Рішення
від 16.05.2011 по справі 4/057-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" травня 2011 р. С права № 4/057-11

Господарський суд Київс ької області у складі судді Щ откіна О.В. розглянувши у від критому судовому засіданні с праву

за позовом Приватного с ільськогосподарського підп риємства агрофірма "Конкорд- Агро", смт Гребінки

до Приватного підприєм ства Агрофірма "Джерело", с. Ро зкішна

про стягнення 12 733,32 грн.

за участю представників ст орін:

позивач - ОСОБА_1. - пре дст., дов. № 20 від 05.02.2009р.

відповідач - не з' явився ;

Обставини справи:

В провадженні гос подарського суду Київської о бласті перебуває справа № 4/057-11 за позовом Приватного сільс ькогосподарського підприєм ства агрофірма "Конкорд-Агро " до Приватного підприємства Агрофірма "Джерело" про стягн ення 12 733,32 грн., які складають 8815,84 грн. суми основного боргу, 681, 36 г рн. Пені, 2590,09 грн. інфляційних вт рат, 646, 03 грн. 3% річних.

Ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 11.04.2011р. було порушено провадже ння у даній справі, розгляд сп рави призначено на 16.05.2011р.

Представником позивача в судовому засіданні було под ано заяву, в якій останній заз начає, що відповідач частков о перерахував суму основного боргу в розмірі 5575, 28 грн., у зв' язку з чим сума основного бор гу на сьогоднішній день скла дає 3240, 56 грн.

Відповідач в судове засідання не з' явився, хоча про дату, час і місце проведе ння судового засідання був п овідомлений належним чином, вимоги суду викладені в ухва лі від 11.04.2011 р. не виконав, письм ових пояснень стосовно заявл ених позовних вимог не подав .

Факт належного повід омлення відповідача підтвер джується також наявним в мат еріалах справи повідомлення про вручення рекомендованог о поштового відправлення №01032 27575305, яке отримане відповідаче м 19.04.2011р.

Відповідно до п. 3.6 Роз' яснення Президії Вищого арбі тражного суду України від 18.09.19 97 р. N 02-5/289 «Про деякі питання прак тики застосування Господарс ького процесуального кодекс у України», особи, які беруть у часть у справі, вважаються по відомленими про час і місце ї ї розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштово ю адресою, зазначеною у позов ній заяві.

У зв' язку з неявкою предс тавника відповідача в судове засідання, справа розглядає ться за наявними в ній матері алами, яких достатньо для вир ішення спору по суті у відпов ідності із ст. 75 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Розглянувши матеріали сп рави та заслухавши пояснення присутнього представника п озивача, суд,

встановив:

01 жовтня 2008 року між Прива тним сільськогосподарським підприємством агрофірма "Ко нкорд-Агро" (виконавець) та При ватним підприємством «Агроф ірма "Джерело" (замовник) було укладено договір на виконанн я сільськогосподарських роб іт № 21КА-2008, відповідно до умов я кого замовник доручає, а вико навець приймає на себе зобов ' язання виконати наступні види та обсяги сільськогосп одарських робіт: обмолот кук урудзи на зерно з подрібненн ям стеблової маси на площі до 150 га.

Пунктом 3.1. визначено, що варт ість робіт, передбачених цим договором, встановлюється з а погодженням сторін і перед бачена протоколом узгодженн я договірної ціни, що додаєть ся до цього договору та є неві д' ємною його частиною.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем були викон ані роботи, а саме здійснено о бмолот кукурудзи на площі 140,1 г а, що підтверджується актом з дачі-прийняття робіт від 24.10.2008р . на суму 55 815,84 грн., який скріплен ий печатками та підписами пе рших осіб підприємств.

У відповідності до п. 1.2 замов ник, зобов' язується прийнят и виконані сільськогосподар ські роботи та оплатити їх ва ртість в порядку в строки, виз начені цим договором.

Однак, відповідач, в порушен ня умов договору, за вказані р оботи в повному обсязі не роз рахувався, здійснивши лише ч асткову оплату (до подачі поз ову) в розмірі 47 000,00 грн., хоча, в с вою чергу, роботи відповідач ем були прийняті без за уваже нь.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов'язання в иникають з підстав, встановл ених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч.2 статті 11 ЦК У країни, підставами виникненн я цивільних прав та обов'язкі в, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 статті 626 ЦК Україн и, договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених цим К одексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в' язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом. Зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Приписами частини першої с татті 837 Цивільного кодексу Ук раїни передбачено, що за дого вором підряду одна сторона (п ідрядник) зобов'язується на с вій ризик виконати певну роб оту за завданням другої стор они (замовника), а замовник зоб ов'язується прийняти та опла тити виконану роботу.

Відповідно до частини друг ої статті 857 ЦК України, викона на робота має відповідати як ості, визначеній у договорі п ідряду, або вимогам, що звичай но ставляться, на момент пере дання її замовникові.

Частиною 5 статті 858 ЦК Україн и передбачено, що підрядник, я кий надав матеріал для викон ання роботи, відповідає за йо го якість відповідно до поло жень про відповідальність пр одавця за товари неналежної якості.

Як вбачається з матеріалів справи та поданої позивачем заяви, відповідач частково п ерерахував суму основного бо ргу в розмірі 5575, 28 грн., про що св ідчить платіжне доручення № 15 від 07.04.2011р. (копія наявна в мате ріалах справи), у зв' язку з чи м суд припиняє провадження у справі в цій частині на підст аві ч. 1-1 статті 80 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Враховуючи те, що відповіда ч в судове засідання не з' яв ився, доказів, які б свідчили п ро повну оплату за виконані п ідрядні роботи не надав, дово дів позивача не спростував, а тому, за таких обставин, позов ні вимоги щодо стягнення заб оргованості з відповідача за договором підряду № 21КА-2008 в ро змірі 8815,84 грн. підлягають задо воленню частково в сумі 3240,56 гр н.

Крім суми боргу, позивач так ож просить стягнути з відпов ідача пеню в сумі 681,36 грн., нарах овану за період з 05.10.2010р. по 05.04.2011р.

Згідно п. 4.2. договору, за прос трочку оплати виконаних робі т замовник оплачує виконавцю пеню у розмірі 0,5% від суми прос троченого платежу за кожен д ень прострочки оплати.

Відповідно до ст. 230 ГК Україн и штрафними санкціями визнаю ться господарські санкції у вигляді грошової суми, яку уч асник господарських відноси н зобов' язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання, або ненал ежного виконання господарсь кого зобов' язання.

Згідно ст. 549 Цивільного коде ксу України неустойкою (штра фом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повин ен передати кредиторові у ра зі порушення боржником зобов 'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за ко жен день прострочення викона ння.

Пунктом 6 ст. 231 Господарськог о кодексу України встановлен о, що штрафні санкції за пору шення грошових зобов' язан ь встановлюються у відсотках , розмір яких визначається об ліковою ставкою Національно го банку України, за весь час к ористування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або д оговором.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань»платни ки грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих к оштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлює ться за згодою сторін.

Статтею 3 вказаного закону в становлено, що розмір пені об числюється від суми простроч еного платежу та не може пе ревищувати подвійної обліко вої ставки Національного банку України, що діяла в пері од, за який сплачується пеня.

Суд, здійснивши власний роз рахунок пені, з урахуванням п одвійної облікової ставки НБ У та враховуючи п. 6 ст. 232 Господ арського кодексу України, вс тановив, що заявлений розрах унок позивачем пені в розмір і 681,36 грн. здійснений арифметич но вірно з урахуванням вищен аведених норм законодавства , та підлягає задоволенню в по вному обсязі.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов' язання, повине н сплатити суму боргу з ураху ванням встановленого індекс у інфляції за весь час простр очення, а також три проценти річних від простроченої сум и, якщо інший розмір процент ів не встановлений договоро м або законом.

Відповідно до розрахунку п озивача інфляційні втрати ск ладають 2590,09 грн., 3% річних - 646,03 гр н.

У відповідності до п. 3.3 догов ору, остаточний розрахунок п роводиться на протязі 2 банкі вських днів після підписання сторонами акту приймання-пе редачі виконаних робіт або п ісля закінчення строку, вста новленого п. 2.7 договору.

Враховуючи викладений пун кт договору, позивач правомі рно нараховує інфляційні втр ати з 27.10.2008р. (акт підписаний 24.10.2008р .), у зв' язку з чим розрахунок позивача трьох процентів рі чних та інфляційних втрат ві дповідає вимогам законодавс тва та обставинам справи, а то му вимога щодо стягнення 3% річ них з простроченої суми в роз мірі 646,03 грн. та 2590,09 грн. інф ляційних втрат підлягають за доволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підстави своїх вимог і запе речень.

Відповідно до статті 34 Госп одарського процесуального к одексу України господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви. Обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

За таких обставин. суд ді йшов висновку, що позовні вим оги підлягають задоволенню ч астково, а саме з відповідача на користь позивача підляга є стягненню 3240,56 грн. боргу, 2590,09 гр н. інфляційних втрат, 646,03 грн. 3% р ічних, 681,36 грн. пені.

Витрати по сплаті держав ного мита відповідно та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України судом поклада ються на відповідача.

Враховуючи вищезазначене , керуючись статтею 124 Констит уції України, статтями 22, 44, 49, 80, 82-8 4, Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд,

вирішив:

1. Позов задовольни ти частково.

2. Стягнути з Приватного пі дприємства Агрофірма "Джерел о" (09440, Київська обл., Ставищансь кий р-н, с. Розкішна, код ЄДРПОУ 30582233) на користь Приватного сіл ьськогосподарського підпри ємства агрофірма "Конкорд-Аг ро" (08662, Київська обл.., Васильків ський р-н, смт Гребінки, вул.. Ки ївська, 140, код ЄДРПОУ 30362276) 3240 (три т исячі двісті сорок) грн. 56 коп. б оргу, 2590 (дві тисячі п' ятсот де в' яносто) грн. 09 коп. інфляцій них втрат, 646 (шістсот сорок шіс ть) грн. 03 коп. 3% річних, 681 (шістсот вісімдесят одну) грн. 36 коп. пен і, 127 (сто двадцять сім) грн.. 33 коп . державного мита, 236 (двісті три дцять шість) грн.. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу.

3. В частині стягнення 5575,28 гр н. основного боргу - провадж ення у справі припинити.

4. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя О.В. Щоткін

Дата підписання повног о тексту рішення: 18.05.2011р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено27.05.2011
Номер документу15657948
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/057-11

Рішення від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні