Ухвала
від 17.05.2011 по справі
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                                  Тел. 698-166, факс 77-44-62

УХВАЛА

про повернення  заяви   про  порушення  справи  про  банкрутство

           "17" травня 2011 р.                                                  № 02-02/25/1078/2011

          

Суддя Iвченко С.М., розглянувши матеріали  заяви № 5625/9/10-010 від 12.05.11 , що  подав

Позивач:             Державна податкова інспекція у місті Чернігові, код ЄДРПОУ 21400169, вул.Кирпоноса, 28,м. Чернігів,14000

            

Відповідач:          Товариство  з  обмеженою  відповідальністю "Будагро", код ЄДРПОУ 32818343, вул. Коцюбинського 49-а,Чернігів,14000

                    

              Предмет спору: про визнання боржника банкрутом  

ВСТАНОВИВ:

Державною податковою інспекцією у місті Чернігові подано заяву про порушення справи про банкрутство  боржника на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши вказану заяву з доданими до неї документами, суд дійшов висновку про необхідність повернення заяви з наступних підстав.

Відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Вищезазначений Закон про банкрутство не передбачає можливості порушення справи про банкрутство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою, у відсутності безспірних вимог ініціюючого кредитора.

Безспірні вимоги кредиторів - це вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами  чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону).

При цьому, відповідно до п. 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до заяви кредитора повинні додаватися рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

Заявник в якості документів, що підтверджують вимоги до боржника, зазначає податкові повідомлення - рішення та податкові вимоги. Однак, відповідно до чинного законодавства, зокрема, відповідно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", чинного на  час  прийняття  податкових  

                                                            2

повідомлень - рішень та  податкових вимог, а  також  чинного  на  час  звернення  до  господарського   суду     Податкового   кодексу  України   не  є  документами,    на підставі   яких

здійснюється безспірне списання з рахунків боржника, і не мають відношення до виконавчих документів, за якими здійснюється примусове стягнення відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

За таких обставин заява про визнання боржника банкрутом подана без дотримання вимог статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме за відсутності доказів наявності безспірних вимог до боржника.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суддя повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, зокрема, з підстав, передбачених ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

При винесенні даної ухвали враховуються   правові  позиції , викладені  у   постанові Вищого господарського суду України  від 12.04.2011 року по справі № 9/152б. 

Таким чином, заява і додані до неї документи мають бути повернуті без розгляду з підстави, передбаченої п. 3 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, у зв"язку з тим, що у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується безспірність вимог, та доказів що підтверджують будь - який розмір таких вимог, що є порушенням ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Керуючись п. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

УХВАЛИВ:

Повернути кредитору заяву та додані матеріали без розгляду.

  

Додаток на 20  арк.

   

             Суддя                                                                                           С.М. Івченко           

                              

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено24.05.2011
Номер документу15564079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —

Ухвала від 17.09.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 12.09.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Рішення від 04.09.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Рішення від 09.09.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Рішення від 04.09.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Рішення від 18.09.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Рішення від 18.09.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Рішення від 18.09.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 12.09.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні