня державної реєстрації юрид ичної особи засновник (засно вники) або уповноважена ними особа повинні особисто пода ти державному реєстратору дв а примірники установчих доку ментів.

В судовому засіданні підс удний ОСОБА_2 свою вину в п ред»явленому обвинуваченні визнала повністю, щиро розка ялася у вчиненому та підтвер дила покази, які давала під ча с досудового слідства. Так ОСОБА_2 показала, що 20.07.10 о 9:30 бі ля кафе «Макдональдс» розта шованого біля залізничного вокзалу у м. Києві до неї під ійшов незнайомий чоловік та запропонував заробити тися чу гривень, за що потрібно бул о придбати Товариства. Вона п огодилася та разом з цим чоло віком прибули у нотаріальну контору де вона передала ост анньому свій паспорт та іден тифікаційний номер. Приблизн о через півтори години чолов ік повернувся та приніс з соб ою документи Товариств, які в подальшому вона підписувала . Вона власноручно написала з аяву про те, що не перебуває в зареєстрованому шлюбі, тому частка в статутному капітал і ТДВ «СК «Зеніт» купується у ОСОБА_5. за кошти, що належа ть їй особисто та не є спільно ю власністю. Крім того, у нотар іуса вона написала власнору чно заяву про те, що не перебув ає в зареєстрованому шлюбі, т ому частка в статутному капі талі ТОВ «ХВВ Сервіс» купуєт ься нею у ОСОБА_4 за кошти, що належать їй особисто та не є спільною власністю, однак н іяких коштів за придбання ТО В «ХВВ Сервіс» не сплачувала .

Після цього вона підписала договір купівлі-продажу час тки в статутному капіталі ТО В «ХВВ Сервіс», договір купів лі-продажу частки в статутно му капіталі ТДВ «СК «Зеніт», я кі підготувала нотаріус, та с татути ТОВ «ХВВ Сервіс» та ТД В «СК «Зеніт» в двох екземпля рах кожен.

Після того поставила свої підписи в реєстрі нотаріальн их дій про те, що вичинила нот аріальні дії та отримала коп ії документів.

Фактично вона не мала на мет і здійснювати діяльність дан их Товариств, а набула права в ласності на ТДВ «СК «Зеніт» т а ТОВ «ХВВ Сервіс» з метою отр имання винагороди та розумі ла, що набуває права власност і на ТДВ «СК «Зеніт» та ТОВ «ХВ В Сервіс» для прикриття не за конної діяльності, оскільки їй відомо, що для створення Т овариств для підприємницько ї діяльності необхідно мати намір займатися такою діяльн істю.

В судовому засіданні визн ано недоцільним дослідження інших доказів по справі, у від повідності до ч. 3 ст. 299,301-1 КПК Укр аїни, а саме показів свідків та письмових доказів, оскіль ки фактичні обставини ніким не оспорюються та відсутні с умніви стосовно добровільн ості та істинності позиції п ідсудної.

Оцінюючи докази зібрані в с удовому засіданні, суд наход ить винність підсудної ОСО БА_2 в скоєні злочину повні стю доведеною.

Умисні дії підсудної ОСО БА_2, які виразилися у вчине нні фіктивного підприємства , тобто придбанні суб»єктів підприємницької діяльност і( юридичної особи) з метою при криття незаконної діяльност і, за попередньою змовою груп ою осіб, що заподіяло велику м атеріальну шкоду державі, су д кваліфікує за ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 205 КК України.

При призначенні міри покар ання підсудній, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину те, що скоєний злочи н є злочином середньої тяжк ості, а також особу підсудно ї, яка вину свою вину визнала повністю, позитивно характ еризується за місцем реєстра ції, на спеціальних обліках н е перебуває, до кримінальної та адміністративної відпов ідальності не притягувалася , раніше не судима .

У відповідності до ст. 66 КК У країни суд визнає обставина ми, що пом' якшує покарання підсудної - її щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

У відповідності до ст. 67 КК У країни суд визнає обставино ю, що обтяжує покарання під судної - вчинення злочину з а попередньою змовою групою осіб.

З огляду на наведене, суд вв ажає, що виправлення та перев иховання підсудної можливо без ізоляції її від суспільс тва та доходить висновку про необхідність обрання їй пок арання у виді позбавлення во лі в межах санкції статті з з астосуванням ст.75 КК України звільнивши ОСОБА_2 від ві дбування покарання з випробу ванням з іспитовим строком т а покладенням обов' язків, п ередбачених ст. 76 КК України.

Питання щодо речових доказ ів вирішити у відповідності до положень ст. 81 КПК України.

Судові витрати підлягають стягненню з підсудної.

Керуючись ст. ст. 323,324 КПК Укра їни, суд,

З А С У Д И В :

ОСОБА_2 визнати винн ою в скоєні злочину, передбач еного ч.2 ст. 28, ч.2ст.205 КК України та призначити покарання у в иді 3 (трьох) років позбавленн я волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_2 від ві дбування покарання з випробу ванням з іспитовим строком н а 1 ( один)рік.

На підставі ст. 76 КК України зобов' язати ОСОБА_2 не в иїжджати за межі України на п остійне місце проживання бе з дозволу органу кримінально - виконавчої інспекції; пов ідомляти ці органи про зміну місця проживання та роботи, п еріодично з»являтися для ре єстрації в ці органи.

Міру запобіжного заходу за судженій ОСОБА_2 до набут тя вироком законної сили - залишити без зміни - підпис ку про невиїзд з постійного м ісця проживання.

Строк відбування покаранн я засудженій ОСОБА_2 обр аховувати з 28.04.2011року.

Речові докази по справі , як і знаходяться при матеріалах справи ( т.1 а.с.99-102, 107-123, 167-168; т.2 а.с.4-41, 95-98, 109-121, 152-153, 154; т.9 а.с.222-223, 224) - залишити п ри матеріалах справи.

Стягнути з ОСОБА_2 варті сть проведеної судово - поч еркознавчої експертизи № 308 ві д 03.12.2011 року в сумі 869 грн.94коп.(Отр имувач платежу: НДЕКЦ при УМВ С України на ПЗЗ р/р 31257272210703, Код 25576 445 Банк ГУДКУ в Київській обла сті, МФО 821018 ( призначення плате жу - почеркознавча експертиз а)).

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва , через районний суд, протягом 15 днів з часу його оголошення .

Суддя С. І. Сми к

Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено23.05.2011
Номер документу15548412
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-403/11

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Новак Ю. Д.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Новак Ю. Д.

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Новак Ю. Д.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 22.06.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні