Рішення
від 15.04.2008 по справі 14/145-пн-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/145-ПН-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

15.04.2008                                                                Справа №  14/145-ПН-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Гридасова Ю.В. при секретарі Шепель І.М, розглянув у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Херсонського виноробного заводу, м. Херсон,

до Херсонського державного бюро технічної інвентаризації, м. Херсон,  

про визнання права господарського відання,

за участю представників позивача:  Коваленко І.О., ліквідатор, ухвала Господарського суду Херсонської обл. від 16.06.07 р. № 5/56-Б,

відповідача: на засідання суду не прибув.

Позивач у позовній заяві просить визнати право повного господарського відання  Херсонського виноробного заводу (код ЄДРПОУ 00412091) на нерухоме майно (згідно з переліком), яке перебуває у державній власності та розташоване за адресою: м. Херсон, пров. Янтарний, 1.

Представник позивача в ході судового засідання підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача, повідомленого про час і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористався своїм правом на участь у вирішенні спору, надіславши письмове клопотання про вирішення спору без його участі, відзив на позовну заяву не представив.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами. За згодою представника позивача судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд               

в с т а н о в и в :

Спірне нерухоме майно знаходиться на земельній діляці за адресою м. Херсон, пров. Янтарний, 1, відведеній у постійне користування Херсонського виноробного заводу на підставі Державного акту на право постійного користування землею від 06.03.02 (реєстраційний запис КН-6 № 47). Згідно Статуту позивача Херсонський виноробний завод є державним підприємством.

На даний час, перебування майна Херсонського виноробного заводу у державній

власності підтверджується двома нормативно-правовими актами: Законом України "Про

перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" та наказом

Міністерства аграрної політики України від 2 лютого 2007 року N 69 "Про перелік державних підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Мінагрополітики України", а також рішенням сесії четвертого скликання Херсонської обласної ради від 06.01.05 № 365 XIV, яким Херсонський виноробний завод виключено з переліку об'єктів спільної власності територіальних громад області.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 10.11.03 р. у справі № 5/56-Б зупинена процедура ліквідації позивача, визнаного банкрутом, через знаходження останнього у переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Керуючись пунктом 5.2 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, ліквідатор Херсонського виноробного заводу звернувся до Херсонського державного бюро технічної інвентаризації (заява від 03.09.07) за інформацією з Реєстру прав власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою пров. Янтарний, 1 та знаходиться у повному господарському віданні Херсонського виноробного заводу.

Однак, Херсонське державне бюро технічної інвентаризації відмовляється надати Херсонському виноробному заводу відповідний витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно, мотивуючи це тим, що велику кількість об'єктів нерухомості за адресою м. Херсон, пров. Янтарний, 1 було відчужено і тому достеменно не відомо, які саме об'єкти нерухомості за цією адресою належать Херсонському виноробному заводу. Посилаючись на ці обставини відповідач вимагає від позивача надання оригіналу правовстановлювального документу з відповідними нотаріальними відмітками про відчуження майна.

Згідно з актом приймання-передачі від 03.07.07 № 2 ліквідатору Херсонського винзаводу Коваленку І.О. від попереднього ліквідатора Митюка О.П. передані вищезазначені об'єкти нерухомості. На даний час дані об'єкти нерухомості охороняються за кошти Херсонського виноробного заводу згідно з договором від 01.11.07 № 01-11/07.

Про всі факти припинення права власності на нерухоме майна позивача, які мали місце протягом 1999 - 2002 років Херсонський виноробний завод  повідомив відповідача.

Статтею 182 Цивільного кодексу України встановлено: "Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом".

Вищевказані обставини та положення ст. ст. 346, 349, 375 ЦК України свідчать  про безпідставність відмови Херсонського ДБТІ у наданні Херсонському виноробному заводу витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Відмова Херсонського ДБТІ у йому витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно свідчить про не визнання відповідачем права повного господарського відання Херсонського виноробного заводу на спірне нерухоме майно.

Статтею 136 Господарського кодексу України передбачено, що до захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

За вказаних обставин, відповідно до п. 2 розділу 2 Статуту позивача, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст. ст.  82-85 Господарського процесуального кодексу України,    

                                                            в и р і ш и в :

1.           Позов задовольнити. Визнати право повного господарського відання Херсонського виноробного заводу (код ЄДРПОУ 00412091) на нерухоме майно: літ. А - адмінбудівля (1-й, 3-й, 4-й поверхи та підвал; літ. Б, б - будівля прохідної із смотровою; літ. Г2, Г3, Н1, Н2, Н3, Н4 - будівлі сараїв; літ. М1, М2, М3 - будівлі гаражів; літ. М, М4, Н - будівлі майстерень; літ. Д, М5 - навіси; літ. У, У1, У2 - будівлі теплопункту; літ. Ц - автозаправочна; літ. Т, Т1 - будівля кафе з прибудовою; літ. П, П1 - будівлі складів; літ. К2 - водонасосна; літ. Г, П3 - туалети; Л2, а11 - галереї (підземні та наземні частини); літ К3 - електропульт; літ. Р, р - будівля магазину з тамбуром; літ. Ж, Ж1 - будівля трансформаторної підстанції; літ. Р1 - будівля підсосного приміщення; літ. С3 - вагова; інв. №. 1, 2, 5, 7, 9, 17 - огорожі; інв. №. 34 - підпірна стінка; інв. № 44, 45 - 12-ть залізобетоних резервуарів; інв. №  48 - вежа (над артезіанською свердловиною), яке перебуває у державній власності та розташоване за адресою: м. Херсон, пров. Янтарний, 1.

2.          Стягнути з Херсонського державного бюро технічної інвентаризації, ідентифікаційний код - 03355620, адреса - 73000, місто Херсон, вул. Червонофлотська, 14, р\рахунок № 26008870863821 в ХФ "Укрсоцбанк", МФО - 352015 на користь Херсонського виноробного заводу, ідентифікаційний код –00412091, адреса –73035, місто Херсон, пров. Янтарний, 1, р\рахунок - № 26008281 в облдирекції "Укрсоцбанк", МФО - 352015, 85грн.00коп. витрат по сплаті державного мита, 118грн.00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини).

         Суддя                                                                                      Ю.В. Гридасов

Дата оформлення та підписання рішення

відповідно до вимог ст. 84 Господарського

процесуального кодексу України                                                            "18" квітня 2008 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення15.04.2008
Оприлюднено25.04.2008
Номер документу1563260
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/145-пн-08

Рішення від 15.04.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні