Постанова
від 19.03.2008 по справі 5/867-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/867-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"19" березня 2008 р.                                                            Справа №5/867-А

за позовом Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції, м.Кам'янець-Подільський    

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Ластівці", с. Ластівці, Кам'янець-Подільського району

про припинення юридичної особи

                                                                                      Суддя      Грамчук І.В.     

                                                                                      Секретар судового засідання Яроцький А.М.

Представники сторін:

від позивача -     Яцуляк О.М. -  за дов. № 8817/10/10-019 від 25.04.2007р.

від відповідача - не з'явився.

Суть спору: Позивач у позовні заяві просив  припинити юридичну особу відповідача згідно ст.38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” у зв'язку з неподанням протягом року до органів ДПС податкових декларацій, документів фінансової звітності.

Повноважний представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні, обґрунтовуючи останні обставинами викладеними у позовній заяві та доданих до неї документах.

Відповідач, вимог ухвал суду від 08.02.2008р. та 03.03.2008р. не виконав, письмового пояснення щодо позовних вимог не надав, повноважного представника для участі у засіданні суду не направив, причин неявки не повідомив. Копію ухвали повістку та копію позовної заяви з додатками відповідачу направлено рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу: с. Ластівці, Кам'янець-Подільського району.

Тому справа розглядається з урахуванням положень п.8 ст.35 КАС України.

Розглядом   матеріалів   справи   встановлено наступне.

Відповідач зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності –юридична особа Кам'янець-Подільською райдержадміністрацією 17.05.2001р., що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності-юридичної особи та копією довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Згідно довідки Головного управління статистики у Хмельницькій області від 07.11.2007р. відповідач перебуває у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Проведеною позивачем перевіркою встановлено, що відповідач з 03.08.2006р. не подає передбачену податковим  законодавством фінансову  звітність  в податковий  орган, що підтверджується  актом №47 від 21.01.2008р.

У  зв'язку з цим позивачем подано позов.

Досліджуючи  надані сторонами  докази , наведені  міркування  та  заперечення, оцінюючи  їх  в  сукупності  , судом  враховується  наступне.

Згідно ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. та ст.33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” юридична  особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно  п.1 та п.2 частини 4  ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація припинення підприємницької діяльності юридичної особи проводиться крім іншого у  разі  постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. При цьому підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом враховується, що відповідно до ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. , платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані  подавати до державних  податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі  правовідносини, що виникають у державі, а згідно статті 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, суд вважає обґрунтованим звернення позивача до суду з вимогою припинити юридичну особу саме з наведеної підстави.

У зв'язку з наявністю документально підтвердженої підстави для припинення юридичної особи, позовні вимоги позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають чинному законодавству і підлягають задоволенню.

Згідно ст. 105 Цивільного Кодексу України  від 16.01.03р. необхідно встановити  порядок та  строки  припинення юридичної особи, а виконання функції комісії з припинення  юридичної особи покласти на орган  управління юридичної особи.

Керуючись  ст. 105 Цивільного Кодексу України, ст. 38 Закону України  „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців“ від 15.05.2003 р. ,  ст.ст.6, 14, 71, 86, 104, 158-163, 167, 254-255, п.6 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України , СУД

П О С Т А Н О В И В:

Позов  Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Кам'янець-Подільський до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Ластівці", с. Ластівці, Кам'янець-Подільського району про припинення юридичної особи задовольнити.

Припинити юридичну особу –Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Ластівці", с. Ластівці, Кам'янець-Подільського району / код 31503498 /.

Виконання функції комісії з припинення  юридичної особи  покласти на орган управління Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Ластівці", с. Ластівці, Кам'янець-Подільського району. Зобов'язати комісію  провести роботу в порядку, визначеному ст.ст. 105, 110 -112 Цивільного кодексу України  в строк не більше дванадцяти місяців з моменту набрання   постановою  суду  законної сили.

Згідно ст.ст. 185-186 КАС України сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до апеляційного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАС України  постанова, якщо інше не встановлено КАС України  набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова  суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Копії постанови направити сторонам та державному реєстратору Кам'янець-Подільської райдержадміністрації (державному  реєстратору - після   набрання   постановою   законної сили).  

Суддя                                                                                              

Віддрук. 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу,

4 - держреєстратору

Дата ухвалення рішення19.03.2008
Оприлюднено25.04.2008
Номер документу1563010
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/867-а

Постанова від 19.03.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні